Sugestie de asigurator pentru casă

Având în vedere că apartamentul 2 e luat prin credit de prima casă și a trecut deja un an, nu mai am decât 29 de plătit, acum trebuie să îi fac două asigurări, una în favoarea băncii și una pentru mine, ca să am o oarecare protecție și eu, personal, nu doar banca transilvania.

Întrebarea e, unde? Desigur, sunt tentat să îmi fac la NN, că dacă am toate conturile și chestiile la ING, ar fi mai simplu pentru mine. Dar habar nu am condiții, piață, există și asiguratori mai buni și mai ieftini?

În altă ordine de idei, mi-a venit reminder de la pint pentru asigurarea la Renault, fie-i țărâna ușoară. Mi se pare drăguț sistemul de la Groupama, care te împinge ușurel să îți iei RCA pe 1 an, la un preț bunuț. Good job.

asigurari

64 comentarii

 1. #1

  Daca ai doua asigurari pe acelasi imobil, nu le vei putea incasa pe amandoua daca impreuna depasesc valoarea imobilului (imbogatire fara just temei, ceva de genul), asa ca una o vei plati degeaba. NN nu face asigurari pentru imobile, doar de viata.

  Thumb up 9

  • #2

   pai una din ele nu o faci pe numele tau, serif stelar, e cedata bancii

  • #3

   afaik e acelasi lucru. poti intreba asiguratorul daca ai voie sa faci 2 polite pe acelasi imobil - si daca chestia asta poate fi trecuta in contract (una e ce spune agentul, alta e ce iei in mana la final).

   Thumb up 3

  • #4

   Nu merge asa :)
   In caz de eveniment asigurat ar insemna sa incasezi aceeasi suma de bani de doua ori. Ca exemplu, paguba ta sa zicem ca este de 30.000 EUR iar tu incasezi 60.000 EUR. Mai este insa ceva, societatile de asigurare din Romania nu au o baza de date comuna cu politele incheiate, asa ca, daca nu te denunta vreun "prieten", ai toate sansele sa ramai cu tot cascavalul.

   Thumb up 0

 2. #5

  Salut, am si eu o intrebare aproape pe subiect:

  Am avut un incident in trafic, iar politia l-a declarat vinovat pe celalalt sofer (god bless camera din bord). Celalalt sofer a scris pe procesul verbal ca nu e vinovat, la mentiuni.

  Am fost la societatea de asigurari cu toate actele si... surpriza! Dureaza 55 de zile cel putin sa repare masina. Pentru ca in 15 zile ar putea sa conteste PV-ul, iar 40 de zile dureaza sa apara dosarul pe portalul cu dosare de la tribunal - daca e cazul.

  Intrebarea e: Pot sa merg la tribunal dupa 15 zile si sa intreb daca a contestat PV-ul, eventual la care sa mi se raspunda oficial? Ca sa pot merge la asigurator cu ea? Varianta in care celalalt sofer vine si da o declaratie in acest sens nu este valabila.

  Thumb up 2

  • #6

   ce mizerie

  • #7

   Yep, intre timp nu pot sa depasesc 60km/h, de frică să nu îmi sară capota :)

   Thumb up 0

  • #8

   Asta fiind pe RCA-ul lui sau pe Casco-ul tau? Ca eu de-asta imi fac mereu Casco cu regres, imi repar masina in caz de ceva si apoi isi iau ei banii de pe RCA-ul vinovatului.

   Thumb up 1

  • #9

   RCA-ul lui.

   Thumb up 0

  • #10

   Nu știu de unde vine mizeria asta cu 40 zile așteptare să vezi dacă ăla contestă pv-ul. Cere-i asigurătorului temeiul legal, lege și articol.
   Acum 2 ani se dădea declarație la rca-ul vinovatului că dacă o instanță de judecată hotărăște că pv-ul nu are dreptate, te obligi să le returnezi suma plătită ție drept despăgubiri. Caută, poate e la fel și acum. Dă telefon și la ASF.

   Thumb up 2

  • #11

   Asta cu 40 de zile mi se pare abuziva. Pe portajul instantelor de judecata dosarele apar a doua zi dupa ce au fost inregistrate. Si daca se trimite contestatia prin posta tot apare in 1 saptamana (2 sapt max).

