Statul unde poți distruge orice, nimănui nu-i pasă

În 2 săptămâni, 2 vaci din generația Y (știți voi, ăia nonconformiști din reclama pepsi) au distrus 2 opere de artă de valoare inestimabilă, prin zgâriere cu șuriul.

Povestea în sine nu ar fi o mare brânză, copchii tembeli cu părinți la fel au existat dintotdeauna. De fapt, povestea e alta.

După prima distrugere, știți ce a făcut primăria gorj, administratorul operelor de artă? Exact, nimic. Infractorii au fost pedepsiți cu o amendă de 500 de lei, dreptatea a fost satisfăcută, totul ok.

Acum, după ce văcuța Y a zgâriat coloana infinitului, ce a făcut primăria?
Bine, știu, v-ați aștepta la un gard, măcar. Sau la niște afișe mari, scrise cu roșu BĂ PROȘTILOR ANALFABEȚI, CITIȚI AICI PE LITERE CĂ NU AVEȚI VOIE SĂ DAȚI CU CUȚITUL PE OPERE DE VALOARE INESTIMABILĂ!

Nu, nu a făcut nimic de genul acesta.

Noi în momentul de faţă lucrăm la un sistem de monitorizare a operelor, ce va fi legat la Poliţia Locală şi la noi, la Centrul Brâncuşi. Ca soluţie tehnică am stabilit să fie montat un sistem de perimetrizare care să ne avertizeze când cineva se apropie de opere, în funcţie de distanţa pe care o setăm noi şi astfel vor fi avertizaţi cei de la Poliţia Locală că cineva a pătruns în perimetru. De asemenea, există şi posibilitatea montării de panouri prin care să se interzică atingerea operelor, dar toate măsurile trebuie discutate cu cei de la Ministerul Culturii

Deci nici măcar panouri nu au pus, pentru că, nu-i așa, trebuie întâi să discute cu ministerul culturii, nu pune așa, panouri, după cheful nostru.

Bine, eu personal deslușesc și o mică șpagă a primarului, în sistemul de perimetrizare.

Gabriela Firea vrea să închidă acest site.

Poți contribui la eforturile mele cu un abonament de 3 USD

45 comentarii

 1. #1

  Spaga e-n toate, e-n cele ce sunt si-n cele ce maine vor rade la soare! Singura problema e procentul. Daca este mai mic sau egal decat/cu 4.5%, nu se pune.

  Thumb up 11
 2. #2

  mai e ceva de furat? mai e ceva de stricat? mai e ceva de shpagat ?….nici o problema , se rezolva !

  Thumb up 1
 3. #3

  Pe aia cu coloana o stiu, cealalta care e?

  Thumb up 2
  • #4

   cu coloana

   Thumb up 11
  • #5

   Tot coloana, s-a gasit o pitipoanca sa scrie si ea ceva ca i se terminase tabla pe masina… Da’ pustanii astia cu aere de nonconformisti nu pot face si ei oțâr’ de munca in comunitate, gen: spalat wc-uri, varuit pomi, maturat strazi si filmati in timp ce fac asta, dati la tv, ca vad ca umbla dupa faima si vedetism… + amenda, evident!

   Thumb up 27
  • #6

   Asta-i alta sau aia-i asta. 🙂

   Thumb up 3
 4. #7

  Man, ce poți să te aștepti de la niște unii „agreați” în circumscripție de Victor Viuărel, derutat de Gorji?!
  Oricum, îs fraieri. Sistemele aiti nu produc grosse parandărăt.

  Cu totul altceva ar fi dacă ar implementa un sistem de supraveghere care să conțina miradoare, cu mitraliere grele și câte un pluton de tancuri ușoare pe flancuri, patrule cu câini de luptă, cazemate cu laseri anti-brișcă, cu supraveghere din dronă, câmp minat în jurul obiectivului, baraje cu baligi de vacă anti-șlapi, senzori cuplați la satelit și alarmă direct în Statul Major al Corpului 15 Desant al Armatei Populare de Eliberare, de la Xiagan ( 50 kilometri nord vest de Hubei ), datorită unui tratat de alianță și pavăză încheiat între Republica Populară și Consiliul Județean Gorji.

