În sensul giratoriu se semnalizează

Colegul nostru Ciobi, pe care îl găsiți în comentarii, s-a enervat și a întrebat la poliție dacă se semnalizează sau nu stanga în sens. Acesta este răspunsul oficial primit. Orice discuție este închisă, deși eu personal consider căe o tâmpenie, cât timp nicăieri nu se specifică clar că e vorba de un sens giratoriu.

semnalizarea in giratoriu

139 comentarii

 1. #1

  Semnalizezi inainte sa intri si apoi semnalizezi inainte sa iesi.

  0

  • si cand mergi inainte (a doua iesire intr-un giratoriu cu 4 )

   0

  • #4

   Nu conteaza, intri cu semnalizare stanga si iesi cu dreapta. In caz ca vrei sa iesi pe prima iesire semnalizezi doar dreapta.

   0

  • semnalizezi peste tot ca sa fii sigur

   0

  • @Nelu, dai semnal stanga când intri in sens doar când faci stanga. Ca sa vadă ceilalti pe unde,vrei sa mergi. Când mergi inainte nu dai semnal decât la iesire (semnal dreapta).
   Tu o cam dai in extrema cealaltă cu semnalizarile… Sa dam cat mai multe. Daca merg inainte intr-o intersectie in cruce pun avariile, ca fac si stanga si dreapta?

   0

  • pentru baietii care dati minusuri, tema pentru acasa:
   – sensul giratoriu este un drum cu sens unic; cand intrati de pe o straduta pe un drum cu sens unic spre dreapta, dati semnal stanga? :)

   0

  • #8

   Eu stiu ca semnalizezi stanga daca iesi din giratoriu dupa a 2-a iesire. Pentru prima iesire semnalizezi din start dreapta, pentru a 2-a semnalizezi doar dreapta la iesire, pentru iesirea 3, 4, etc semnalizezi stanga pana la iesire cand vei semnaliza dreapta.

   0

  • #9

   @costin
   gresesti: http://imgur.com/a/Kvkcv

   In plus, hai sa vedem ce zice un politist:

   Pentru a clarifica lucrurile, am stat de vorbă cu un instructor auto şi un poliţist rutier. Subinspectorul Gabriel Apopei de la Biroul Drumuri Naţionale din cadrul Serviciului Rutier Suceava a explicat că şoferii au conform legii obligaţia de a semnaliza intenţia de a schimba direcţia de mers cu cel puţin 50 de metri înainte de intersecţie, adică inclusiv intersecţia prevăzută cu sens giratoriu. Apopei a explicat că şoferii care vor să circula pe prima ieşire din sensul giratoriu trebuie să semnalizeze dreapta. Ceilalţi şoferi, trebuie să semnalizeze permanent stânga până în momentul în care se apropie de strada pe care vor să iasă din sensul giratoriu.

   De aici.
   Da’ ma rog, tu nu semnalizeaza cum stii tu. Nu semnaliza nimic cand mergi „inainte”. Nu care cumva sa uzezi semnalizarea.

   0

  • @Sabotor, dar chiar semnalizez cand merg inainte :) dreapta la iesirea din sens. Si chiar m-am descurcat bine pana acum in felul asta…

   0

  • #11

   Cel mai sigur este sa ai semnalizarea pornita tot timpul, eventual si avariile, asa nu dai gres niciodata.

   Adica dupa ce ti-a reglat scaunul, oglinda, ti-ai pus centura si ai pornit dashcam-ul pornesti si semnalizarea (stanga, dreapta, nu conteaza) si abia apoi pornesti motorul.

   Si sigur, in timpul mersului cu masina muti semnalizarea de pe stanga pe dreapta in functie de nevoile concrete din trafic. Cand n-ai nicio nevoie ramai doar pe avarii, ca sa fii in siguranta.

   Un sofer prudent asa procedeaza.

   0

  • #12

   Semnalizezi stanga pentru a te inscrie pe a2a banda din sens, in caz ca nu faci prima la dreapta. :)

   0

  • #13

   Sometimes, the words are just not enough…

   0

 2. giratoriul este ….mers inainte. Schimbi sensul de mers (banda)…semnalizezi. Iesi din sens semnalizezi.
  ideea e sa semnalizezi la iesire. Daca nu semnalizezi ma gandesc ca nu iesi.

  raspunsul politiei e foarte clar: odufaiohr[daqweh []f0awr\]w

  0

  • #15

   AI dreptate, nu stiu de ce s-a cerut si parerea politiei. Din scoala de soferi te invata ca la schimbarea directiei de mers se semnalizeaza.

   hit the red button

   0

  • #16

   Nu-mi vine sa cred ca s-a gandit sa le scrie pana lor, decat sa puna mana pe o carte/doua de rutier sau hai sa intrebe un instructor rutier despre chestia asta. Eu asa am invatat: daca nu merg inainte in sensul giratoriu si merg in stanga semnalizez, ies din sens semnalizez in directia care vreau sa o iau. Csabi, tu cum ai invatat la scoala, cu tot respectul, intreb si eu? Ca se pare ca unii invata diferit…

   0

  • #17

   Ce am învățat la școală este irelevant. Eu la școala de șoferi am învățat că am prioritate la intrarea în giratoriu, și la fiecare nouă intrare trebuie să dau prioritate celor care intră pe acolo, și tot așa până ies. Se numește prioritate de dreapta. Nu mai presupune că toată lumea a făcut școala în ultimii 5 ani.

   De câte ori se schimbă legea se modifică ceva minor pe undeva. De exemplu: nu aveai voie să oprești la 5 metri de colțul intersecției. Între timp s-au făcut 25. La modificarea de acum, trebuie să ai două triunghiuri reflectorizante. Până acum era suficient unul. Aia cu viratul la stânga cu sau fără ocolirea centrului imaginar al intersecției este notorie, unii au învățat așa, alții invers, ai văzut ce e în intersecții, fiecare cum îl taie capul. Asta pentru că s-a tot schimbat legislația, și generații întregi de șoferi se bazează pe ce au învățat la școală, în loc să-și actualizeze cunoștințele sau să întrebe poliția când apar neclarități.

   Ciobi a făcut bine. Așa ar trebui să facem toți.

