Un stat fără armată nu există

Am râs cu un ușor gust amar în gură, de la voma ce m-a năpădit. Iată ce scrie domnul deputat Adrian Dohotaru, de la USR:

Armata română are dotările la nivelul anului 1960, datorită căpușelor române. Este o obișnuință, în românia ca căpușele politice să devalizeze armata, prin licitații cu cântec, fraudă și furt direct. Dacă căutați, istoric vorbind, veți vedea de ce soldații români luptau desculți la Mărășești, cu arme vechi de 40-50 de ani. Fix ce se întâmplă acum. Să vedeți din ce material INFECT sunt făcute uniformele soldaților români, din cauza licitațiilor jegoase organizate de minister, haine care te sufocă vara și te îngheață iarna.

Statul român este sub umbrela NATO. Pentru că suntem, fizic, ultima redută din fața expansionismului rusesc. Ultima insulă de latinitate, într-o zonă asumata de slavi de sute de ani. Avem, de zeci de ani, securitate completă și, în ultimii ani de frământări, suntem lăsați în pace de cei ce au chef de extinderi teritoriale tocmai din cauza faptului că facem parte dintr-o organizație mare ce ne garantează securitatea și îndeplinirea articolului 5 din carta NATO.

Ce face domnul deputat Dohotaru, cel plătit cu jde mii de euro, care nu am văzut să cârtească când s-a trezit, brusc, bogat, după ce s-a modificat grila de salarizare a parlamentarilor? Domnul DOhotaru a realizat că iată, armata e prea bine înzestrată și că nu trebuie să dăm bani pentru ea. Să dăm mai bine la căpușat în sănătate, în autostrăzi, acolo unde deja se fură, legal, miliarde. Pentru că, cu siguranță, dacă îi trimitem acolo, nu se vor mai fura.

Domnule Dohotaru, știu că originile dumneavoastră sunt umile (dohotár, dohotari, s.m. – (reg.) Vânzător de păcură.) și, prin urmare, genetic vorbind, nu aveți cum să dețineți o privire de ansamblu asupra societății, cât timp proveniți dintr-o familie de aproape sclavi.

Dar nu mai bine ați lupta ca armata NOASTRĂ să aibă înzestrări de ultimă generație? Nu ați vrea ca soldații noștri să nu mai crape de cald în teatrele de operații? Sau să nu mai crape, fizic, pentru că TAB=urile rămân fără frâne, din cauza vechimii? Să nu mai folosească, în 2017, AK-uri vechi de 50 de ani? Nu v-ați simți mai bine, domnule păcurar, să știți că armata este bine înstruită și, în cazul extrem de probabil al unui conflict în această zonă atât de frământată, să ne putem baza pe ea? Nu ați vrea să știți că avem aliați care luptă alături de noi de la egal la egal, nu doar ne scot din căcat, pentru că noi nu avem vinciuri să ne scoatem singuri?

De asta USR nu este o opțiune politică. Pentru că conține o adunătură eterogenă de oameni a căror principală ocupație era salvarea câinilor maidanezi și care habar nu au de interesele reale ale româniei. Și pentru că nu reprezintă un partid adevărat, ci o ciorbă fără sens, unde fiecare analfabet funcțional, precum acest Dohotaru, are opinie personală, nereprezentând de fapt pe nimeni, ci doar pe ei înșiși.

PS: Primul care zice despre Islanda, acel stat cu tot atâția locuitori ca pantelimonul și fără armată, înseamnă că nu a înțeles nimic și e ca atunci când zici salar.

101 comentarii

 1. #1

  esti optimist cand spui ca romania are dotarile din 1960. Intreaga flotila de Mig29 a fost data la casat. ne lesi?

  si armata ca intreaga romanie a fost devalizata.
  Cum spuneam, nu mai e mare lucru de furat prin ro, acum vor sa impuste masiv ursii. Cred si eu, erau cam ultima avutie naturala ca padurile se taie, raurile din munti au fost captate, izvoarele sulfuroase din harghita au fost privatizate, cam asta mai e, 10.000 de euro de urs x 6000 de ursi, o suma colosala.

  dar nu-i bai, romania trebuie sa moara! sa dispara de pe harta lumii. Ar fi injust altfel si contrat legilor evolutiei. Un popor atat de dobitoc nu are cum sa supravietuiasca vremurilor tot mai competitive.

  0

  • #2

   Boss,
   Miturile alea au fost casate ca nu ne-au mai dat rusii piese de schimb. Dacă nu mai găsești piese la Sloganul tau, ce faci? Le faci tu la pilă?

   0

  • Știi matale că nu ne-au mai dat rușii piese de schimb? Eu zic că s-a renunțat la ele în detrimentul Mig-ului 21 datorita faptului că este exploatarea mai ieftină – fiind vorba de un monomotor! S-a procedat bine? Nu! Mig 21 este cu o generație mai veche decât mig 29.

   0

  • #4

   Mig29 or fost casate pentru ca Romania o refuzat sa mai continue colaborarea cu producatorul rus. Chiar daca suntem in tabere diferite trebuia mentinut contractul pentru ca acele Mig29 or fost luate de noi si apoi lasate sa rugineasca.

   0

  • #5

   Ti se pare ca 12 avioane F16 sh inseamna ca nu mai suntem la standardul pactului de la Varsovia? Toata partea mecanizata a armatei e veche si nu s-au facut achizitii mai deloc pe partea asta. Uitate in clipu asta sa vezi la un exercitiu de artilerie facut cu americanii ce casti din anii 70 au militarii romani. https://youtu.be/ccOJm5bDnR0

   0

  • #6

   Mig 29 a fost casat pentru că suntem conduși securiști trădători și cadrele de nădejde venite în ’48 călare pe tanc cu scopul expres de a distruge România și românitatea din această zonă. Ceea ce le-a reușit.
   Polonezii zboară Mig-urile 29 și acum și o vor mai face ceva ani de acum încolo, bulgarii au ținut și ei acest avion în funcțiune dar din lipsă de mentenanță, bani, kerosen, putrezesc prin hangare. Noi, dacă modernizam acest avion în 2003 îl mai țineam măcar 10 ani de ACUM încolo. Piese de schimb la moldoveni, au 6 bucăți pe care se chinuie să le vândă de ani de zile. Și poate la ucraineni ținând cont de situația actuală. Dar nu, le-am lăsat de izbeliște la baza Kogălniceanu și în atâția ani le-a copt soarele, am vândut motoarele la polonezi că aveau nevoie și cam atât.
   Costică, ești un fel de cheddar.

   0

  • #7

   Comisare, s-a incercat o modernizare a Mig29-ului, ii zicea Mig29 Sniper. In mare pe avionica pentru a aduce sistemele la standardele vremii. Cineva insa n-a vrut sa mai dea bani si proiectul a fost casat si el.
   Ultimul Sniper zacea in curtea muzeului aviatiei, nici nu stiu daca o mai fi, ultima oara auzisem ca se casasera o groaza de avioane din curtea muzeului aviatiei.
   Va dati seama ca oamenii au vazut o oportunitate buna sa vanda duraluminiul ala la fiare vechi? nu mai vorbesc de terenul ala de langa fabrica de glucoza care probabil e ravnit de multi rechini pentru a ridica un mall sau o cladire de birouri.
   Ce sa mai vorbim de proiecte extraordinare pentru acea vreme cu iugoslavii cand am reusit sa producem propriile avioane militare subsonice: IAR99 Soim care zboara si azi (dupa conceptul unui avion britanic care imi scapa momentan) si IAR 93 care era supersonic. Mergand, de dragul povestii, un pic mai in istorie, gasim IAR 80-ul un avion care s-a batut de la egal la egal cu Meserschmitul nemtesc. Ehe, dragii mosului, pe vremuri se faceau avioane la craiova, bacau sau brasov si oamenii aveau un sens in viata, cu tot cu foame si frig….aveau un sens. Acum sensul e sa bei minim 7 beri la birt. Vedeti trendul?