   Thumb up 0

  • #12

   Asadar, sunat la ASF. Legal, au 90 de zile sa cerceteze evenimentul. Adica termenul de 55 de zile e parfum.
   Buni baieti!

   Thumb up 5

  • #13

   misu negritoiu ftw!

  • #14

   Le-ai spus ca ai procesul verbal de la Politie, in care e scris negru pe alb (sau ma rog, ce culori folosesc ei) cine e vinovatul?

   *Intreb pentru ca eu m-am dus peste Carpatica avand anexa 2 (echivalentul PV-ului pentru accidentele care se lasa cu dosar penal, din cate am inteles) si cu filmarea si n-au piuit nimic. In 11 zile aveam in cont suma. Bine, ma gandesc ca poate o fi contat si ca ei isi recupereaza paguba de la clientul lor, in cazul particular de care vorbesc...

   Dar... e aberant, si totusi posibil (dracu' stie ce-au mai schimbat prin legi negritoii) ca asiguratorul sa verifice un eveniment CARE ESTE DEJA CONSTATAT DE UN PROCES VERBAL AL POLITIEI RUTIERE. Ce inseamna asta, ca ei pot ajunge la alta concluzie decat politistul?

   Thumb up 0

  • #15

   Poti verifica online pe portalul Judecătoriei (nu Tribunal) de pe raza localități unde a avut loc incidentul în trafic. De regulă orice cerere depusă la registratura de chemare în judecată, apare pe portal la o zi de la data înregistrării cererii.

   Thumb up 0

  • #16

   @Eugen: Nu le-am spus, le-am si aratat. Si da, daca au 90 de zile la dispozitie pot sa cerceteze ce vor ei.
   @UnuMic: Asta stii tu, acum stiu si eu. Dar daca ei stiu ca dureaza 40 de zile si au la dispozitie 90... ne certam degeaba :)

   Thumb up 0

  • #17

   Am înțeles Andrei. Într-adevăr o mizerie, după cum spunea și șerifu' mai sus.

   N-am reținut însă numele asigurătorului. Cred că îl poți divulga, că deja te-au f*tut cu termenul ăla maxim de 90 de zile, ce pot să-ți mai facă?

   Thumb up 0

  • #18

   Of course: City Insurance

   Thumb up 0

 3. #19

  Groupama am facut si pentru casa si pentru masina. Ai orice dauna in casa (apa, etc)...faci o poza... trimiti la evaluare si in 2, 3 zile ai banii in cont. Iti pot recomanda pe cineva in caz ca vrei detalii.

  Thumb up 6

  • #20

   Sigur ca da. Si eventual trimit baietii si niste KFC. NImeni nu iti plateste daunele pe baza de poza.

  • #21

   La sumele mici se face autoevaluare de dauna. Undeva pana la 1000 lei.

   Thumb up 1

  • #22

   @Iulia:
   Si eu am la Groupama asigurare pt apt. si am primit de 2 ori despagubirea pentru inundatiile provocate de vecinul de sus. Doar pe baza de poze facute de mine.
   A doua oare mi-a zis vecinul ca au venit la el si i-au pus in vedere sa isi rezolve problema (avea nus'ce teava in perete crapata si de cate ori ploua mai tare dadea pe-afara si uda coloana). Altfel urmau sa ii ceara lui daunele ce le platisera la mine.
   Deci, da. Se exista. KFC n-au trimis, ii intreb data viitoare...

   Thumb up 4

 4. #23

  Aia cedata băncii este tot pe numele tău. In caz de eveniment, banca își ia soldul creditului și tu ce mai rămâne. Are dreptate Marcian ca nu poți asigura de doua ori același imobil. Dar dacă totuși o faci, primești despăgubire proporțional.

  Thumb up 3

  • #24

   ce dragut, cand am luat casa am intrebat. bine, fiind un roman naiv, am intrebat daca imi pot face 2 asigurari...
   cea mai ieftina it is:)

  • #25

   Eu am avut 2 asigurari in perioada cat am avut creditul. Cea obligatorie cesionata catre MF (facuta la valoarea principalului) si cea facultativa pe numele meu.