   0

  • eu stiu ca s-a scos aia cu ocolirea centrului imaginar si ca de fapt in toate intersectiile se face la stanga absolut contrar legii, ca toti se ocolesc, desi nu ar trebui

  • #19

   Argi: depinde de situatie…iti dau doua exemple:
   1. Cand te deplasezi dinspre obor spre iancului, la dimitrov ai semafor stanga spre ferdinand si nu se aplica regula cu ocolitul centrului imaginar
   2. cand mergi de pe iancului spre pache si vrei stanga pe mihai bravu tre sa ocolesti centrul imaginar pentru a te incadra pe banda 1 de mers. Daca nu ocolesti centrul iese o bulibaseala teribila pentru ca o sa faca stanga mult mai putine masini.

   0

  • In giratoriu se semnalizeaza si la intrare si la iesire. Nu exista mers inainte in giratoriu. Reguli:
   1. iesi pe prima din giratoriu atunci la intrare semnalizezi dreapta
   2. nu iesi pe prima din giratoriu atunci la intrare semnalizezi stanga urmand a semnaliza dreapta inainte de iesirea dorita.

   0

  • giratoriul e o strada care doar face curba la stanga mult. tu semnalizezi cand strada ta cu prioritate duce la stanga, fara sa intersecteze nimic?

  • #22

   E chiar mai rău decât atât, unii îl ocolesc, alții nu, și ajung față-n față, și pe deasupra mai sunt taximetriștii, pentru ei nu contează centrul imaginar, că n-au imaginație, ei se bagă pe unde nimeresc.

   Asta cu centrul mai fusese scoasă o dată prin anii ’70, nu știu ce nu le-a plăcut de au băgat-o la loc, apoi au scos-o iar. Cred că are o ciclicitate, probabil peste câțiva ani o bagă iar.

   0

  • #23

   Eu la școala de șoferi am învățat că am prioritate la intrarea în giratoriu, și la fiecare nouă intrare trebuie să dau prioritate celor care intră pe acolo, și tot așa până ies. Se numește prioritate de dreapta. Nu mai presupune că toată lumea a făcut școala în ultimii 5 ani.

   Chestia e ca ai invatat bine. Si chiar era in Bucuresti un sens giratoriu de genu’. Da’ stii ce s-a schimbat intre timp, de nu mai trebuie sa dai prioritate celor ce intra in sensul giratoriu? Pe toate intrarile in sens s-au pus niste indicatoare triunghiulare, cu varful in jos.

   0

  • mai filmasera unii pe un tip care semnaliza mereu cand era curba. Asa mi se pare si giratoriu.
   Poate sunt eu nebun, dar, daca legea te obliga sa semnalizezi stanga….e penibila. Explicatia e simpla:
   – ai intrat in sensul giratoriu.
   De aici ai doua optiuni
   1. sa iesi din sens: semnalizezi iesirea (nici asta nu o fac)
   2. sa nu iesi. si trebuie sa semnalizezi sa spui ca nu iesi

   Deci..care e sensul semnalizarii ca iti continui drumul? Este aproape la fel de logic ca atunci cand mergi pe un drum drept, cand te intalnesti cu o iesire la stanga, tu sa semnalizezi dreapta, sa le spui oamenilor ca nu faci stanga…

   0

  • #25

   @animal00
   Legea nu zice nimic de semnalizatul in sensul giratoriu. Asta cu semnalizat stanga cat esti in sens si dreapta cand vrei sa iesi e o recomandare a politistilor si a instructorilor. Si exista dintr-un singur motiv: sa-ti anunti cat mai clar si cat mai vizibil intentia de a ramane in sens.

   0

  • la fel si pe strada atunci, cand strada face la stanga, tu sa semnalizezi stanga, sa iti arati vizibil intentia ca vrei sa ramai pe strada

  • dai semnal stanga chiar daca nu face strada la stanga. doar ca sa fii sigur ca ceilalti te vad si au fost atentionati ca tu nu faci dreapta.

   0

  • de fapt, semnal stanga dai mereu ca sa vada ceilalti ca nu opresti. pare mai logic asa.

   0

  • #29

   Nu-i acelasi lucru. Exemplul cu strada laterala e o simplificare dusa-n extrem; in sensul giratoriu nu ai o singura strada laterala ci ai mai multe iesiri, toate la cativa metri distanta una de alta, in plus mai ai si trafic intens. Asa ca o semnalizare clara si vizibila ajuta la fluidizarea traficului: daca-l vezi pe unu’ ca semnalizeaza stanga e absolut clar ca ramane in sens, pe cand unu’ care nu semnalizeaza nu mai e atat de clar ce face – ramane in sens, se pregateste sa iasa numai ca n-a miscat maneta inca? In sensul giratoriu nu-i exact ca si pe un drum drept, unde ai la dispozitie 30-40 de metri sa-ti anunti intentiile, in sensul giratoriu ai cativa metri de la o iesire la alta.

   0

  • #30

   cand strada face la stanga si numai la stanga nu semnalizezi ca altfel ajungi pe youtube, insa cand strada face curba la stanga dar in acelasi timp si niste iesiri la dreapta ce faci? semnalizezi sau nu?

   Locuiesc in Brasov (poate stiati orasul ala cu multe cerculete in intersesctii) si iti e mult mai usor daca vezi la cel din fata semnalizarea. Nu spune nimeni ca nu merge si fara, da mergi mai incet si astepti sa vezi ce face celalalt. dar daca vezi din timp semnalizarea iti poti la randul tau face niste calcule si sa iei niste decizii „din mers”.

   Asa cum spuneau unii mai sus, semnalizarea nu costa atat de mult, si da, dati drumul la butonul rosu.

   0

  • „locuiesc in brasov” – cu asta ai explicat multe.

   Pai ma. Daca ala nu semnalizeaza…unde pula giratoriului ar putea sa se duca? zboara?
   Ah…sa semnalizez stanga, ca sa faci diferenta intre mine si ala de nu semnalizeaza dreapta?
   Daca nu semnalizez, practic esti mereu in dubii „oare daca face dreapta”?

   deci nu…nu e dusa la extrem. Eu de acum o sa merg cu avariile care inseamna „pastrez aceasi distanta si fata de stanga si de dreapta”

   0

  • #32

   Sabotor:
   Chestia e ca ai invatat bine. Si chiar era in Bucuresti un sens giratoriu de genu’. Da’ stii ce s-a schimbat intre timp, de nu mai trebuie sa dai prioritate celor ce intra in sensul giratoriu? Pe toate intrarile in sens s-au pus niste indicatoare triunghiulare, cu varful in jos.

