S-au scos ștampilele

stampila

Începând de ieri, parcă, s-a publicat în monitorul oficial decizia care statuează scoaterea ștampilelor din obligațiile pe care oamenii le aveau de făcut în relația cu autoritățile. Undeva, în niște subsoluri imunde, câteva zeci de mii de funcționari români se tăvălesc pe jos cu ură, urlând Puie Monta, pentru că le-a luat pur și simplu obiectul muncii.

A, și dispare mizeria aia cu timbrul fiscal. Îl știți, gunoiul ăla care era necesar pentru orice mizerie aveai nevoie în legătură cu statul și, desigur, nu era de vânzare nicăieri. Și dacă aveai timbru fiscal de 5 lei, nu puteai pune de 10. Și nici 2 de 2 și 1 de 1.

Aaaaanyway, din păcate, obligația dispare doar în relația cu statul. La bănci încă se va cere la greu ștampila. Pentru că au contabile școlite în comunism și nu ai cum să renunți la ștampilă când ești comunist.

Nu ai cum.

Îți mulțumesc că mă citești.

Poți susține cetin.ro cu un abonament de 3 USD

52 comentarii

 1. #1

  link, ceva?

  • Am fost azi, 22 iulie, la banca sa platesc ceva datorii catre stat, aveam si stampila pregatita sa o asez cuminte pe acele hartii numite OP, dar domnisoara de la ghiseul bancii mi-a spus ca nu mai este obligatorie stampila, asa ca … daca tot am carat-o cu mine, de ce sa n-o utilizez ? :))

 2. #4

  Chiar vorbeam (imaginandu-ne totodata) cu un coleg referitor la dexteritatea secretarei dobandita in urma aplicarii de „jdemii” de stampile zilnic.
  Norocul nostru ca nu e nevoita sa lipeasca si timbre ca deja „tabloul” era complet.

 3. Ca sa nu uite cei nostalgici isi pot tatua o stampila pe mana

 4. #6

  Pana nu e publicat si codul de aplicare al scoaterii stampilelor……degeaba te bucuri.

 5. #9

  Banca Transilvania nu mai cere de ceva vreme stampila :)

  • #10

   in fata mea, la banca transilvania din mallul buzau, l-a trimis pe unul la plimbare pentru ca nu avea stampila firmei la el. acum 2 saptamani

  • Exact … nici mie nu mi-a cerut stampila, deci regulile BTRL s-au schimbat, deci cine mai cere stampila masa-i proasta!

  • #12

   coa, eu la selgross ma uitam ca la filme chinezesti, tanti mi-a cerut cuiul si stampila sa-mi faca card – cand ii ziceam ca nu inteleg ce pla mea vrea a dat din umeri – next…

 6. A fost si stampila buna…acum, ca a trecut vremea si posibil sa se fi prescris, recunosc, falsificam stampila de pe scutirea medicala, cu oul fiert.

  • #14

   cum e cu ou fiert ? fara tehnologie falsificam cu guma de sters (lucram cate 2-3 zile sa sculptam una) , iar cu tehnologie imprimanta cu jet si foaie a4 cu scotch peste :).

  • #15

   Detaliați copii, detaliați!

  • #16

   Aaaa, anii ’80! Mergeam la medic pentru orice amărâtă de rețetă pentru 2 aspirine doar pentru a avea parafa medicului care era imediat tranferată cu oul fiert pe scutire. Old style.

 7. #17

  Acu’ multi ani mi-am deschis si eu in romania un pfa pe care sa imi prestez profesia cea liberala. Problema era ca mi-au cerut explicit ca stampila sa contina niste informatii punctuale legate de profesie (codul personal, treapta de specializare etc.)

  Intr-o stampila normala nu intra tot textul si nu acceptau prescurtari. In final a iesit o stampila rotunda enorma, cat alea de la biserica, mi-era si rusine sa o pun pe acte. Cat fundul de borcan a iesit… Romania, tara de stampilati si stampilatori, plm…

  • #18

   psiholog, hă? dosar cu sina, hă?

  • #19

   @charles nope, makeup artist :D

  • #20

   Ori makeup, ori artist. Daca făceai alegerea la timp se micșora ștampila. :-)

 8. #21

  S-au scos toate stampilele sau doar cele rotunde? Ca raman altele dreptunghiulare, triunghiulare ce tin de organizarea interna. Imi imaginez ca vor fi ceva sicane pe la porti de fabrici…

 9. E o tara plina de comunisti care si-au luat tara inapoi, e funny nu?

  • #24

   Tim e in secret Mircea Badea

  • #25

   hmm

  • #26

   Ai gresit pagina, fugi repede si reposteaza pe pagina Lingaului, aici nu e antena 3 sau lingau cur badea.

  • #27

   Ai gresit pagina, aici nu e antena 3 sau pagina lui Lingau Cur badea. Fugi repede si posteaza acolo, sa nu pierzi!
   ————–
   In plus, ai o logica perfecta pentru cacat badea: „E o tara plina de comunisti care si-au luat tara inapoi” – daca au scos stampilele inseamna ca sunt comunisti?
   Iti spun, asteapta mitinguri „plimbare” si schimba pagina.