   Thumb up 0

  • #26

   well, se pare ca le-ai avut degeaba:)

  • #27

   Scrie clar in cererea de despagubire ca nu ai solicitat plata respectivei daune de la mai multi asiguratori. In situatia in care o faci, este frauda in asigurari, dai in altele. Nu ai de ce sa faci 2 polite, eventual faci una la valoarea maxima posibila pentru apartament, daca se intampla ceva banca isi ia prima banii pentru soldul de principal ramas si diferenta iti ramane tie, ca sa iti acoperi avansul si macar partial ratele platite.

   Thumb up 2

  • #28

   @Bogdan: Sa nu facem confuzie intre asigurarea obligatorie si cea facultativa. La un credit ipotecar/imobiliar de 60.000 EUR banca te obliga sa inchei polita obligatorie in valoare de 20.000 EUR si inca una facultativa de 60.000 EUR cu fransiza de 20.000 EUR. Asa ca da, sunt doua polite de asigurare pe numele persoanei care a luat creditul, dar ambele sunt cesionate in favoarea bancii care l-a acordat.

   Thumb up 1

  • #29

   stai putin, cum adica cu fransiza de 20 000, ca sa incasez 60 000, trebuie sa dau intai eu 20?

  • #30

   Nu, ca 20.000 EUR ii incasezi din polita obligatorie. Bine, toate astea sunt valabile pentru dauna totala, normal

   Thumb up 1

  • #31

   Si inca ceva, fransiza de 20.000 EUR se aplica doar pentru cele trei evenimente asigurate prin polita obligatorie: cutremur, alunecare de teren si inundatii (nu de la vecini :)

   Thumb up 1

  • #32

   daca e cesionata, asigurarea isi mai face efectele la inundatie, distrugeri electrice, kkturi de astea?

  • #33

   Da. S-ar putea sa fie nevoie sa ceri un acord de la banca unde ai creditul, ar trebui sa se obtina foarte repede si fara probleme. Practic banca este interesata sa mentina valoarea imobilului ipotecat pentru a-si conserva garantia

   Thumb up 1

  • #34

   Eu am avut creditul Prima Casa 1. A fost diferit de toate programele care au urmat. Banca m-a obligat sa fac doar o asigurare pt 38k de euro pentru ca atat aveam principal la credit (nimic mai mult). Am facut eu una facultativa la Groupama pentru ca m-au tot inundat moldovenii din Pantelimon :-).

   Thumb up 0

  • #35

   Am avut un eveniment, în aceeași situație, și se cere acordul băncii Pt ori ce despăgubire. Acordul respectiv se da imediat.

   Și ca nota de subsol, nenea Țiriac a despăgubit foarte în regula și s-a mișcat foarte repede.

   Thumb up 1

  • #36

   eu stiam ca a vandut de mult, allianz are doar drept de utilizare a numelui

  • #37

   Dacă vrei o oferta da-mi un e-mail

   Thumb up 0

  • #38

   La banca a vandut actiunile. La asigurari are in continuare vre-o 40% din actiuni.

   Thumb up 0

 5. #39

  incearca cu generali, eu am obtinut ceva convenabil. casa 135 MP, 4 camere, 366 RON pe an. acopera 90.000 EUR.

  Thumb up 0

 6. #40

  Asigurarea e pe numele tau si o cedezi bancii. Brokerul meu scrie in scrisoarea aia de cesiune sau cum ii zice, ca banca primeste doar cat mai am eu din principal de plata. Poti face asa.

  Thumb up 0

  • #41

   avand in vedere ca mai am practic tot principalul.... :))) ce broker?

  • #42

   Da, am uitat sa precizez si chestia asta: banca nu poate incasa din polita de asigurare cesionata decat principalul pe care il mai are de incasat in asa fel incat sa poata inchide creditul.

   Thumb up 0

 7. allianz

  Thumb up 0

 8. #44

  Tiriac, asigurare cu clauza de intervenție în caz ca se întâmplă ceva

  Thumb up 0

 9. #45

  Nu ai cum sa deții 2 polițe facultative pe același imobil. Cel mult îți poți face separat o poliță care să îți asigure doar bunurile din casă (pentru furt,incendiu, chiar pentru daune provocate de fluctuații de tensiune - tot ziceai că îți schimbi TV -ul ), asta dacă nu ai deja vreo clauză de 10 - 15 % din valoarea casei care sa îți asigure si bunurile. Sunt asiguratori care au astfel de clauze băgate în polița standard, pe lângă intervenții de urgență (instalator, electrician) în limita a 100 euro, de exemplu. În general e bine să îți închei o asigurare pentru locuință la unul dintre asiguratorii care nu emit si RCA sau emit prea putin, sunt mai puțin expuși. De exemplu, Credit Europe, Generali, Groupama, Allianz.