   Romanii au fost, sunt si vor fi experti in a-si trada neamul si tara pentru 20 de arginti, uitati-va numai la armata de postaci pesedisti care bantuie internetul, sunt cu miile care pentru 50 de lei pe zi fac propaganda psd-ului ca si cum ce se intampla in tara nu i-ar afecta si pe ei. dar asta e un alt subiect.

   de asta spun, romania TREBUIE sa moara! nu ai cum sa existi cand iti tai singur craca. Bine, limba probabil nu o sa moara desi romana de azi e si ea tanara daca stai sa te gandesti iar copiii famililor plecare mai vorbesc un pic de romana….insa spatiul romanesc de azi sigur pe viitor va fi spart in bucatele, culmea! chiar de romani :))

   0

  • #8

   @Costica: eufemistic spus, sint foarte multe inexactitati in ce-ai scris. Despre avioane, numai informatii gresite. IAR 93 supersonic? IAR 80 concurent cu Messerschmitt?… Iti dai seama ca – pornind de la asemenea premize – postul tau e nul.

   0

  • #9

   Emil, dap, m-am inselat cu iar 93-ul, nu stiu de ce aveam impresia ca viteza de croaziera era supersonica (gen 1,4), nu m-am documentat. mea culpa!
   insa legat de iar 80, eu din cate stiu, nu era deloc de neglijat in bataliile aeriene gen cea de la Ploiesti.

   0

  • #10

   @Nea Costica: la Ploiesti nu se bateau cu Messerschmitt-urile, ci cu P38 Lightning. Cand erau, pentru ca din sudul Italiei si pina la Ploiesti distanta era destul de mare, si avioanele de vanatoare fara rezervoare suplimentare nu putea acoperi distanta dus-intors. De obicei escortau bombardierele pina undeva deasupra Bulgariei si se intorceau. Si atunci bombardierele de cele mai multe ori trebuiau sa faca fata singure. Si IAR 80, dar mai ales Me-urilor, pentru ca paza rafinariiilor era in mana germanilor. Si bombardierele, cu toate ca erau destul de bine aparate, plateau un tribut destul de mare avioanelor de vanatoare (si antiaerienei). Asta pina in primavara lui ’44. Cand s-au intamplat 2 lucruri:
   1.) sovieticii au cedat americanilor 3 baze aeriene pe teritoriul Ucrainei (sau RSS Ucraineana), si atunci bombardierele nu trebuiau sa se mai intoarca in Italia, realimentau si se reinarmau in Ucraina, de unde se intorceau in Italia tot pe desupra Romaniei…
   2.) Mai important chiar decat 1: P51. Si s-a spus STOP JOC…

   0

  • #11

   Finlandezii nu i-a batut pe rusi, doar i-au sifonat. In schimb Japonia in 1905 a mictionat pe rusi cu flota lor de cacat, iar Polonia le-a incins cocoasa in 1920. Deci, se poate

   0

 2. #13

  Cel puțin la ora asta îmi scapă logica – noi nu avem x inamici, avem unul și bun, Rusia. Daca rușii de hotărăsc sa vina peste noi e mai puțin important cum suntem inarmati, e mai important daca vin și restul aliaților in hora. Daca vin atunci dotarea face o mica diferența, daca nu vin atunci nu mai contează, discrepanta e mult prea mare și ne fac rușii carne tocata.
  Înțeleg nevoia unei dotări decente a armatei însă nu cu sisteme de rachete de 4 miliarde, cu avioane nu știu de care și 2 fregate. Ceva îmi spune că după ce le-am cumpărat pe astea soldatul e tot în uniforma aia stupida și cu AK-ul in mâna și acolo ar trebui învestit. Plus, e pura coincidenta cum cumpărăm fix de la aliații cei mai mari deși poate găseam pe piața liberă preturi mai bune la ruși sau israelieni.

  0

  • #14
   Arhi

   logica ta spune ca noi trebuie sa fim cu chilotii in vine si sa speram ca ne apara altii. boss, dissapoint

  • Ak47 inca e bun, e operational taman d’aia. Nici nu poti sa stai sa astepti pe rus cu mana goala, trebuie sa-l astepti cum se cuvinem: pai no?
   In orice caz, nici vietnamul nu cred ca era optimist cand au inceput un razboi pe viata si pe moarte cu americanii, si-apoi daca stai bine sa te gandesti aia din Afganistan au omorat la rusi pana s-au plictisit de au zis pas rusii pentru moment la a mai le cuceri toata tara. Nici rusu nu e chiar paliu asa, sa intre intr-o tara nato taman din senin, intai e ca lupu’: da tarcoale si prinde si el ce poate… si da, alea, sistemele patriot e ceva de vis, eu zic, ca e la fel de important ca si cele 9 avioane f16… In fine…

   0

  • #16

   Logic, ar trebui sa cumparam cu munti de bani arme avansate de la principalul dusman. Si sa speram in sufletul nostru ca principalul dusman fie nu a lasat backdooruri in sistemele de comanda a rachetelor astfel incat sa le poata dezactiva cand vrea pula lui, fie ca nu si-a pregatit flotele de avioane impotriva bugurilor programate sau descoperite de ei in respectivele rachete astfel incat avioanele sa nu poata fi tintite/doborate cu aceste rachete. Ba, mai mult, sa ii dam bani cu care el sa isi hraneasca soldatii si sa ii inarmeze si mai bine pentru cand ne ataca.
   Pe principiul ca dusmanul e prea puternic, atunci sa trecem si strada pe rosu, oricum daca e sa vina un camion vine si pe trotuar dupa noi. Sa lasam si usile la case descuiate, oricum daca vin hotii le pot sparge. Cine a auzit de tehnica dihorului sau pufferfishului si anume ca, indiferent cat de mic sau neajutorat esti, important e sa ii cauzezi dusmanului suficient de mare discomfort sau pierderi incat sa nu merite efortul de a te ataca, indiferent ca totusi, daca isi pune in cap, te poate face varza. A se vedea finlandezii in razboiul de iarna in care au reusit sa ii opreasca pe rusi de la a-i invada total, chit ca au pierdut niste teritorii totusi nu au putut fi cuceriti in totalitate si au ramas independenti.
   Nu inteleg de ce nu esti deja ministrul apararii :)

   0

  • #17

   PS: Israelienii folosesc si ei Patriot, deci am lua de la jidani aceleasi rachete cu adaos comercial pe care l-ar folosi ca sa editeze intr-o editie noua Protocoalele Inteleptilor Sionului, o carte satanica in care spune negru pe alb cum trebuie cucerita Romania si distruse ortodoxia si sarmalele.

   0

  • evident că dacă ruşii îşi pun mintea nu putem face mare lucru fără aliaţi. dar ideea e să ai cu ce să rezişti câteva zile până vin aliaţii ăia, nu să ai deja toate obiectivele importante ocupate când ajung ei.