   Chiar erau mai multe, nu unul. Indicatoarele cu cedează trecerea au fost puse la giratorii pentru un plus de siguranță, pentru că s-a schimbat legea. Nu sunt trecute în codul rutier, indicatorul de sens giratoriu are aceeași semnificație și în lipsa lor.

   0

  • #33

   @animal00 esti tu nebun.. si altii. Trebuie sa semnalizezi la stanga ca sa vada ala care vine din fata ca tu urmeaza sa faci stanga prin fata lui, nu sa parasesti giratoriul pe langa el. Si sa nu stea ca prostu degeaba dupa tine, sau mai rau, sa nu-ti dea prioritate. Iti desenez?

   0

  • ce-i drept, daca vine unu din fatza, in giratoriu, cred ca ultima mea grija ar fi sa semnalizez/nu semnalizez.

   Voi sunteti tampiti? In giratoriu nu schimbi sensul de mers. E ca un drum drept in plm. doar ca rotund. ma apuc sa semnalizez rotund?
   Pentru aia de pe margine, pentru aia din spate/lateral, semnalizezi dreapta cand iesi din giratoriu. D-aia semnalizezi dreapta.

   0

  • Mda, semnalizam stanga pentru aia de vin din fata. Si pentru aia de vin din stanga. Si de sus, ca poate apar si d-astia. Acum totul e mult mai clar.
   A pus un om intreg la cap poza asta (http://postimg.org/image/fawervfnj/) intr-un comentariu mai jos. Studiaz-o.

   0

  • E pa draq drum in cerc. E o INTERSECTIE, deci se supune legilor intersectiei. Adica in afara de cazul in care marcajele/indicatoarele arata altfel:
   – te inscrii pe banda din dreapta daca faci la dreapta. Semnalizezi dreapta.
   – Te inscrii pe banda de la ax daca faci la stanga. Semnalizezi stanga.
   – Daca mergi inainte, sa fii sanatos. Dar e bine sa semnalizezi dreapta cand iesi ca mai sunt unii imbecili care de pe banda 1 vor sa faca la stanga si cred ca giratoriul e un drum circular.
   – mentii banda pe care ai intrat in intersectie pana iesi din intersectie. Daca o schimbi, te asiguri si dai prioritate.

   Deci daca faci la stanga, nu ai ce cauta pe banda 1.

   0

  • Bit si daca giratoriul are 5 iesiri? sau 17? mai exista „dreapta”, „inainte”, „stanga”, sau iti explodeaza creierul?

   0

 3. #38

  E de bun simt sa semnalizezi pentru ca mai sunt x soferi care ar putea intra imediat daca vad ca tu ai de gand sa iesi din sens.

  0

  • #39

   Pănă într-o zi, când te izbești de unul care a uitat semnalul pornit. Vezi pe cine crede poliția.

   0

  • #40

   Sunt curios cum iti ramane semnalul dreapta pornit in sensul giratoriu.

   0

  • #41

   aia de nu semnalizeaza in giratoriu sunt niste bulangii, ca sa nu zic mai mult. Pai daca ai un trafic sanatos, de la fibre si sunt jde masini la coada iar tu intri ca un zeu si nu dai semnal ca iesi pe prima, toti o sa piarda timp sa vada ce face maria sa bulangiul, merge inainte, iese pe prima bretea…. ii injur pe meseriasii astia la greu. si nu e vorba doar de giratoriu. fac acelasi lucru in mai toate situatiile, isi baga picioru in ea de semnalizare, ca de ce sa nu ii agitam putin pe aia de vin din spate.

   0

  • vorbim de semnalizarea stanga

 4. #43

  Treaba fiind atât de clară, mă bucur că am un buton cu care pot semnaliza în ambele direcţii concomitent.

  0

 5. #44

  shaorma

  0

  • #45

   vezi ca ai gresit site-ul. aici nu-i sectiunea de comentarii tampe a youtube-ului

   0

 6. #46

  In raspunsul politiei scrie clar ca iesirea din sensul giratoriu ( virarea la dreapta ) si trecerea de pe o banda pe alta ( ca doar ne plac sensurile cu mai multe benzi ) se semnalizeaza. Unde anume ai citit ca se semnalizeaza in sens? In alte tari europene se semnalizeaza strict iesirea ( nu au sensuri cu mai multe benzi ) iar semnalizatul aiurea se poate lasa si cu amenda.

  0

  • #47

   In Anglia, de exemplu, e raiul sensurilor giratorii. Multe, cu multe benzi, cu cate trei-patru seturi de semafoare (nu glumesc). Se tine semnalul daca iesi la prima, nu prea se semnalizeaza daca iesi la a doua, se semnalizeaza iesirea daca e vorba de a treia-patra-cincea iesire. Bineinteles, avem o groaza de sensuri cu multiple benzi, unde si pentru a treia iesirea trebuie sa schimbi 3 benzi. Pui semnal, iti faci treaba.

   Incredibil de putine accidente in sensurile giratorii de aici, ceva trebuie sa mearga bine, zic.

   0

  • #48

   Si eu sunt de parere ca se semnalizeaza doar iesirea. As pune semnal stanga in giratoriu doar daca schimb banda de deplasare spre stanga si atat. Cu ce schimba faptul ca ai semnal stanga pe care il ”transformi” brusc in dreapta, ca ti-a sosit iesirea, comparativ cu a semnaliza dreapta, doar cand te pregatesti sa iesi? Momentul in care pui semnal dreapta ramane acelasi…

   0

  • #49

   Exista un motiv bine intemeiat pentru care se semnalizeaza si iesirea imediat dreapta. Participantii la trafic inseamna si pietonii si cum anumite iesiri au si trecere de pietoni imediat la 5-6 metri, piezdonu’ ala trebuie sa stie daca poate trece in siguranta sau nu. 7 englezi din 10 semnalizeaza corect sensul, si nu ma refer la Londra unde-i infernal traficul. In general in afara Londrei circulatia e impresionant de civilizata.
   Am trait si in Italia si aia sint un dezastru, poti sa zici ca semnalizarea la ei e un „optional” :D

   0

 7. #50

  maine poimaine o sa intrebati si daca va trebuie permis de conducere cand iesiti cu masina pe strada.

