SF: Dan Dobos – Ciclul Abatia

Chiar cand credeam ca nu o sa mai citesc niciodata literatura romaneasca, din cauza ca este sufocata de monstrii asa zis sacri pe criterii politice, gen Cartarescu, l-am descoperit pe Dan Dobos.
Si, doamne, am citit un SF extrem de bun, adica, sa explic ce inteleg eu prin SF bun.
In mintea mea, ierarhia scriitorilor SF este urmatoarea:
1. Isaac Asimov
2. Restul
Ei, nu mai e asa. Acum pe doi s-a instalat confortabil domnul Dobos, care scrie domnule extraordinar. De foarte mult timp nu am citit o carte scrisa atat de alert si totusi coerent, cu personaje multiple, care se intrepatrund extrem de bine.
Actiunea, desi intinsa pe parcursul mai multor generatii, este extrem de bine inchegata. Subiectul, bine definit in primele pagini, un cuprins ce se intinde pe 3 volume si o incheiere destul de previzibila, dar absolut normala, care inchide capitolul abatia cu un suspin, jumatate de regret, jumatate de usurare.
La mai multe, domnule Dobos, si va asigur ca ati intrat in panoplia lui Arhi de scriitori, ceea ce e mare lucru. Pentru Arhi, desigur.

Gabriela Firea vrea să închidă acest site.

Poți contribui la eforturile mele cu un abonament de 3 USD

3 comentarii

  1. Dobos e si preferatul meu, dintre romani. Hmm, avem cam aceleasi criterii privind sf-ul: Asimov si restul. In antologia mea de interviuri am un interviu mare cu Dobos. Poate o sa-l public si pe blog, daca imi da voie editura, daca nu o sa-ti trimit adresa revistei Arges, atunci cand o sa apara interviul. Dobos e the best 🙂

    Thumb up 0
  2. ok, stii cumva prin ce librarii se gasesc in cta? ca nu le-am vazut pana acum.

    Thumb up 0
  3. nu, dar poti sa ii dai un mail chiar lui, la el pe site

    Thumb up 0