   0

  • Exemplul cu Finlanda arata cata istorie stii

   0

  • #20

   Boss, ia utie aici exemplu unde o tara cu mult mai putini ostasi decit Romania a dat in goarna la rusi: asa ca daca sti ce faci se poate: https://ro.wikipedia.org/wiki/R%C4%83zboiul_de_Iarn%C4%83

   0

  • #21

   @Radu: asta as fi vrut sa spun si eu – spune ca principalul dusman este Rusia, dar apoi spui ca ar fi bine sa cumparam arme de la ei, ca sunt mai ieftine… E oarecum o fractura logica.
   Absolut de acord cu tine in toate punctele mai putin intr-unul: stii ca „Protocoalele Inteleptilor Sionului” sunt o inventie a Ohranei tariste, nu?

   0

  • #22

   @Radu: scuze, e prea dimineata si n-am sesizat tonul ironic din referirea la „Protocoale”…

   0

  • pentru ca vad in continuare prostia cu finlanda. Poate niste context ar ajuta?

   rusii: ba finlandezilor. Avem si noi nevoie de bucata asta de pamana, a voastra, corect, dar uite, va dam la schimb niste insule.
   finlandezii: muie ma
   rusii: bah, fitz si voi de comitet. Avem nevoie de pamantu ala ca vine hitler peste noi, tre sa ne facem aparare
   finlandezii: muie ma
   rusii: bine

   148mii morti mai incolo (da, multi de la rusi) Rusia ocupa mai mult teren decat cerusera initial. Fara sa dea insule in schimb.

   ce zice istoria: finlandezii i-au batut pe rusi. Ok…

   0

  • #24

   Pentru domnii cu Finlanda-n suflet:
   In 1917, finlandezii au vazut cum bolsevicii ardeau ofiterii de vii in cazane. Au considerat, in intelepciunea finlandeza, ca asa ceva ei nu vor. Deeci, 20 s-au pregatit si au facut singura chestie cu adevarat formidabila: Linia Manerheim. Linia Mannerheim insemna o linie defensiva IN ADANCIME ( 200 de km ), cu lucrari genistice ce nu au mai fost facute vreodata. Podurile au fost reconstruite si minate din constructie. Drumurile au fost ingustate, ca sa nu poata intoarce coloana blocata de un pod aruncat in aer, pe un drum intre doua mlastini. Finlanda nu a luptat cu tunuri, a luptat cu lunetisti. Poc, poc si dispareau. Finlanda nu a luptat cu tancuri, a luptat cu schiori. La -40 de grade, in zapada de doi metri. Si, cu toate astea, bolsevicii au spart frontul. Cu pierderi de 8 la 1 dar l-au spart.
   Razboiul de iarna, desi nu s-a incheiat cu ocuparea Helsinki-ului si nici cu iesirea rusilor in Botnic, a aratat ce pot sa faca rusii.
   Au fost facute simulari pe supercomputere: Linia Mannerheim se putea sparge, cu nucleare. Rusii au spart frontul cu ZIL de 152. Asta e obuzier. La 350 guri de foc pe kilometru, e ceva isprava.
   Asta ca sa intelegem ca atunci cind au cedat Basarabia ai nostri chiar au inteles ce puteau sa faca bolsevicii cu Armata a 9-a. Comandant, Jukov si sef de stat major, unu’ Vasilievski, un baiat, care a facut in 45 saltul in Manciuria. Alta dandana.
   In concluzie: Krimeea e plina de aerodromuri militare. Cam 38. Plus ala civil de la Simferopol, care e maricel.
   Da, Patriot sunt o solutie. Dar mai avem nevoie cacalau, in primul rind de lucrari genistice.

   De aia tipi ca Dohotaru trebuie batuti cu prosopul ud.

   0

  • #25

   @animal00: bre, cred ca e unul din putinele comentarii la care ti-am dat deget jos.
   1.) istoria nu mentioneaza nicaieri ca Finlanda a iesit castigatoare din Razboiul de Iarna. Ce spune este ca l-ar fi putut castiga. De la „ar fi putut castiga” si pina la „au castigat” e cale lunga. Si Hitler „ar fi putut castiga”, dar nu s-a intimplat. Ce retine istoria este prestatia cel putin la inceput jalnica a maretei armate sovietice, mult mai mare si mai bine inarmata decit mica dar eroica armata finlandeza, si eroismul celei din urma.
   2.) in 1939 cand a inceput Razboiul de Iarna, rusilor nu de Hitler le era frica. De abia ce impartisera intre ei Europa de Est (vezi Polonia 1939). Mai degraba le era frica de un ipotetic atac franco-englez prin Finlanda, decit de un atac german. Ca Hitler si-a exprimat deschis admirtatia fata de finlandezi, si ca, vazind prestatia jalnica a armatei sovietice, in mintea lui a inceput sa incolteasca planul de atac, e altceva. vezi pactul Ribbentrop-Molotov. Da, ca Hitler scria in „Mein Kampf” ca evolutia naturala a reich-ului german este spre est, ma rog, cartea era scrisa ion ’21 sau ’22… Si cum sa-ti spun, dar repet, putea orcand sa zica ca nu la Rusia se referea, ci la Polonia… In fine.

   0

  • Mихаи e usor totusi sa spargi un front cand adversaru nu prea are munitie :D

   0

  • genghis: dap. Acolo am vrut sa scriu altceva si mi-a iesit „istoria”.
   Ideea din mintea multora e ca finlanda a castigat. Doar pentru ca au avut ~ 1:8 pierderi. Da. Armata rusa a intrat prost in razboiu ala: generali de cacat, soldati din sud, tactica falimentara, iarna infioratoare. Dar, tot greu le era sa piarda.

   0

  • #28

   @all – Eu nu neg ideea unei armate dotate și pregătite însă nu cred că e azi momentul sa bagi bani in asta. Azi am nevoie de atza și pansament în sală de operații, să nu fiu nevoit sa le cumpăr singur înainte de operație. Sau de drumuri mai bune, sau de învățământ.
   Cat de mult contează o alianță de vede cel mai bine in Ucraina. Probabil că dacă rușii o să ajungă la concluzia că au nevoie de mai multa putere în România o să dezvolte conflicte interne și UE o să se regrupeze pe granita Ungariei.

   0

  • #29
   Arhi

   pentru ca se stie ca toata lumea vrea sa se alieze cu cei mai slabi si mai neinarmati dintre toti. dude, mi se pare ca esti foarte pueril in gandire, nu faci decat sa reformulezi ce zice cretinul ala. practic, tu consideri ca toata lumea trebuie sa ne apere, noi nefacand nimic, doar pentru ca suntem. plm, ce o fi in creierele alea ale voastre, greu de definit. cu siguranta aia 4 miliarde din bugetul apararii ar fi fost redirectati spre ata si pansament, totul se va fi schimbat, lumea fluiera fericita pe strazi, da-o-n mortii ei de armata, noi avem aliati care ne apara pentru ca suntem cei mai viteji si mai buni dintre traci.

  • #30

   Nu au castigat finlandezii lupta dar faptul ca au spus NU rusilor poate i-a ajutat la negocierile de dupa razboi. Finlanda nu era Suedia adica germanica, cultural nu apartinea vestului, mai fusese destul de mult timp in imperiul tarist asa ca ar fi avut sanse mult mai mari sa se transforme in Republica Populara Finlandeza dupa razboi.