  0

 8. #52

  Chiar a existat aceasta nedumerire pe arhiblog? Raspunsul se gaseste in orice carte de legislatie… chiar daca arhi e inca in negatie. SI chiar era nevoie de un mail trimis politiei romane?

  BRB, sunt nedumerit cu crearea vietii, SMS la NASA!

  0

  • Ai fi surprins, dar treaba cu semnalul in sensul giratoriu nu apare in cartile de legislatie.

   0

  • oh noes! i-ai dat vestea cea nasoala:))

  • #55

   Si partea cu: „orice schimbare de directie se semnalizeaza” ce inseamna, draga costine? In fine, vad ca multi pe arhiblog considera sensul giratoriu un fel de intersectie spatiala.

   0

  • daca schimbam directia cand intram intr-un sens giratoriu, o schimbam inspre dreapta. atunci de ce nu dam semnal dreapta. draga coSSo?

   0

 9. #57

  :) Dude, sometimes… Unde să se specifice clar că e vb de sens giratoriu? Direcția de mers în intersecție e giratorie. Adică sensul e giratoriu. Adică de rotație. Adică atunci când intri într-o intersecție d’asta, schimbi direcția de mers rectilinie într-una de rotație. Adică te afli în sens giratoriu. De aia semnalizezi la intrare și ieșire. Schimbi direcția.

  0

  • sunt pe banda a 2a in fata unui sens giratoriu. ce semnal dau cand intru in el daca vreau sa ies la a2a (adica sa merg inainte)? dar daca vreau sa ies pe a 3a (sa fac stanga)?

   0

  • pentru Costin: poate nu ai inteles dar cand te apropii de o intersectie cu sens giratoriu nu exista notiunea de mers inainte sau la stanga. Exista doar notiunea de ‘a cata iesire din giratoriu’.

   Ca sa-ti raspund:
   – pentru a 2-a iesire semnalizezi stanga, urmand a semnaliza dreapta cand iesi din giratoriu. Ca si traiectorie ar trebui sa folosesti banda din exteriorul giratoriului.
   – pentru a 3-a iesire e la fel de simplu cu semnalizarea. Traiectoria ar trebui sa te duca si pe banda din interiorul giratoriului totusi.

   Am presupus ca giratoriul are 2 benzi – la fel ca si strada de pe care vii. Traiectoriile sunt pur si simplu de bun simt dar semnazliarea e obligatorie.

   0

  • Gabi, eu intr-un sens giratoriu cu 2 benzi (cum ai descris tu) petrec aproximativ 1,5 secunde. Daca nu ma grabesc…
   Daca-mi spui care este logica semnalizarii intrarii intr-un sens giratoriu atunci cand ies la a 2a (cand e clar ca intru in sens, alta varianta nu am cand ma aflu in fata sensului… ca doar nu ma opresc in fata lui), o sa fac asta. Pana atunci, prefer sa nu le dau impresia celor de langa mine ca voi face stanga (iesi la a 3a, cum zici tu) si voi intra ca un bizon fara semnal stanga in sens :)

   0

  • #61

   @Gabi
   Cred că este greșită afirmația ta „cand te apropii de o intersectie cu sens giratoriu nu exista notiunea de mers inainte sau la stanga. Exista doar notiunea de ‘a cata iesire din giratoriu’.”
   Din câte știu eu și din câte înțeleg și din adresa asta de la IGP lucrurile stau așa:
   1. prima ieșire – semnalizez dreapta înainte de intrarea în giratoriu
   2. a doua ieșire – nu semnalizez înainte de intrarea în giratoriu (nu schimb direcția de mers) și semnalizez dreapta la ieșire.
   3. a 3-a, a 4-a, etc ieșire – semnalizez stânga la intrarea în giratoriu și semnalizez dreapta la ieșire.

   0

  • #62

   @Costin
   Stânga dai, pentru că intri în alt sens de mers, de rotație. Odată ce ai intrat pe sensul ăla – să zicem că giratoriul e unul măricel cu 3 benzi și ești pe 2 și o păstrezi până la ieșire – nu mai semnalizezi, că păstrezi acel sens, dar la ieșire dai iar fiindcă ieși din sensul de rotație.

   0

  • #63

   Am dat ex cu giratoriul mare fiindcă în giratorii mici am tendința să țin semnalul ca să nu mi-o fur de la cei ce vor să intre.

   0

  • #64

   @Ovidiu, costin
   Voi aveti cel mai tampit mod de a semnaliza. Si nu stiu de unde a aparut, ca politia n-a zis niciodata asa ceva, in cartile de legislatie nu se pomeneste asa ceva si niciunde in lumea asta larga nu se semnalizeaza asa.

   0

  • @Sabotor, politia nici nu zice ceva explicit legat de semnalizarea la intrarea in sens si in interiorul sensului cand pastrezi banda. Dar tu arunca vorbe aiurea ca e ok, ai mai multe coaie :)

   0

  • #66

   @costin
   Instructorii si politistii explica cum trebuie semnalizat (si da, recunosc ca e o gaura in lege, dar sa trecem peste asta); ba mai mult, explica si de ce (sa-i anunti pe ceilalti de intentiile tale) da’ nu, n-au dreptate pentru ca costin de pe interneti e de alta parere. Pentru ca el vrea sa semnalizeze dupa cum interpreteaza el legea.

   Dude, ti-e lene sa-i anunti pe ceilalti de intentiile tale? Ti-e chiar atat de lene?

   0

  • #67

   Si 2, c-am uitat. Cum ma-sa semnalizezi intr-un sens cu 5 sau 6 iesiri? Care e „in fata”? Care e „stanga”? Asa vorbesti de parca sensurile giratorii au numai 4 intrari.

   0

  • „in fata” inseamna ca pastrezi banda. Stii…daca nu iesi dintre cele doua linii nu ai motiv sa semnalizezi.
   Ce facem daca ai doua benzi in sens? De unde stiu ca semnalizezi stanga sau depasesti?