  Plus lucrări de geniu pentru diversiune prin atragerea atenției inamicului către niște chioșcuri cu șaorma rece, ușor alterată. Se va numi, firește, în bună tradiție, Linia Manginot.

  A, și iaz cu flotă de submarine clasa Kilo, în imersiune, gata să răpună cu rachete grupul organizat de inamici!

  Nu, zău, doar comenzile pentru mitraliere și muniția necesară ar relansa industria națională de apărare.

  Se cacă Putin pe el la faza asta.

  Thumb up 18
 5. #8

  Eu nu inteleg de ce nu planteaza un paznic sau cum le-o zice mai nou pe langa obiective de acest gen. Am vazut si pe la case mai mari. Mai creaza si joburi la stat…

  Thumb up 8
  • Ca nu sunt destule…
   Plm, sa mai platim din taxe si impozite si paznici la monumente in loc sa inasprim pedepsele.
   Ia sa fie amenda vreo 10000 lei sau munca in folosul comunitatii pt parinti sa vezi apoi care se mai risca sa-si lase copiii la mai putin de 30 m de monumente.

   Thumb up 21
  • #10

   Ce amenda? Sa-i dea lu ma-sa factura dupa o restaurare cu tot tacamul: aviz cultura, licitatie, contestatie, parandarat si 3 ani de lucru. Cand ii vine 100000 de euro chitanta pentru acoperit semnatura lu fii-sa de pe coloana devine maimuta foarte civilizata pentru vreo 3 generatii.

   Thumb up 25
 6. #11

  Zarurile au fost mestecate. Am venit m-am crucit am iesit.

  Thumb up 6
 7. #12

  Cînd dosul prezidenţial se odihnea pe unul din scaunele mesei tăcerii, toata intelighenţia răcnea că aşa a vrut însuşi maestrul Brâncuși, ca opera să fie la îndemîna poporului…

  Thumb up 7
  • #13

   Ma scuzi, dar e o mica mare diferenta sa stai, doar sa stai pe un ceva (cel putin dublul greutatii tale), si una e sa zgarii, distrugi acel ceva. Si tu stai in masina si e ok, dar daca ti-o zgarie unul nu-i ok. Sa stai pe un scaun e ok, sa-l cioplesti nu-i ok.

   Thumb up 35
  • #14

   La indemana poporului pesedist mic si murdar ce esti. Asta presupune ca poporul sa aiba acces la opera respectiva nu sa o distruga la discretie.

   Thumb up 10
  • #15

   Gluma a fost prea discreta pt tine?

   Thumb up 2
 8. Eu zic că se chinuie degeaba. Prostia e ca laseru: trece prin orice.

  Thumb up 5
  • Mai putin prin amenzi.

   Dupa cum a zis bigOne, sa primeasca acasa factura pentru restaurare facuta ca la carte, cu avizul Min Culturii etc, si o sa dea prostia inapoi vreo 3 generatii.

   Thumb up 11
  • #18

   Da, mă, și o și plătește…

   Thumb up 1
 9. #19

  Intr-o tara normala nu ar fi nevoie de un asemenea panou. Te invata ma-ta de mic sa nu faci rahaturi din astea.

  Thumb up 25
 10. #20

  Asta imi aminteste de un banc din perioada sovietica care zicea ca americanii s-au chinuit sa produca cu tehnologie japoneza un stilou care sa scrie in spatiu (in conditii de imponderabilitate), sa poata si cosmonautul sa scrie. Le-a luat 5 ani producerea lui. Rusii, insa, au folosit un creion.

  Thumb up 15
 11. #21

  Astora trebuie să le zgârie cineva colonul, nu coloana, poate atunci o sa ia măcar o orișicare măsură.

  Thumb up 4
 12. #22

  Pai daca e rost de amenzi – cum sa faci ceva asa de evident….
  Nu mai bine faci un sistem de monitorizare ca sa-i identifici imediat sa-i poti amenda mai usor?