   0

  • #31

   Eu nu pot să înțeleg cum puteți face paralele între un eveniment de acum 75 de ani și un potențial eveniment actual. Adică nu vorbim de un meci de Cricket, ci de tehnologie militară. Nu se poate, frate, să dai Finlanda ca exemplu și să nu spui ce s-ar întâmpla în 2017 dacă rușii și-as pune mintea cu ei. Sau dacă rușii și-ar pune mintea cu aproape oricine altcineva, înclusiv România. Să-mi fie iertat, dar dacă ajunge Rusia să atace un aliat NATO în mod direct, cred că putem presupune linistiți că situația e de un maro închis. Ei bine, într-o astfel de situație, nu văd cu ce ar ajuta toate investițiile în apărare în fața armatei roșii? Sau afirmați că n-am ieși de trei ori mai șifonați ulterior, în special fiindcă am opus rezistență (futilă)? Sau că n-am fi primul pion sacrificat, judecând după poziția noastră relativ izolată? Nu mi se pare realist deloc acest scenariu. Da, probabil că o ne batem cu pumnul în piept că le-am făcut față rușilor, 3 zile. Ce utilitate ar avea asta, nu știu.

   Atenție, n-am spus că nu trebuie să ne modernizăm tot sectorul militar, dar mi se pare cel Putin amuzant să afirmi că banii ar fi mai bine sifonați de MApN decât de cei de la sănătate sau infrastructură. Că asta se va întâmpla de fapt. Cam la fel cum, la acel guest post, oamenii spuneau că e perfect normal să votezi PSD, că trebuie să voteze cineva și cu stânga, declarându-se revoltați de multitudinea de etichete puse celor care încă votează hoți dovediți și răsdovediți. Ook…

   0

  • #32
   Arhi

   problema e ca banii nu sunt sifonati de nimeni, ci e o cheltuiala extrem de transparenta si legala. altceva? sau si tu esti de parere ca toata lumea se va alia cu noi stiind ca suntem cu chilotii in vine si nu avem niciun fel de tehnica militara?

  • #33

   De la RUȘI? Cum pula mea să cunperi de la inamic? Ne scuipă în ochi americanii, după ce că avem o armată de generali și colonei, dotare de anii ’60 și atârnăm în NATO mai cumpărăm și de la inamicul No.1 de la 1812 încoace. Au făcut-o grecii dar ăia la o populație mult mai mică au o armată de vreo 180.000 de soldați profesioniști plus rezerviști câteva sute de mii și armata e obligatorie. Dotarea e actuală nu de pe vremea Pactului de la Varșovia.
   Gândește frate.

   0

  • #34

   @Mихаи – cu tot respectul, tu ce fumezi? Linia Mannerheim – 200 de km adancime? Lucrari genistice ce nu au fost facute vreodata? Nucleare sa spargi fortificatiile din ea?
   Vezi un pic o comparatie cu linia Maginot si o sa vezi ca Linia Mannerheim era doar un set de fortificatii minimale cu rolul de a ii incetini rusi, facute cu foarte foarte putine resurse.
   Altfel, ce au castigat rusii, in afara de teritoriul pe care l-au luat de la finlandezi si mult mai important, a fost ca au inteles ca au o armata de rahat care oricat ar fi fost de mare nu putea face fata unei armate serioase moderne (modern adica nivel pre-ww2).

   0

  • #35

   p.s.: la P.S-ul lui Radu: „Israelienii folosesc si ei Patriot” – corect, dar si e unu’ mare, Israelul are inca cel putin doua sisteme care se folosesc pentru alte tipuri de amenintari. Prastia lu’ David care poa sa intercepteze ce zboara de la 40 la 300 km. Si Tichia de Fier care e pentru ceva mai putin, 4 pana la 70 km.
   Eh, Patriotu’ de la Deveselu are PAC-2 si PAC-3 (cred) si astea’s d’alea mari care nu prea’s bune de doborat avioane si rachete mai mici.
   Sistemele alea 2 israeliene sunt numa’ bune pentru avioane, drone, rachete care sunt aruncate din apropiere.
   Si de cucerirea ortodoxiei si sarmalelor… numa de asta nu le pasa „jidanilor”. Le au ei p’ale lor.
   Sursa: locuiesc si muncesc in Israel.

   0

  • #36

   Nu, sunt de părere că, în momentul în care Rusia ar decide să atace un aliat NATO (și implicit să nu le pese că-și pun tot NATO în cap), suntem în rahat. Complet. Și vom fi, probabil, primul pion sacrificat, fiindcă e mult mai rentabil să fie așa. Îmi doresc să nu aibă loc vreodată un astfel de confict armat masiv.

   În altă ordine de idei, reținerile mele nu sunt față de transparență sau legalitate. Legal și de multe ori și transparent lucrează baeții și în altă parte. Eu am rețineri față de prioritizare și eventuala (aș spune și probabila) supraevaluare a prețurilor plătite pentru echipamentul militar.

   0

  • pai, in principiu daca te ataca rusii…esti belit. Asa ca mai cotizezi la alde americani sperand ca in caz de ceva sa te ajute. Speranta e cam tot ce avem :)
   despre ata si ac: ar fi misto sa nu se mai fure din CAS si nu numa.

   0

  • #38

   W41ru5 dacă te uiți la politicienii români, toți se duc la zidul plângerii și fac potecă la Israel. Inclusiv grindeanu.
   Evreii de la noi au afaceri cel puțin dubioase ba chiar lăsate cu condamnare. Black cube, mai ții minte? Metroul ăla inutil din București care este folositor patronilor unui mall (doar nu or crește salariul angajaților) chiar evrei din pură coincidență.
   Sri-ul și poliția „română” care toată ziua ne țin prelegeri despre holocaust ( care nu a fost în România), fac exerciții la ambasada Israelului și în principal se pupă cu ei de ani de zile. N-am văzut să moară sri-ul de grija noastră în cazul hexipharma sau să spună : Sclavi români, înaintașii voștri nu au o cruce la cotul Donului. Cimitirele invadatorilor sovietici sunt renovate iar martirii din închisori uitați prin gropi comune. Torționarii, recompensați. Nu e bine!
   Dar cum să spună ei așa ceva când toți se trag din neamurile trădătorilor și criminalilor? Inclusiv politica e plină de ei. Pippidi( rudă cu Pauker. Anna pauker), Andreea Paul-Vass, Raluca prună care cerea închisori politice, fiică de bolșevic, Alexandru Florian, bolșevic prin excelență și tată cu origini sănătoase schimbă numele străzilor în România și numele de licee că așa i se scoală lui.
   Suntem la cheremul Bruxelles-ului, Americii și Israelului. Slugi de sorginte străină ne conduc de 300 de ani.

   0

  • #39

   E important sa intelegi ca scopul dotarii armatei nu este acela de a infrange sau stopa un avans al Rusiei in directia noastra, ci de a crea elementele locale care sa faciliteze aliatilor nostri un raspuns cat mai eficient.

   Nu – nici cu dotare de ultima generatie ca tara nu vom putea stopa un avans hotarat – dar poti crea suficienta pierdere si interferenta cat sa compromiti pe termen lung eforturile militare ale invadatorului.
   Romania are un teren extrem de propice razboiului asimetric, iar lipsa de infrastructura (rutiera, feroviara) ajuta enorm la acest lucru.

   E absurd sa gandesti „oricum pierdem, mai bine nu facem nimic”.

   0

  • #40

   @ Dan: Mahoarca. Mahoarca fumez.
   Linia Maginot a fost cea mai proasta linie dintre toate liniile proaste. Pentru ca putea fi ocolita. Si a si fost. Mannerheim NU putea fi ocolita. Un cap in Ladoga, celalalt in Finic.
   Vigilenta, pentru ca dusmanul nu doarme: legenda ca Mannerheim a fost de caca au dat-o rusii, pentru ca alde pansatii aia de nemti sa nu inteleaga ce poate si ce nu poate armata rosie sa faca.