   0

  • animal00 are dreptate
   nu exista directie de mers rectilinie sau giratorie.

   0

 10. Eu mă așteptam să întrebe dacă BMW-urile sau alte limuzine sunt nevoite să semnalizeze.

  0

 11. #71

  Eu am intrebat altceva, daca se semnalizeza STANGA in giratoriu.

  0

  • poate te lamuresc baietii din video. mai ales de la 2:14 :))
   https://www.youtube.com/watch?v=rJJpAHwYUrE

   0

  • #73

   Privirea pierdută pe tavan :)

   0

  • #74

   @costin
   ti-a fost lene sa te uiti la film pana la capat? Ia cu pita, de la 3:49: http://youtu.be/rJJpAHwYUrE?t=3m49s

   0

  • #75

   @costin
   Ti-a fost lene sa te uiti pana la capat? Ia cu pita, de la 3:49: http://youtu.be/rJJpAHwYUrE?t=3m49s

   0

  • #76

   @Sabotor
   Are sens ce spune, fiindcă te afli în intersecție, deci semnalul ar trebui menținut. Pe de altă parte intersecția are un sens al ei pe care îl menții pe toată durata rotației, deci de ce să semnalizezi în timp ce menții sensul de mers? Probabil se consideră că dacă te afli în intersecție, semnalizezi rotația.

   0

  • @Sabotor, am vazut filmul intreg de multa vreme. Stai calm. Ce spune baiatul ala parasutat acolo sunt doar „sfaturi” si nu au nici o „acoperire regulamentara”. Tu faci ca el pentru ca ti se pare tie normal asa. Eu fac ca mine pentru ca eu am o alta logica intr-un sens giratoriu. Logica pe care am argumentat-o…
   Singurul care si argumenteaza de ce da semnal la intrarea intr-un sens giratoriu este Sandu. Doar ca 80% dintre soferi sunt depasiti de cuvintele folosite de el.

   0

  • #78

   @Sandu
   cred ca trebuie mentinuta pentru a-i avertiza pe ceilalti soferi. Ca pana la urma asta e rolul semnalizarii, sa-i informam pe ceilalti ce intentii avem. D-aia tii semnalizarea stanga, sa le arati celorlalti „da bre, mai stau in sens” si tot din acelasi motiv semnalizezi dreapta, ca sa le spui celorlalti „gata, acu ies din sens”. Da’ lumea cumva uita asta si incearca sa-si gaseasca tot felul de justificari pentru a nu semnaliza. De parca ar fi o idee proasta sa-i informezi pe ceilalti in legatura cu intentiile tale.

   0

  • #79

   @costin
   deci cand politistu’ nu-ti da dreptate, e parasutat acolo si e habarnist. Da’ hai sa te intreb altceva. Nu trebuie sa-mi raspunzi, e mai mult o intrebare pentru tine: Cand ai dat examenul pentru carnet, cum ai semnalizat in sensul giratoriu?

   0

  • #80

   @Sabotor
   Încarc imediat un film pe YT cu un giratoriu în care, cred eu, n-are niciun sens să semnalizezi în timp ce te rotești în el.

   0

  • Nu m-a plimbat prin sensuri giratorii. Am luat carnetul cu spaga.

   Legat de D-aia tii semnalizarea stanga, sa le arati celorlalti “da bre, mai stau in sens” si tot din acelasi motiv semnalizezi dreapta, ca sa le spui celorlalti “gata, acu ies din sens”., uneori ii atentionezi pe altii prin lipsa semnalului. Adica, atunci cand ai semnal stanga cand intri in sens, voi spuneti ca poti sa iesi la a 2a sau la a 3a (inainte sau la stanga). Eu zic ca daca nu am semnal ii atentionez pe ceilalti ca ies la a 2a (inainte) – si dau semnal dreapta cand trec de prima iesire – si daca am semnal stanga ii atentionez ca ies la a 3a (stanga) – si dau semnal dreapta cand trec de a 2a iesire. Eu asa vad sensul giratoriu si cred ca are putina logica ce zic… Tu imi spui ca nu e asa si imi zici ca semnalizez intr-un mod tampit, dar singura argumentatie e ca „asa zice politistul”, care politist zice asa din gandirea lui de cap de creta, NEEXISTAND NICAIERI REGLEMENTATA SEMNALIZAREA INTR-UN SENS GIRATORIU.

   0

  • #82

   @costin
   repet intrebarea ce am pus-o in alt comentariu: daca e un sens cu 5-6 intrari? Si e hilara asta cu „il anunt prin lipsa semnalizarii”. Gee, gg.

   0

  • #83

   @costin
   ma-sa, am apasat pe buton prea repede. mai am :D

   Pai coane, ti-am zis, cand nu e de acord cu tine e „cap de creta”. Da’ tu n-ai stat sa te gandesti putin la rationamentul lui (acelasi ca si al instructorului). Bai, trebuie sa-i anunt cumva pe ceilalti ce intentii am. Tu vii si spui ca-i anunti (ca vrei sa ramai in sens) prin lipsa semnalizarii, ca tu semnalizezi doar la iesire. Da’ da-mi un motiv valid pentru care te-ar deranja sa-i avertizezi pe ceilalti cu semnal stanga atata vreme cat esti in sens. De ce nu e mai bine sa-i avertizezi pe ceilalti ca mai ramai in sens cu o chestie de culoare galbena, care clipeste?

   @Sandu
   stiu, sunt unele tare misto, cu benzi de preselectare. Practic odata incadrat, nu mai are rost sa semnalizezi, ca n-ai unde altundeva sa mergi. Cu toate astea, si acolo se semnalizeaza.

   Discutam cu un prieten polonez legat de chestia asta cu semnalizatul in sensul giratoriu – pe unde sunt eu, lumea semnalizeaza doar la iesire. Si desi am cazut amandoi de acord ca e oarecum redundant sa semnalizezi faptul ca ramai in sens, totusi, nu-i un efort prea mare sa si semnalizezi faptul asta, ca sa fie cat mai clara intentia.