  Thumb up 1

  • #46

   tks

  • Adica asigurarea pe care tu o platesti constiincios in fiecare an si este in favoarea bancii este singura asigurare pe care poti sa o ai? Cu alte cuvinte daca iti pica casa ramai pe drumuri, pentru ca banii ii ia banca.
   Exista vreo explicatie logica (nu aia cu "romania", pls)? Nu de alta dar #pebaniimei pot sa-mi fac oricate asigurari vreau.

   Thumb up 0

  • #48

   nu auzi, pentru ca nu ai voie sa te imbogatesti din asigurari?

  • #49

   @jollyca: poti sa ai cate asigurari vrei tu, dar vei fi despagubit doar pentru valoarea imobilului prabusit. Si apoi, casa ta nu e a ta, e oarecum a bancii pana termini de platit creditul. E ca la masini, de ce nu-ti faci CASCO si RCA la mai multe societati de asigurare simultan?

   Thumb up 4

 10. #50

  Cum ai facut credit Prima Casa pentru a doua locuinta? Creditul nu e doar pentru prima casa?

  Thumb up 2

 11. #54

  Vine următorul cutremur, nicio asigurare nu o să mai ajute pe nimeni.

  Dar fie, tu-ţi ştii mântuiala.

  Thumb up 4

 12. #55

  Intelegerea mea este ca in cazul ca ai mai multe asigurari facultative, esti despagubit de ambele societati, dar nu mai mult decat valoarea bunului per total. Nu stiu in ce fel se inteleg intre ele, dar ma astept sa fie vreo regula, poate chiar in contract. Banca nu isi poate opri mai mult decat principalul, restul iti ramane tie.

  Acum, ca unul care nu are credit, ma gandesc ca in cazul unui risc gen cutremur nasol, s-ar putea ca nicio societate sa poata despagubi toti pagubasii, cel putin nu repede. Mi se pare ca doar ING si Allianz sunt acoperite 100%, dar ma tem ca nu e vorba de NN sau de vreo polita disponibila populatiei generale.

  Thumb up 0

 13. #56

  Salut,

  Sa le luam pe rand ca am citit si comentariile precedente si s-au ridicat cateva intrebari:

  1) Desi poti face asta nu este necesar sa ai 2 asigurari pentru aceeasi locuinta, una cesionata la banca si una "pentru tine". Se face o singura polita de asigurare, pe care poti adauga si continut, poti asigura imobilul la o valaore mai mare decat cea a creditului daca consideri necesar (valoare de piata mai mare decat a creditului) si poti adauga si cate clauze suplimentare vrei (avarii accidentale ale centralelor termice, bunuri casante, fenomene electrice etc.). Aceasta polita se cesioneaza in favoarea bancii doar pentru valoarea creditului (daca tu ai, sa zicem, credit 50.000 EUR iar locuinta o asiguri la 60.000 EUR, se cesioneaza catre banca imobilul in limita a 50.000 EUR). In cazul in care apare o dauna te duci direct la asigurator care iti cere acordul bancii pentru a primi tu acea despagubire iar banca nu are de ce sa nu ti-l acorde, doar intretii bunul lor momentan. Acest lucru se aplica pentru daunele partiale. In caz de dauna totala banca isi retine din despagubire valoarea ramasa de achitat a creditului, nu toata suma cesionata ei.
  Aici mai mentionez ca daca faci 2 asigurari trebuie sa declari cand o inchei pe a doua ca mai ai deja o asigurare si dauna iti va fi despagubita de amandoi asiguratorii in parti egale dar ai tu mai multe de facut si va dura mai mult.