   0

 3. #41

  Propaganda rusa performeaza asupra celor saracuti la duh. Pe Dohotaru cred ca daca il tragi de limba la o bere o sa-ti explice cat de idioti am fost ca natie ca l-am impuscat pe Ceausescu, ala de era baiat bun si dadea case si „salar” tuturor singura lui problema era ca se lasa influentat de Leana.

  0

  • „Ceausescu a fost barbat da’ Ileana l-o stricat !”
   Auzita de la un betiv intr-o gara prin ’93

   0

 4. #43

  nenea ala e in opozitie si a citit in fisa postului ca trebuie sa se opuna la tot ce vine din cealalta tabara.Si asta are impresia ca a iesit lumea in strada sa sustina usr-ul

  0

 5. #44

  Exista o analiza privind starea de cacat a licitatiilor si a achizitiilor din mapn parca intr-un link de la guran. Nu stiu daca e obiectiv sau nu dar imaginea e aceeasi. Cert e ca sunt niste baieri care tin contra ca in orice alta parte a realitatii cotidiene romanesti. Trebuie sa fie o sm3cherie, un clinci undeva ca altfel nu se face daca un cretin nu scoate el bani de un pesches cu curva/familia/ pesedeul din dotare. Si ca in toate fazele noii realitati romanesti, e aproape de tradare de tara tot ce se intampla.

  0

  • #45

   P.s. ba exista. Tariceanu spune ca daca murim toti si el e presedinte la senat si are semnal la mobil e ok. Nu e nimic grav.

   0

 6. #46

  Să-l ia pe nenea asta cu arcanu,să-l parasuteze într-un teatru de război,doar in itari si suman si sa se băta cu aia cu pietre.Mai pitit dupa o stâncă,jap o piatră,mai râu,ramu,mai ba pe-a ma-tii,iar o piatra,mai un scris cu creta #rezist.

  0

 7. Propun sa comenteze doar cei care au facut armata.

  0

  • Nu e corect, toti beneficiaza de pe urma armatei, sa fie libertate, zic!

   0

 8. #49

  pfff , pai au uitat rusii ce au patit cand le-am topit tancurile cu laserele ? .
  le-am folosit si in ultima batalie cu comunistii , cand cu ordonanta . s-au cacat aia pe noi de frica cand au vazut laserele pe cladiri . o singura problema ar fi . daca ataca rusii iarna , este posibil ca vajnicii manuitori de lasere sa fie plecati la schi .

  0

 9. #50

  O armata puternica si bine echipata iti ofera siguranta.Nu 100% dar macar esti protejat.Marea majoritate dintre voi percep razboiul ca acum 50-60-100 de ani dar el de mult nu mai este asa.De exemplu rusii nu vor intra in razboi cu noi sau nu ne vor invada ci vor lupta mai pervers.Cam ce au facut in Ucraina sprijinind diferite grupari, trimitand armament si oameni special pregatiti pentru diversiuni si desigur manipuland din greu.Armata puternica nu inseamna doar avioane si tancuri ci si oameni bine pregatiti, agenti de informatii si contrainformatii, ingineri, medici, specialisti si nu in ultimul rand daca esti o tara mica si incapabila trebuie sa platesti si o taxa de protectie sefului de gasca in cazul nostru USA.Dupa parerea mea pretul nu este asa de mare si merita toti banii.Tot este mai bine sa stai chiar si in colt la masa bogatilor decat sa fii singur.Mai facem un exercitiu NATO, ne mai antrenam, mai luptam cot la cot in razboaie mai capatam experienta.In tara asta nimic nu merge bine asa ca ar fi culmea ca armata sa fie una de TOP dar tot e bine ca suntem si noi acolo.
  Parerea mea sincera ca daca nu eram in NATO sau UE efectiv acum eram sub influenta Rusiei si faceau cam ce fac in Moldova si Ucraina adica haos total.

  0

 10. Da` de ce nu isi trimit ei copiii in armata si neamurile lor ! Pentru ca stiu de ce. Nu e intocmai usor sa ai o viata de soldat si sa aperi niste tradatori. Ps: In ziua de azi cu cateva bombe si drone ai nimicit tot globul.

  0

 11. #52

  Majoritatea tancurilor armatei romane au fost proiectate in anii 1950! Este vorba de T-55!
  https://www.rumaniamilitary.ro/ca-prin-unt-valoarea-unui-t-55-pe-campul-de-lupta-modern
  Facem parte dintr-o alianta, dar nu vom putea sa stam la carciuma sa privim cum americanii mor incercand sa ne apere in viitorul conflict! Pur si simplu nu merge treaba asa! Intai te sacrifici tu si dupa aceea poti avea pretentii ca aliatii sa te ajute! Cum ar fi ca americanii in drum spre front sa ne vada stand linistiti la bere stiind ca nu am cheltuit nici un ban pentru inzestrarea armatei!?
  Si inca ceva pentru cei care spun ca rusii ne vor face praf oricum!
  Imediat dupa 23 august 44, in confuzia creata rusii au inaintat numai acolo unde trupele romane nu au luptat. Pe portiunile de front unde romanii au stat si au luptat rusii nu au inaintat! Si atunci raportul de forte era disproportionat in favoarea rusilor!

  0

  • Nu au luptat, adica nu au folosit tehnica germana pe care o pazeau. Doooh.

   0

  • #54

   Nu ar fi fost o prostie sa inainteze prin locurile care le puteau provoca pierderi? Nici desteptii de nemti nu au intrat prin fenomenala linie maginot, au intrat putin mai sus unde nu era niciun brav soldat francez.

   0

 12. #55

  Sefu, sunt si nu sunt de acord cu tine in privinta Marasestului. Armata romana la Marasesti era mult mai bine echipata si inarmata decit armata romana de la Turtucaia, Flamanda si Bucuresti, in 1916.
  Si Marasestiul este un foarte bun exemplu pentru situatia actuala, pentru ca fara ajutorul aliatilor (si aici ii pun la socoteala si pe rusi, care la Marasesti, spre deosebire de Marasti si Oituz chiar s-au luptat cu „centralii”), miracolul de la Marasesti nu ar fi avut loc.

  0

 13. #56

  Suntem ca nord coreenii cu tehnica militara de la inceputurile razboiului rece dar noaptea visam rachete.
  Gata, s-o rezolvat cu camioanele care raman fara frane si ne omoara soldatii pe timp de pace?
  Trebuie investit in armata dar acolo unde situatia ii critica.
  Rachetele alea ar putea sa mai astepte.
  Macar polonezii sunt destepti si or negociat ca o parte din productia Patriot sa se desfasoare in Polonia.

  Dohotaru are si dreptate in anumite privinte.

  0

 14. #57

  Sunt curios cati dintre cei care vor comenta aici au petrecut mai mult de cateva ore intr-o cazarma militara, cati au avut contact cu armata, cu toate partile frumoase dar, mai ales, cu toate neajunsurile sale.
  Este usor sa dai din gura citând sursele care-ti convin mai ales daca nu stii realitatea din teritoriu.

  Doar zic pentru viitor, pentru ca in orice domeniu este indicat sa isi dea cu parerea cei care cunosc fenomenul respectiv, nu toti aia care au auzit si ei de undeva, ceva.

  Va ascult.

  0

 15. sigur, USA isi poate da 3% din PIB pentru armata, in fiecare an. Noi nu.

  0

  • #59

   Ei sunt chiaburi, au de unde da :))

   0

  • bine, nici USA nu e chiar un exemplu potrivit. Ce se intampla acolo cu banii „de armata” este la un nivel la care alde dragnea si restu ii fac laba.