   0

  • luam sensul de la arcul de triumf (https://www.google.ro/maps/@44.46648,26.0787181,17z?hl=en) cand vin dinspre charles de gaulle:

   – ies pe prima (kiseleff) -> dau semnal dreapta de pe banda 1;
   – ies pe a 2a (alexandru constantinescu) -> ma incadrez pe prima sau a 2a banda inainte de sens (in functie de trafic), nu dau semnal cand intru si dau semnal dreapta dupa ce trec de prima iesire;
   – ies pe a3a+ (averescu sau kiseleff) -> ma incadrez pe banda a 2a+ inainte de sens (la fel, in functie de trafic), tin semnalul pornit stanga pana cand trec de ultima iesire pe care nu ies, dupa care dau semnal dreapta.

   daca ai intersectii mai complicate, facem analiza si pe alea :)

   0

  • Da’ da-mi un motiv valid pentru care te-ar deranja sa-i avertizezi pe ceilalti cu semnal stanga atata vreme cat esti in sens. Faptul ca daca ies pe a 2a stau in sens 1 secunda pe care ar trebui sa o impart in 0,5 semnal stanga si 0,5 semnal dreapta e un motiv bun?

   0

  • #87

   Faptul ca daca ies pe a 2a stau in sens 1 secunda pe care ar trebui sa o impart in 0,5 semnal stanga si 0,5 semnal dreapta e un motiv bun?

   Nu e destul de bun si-ti explic de ce:
   1. stai in sens mai mult de o secunda.
   2. te apropi de sens cu semnal stanga. de la 25 de m, cum scrie-n carte ca-i distanta de la care se semnalizeaza in oras. Intrii in sens, mentii semnalizare stanga pana treci de prima iesire (ca ai zis ca iesi la a 2-a) dupa care schimbi pe semnalizare dreapta pana cand iesi din sens.

   Deci, asta cu 0.5 sec nu-i un motiv. Urmatorul?

   0

  • la fel si pe strada, vezi ca e o strada la dreapta, cu 25 de metri inainte semnalizezi stanga, sa vada oamenii ca tu mentii sensul si mergi asa pana treci de strada la dreapta.

  • #89

   @Sandu
   Da coane. Da’ acolo e altceva. Nu-i sensul ala giratoriu ingramadit cu 3 iesiri in 10 metri si trafic infernal. Chestia aia se apropie mai mult de exemplul ala cu drum in curba. Ce nu intelege lumea e ca eu sustin ca ar fi bine sa se semnalizeze cat mai clar si mai vizibil intentiile in sensurile giratorii de la noi, alea mici, ingramadite si cu o groaza de masini in ele.

   0

  • Deci sunt pe banda 1 si vreau sa ies pe a 2a iesire (sa zicem „sa merg inainte” intr-un sens cu 4 iesiri) si dau semnal stanga cu 25 de metri inainte de sens pentru ca voi iesi pe a 2a iesire. Desi nu schimb nici o banda. Desi calea fireasca a traseului meu e una singura: tin banda si intru in sens pe prima banda. Cei de pe benzile superioare nu vor zice ca sunt dobitoc. M-ai castigat de fan azi. Unde ma inscriu?

   0

  • #91

   @Arhi
   Există un contra-argument. Intenția ta e să cotești pe stradă, la dreapta, deci menții semnal dreapta. În giratoriu intenția nu este să faci stânga fiindcă asta înseamnă să te rotești și să nu mai ieși. Deci dacă intenția este să ieși, ar trebui să semnalizezi dreapta. Altfel, când ții semnal stânga, semnalizezi doar direcția în care te deplasezi, adică în cerc. Și ar mai fi o chestie. Când intri în giratoriu acorzi prioritate. Eu cred că acolo e intersecția dintre cele două sensuri de deplasare. Nu giratoriul ca atare e intersecția.

   0

  • #92

   @Sabotor Daca toata lumea s-ar pune de acord, asa cum este prin vest, sa nu se puna semnal stanga, toti ar sti ca tu mai ramai in sensul giratoriu fara discutie. Nu trebuie sa semnalizezi asta. Trebuie sa semnalizezi doar iesirea si asta este. Un semnal stanga in giratoriu este inutil pentru ca iesirile le vei face doar in dreapta. Am spus si mai sus, momentul in care pui semnal dreapta, de iesire, va fi acelasi indiferent daca semnalizezi stanga sau nu. Momentul in care eu percep din spatele tau ca iesi, va fi acelasi, indiferent daca ai semnalizat stanga sau nu.

   0

  • #93

   @Connex
   daca toata lumea s-ar pune de acord, n-ar mai fi discutia asta. In Romania se semnalizeaza in 3 feluri:
   1. aia care intra cu semnal stanga si care ies cu semnal dreapta
   2. aia care nu semnalizeaza intrarea (sau mersul in sens) si semnalizeaza doar iesire
   3. aia care semnalizeaza stanga daca ies pe a 3-a iesire din sens, nu semnalizeaza daca ies pe a 2-a iesire decat dreapta, la iesirea din sens.

   Ah, da, mai sunt si aia care nu semnalizeaza deloc. Asa ca, tocmai de aia, ca sa nu existe nici un fel de confuzie, semnalizez stanga cand intru/merg prin sens, ca sa fie absolut clar pentru ceilalti soferi ce am de gand.

   @costin
   tu inca n-ai priceput ce tot zic eu cu semnalizarea, asa cum nici n-ai priceput care-i de fapt rolul semnalizarii. Dar e bine ca te-am castigat de fan, urmareste-ma, ai sansa unica de a invata ceva.

   0

  • Hai ca-mi place de tine :))) Te mai intreb ceva si pe urma te las.
   Tu esti pe banda a 2a in sens, eu pe banda a 3a in dreptul tau (sau putin mai in spate). Tu dai semnal stanga continuu. Cum semnalizezi in cazul asta daca vrei sa intri pe banda a 3a? Scoti mana pe geam si semnalizezi ca biciclistii? Hai pa.