  2) Polita facultativa si polita obligatorie PAD. De prin 2014 daca tin eu bine minte, pentru fiecare polita facultativa emisa este obligatorie si emiterea unei polite "obligatorii" PAD. Aceasta polita PAD acopera doar 3 riscuri catastrofice: cutremur, alunecari de teren din cauze naturale si inundatii din cauze naturale adica revarsari de rauri, lacuri in limita a 20.000 EUR. Politele facultative emise impreuna cu o polita PAD au o fransiza de 20.000 EUR pentru cele 3 riscuri mentionate mai sus, deci in caz de dauna, sa zicem totala, pentru un imobil asigurat la 50.000 EUR pe facultativa primesti 20.000 EUR de la PAID si 30.000 EUR de la asiguratorul emitent al politei facultative ca si despagubire.

  3) Banca iti va oferi si ea oferte de asigurare dar in mod cert poti gasi mai bine. Ca si etalon, la Groupama, unul din cei mai buni asiguratori pe segmentul de imobile de la noi, pentru un apartament, 2010, 50.000 EUR imobil, 5.000 EUR continut, 5.000 EUR raspundere civila, fransize 0 o asigurare facultativa costa 56 EUR pe an, plata integrala la care se mai adauga 20 EUR polita obligatorie PAD. E posibil ca la aia 56 EUR sa mai fie o reducere de 5%. Pret similar poti gasi si la Generali, alt asigurator foarte bun pentru imobile, dar ei au niste limitari (ex: dauna trebuie sa fie minim 250 RON, ce e sub nu se despagubeste)

  4) Auto-constatarea. E un beneficiu oferit doar de unii asiguratori, facut in special pentru a degreva departamentele lor de constatare si solutionare a daunelor. Practic, daca estimezi ca dauna e pana in 2000 lei (Groupama) poti sa le trimiti pozele si ce documente mai solicita si vei primi banii direct, fara vizite de la ei pentru constatare iar procedura dureaza si mai putin.

  Sper ca nu mi-a scapat ceva.

  Thumb up 18

  • #57

   multumesc frumos, raman recunoscator:)

  • E misto sa fii dator bancii pina in 2045? Intreb pentru un prieten...

   Thumb up 3

  • #59

   da, atunci cand e unica optiune de a avea o casa iar costul ratei este la jumatate decat cel al chiriei

  • #60

   Senioare, te rog sa ne zici si ce ai ales in cele din urma. Daca mai ai intrebari sau nelamuriri te rog sa le exprimi.

   Multumesc,

   Thumb up 0

 14. #61

  Eu am la Grawe. Parca vreo 900 lei/an pentru o valoare asigurata de 120k + asigurare de raspundere civila si bunuri (cred ca la 15K).

  Thumb up 0

 15. #62

  Apartamentului ii faci asa:
  -asigurarea oblogatorie - acopera riscuri naturale (cutremur, inundatie, alunecare teren) in limita a 20.000 EUR si are pret fix 20.000 EUR
  -asigurarea de imobil (care are o fransiza de 20.000 de EUR in cazul riscurilor de mai sus) care o faci la valoarea de piata a apartamentului si o cesionezi spre BTRL. In caz de eveniment asigurat (dauna totala care e putin probabila) banca isi incaseaza principalul din asigurare si diferenta ti-o iei tu. Deci daca peste 15 ani mai ai sold 15.000 si suma sigurata e 45000 vei primi 30.000 EUR.
  -asigurarea bunurilor (asta e cea mai importanta zic eu) in care asiguri contra furt/incendiu/distrugere/etc tot ce crezi ca merita prin casa. Recomandarea e sa gasesti un asigurator care iti asigura o suma si nu obiecte distincte, pentru ca obiectele din casa se mai schimba.

  In general 2+3 fac parte din acelasi contract.

  Thumb up 0

 16. #63

  Si ca idee Groupama are preturile cele mai OK si optiunile cele mai flexibile cand vine vorba de asigurari de imobile.

  Thumb up 0

 17. Asigurarile la noi in tara sunt facute doar ca sa mai staorca niste bani. Iar unele sunt numai pentru baietii destepti care incaseaza. Dupa un accident in care am fost inselat de asigurator nu as mai afce asigurari in Romania nici batut. Daca eu sunt dator bancii, de ce fac asigurare in favoarea ei? Asat pentru bunuri ca la asigurarea de viata putem discuta. Pe de alta parte mostenitorii preiau si datoria ca mostenire, normal ar fi ca asigurarea sa fie pe numele meu si al mostenitorilor.

  Thumb up 0