   0

 16. #61

  M-ai convins, USR sucks, sigur sigur votez cu PSD sau cu PNL, dar mai bine cu PSD.
  Știi, nu vrei să facem o numărătoare câți dobitoci siniștrii, hoți, penali etc există în fiecare partid parlamentar ca să ne facem o idee? Nu de alta dar am să cred că generalizezi fie din naivitate fie din calcul (știu, prima nu există, dar am zis să fiu simpatic).

  0

 17. #62

  Si inca ceva (par a fi in verva azi). E „adorabil” cum „politicienii” nostri nu par a intelege limbajul politico-diplomatic american. Ei nu-ti impun nimic. Iti recomanda. Dar „recomandarea” aia are cam titlu de obligativitate….
  Este ca si in cazul corporatristilor care primesc mesaje cu ASAP. Adica cit mai repede posibil. Asta in limbajul american insemna imediat. In limbajul nostru, o luam cam ad literam. Adica cit mai repede posibil. Cel mai repede posibil fiind poate maine, poate saptamana viitoare, poate la anu’….
  Iar comparatia cu armatele Germaniei, Italiei si Spaniei, si cat baga ei… bai frate, sa bagam noi intai aia 2% in armata ca sa ne apropriem un pic de aia, si pe urma mai discutam ce si cum…

  0

 18. #64

  hai ca ai fost amuzant la aia cu ultima reduta

  0

  • #65

   În zona asta Ungaria, Bulgaria, Serbia, Turcia, Slovacia, Cehia dar nu mereu, Belarus, Grecia sunt bot în bot cu rușii de ani buni. Unii de sute de ani. Polonia e singura care nu se lăsa sedusă de cântecul de lebădă al lui Putin și ar mai fi România dar cu meleșcanu, trădiceanu și alți unatc-iști și foști kgb-iști s-ar putea să întoarcem armele.

   0

 19. #66

  E simplu: eu vreau sa ramanem in NATO cu orice costuri. 2%, 4%, nu conteaza. O poti vedea ca o taxa de protectie, desi de banii aia mai primesti si ceva de la NATO. In special ca suntem la granita zonelor de influenta, daca nu chiar am ramas o insula (Ungaria, Bulgaria, Ucraina, Moldova, Serbia, toti vecinii nostri au vechi si noi atitudini pro-Rusia). Nu imi fac iluzii ca am rezista singuri (in primul rand ca dotare si ca numar echipamente), insa pana acum NATO nu ne-a tratat ca sclavi. Ca si cu UE, macar astia te mai forteaza sa faci chestii bune si te mai trag de maneca cand o diversi ajunsi la putere o iau pe aratura. E interesul lor sa o ducem mai bine, sa fie o zona tampon sigura inainte de granita lor (ati fi inocenti daca ati crede ca scopul lor exclusiv e sa o ducem noi bine ca suntem urmasi ai dacilor), sa aiba unde isi vinde marfurile si serviciile. Iar noi avem doar de castigat din asta.

  0

 20. #67

  Singurul lucru cu care il sperii pe inamic e bomba atomica. De aia vor Coreea de Nord sa construiasca bomba atomica, ca sa nu-i invadeze Sua. Daca Romania ar fi avut bomba atomica, nu ne-ar mai fi trebuit Nato.

  0

  • #68

   Waaaaaaa…….

   0

  • abia astept sa avem bomba atomica.

   „Va cerem scuze pentru orasul Ruse, noul ministru de la Aparare Petre Daea a apasat din greseala.”

   0

  • #70

   Esti intr-o mare eroare. Romania detine deja un laser secret care poate distruge orice dusman al patriei cat ai zice barzabrazdaviezure.
   Nu avem nevoie de arme nucleare ca toti fraierii.

   0

  • #71

   In cazul lui Daea bomba ovinara…

   0

 21. #72

  Claudiu Nasui, tot de la USR, e de alta parere.

  0

 22. #73

  Eu zic de Grecia, țară care a cumpărat armament până a intrat în faliment. Bun, trebuie să le plătim americanilor taxă de protecție dar nu putem să îi plătim să ne facă autostrăzi? Sau măcar carcasa de la rachete s-o facă la noi în țară?
  Și apoi ce dracu apărăm cu rachetele alea? Sărăcia și nevoile și neamul?

  0

  • #74

   Bechtel? Si frate, mai las-o pe aia cu Grecia, ca nu de asta au intrat in faliment…

   0

 23. #75

  recent au fost 100 ani de la batalia de la aarasti, atunci cand armata romana, coate goale si batuti de au fugit pana in moldova, a retaliat incredibil si cu mijloace putine si obosite au speriat inamicul care a ramas inmarmurit deoarece era ilogic si imposibil de conceput un astfel de gest kamikaze – dar care totusi a avut efect. pe asta mizam si acuma. le facem poze la rusnaci ca-i punem pe facebook daca au curajul sa intre in tara.

  0

  • #76

   Poti folosi si „ripostat”, desi a fost vorba de o ofensiva la Marasti, ca nu-ti pica limba. Si repet, infuzia de personal, armament si bani venite de la aliati au facut posibile miracolul colectiv de la Marasti, Oituz si perla coroanei, Marasesti. Bine, asta si promisiunile lui Ferdinand.

   0

  • #77

   baiatu, vezi ca nu stii sensul cuvantului retaliere. contra-atac daca vrei. de ce nu-i bun?

   0

  • #78

   Din DEX: RETALIÁ vb. tr. a croi din nou, a modela. (< fr. retailler)

   Romgleza curului…

   0

 24. #79

  In situatia de fata din punctul meu de vedere ce trebuie sa intelegem este ca cea mai importanta investitie in fortele armate pe termen lung o reprezinta pregatirea personalului militar si calitatea acestuia. In caz de razboi cu Rusia sau orice alt agresor extern, ca tara membra NATO sprijin logistic vom avea, dar este important sa avem personal de buna calitate, bine pregatit care sa poata sa faca fata conditiilor de razboi.
  Foarte putini oameni realizeaza ca nu neaparat numerele sau echipamentul superior sunt elementele principale in jurul carora poti evalua eficienta unei forte armate. Sunt elemente foarte importante, insa in cele din urma pilonul central ramane soldatul, individul al carui nivel de pregatire si capacitate pe front fac diferenta.

  „De asta USR nu este o opțiune politică. Pentru că conține o adunătură eterogenă de oameni a căror principală ocupație era salvarea câinilor maidanezi și care habar nu au de interesele reale ale româniei.”

  In punctul asta sunt si eu acum. Am crezut ca poate vor misca ceva – se pare ca sunt doar o adunatura de ONG-isti care acum nu se pot organiza sa faca ceva ( nici macar nu am pretentii de ceva util). A fost o risipa de voturi si o mare dezamagire.