   0

  • #95

   @costin „luam sensul de la arcul de triumf”

   Intersectia de la Arcul de Triumf nu prea e giratoriu, nici nu e semnalizata ca fiind asa ceva, sau imi scapa mie ceva din discutie? :-)

   0

  • #96

   @costin
   asta-i din categoria „daca semnalizez dreapta aici, pe care strada vreau sa intru?”.
   Intrebarea ta e buna, insa cam toate giratoriile cu 3 benzi pe care le-am vazut eu aveau benzi de preselectare, iar banda care te lasa sa te invarti incontinuu in sens era una singura, aia din centru. Celelalte te scoteau afara pe cate o iesire, de unde rezulta ca nu stai cu semnalizarea pe stanga decat daca vrei sa ramai in sens. Ceva de genu’. Evident, aplicat la 3 benzi – ma astept sa intelegi, ca nu pari prost.

   0

 12. Eu semnalizez ca să nu se urce pe mine cei care îmi vin din dreapta, când eu ies spre dreapta, mă rog, ați înțeles voi. Însă nu văd rostul semnalizării când ai obligatoriu la stânga sau la dreapta.

  0

 13. Superșucar că alde șapcă răspund cu operativitate, citând dintr-o sursă de informare publică. Teoretic, poți să soliciți clarificări despre obligativitatea de a circula pe partea dreaptă a străzii/ drumului/ șoselei. Iar ei sunt obligați să îți răspundă.

  0

 14. #101

  Faina intrebarea. Urmeaza sa intrebe daca semnalizeaza stanga si in curbe la stanga?
  Raspunsul de la Politie e clar: schimbi poteca, aprinzi becu’.
  Intr-un giratoriu nu ai de ce sa semnalizezi stanga – decat daca treci de pe banda 1 pe banda 2 in giratoriile cu doua benzi. altfel, semnalizezi dreapta INAINTE sa iesi din giratoriu.
  Arhi, fa si un sondaj sa vedem cati stiu ca masinile IN giratoriu AU prioritate fata de masinile care INTRA in giratoriu :D

  0

  • #102

   Au prioritate aia care sunt deja doar daca nu e semnalizat ca nu au:)) exista situatii…

   0

  • #103

   Atunci nu e sens giratoriu, ci intersectie rotunda.

   0

  • #104

   nu e intersectie, e un singur drum, care coteste la stanga

  • #105

   Cel mai bun exemplu de giratoriu pe „invers” e cel de la aeroportul otopeni. acolo daca nu casti ochii la indicatoare faci poc

   0

 15. Îl mai știți pe ăla care semnaliza în toate curbele de pe un drum de munte?
  Pe ăla tre să îl întrebăm. http://m.220.ro/faze-tari/Cel-Mai-Prost-Sofer-Semnalizeaza-La-Fiecare-Curba/L7mMFBwijV/

  0

 16. #108

  Tara in care traim, sa faci o petitie … din al carei raspuns sa nu poti sa tragi o concluzie clara. Nu’s sofer, ar i se pare aberanta ideea de a semnaliza in stanga intr-un sens giratoriu… chiar nu o vad logica, daca de exemplu eu nu am unde sa intorc si ma duc in sens si intru in sens, ma invart in sens sa ma duc inapoi… de ce as semnaliza stanga si nu dreapta? PS: Eu cred ca daca si-ar face Politia Rutiera un canal pe Youtube cu cateva situatii dinastea explicate ar fi mult mai ok, cu exemple concrete si explicatii logice…

  0

  • #109

   cred ca mai important ar fi sa te incadrezi corect in sens, decat semnalizatul… care e total ambiguu in situatia sensului giratoriu.

   0

 17. #110

  Exista unele sensuri giratorii (mici) in care poti merge inainte (fara sa misti volanul). Cum semnalizam in acesta?

  0

 18. #112

  Eu tin semnal stanga in sensurile giratorii mai mici pana in momentul in care urmeaza iesirea si atunci schimb semnal dreapta. Ii ajuta pe cei care intra in sens sa stie ca sigur nu vreau sa ies inca.

  0

  • total irelevanta informatia, atata timp cat esti in giratoriu cel ce vrea sa intre TREBUIE SA-TI DEA PRIORITATE
   tampenia asta cu semnalizarea stanga inainte si in sensul giratoriu numai in Romania am vazut-o, afara circula oameni normali de obicei….

   0

  • dan…cica e o discutie in mai multe tari. Dar da, afara se semnalizeaza numa dreapta.

   0

  • #115

   Eu nu locuiesc in romania, in germania, iar obiceiul asta l-am preluat din zona in care locuiesc. Majoritatea fac treaba asta.

   In anumite cazuri e ca apa sfintita. Nici nu te ajuta dar nici nu-ti face rau.

   0

 19. #116

  Conform celor spuse de politie…ar trebui sa semnalizam si cand vine o curba pe un drum drept. Nu? Ca sa intri in curba trebuie sa virezi…altfel iesi in decor. Cam aberant. Sunt convins ca nici politistii nu stiu exact care e treaba. Primesc si ei niste legi facute de niste cretini in parlament.

  0

 20. #117

  semnalizezi cand iesi.
  cand intri in giratoriu mergi intotdeauna in dreapta, nu poti face stanga cand intri. exista si indicatoare cu obligatoriu la dreapta in giratorii, corect? ce sa semnalizezi daca tu faci oricum dreapta? e redundant. dar nu gresit.
  insa cred ca trebuie sa semnalizezi cand iesi pentru a indica celorlalti ca parasesti giratoriul.
  semnalizezi dreapta cand iesi.

  0

 21. #118

  Unde ati semnaliza stanga aici? http://postimg.org/image/rcple7v4p Sau aici? http://postimg.org/image/fawervfnj/ (evident, in afara de schimbarea benzii)

  0

  • #119

   tot timpul semnalizezi stanga, este foarte clar. pana faci dreapta, moment in care semnalizezi dreapta, dar pui avariile inainte, ca sa nu ii iei prin surprindere

  • @geutz, vin baietii acum si-ti explica cum de fapt sensul giratoriu e o chestie speciala, din alta galaxie. si de fapt imaginea 2 e o extorsiune a sensului si nu e acelasi lucru cu un sens giratoriu care are o miscare de rotatie in jurul propriei axe, si d-asta trebuie sa dai semnal stanga. plus, orice sens giratoriu cu mai mult de 4 iesiri are si miscare de revolutie si se complica treaba. dar tu, ca sa fii sigur ca ceilalti te inteleg si comunicarea intre soferi este la 110% capacitate, trebuie sa te urci cu rotile din stanga pe bordura in interiorul sensului giratoriu. doar asa, preventiv.

