Scările rulante de la Piața Romană

Încă de când eram mic, eram atras de cascadorii. Citisem o carte despre cascadorii lui Sergiu Nicolaescu, despre cum ajunsese cascador Soby Csech și brusc, lumea era a mea, voiam să fac de toate pentru toți. Exceptând caii. Mi-e frică de cai.

Așa că mergeam la liceu, de exemplu, numai pe tamponul tramvaiului sau, dacă nu avea tampon, pe buzele din spate (pun intended). Săream în mod curent de pe acoperișul scării blocului, mă cățăram pe cabluri de curent ce cădeau de pe centrala electrică de la bloc, mă rostogoleam băgat în anvelopă de tractor, luptam în spade printre blocuri și căutam o pereche de cizme de cavalerie, să sar de la etajul 3 pe caldarâm, pentru că citisem că un cascador român, Gruia pe numele său, putea să facă asta.

Unul din marile mele eșecuri au fost scările rulante de la Piața Romană. Scările de la Romană au particularitatea de a fi foarte lungi și tentante pentru un puști zăbăuc. Tentante în sensul că partea din mijloc seamănă al dracului de bine cu un tobogan strălucitor, gata de a fi șters de poponețe dornice.

Așa că, într-o seară, mi-am luat inima în dinți, am așteptat să nu mai urce nimic în sus și gata lansarea. Problemele au fost 2, la una m-am gândit, la alta nu.
Prima era că eram în pantaloni scurți. Nu mi s-a părut insurmontabil, am zis să țin genunchii ridicați și patinez pe turul pantalonilor până jos.

A doua problemă a fost că scara avea, din loc în loc, câte un baraj de nituri scoase la exterior. Nituri late de vreo 3 cm și înalte de minim 1 cm. Nituri pe care nu le-am luat în calcul, când am organizat distracție.

Prin urmare, cum stăteam eu cu noada în jos și prinzând viteză la vale, am lovit în plin primul rând de nituri. Care nituri mi-au dizlocat noada, m-au făcut să răcnesc un feroce Au mama și, din păcate, să îmi întind picioarele în față. Lucru ce a dus la o frânare foarte brutală, datorată pielii de pe pulpițele mele gingașe, ce se freca de tabla plină de asperități. Asta a adus încă un urlet și un salt în picioare, urmat de o prăbușire eroică în laterală, pentru a scăpa de durere.

Durere ce s-a înzecit, prin căderea doar pe un picior, al cărui genunchi mi s-a înfipt în plexul solar, plex care a binevoit să îmi oprească respirația o perioadă ce mie mi s=a părut că ține minute bune. Nici nu am mai luat în seamă durerea de noadă, de pulpe și, de ce nu, de testicule, care și ele ajunseseră cumva strivite în operație.

M-am ridicat de jos, înfrânt, cu pantalonii rupți, cu durere în suflet și în organe, și am plecat acasă. Unde am simțit altă durere, pentru că rupsesem pantalonii scurți de școală. De care eram chiar mândru, erau niște blugi negri din Europa foarte frumoși.

Așa că rezonez destul de bine cu băieții…

Îți mulțumesc că mă citești.

Poți susține cetin.ro cu un abonament de 3 USD

25 comentarii

 1. #1

  Arhi, poate faceai referire la scarile rulante de la Unirii :D

  Si mie imi placeau cascadoriile cand eram mic. Ma urcam in corcodusi…so hardcore :D

 2. #3

  Animati de aceleasi dorinte, impreuna cu baietii din cartier ne construiam trambuline si saream cu pegasurile de ne luau dracii pana ne infigeam cu fetele-n asfalt. Si bineinteles sarituri de peste tot, un fel de parkour preistoric.

  • la blocul din fata, in constructie, erau aduse niste placi prefabricate din lemn, in care se turna betonul. luam 3, le puneam una peste cealalta, una de-a curmezisul, dupa care unul se punea pe capatul de jos, iar ceilalti sareau pe celalalta capat, ca la trambulinele de la circ.

 3. #5

  @Cetin, nu mai gasesc filmul tau cu rolele in parc, cel cu cazatura. Am un prieten care si-a luat role si vroiam sa ii spupun atentiei cateva riscuri. :) Ms

  • ai 2 ore la dispozitie, dupa care va fi iarasi private:)

  • #8

   Ms coane. De ce oare rad si acum cu lacrimi cand il vad, nush’ :)

  • #9

   Minunat, nu l-am vazut pana acum, cine te filma?

  • doamna Ametcea

  • #11

   ce dracu man, nu poti sa cauti pe google un filmulet cu unul care cade pe role?

  • #12

   Nu e la fel, si Jupanu’ are credibilitate. Mai mult decat atat, prietenul asta al meu e tot minion ca tipul din film, deci… Hai recunoaste, nu e orice fel de film cu „unu care cade pe role”.

  • #13

   @radu, si uite, mai sunt unii care nu stiau filmul. Omul asta pe langa chitara, pictura si gratar mai straluceste si la alte aptitudini.

  • #14

   Sper ca nu era vreun copil prin apropiere

  • #15

   Se poate si mai rau. La un moment dat nu stiu cum am cazut ca am dat cu barbia de asfalt. Nu aveam nici o julitura nimic doar ca ma cam luase ameteala. Eram cu un prieten, ma intreaba: esti ok? Sunt ok, dar hai sa stam putin jos pe gardul asta sa ma odihnesc. :)) Ca se cam invartea lumea cu mine.

 4. #16

  true, true, la Romana sunt singurele scari rulante care ajung direct de pe peron la suprafata, de unde si utilitatea de a invata trickul

  • #17

   Acum cativa ani, daca coborai pe cele care urca de la gura de metrou 2 (spre universitate) ajungeai direct pe peron, fara sa platesti, cum spui tu, dar la un moment dat bagasera paznici jos :))

 5. #18

  continutul nu e disponibil in Germania….
  extraordinar:))
  artistul nu facut public continutul

  • probabil e din cauza soundtrackului. de asta am incetat sa mai folosesc youtube si ma gandesc din ce in ce mai intens sa incarc orice clip de pe blog, pe vimeo

 6. #20

  Cehul Szoby ? Nu-l cheama asa …

  • #21

   Si este vorba de scarile rulante de la Universitate ?

  • #22

   Scarile de la universitate care nu functionau? Nu, e vorba de scarile de la gura de metrou dinspre actualul McDonalds. Corect Arhi?

  • de la romana, da

 7. #24

  Mama, zici ca-s berbeci frate :))))

 8. #25

  cat de cretin sa fii sa incerci sa urci pe scarile rulante cu scaunul cu rotile?