  0

  • #80

   USRul este partidul cel mai pro-occidental dintre toate partidele din Romania, iar asta este data de calitatea profesionala a membrilor impreuna cu principiile asumate atat in campanie cat si in actul de opozitie. Iti garantez ca Occidentul vede cu ochi mai buni o politica anti-coruptie, transparenta, pro valori europene decat achizitia unor echipamente militare.
   Educatia, sanatatea, infrastructura pusa la punct, o fiscalitate transparenta sunt magneti pentru investitorii occidentali iar odata cu acestia vine si protectia militara.
   Tarile din Occident sunt foarte interesate sa-si apere investitorii si sa-si pastreze sferele de influenta.
   Cei care guverneaza tara in prezent ii cam sperie pe toti cu apucaturile lor cu iz de coruptie si oligarhie. Iar atunci fara sa ai un razboi deschis cu Rusia te trezesti ca ajungi in sfera ei de influenta prin cei care te guverneaza.
   Uita-te spre Ungaria unde regimul de la putere este mai apropiat de Rusia decat de blocurile de care apartine, UE si NATO.
   Asa ca prioritatea noastra pentru a nu cadea sub influenta Rusiei este sa ne punem la punct sistemul politic si admnistrativ, iar USRul cam asat si doreste.
   Razboi direct intre Rusia si NATO nu va fi prea curand si in general intre puteri nucleare. Toti stiu ca vor pierde in urma unui conflict nuclear.
   Asa ca asistam la un razboi diplomatic intre tabere, fiecare tabara tragand sa-si pastreze si mareasca sfera de influenta politica si economica.
   Nu constest ca rachetele in cauza nu aduc un avantaj intr-un eventual conflict, dar ar trebui sa ne preocupe mai mult ce facem pe timp de pace ca sa ne aparam interesele si sa contracaram ideologiile venite dinspre Est. In ce priveste armata cei 4 miliarde ar putea fi cheltuiti altfel, in tehnica militara care ii depasita.

   0

  • #81

   „iar asta este data de calitatea profesionala a membrilor impreuna cu principiile asumate atat in campanie cat si in actul de opozitie.”
   Vorbim aici de acelasi USR? Cel alcatuit dintr-o proportie aproape egala de profitori individualisti si oameni idealisti complet necoplanari cu realitatea?
   Cand vorbesti de „calitate profesionala” te referi aici si la Adrian Dohotaru – care in afara de afirmatii pe teme in care este complet necalificat mai si mananca cate ceva din cosurile de gunoi de la parlament?
   Ce calitate profesionala are un partid care contine astfel de indivizi? Unde e logica in a pastra un astfel de individ care compromite imaginea partidului?

   „Iti garantez ca Occidentul vede cu ochi mai buni o politica anti-coruptie, transparenta, pro valori europene decat achizitia unor echipamente militare.”
   Si tu crezi ca USR este calea spre aceste lucruri?

   Reforma sistemelor administrative, realizarea de infrastructura logistica, reformarea educatiei si imbunatatirea sistemului medical sunt tinte bune- dar care nu vor fi realizate curand (sau vreodata).
   Pregatirea unui ciclu de militari competenti, compatibili cu echipamentele si sistemele NATO este un lucru mult mai ieftin si usor realizabil.

   Rachetele au un rol in razboiul non-nuclear. Ce trebuie sa intelegi este ca scopul e sa transformi Romania intr-o tinta mai dura decat este. Sa o faci mai greu de cucerit si tinut.
   O tinta moale ( in care un invadator intra usor) nu este o tinta pe care aliatii ei o vor apara.
   Daca tu crezi ca faptul ca puterile nucleare nu se vor lupta folosind armament nuclear ne apara cumva te inseli.
   La solutii nucleare se ajunge prin escalare. Daca in primele etape ale unui razboi conventional Romania e suficient de usor de penetrat si neutralizat, fara sa aiba elementele necesare de a oferi aliatilor NATO posibilitatea de a lupta eficient pentru si alaturi de noi, nu se va obosi nimeni sa riste un razboi nuclear doar pentru a ne recupera. Vor spune „Ok – ati luat-o, o puteti tine”.

   Daca vrei pace trebuie sa fi mereu pregatit de razboi.

   0

  • #82

   Cauta-l pe Facebook pe Claudiu Nasui, parlamentar USR, si citeste-i ultimele postari vis-a-vis de cei 2% din PIB pentru aparare.

   0

  • #83
   Arhi

   ce nu intelegi tu, personal, si altii ca tine, e ca pe mine ma doare in pula de parerea lui Nasui, cat timp partidul USR nu exista, cat timp nu exista o opinie A PARTIDULUI si o linie corecta de urmat. avem doar labagii semidocti care au opinii diferite si se mandresc cu asta. asa ca declaratiile lui nasui sunt un cacat la fel de mare ca si ale retardatului de fata, cat timp USR NU EXISTA. primul care zice ca e bine ca intr-un partid e buna diversitatea de opinii, ma-sa-i curva.

  • #84

   USR o iesit cu un comunicat oficial pe tema asta. Iar USR fie ca va place ori ba, exista. Este cam singur in opozitie cu un procent mic pentru a face mare diferenta dar se straduiesc sa schimbe anumite lucruri.
   Dumneavoastra nu intelegeti ca desi un partid cu o linie clara, poate avea membrii cu nuante diferite fata de cum trebuie urmata acea linie.
   Domnul Dohotaru este pro Occident, pro UE si NATO si are o viziune diferita fata de cum am putea sa ne intarim ca tara si sa ne aparam interesele.

   0

  • #85
   Arhi

   îhî, asa e.

  • #86

   ovidiu – am facut exact ce ai zis. E foarte trist ce am gasit.
   In USR – un partid mic care s-ar vrea principala opozitie care face si drege dupa cum observi si tu nu exista o viziune sau o directie comuna.
   Jumatate idealisti, jumatate profitori. In pozitia lor – daca nu sunt uniti nu vor realiza nimic.
   De asta consider ca nu merita sustinerea mea si a altora – pentru ca nu au cum sa livreze ce au promis. Sunt prea divizati intern, plin de indivizi plini de idei mari si idealuri marete care nu pot cadea de acord ce si cum sa faca uniti, impreuna, pentru a putea avea un impact.

   Exact ce spune si arhi – nu e un partid – e o adunatura, o gloata fara cap. Nu de asta e nevoie pentru a aduce o schimbare.

   „Iar USR fie ca va place ori ba, exista.”
   Momentan. Iti garantez insa ca nu va avea vreodata un impact in orice directie.

   „Domnul Dohotaru este pro Occident, pro UE si NATO si are o viziune diferita fata de cum am putea sa ne intarim ca tara si sa ne aparam interesele.”
   Singurul lucru pe care mi l-as dori de la domnul ar fi sa realizeze cat de mult raneste imaginea partidului pe care il reprezinta atunci cand mananca grisine din cosul de gunoi. Daca ar putea incepe de aici ar fi ideal.

   0

  • #87

   Ce nu vreti sa intelegeti unii este ca USR o avut putin timp la dispozitie inainte de alegerile din 2016 pentru a se forma. In cateva luni or reusit sa stranga randurile si sa ofere o alternativa mult mai curata la vechiile partide.
   Erau invitati sa se alature oameni cinstiti, activi, dornici sa participe la viata politica locala si nationala iar criteriile nu includeau o ideologie anume, stanga, centru, dreapta, progresisti, conservatori,. Tocmai de aceea avem nuante diferite pe anumite subiecte dar linia partidului este unitara in ce priveste o politica altfel pentru o administratie transparenta.
   Sunt foarte multi oameni de calitate in USR iar pe liste s-or asigurat ca-i trimit pe cei mai buni.
   Daca le urmaresti pagina vei vedea ca au multe rezultate si initiative bune.