  Thumb up 0
 13. #23

  Nu era 5000 lei amenda? Cel putin asa scrie pe digi24: „În urmă cu aproximativ o săptămână, o fetiţă de 12 ani a scrijelit un mesaj pentru prietena ei pe Coloana Infinitului, de faţă fiind şi mama copilei care a fost amendată cu 5.000 de lei. Copila a scris următorul mesaj: ”S+S=BFF (n.r. – best friends forever)”.

  Thumb up 0
 14. #24
 15. #27

  „Sistem de monitorizare” = Solutie de monitorizare =
  – contract pentru monitorizare
  – contract pentru interventie
  – cateva job-uri noi pentru cei care „seteaza” si se uita pe monitoare „aici la noi la Centru”
  – etc

  Un exemplu concret – in Pasajul Lujerului sunt montate 34 (treizecisipatru, TREIZECISIPATRU, treișpatru) de camere….

  Thumb up 2
  • #28

   Daca nu sunt angajati si 35, TREIZECISICINCI, de privitori in monitor, deageaba.

   Thumb up 3
  • #29

   Am uitat:
   – contract pentru mentenanta

   Thumb up 0
 16. Cuum, n-a aparut inca nimeni cu ”oricum nu e coloana originala, aia e in subsol la muzeul X”, deci practic daca tot e imitatie, sa ne scriem CV-ul pe ele, da-le dreacu.

  Thumb up 2
 17. #31

  Stii ce nu m-ar mira? s-o taie odata cu totul niste hoti de lemne, sa ajunga la Schweighofer si s-o faca cherestea.

  Thumb up 7
 18. #36

  Si prin „mica spaga” se intelege 1-2 milioane de euro, nu?

  Thumb up 0
 19. #37

  Scuze pentru offtopic, dar duamna Firea tocmai a facut un concurs, cel mai frumos balcon, cea mai frumoasa cur-te din Bucuresti.
  Ma gandeam ca ar trebui sa punem umarul alaturi de carmacea noastra si sa-i propunem seniorului sa faca un concurs de balcoane pe blog. 🙂
  E si cu voie de la partid, o sa mustaceasca bucuros si domnul Dracnea.

  Thumb up 6
 20. #39

  Poza face toți banii! Am râs :))))))

  Thumb up 1
 21. #40

  Sunt multe primarii in judetul Gorj, aia in cauza e primaria orasului Tirgu-Jiu.

  Thumb up 1
 22. #41

  Ha ha si cand te gandesti ca erau chinuri la nivel de stat sa aduca Cumintenia inapoi. Ba baeti, mai bine scoateti din tara tot ce mai e de valoare, n-ai cu cine, frate. Santem ca aia de la Isis, a stat Palmira in picioare 2mii de ani, dar cu islamistii gata, s-a terminat.

  Thumb up 9
 23. #42

  Faza asta îmi aduce aminte de tronul pe care se incoroneaza onor-regina angliei si pe care si-au înscris sute de pustani numele cu brisca…
  Ori de piatra încoronării de-au furat-o unii…sau de aia care se cotaie printre stonehange crezandu-se druizi….
  E lung pamantu’ ba e lat…n-au inventat romanii teribilismul adolescentin.

  Thumb up 0
 24. #43

  Se întâmplă și la case mai mari. Mi s-a rupt sufletul când am văzut că zburătorul ăla hidos de la mormântul lui Oscar Wilde a rămas fără ștromeleag. Nici în mormânt nu se poate bucura săracul de cele sfinte. La coloană nu prea rezonez, mi se pare prea colțuroasă. Da, mai nou sunt și critic de artă:)))

  Thumb up 0
 25. #44

  Asta e boss, nu-ți pui tu numele pe opera ta, vine altul și o face.

  Thumb up 1
 26. Daca e monument atunci primaria n-are ce face, aici le dau dreptate, dar, de asemenea puteau sa insiste. N-ai cum sa pui nici macar un afis fara acordul ministerului atat timp cat e monument, ti-o spun din traite.

  Cat despre respectivele retardate si respectiva conducere idioata: generatia Y merita condamnata la o lectura eminesciana, 3-4 ore pe zi, apoi, cand vine vorba de primarie ma abtin, dupa cum ai zis si tu nu e un caz singular, iar daca insisti intr-o faza avand acelasi rezultat inseamna ca esti mirific.

  Thumb up 0