  • :)), nu prea imi place MB asta.
   Dar asta e adevarul, nu poti sa nu mai fi comunist in 25 de ani de la schimbarea asa zisei tabere ideologice, stiu doare. Asa ca suntem niste asa zisi de dreapta dar fara capital… Ca mai sunt unii care se mai descurca dar tot mentalitate de comunisti au… Nici macar democratie nu e in tarisoara… e o societate totalitara a serviciilor sri-comunistoide care mimeaza libertatea.

  • #29

   hmm…

  • m-am săturat de voi toţi ăştia cu hmm… măi oameni buni, înţelegeţi odată pentru totdeauna, prescurtarea corectă e FMM!

  • Exact, tim.dar unii oameni in intregime toti neaga acest lucru in legatura cu el.daca ceilalti ar fi de acord, nu stiu ce ar mai putea spune

  • boem, pă principiul ăsta, la Vaslui e FMMMMMMM

  • #34

   Tim, dacă ești MB chiar el, sub acoperire, mă jur ca sunt fanul tău nr. 1.

  • #35

   @w Poți să detaliezi că io am înțeles nimica.

  • dan andrei:e simplu daca vrei sa intelegi.trebuie doar sa alegi cand si cine, unde a vrut sa ajunga.ceea ce vreau sa spun e ca nu stiu in ce sens vor evolua lucrurile care altfel par ca nu se mai intampla diferit de ceea ce unii din noi credeau ca nu se poate altfel.

 10. #37

  Peobabil e deja stiut dar nu a existat nici un text de lege care sa statueze obligativitatea utilizarii stampilei. Stampila nu reprezinta o forma fizica, materiala a vointei utilizatorului, nu intareste sau confirma semnatura si in afara de a-l scuti pe acesta de a mai scrie de mana nu are alt rol. Practic au abrogat o lege inexistenta.

 11. #39

  Nu este obligatorie folosirea ei nici între persoane de drept privat. Nu doar între persoane de drept privat și instituții publice sau autorități ale statului. Articolul V din OG 17/2015 este explicit în sensul ăsta.

  • #40

   sigur. dar nici interzisa. prin urmare…

  • #41

   Atunci, înseamnă că nici în relația cu statul nu este interzisă utilizarea lor :)
   Textul de lege spune, pentru ambele cazuri: relația persoanelor de drept privat cu statul sau în relațiile dintre persoane de drept privat, că folosirea ștampilei nu este obligatorie. Textul legii, pentru ambele cazuri începe cu „Nu este obligatorie….”
   Tu în articol spui: „Aaaaanyway, din păcate, obligația dispare doar în relația cu statul”. Dar nu e adevărat. Obligația utilizării ei dispare și în relația cu alte persoane de drept privat.
   Nu poți spune că în relația cu statul e interzisă și în relația cu alții poate să ți se ceară să ștampilezi actele :)

  • #42

   true

 12. #43

  Stai linistit! Azi am depus eu frumos o cerere pentru cazier judiciar impreuna cu faimosul timbru de 2 lei!

  • #44

   Da. Și este normal. Ordonanțele de urgență produc efecte la 3 zile de la publicarea lor în monitorul oficial cu excepția cazurilor în care ordonanța însăși nu indică un termen de la care intră în vigoare. Vezi Legea 24/2000, articolul 12. Legea invocată în acest articol (OG 17/2015) a apărut în monitorul oficial abia în 20 iulie.

 13. #45

  Ba există texte de lege în dreptul românesc care să impună utilizarea ștampilei.
  Nu există însă o lege care să reglementeze/definească ștampila.
  Ce s-a ”abrogat” nu este neapărat o lege (deși se abrogă implicit câteva texte legale care fac referire la ștampilă), ci o uzanță, care, după cum știm, poate fi izvor de drept.
  Iar ștampila nu mai poate fi impusă nici între particulari în baza aceluiași act normativ la care se face referire în text.

 14. #46

  Șezi blând, la poștă încă se cere și va continua să se ceară ștampila firmei, curierii la fel, între firme idem.

 15. #47

  Nu e lege daca nu e stampilata!

 16. #48

  Asa e ca nu stim care e diferenta intre timbru fiscal si timbrul extrajudiciar? Doar unul dintre ele dispare.

 17. #49

  O singura dilema am.. ce se intempla cu delegatiile?
  Nu mai eu stiu de cate ori EU m-am delegat pe MINE pentru xyz…

  • #50

   Ce legătură are cu subiectul ?
   Te întrebi dacă va mai fi necesară ștampila pe delegații ? Dacă se referă la obligațiile în plan fiscal (în scopul deducerii cheltuielilor), probabil că nu

 18. Eu incep sa am impresia ca incep sa se miste lucrurile din ce in ce mai repede in zona administrativa romaneasca. Corect, mai e mult pana departe, insa parca directia impusa in ultimii ani este cea corecta. Sper sa nu fie iar acea situatie cu un pas inainte, doi pasi inapoi…

 19. #52

  Pentru neinitiati, s-a scos stampila ca sa se introduca altceva! :)
  Si pentru ca legile lui Murphy nu au fost abrogate, fix la o luna dupa ce arunci toate stampilele, dai de o tanti care zice: „Pai cum NU aveti stampila? Fara stampila NU se poate!”
  Si-ti bagi…

Citește și...

Worldclassul de la Auchan este în completă derivă. Sala e jegoasă, aparatele se distrug și nimeni nu le repară, aerul condiționat ori e închis ori nu mai face față, e o căldură de leșini acolo. A fost vreunul din voi la Worldclass Titan Park? E decent, aer condiționat, spațiu MARE și aparate curate […]