   0

 25. #88

  In prezent Basescu, Dragnea, Tariceanu si gastile lor penale sunt mai periculosi pentru Romania ca si rusii.
  Avem sate rupte de lume fara curent, gaz, apa, dispensare, copii care merg pe jos km vara-iarna sa invete in scoli care se darama si cu toaleta in curte.
  Avem scoli si spitale pline de igrasie in marile orase, nu avem o autostrada decenta. Avem mafie peste tot in sistem.
  Dar vom avea rachete Patriot de 4 miliarde dolari :)))

  0

 26. #89

  80-90% din populația României cu drept de vot crede că armata trebuie lăsată la urmă, după ce țara merge mai ceva ca un ceas elvețian. Sau ca Elveția. Și e trist că oamenii deștepți și relativ bogați (inclusiv aici pe site sunt în principiu indivizi cu stare și cultivați) gândesc fix la fel. Pe mine m-au învățat ai mei să nu vorbesc despre ce nu știu. Cum e cu armata? S-o luăm pe puncte :
  1 ) DGIA, serviciul secret al armatei ar trebuie să contracareze într-un fel „presa” ce este controlată de securiști ( Ghiță, varanul, Sârbu, burci). Ea dezinformează constant cu privire la dotarea armatei, orice intenție de dotare e aspru criticată și asta cu date inexacte și chiar minciuni sfruntate. Interesul poartă fesul.
  2 ) De când ne știm noi numai cu pantalonii în vine am fost din punct de vedere militar. Fără armament modern, ofițerime INFECTĂ, instruire slabă etc. Ne-au salvat doar curajul, hotărârea, orgoliul, spiritul de sacrificiu și uneori, numărul soldaților. Talpa țării, țăranii, salvau situația de fiecare dată. Am veterani și morți destui printre străbunici, stră-străbunici și chiar bunici ca să știu ce vorbesc.
  Iar vrem să murim pe capete în loc să NU mai repetăm aceleași greșeli
  3 ) orice investitor serios se uită la armata ta
  4 ) Ați auzit de offset? Mulți da. Se aplică și la armament dragilor, presupune ca 25%-75% din producție să fie realizată în țara care a cumpărat tehnica militară. Locuri de muncă la greu, stimulezi proiectarea, tragi și industria civilă după tine, bani la buget și în cazul nostru, RELANSĂM industria de apărare, vitală pentru o țară serioasă. Polonezii au cumpărat numai în regim de offset și cu timpul speră să recupereze investiția de multe miliarde și chiar să facă profit. Lor le reușește cam orice își propun
  5 ) AVEM nevoie de industrie de apărare pentru că nu poți sta la mila nimănui pentru piese și reparații pe timp de război. Dacă se fac rușii spre francezi sau nemți ne mai asigură ăștia armata de cele necesare într-un război?Cehoslovacia știe mai bine. Ia căutați.
  Și cum plm să vinzi armament dacă nici tu nu-l cumperi?
  Aș fi postat un articol dar găsiți multe pe rumaniamilitary.ro fix pe tema asta.

  0

  • #90

   Bine zis ,,ne-au salvat „. Dar daca doamne-feri se mai intampla,crezi ca or sa ne mai salveze curajul si hotararea taranilor?Nus’cum sa zic dar nu prea vad populatia activa dornica sa riste sa incaseze vreun glont pentru tara. Pentru tara in care populatia activa cea care aduce plusvaloare in economie a ajuns un fel de casta inferioara buna numai de tinut in jug ca sa traga carul pensionarilor si asistatilor social si sa sporeasca averile castei politice.Pe vremuri taranilor li se promitea ceva,stiau ca or sa aiba ceva de castigat din asta,acum lumea se va duce la razboi ca sa apere ce,creditul ipotecar pe 30 de ani ?

   0

 27. #91

  sunt de acord cu tine mai putin un singur lucru: prefer niste incompetenti cinstiti decat hotii astia retarzi. USR-ul este singuru partid care merita votat la ora aceasta. Cel putin asta e parerea mea

  0

  • #92

   „intre hoti si prosti, aleg hotii” – un miliardar ruman

   0

 28. #93

  S-ar putea să mă înşel, nefiind militar de profesie, dar deşteptul de la USR nu înţelege o treabă.
  Da, până la urmă oricum ne-ar face ruşii, dar ce e important e la ce cost.

  Elveţienii nu sunt nici în nato, nici în ue, nici nu cred că au vreun singur acord militar. Însă orice se va întâmpla ei vor fi ultimii invadaţi. Nu pentru că ar fi invincibili sau alte prostii de genul, ci pentru că aşa sunt de pregătiţi încât orice atac sau cucerire ar costa foarte mult şi ar dura mult. Corect, n-ar fi imposibil, că n-au armată serioasă şi sunt destul de mici, dar totuşi.

  La fel şi cu dotările armatei unei ţări ca românia, rusia ne-ar putea face, ne-au mai făcut, nici o problemă, dar important e la ce cost? Nu e totuna că pierzi 40-50 de avioane, sau că pierzi 5. Nu e totuna că tragi 100 de rachete şi doar 2 îşi lovesc ţinta, restul sunt pagubă curată.

  Înainte de orice atac oricine îşi face strategia şi pierderile estimate, şi în funcţie de asta atacă sau nu.
  Practic ce ne asigurăm noi e că Rusia dacă vreodată o va apuca să refacă sovietele, va veni prin ucraina pe cât posibil, şi pe la sol, că pe la noi i-ar costa prea mult.

  Iar cu puţin noroc, până ajung la graniţa noastră ceilalţi din NATO sunt deja mobilizaţi. Cu dotări zero, noi am fi primi prin care s-ar trece ca prin brânză.

  Repet, nu mă pricep, dar mi se pare groaznic de naiv să zici că armata nu contează că oricum ne-ar bate.

  0

 29. #94

  Cei 3 paşi magici spre izbăvirea neamului românesc:
  1) Ieşim din NATO.
  2) Declarăm război americanilor şi nemţilor. Hai, şi francezilor.
  3) Capitulăm imediat după declaraţia de război. „Pfaaa, băi ce ghinion! Credeam că vă rupem, dar asta e… am calculat greşti. Am luat bătaie. Gata, ne-aţi cucerit! Suntem ai voştri, luaţi-ne!”

  0

  • #95

   Am mai declarat odata razboi americanilor. Si n-a iesit prea bine. In sensul ca nu ei ne-au invadat.

   0

  • #96

   Cu francezii e riscant. S-ar putea sa capituleze ei inaintea noastra

   0

  • #97

   Ar fi ironic, să ieşim din nato, declarăm război sua care e ţară nato, şi primii care vor interveni să fie ungurii, ţară încă membru nato, iar ca răsplată americanii să ne lase în plata ungurilor.

   0

 30. Da’ Islanda . . . :))

  0

 31. #99

  Daca tot suntem la capitolul geopolitica va recomand tuturor sa urmariti acest canal pentru ca contine foarte multe informatii.

  https://www.youtube.com/channel/UCwnKziETDbHJtx78nIkfYug

  0

 32. am vizitat anul acesta un muzeu privat cu unitati blindate in Elvetia. aveau tehnica de lupta mai noua decat avem noi in „lucru” si era muzeu privat!!! ia o poza: goo.gl/YGzHbq

  0

 33. #101

  Tactica cea mai buna e aia strămoșeasca, pamânturi pârjolite, fântâni otrăvite si lipsa infrastuctura….. sa moara rușii la coada in trafic. Radem, glumim, dar suntem tare prosti si la cap înzestrare armata. Si iar zic de educație…. ce plm sa ceri de la unii care masa-tacs-o furau de la „ceapeuri”?? Ei azi fura de la stat….

  0

Citește și...

Tata a fost mare golan. A făcut liceul de fizică nucleară pe platforma de la Măgurele, de unde, pentru că a fugit de la școală de două ori când au venit să-l recruteze cu japca pentru UTC și pentru că a venit de câteva ori beat pulbere la cursuri, l-au dat afară din […]