   0

 22. #121

  va doresc macar o zi de condus printre nemti
  nu semnalizeaza in sens nici daca ii ameninti cu sapunul

  0

  • #122

   continuare: si m-am obisnuit asa si primul concediu in ro mi s-a umplut subtil frigiderul de carne :))

   0

 23. #123

  Se mai merge si pe urmatoarea regula de bun-simt: de fiecare data cand nu e clar ce ai de gand si in functie de intentiile tale trebuie sa actioneze si altii, semnalizezi.
  Si o alta regula de bun-simt e sa semnalizezi si daca nu e nimeni altcineva pe strada sau in raza de 100km.

  0

 24. #124

  https://www.youtube.com/watch?v=pPjIlh9DTZc
  E pe invers, dar puteti retine idea si principiul.

  0

 25. #127

  Pentru cei care spun ca trebuie semnalizat stânga în giratoriu, știți ca aceeași lege spune ca trebuie sa semnalizezi schimbarea direcției de mers cu 50 m înainte (sau cel puțin asa era în 1996 când am luat permisul).
  Deci cum facem la giratoriu? Venim cu semnal stânga de la 50 m de el?

  0

  • #128

   Și dacă fac pe prima ieșire la dreapta semnalizezi dreapta cu 50 m inainte?

   0

  • Sabotor asa zice mai sus, ca tre sa dai semnal stanga cu 25 de metri inainte de sens. Toti, mai putin cei care ies pe prima iesire si care trebuie sa dea semnal dreapta. Deci toti trebuie sa dam semnal, stanga sau dreapta, dupa caz :) Asa, preventiv… Ca sa nu creada ceilalti (soferi si pietoni) ca daca nu dam semnal bagam in marsarier. Sau intram in sens invers, pe contrasens. Sau ca taiem sensul prin mijloc. Sau ca plua mea… orice mai poti face intr-un sens giratoriu. Preventiv.

   0

 26. Eu nu inteleg de ce avem 119 comentarii pe tema asta in conditiile in care 90% din soferi nici nu semnalizeaza.
  Abia acum am venit de la Cora si, in rondul ala din parcare, unul nu semnaliza. Stai si incerci sa-l ghicesti – iese din sens, nu iese din sens…

  0

  • #131

   N-ai inteles tu coane. Ei isi arata intentiile tocmai prin lipsa semnalizarii. O fi si asta o chestie, cine stie…

   0

  • daca 90% nu semnalizeaza, mai avem o speranta, poate se vor vindeca ailalti 10%

   0

 27. #133

  in sensul giratoriu mergi inainte, wtf? alea sunt rotunde man, in forma de O. cerc adica. giratoriu, giro, giro, ai idee de la ce vine?

  uite unul care a mers inainte in giratoriu: http://static.ph-online.ro/media/trafic/51086-accident_L.jpg

  pe bune ca mergi inainte?

  0

 28. #134

  E clar, fiecare vrea sa procedeze dupa cum crede el ca este logic. Regulile nu-s facute sa vi se para logice tutoror, is facute sa ne ajute sa ne intelegem in trafic. Daca fiecare ar actiona dupa logica proprie atunci ne-am intelege ca naiba.

  Cat de orgolios sa fii sa-ti pese atat de mult de logica din spatele unei reguli de circulatie ?

  0

 29. in sfarsit o explicatie buna, nu doar „pentru ca d-aia”.

  0

 30. #136

  @costin
  ti s-a explicat cu motive de ce e bine sa semnalizezi, da’ n-ai vrut tu sa asculti. Nu ti-a zis nimeni ca „d-aia”.

  0

 31. #137

  argumente pro semnalizare stanga // demontare argument:
  – sa vada ceilalti ca nu vrei sa iesi // ceilalti trebuie SA ASTEPTE in cristosii masii si sa dea prioritate cand intra in sens celor din sens, indiferent ca semnalizeaza sau nu. chestia asta e boala romaneasca unde schumaheriil vor sa nu mai franeze deloc si sa intre vijelios in sens
  – prima dreapta, a doua in fata, a treia stanga // stiu ca e greu de conceput pentru unii, dar NU TOATE sensurile giratorii sunt cu 4 strazi
  – ca e aglomeratie si sensurile de la noi sunt mici si nu stiu ce // adevarat, sensurile sunt prost facute de dorei, dar nu putem sa avem reguli diferite in functie de marime

  argumente contra semnalizare stanga // astept demontari:
  – e redundanta, daca nu semnalizez inseamna ca stau in sens. nu ma intereseaza ca sunt unii care nu semnalizeaza dreapta la iesire, aia sa fie amendati
  – e ilogica, daca semnalizez stanga cand nu exista stanga. pot sa ma invart indefinit pe banda 1 in sens fara a semnaliza, e legal si am prioritate
  – se confunda cu semnalizare stanga de schimbare banda
  – TOATA EUROPA semnalizeaza doar dreapta la iesire, ne-am trezit noi romanii mai dastepti.

  0

 32. #138

  „insa conform regulii daca nu semnalizeaza stanga (pe care ai fi vazut-o) inseamna ca face dreapta”

  care regula?
  nu inseamna deloc ca face dreapta, e doar o presupunere (gresita)

  0

 33. #139

  În sfârșit o explicație clara. De asta am întrebat și eu la politie.
  Bun asa Flat!

  0

Citește și...

Persoanele care cauzează statului prejudicii prin nereținerea sau neîncasarea, reținerea și neplata, respectiv încasarea și neplata în cel mult 30 de zile de la termenul scadent a unor impozite și contribuții vor fi pedepsite cu închisoare de la 1 la 6 ani, prevede un proiect de lege introdus acum în Parlament, ca senator, […]

Președintele SNPPC, Dumitru Coarnă, a declarat, sâmbătă, la Digi24, că nu s-a schimbat nimic după tragedia din Caracal, astfel că dacă Alexandra Măceșanu ar suna din nou la 112, situația s-ar repeta, la două luni de când nu a fost salvată. „Nu s-a schimbat nimic. Nu contează cât e tura, că e de […]