Sunetul trist al sirenelor ONG

În vremea capitalismului sălbatic de după 1990 până cam prin 2000, cine reușea să aibă un ONG era mare. Practic, aveai tot felul de scutiri, puteai deschide tot felul de cinemateci și prostii, puteai aduce mașini și ajutoare fără să plătești vreun impozit, iar statul deconta și decarta tot timpul, pentru că era, desigur, ONG. Normal, ONG nu puteau avea decât șmecherii zilei, pentru tine, ca persoană, era aproape imposibil să îți deschizi un SRL, darămite așa ceva.

Îmi aduc aminte despre niște povești de succes, cu mai multe oengeuri de astea care salvau delfinii din marea neagră și alte nevertebrate, cum tot deschideau sedii noi, le dotau cu mașini și IT din granturi de stat sau private, după care dispăreau ca prin farmec, lăsând în urmă niște rapoarte justificative extrem de bine întocmite.

Mno, timpurile au mai trecut, s-au mai triat și ONG-urile, au apărut și organizații serioase, care chiar fac treabă, nu doar bani, dar mă îndoiesc că năravurile vechi au dispărut și că nu se mai fac bani din așa ceva. Să fim serioși, e o vacă de muls excelentă, numai în Ungaria se dau vreo câteva milioane pe an pentru proiecte de astea pe Europa (cunoscătorii știu despre ce vorbesc). CIne să ia banii ăia, fraierii fără know how?

Așa că înțeleg și revolta ONG-urilor față de legea care le obligă să justifice ce au făcut cu banii. După atâția ani de haiducie veselă, acum să trebuiască, brusc, să arate cui au dat banii și să mai fie și verificabil? Păi ce e aici, dictatură sau ce?

PS: Fotografia e de pe un site dubios și e pusă în glumă.

10 comentarii

 1. #1

  legea are ca scop sa stie guvernul cine finateaza ong-urile, nu sa stie publicul ce fac ele cu banii.
  evident, cultele nu sunt supuse acestei reglementari!

  0

  • #2
   Arhi

   și pe mine mă interesează sursele de finanțare ale ongurilor. mă interesează să aflu cine e finanțat de putin, de ex

  • #3

   Și parcă mai era o excepție (alături de cele ale cultelor), ONG-urile deschise de reprezentanții etniilor din România. Probabil să se îmbine perfect cu ce se spune în articolul de sus despre ONG-urile din Ungaria.

   0

  • #4

   Legea, cum e acum, ar obliga ONG-urile sa depuna periodic, la Finante, liste cu toate persoanele care au donat fonduri, inclusiv dava e vorba de 500 de persoane care fiecare a nonat 2 euro prin SMS, ceea ce clar e de natura sa blocheze activitatea ONG-urilor decente care chiar incearca sa ajute.

   0

 2. #5

  Imaginea de ma sus este o gluma, insa multi o vor lua de buna.
  Pfuai ce rimeaza 🙂

  0

 3. #6

  Nu era chiar așa de greu să îți faci SRL în anii ’90. Tata și-a făcut unu în 1996, nu a făcut nimic cu el, i l-au radiat din oficiu în 2000 pentru lipsă de activitate. Și tata era un muncitor oarecare, nu vreun șmecher, probabil de aia nici nu a știut să îl administreze.

  Știu însă un ONG care a primit sediul pe degeaba la începutul lui 1990, chiar în buricul târgului. L-a împărțit cu un ziar de opinii politice, cu o librărie a unui membru marcant și a închiriat spații la câteva firme, printre care restaurantul/terasa/teatrul unui fost tractorist (no joke, avea luminile la bar făcute cu lămpi de tractor păstrate de pe unde a lucrat pe vremea lui Ceaușescu, probabil furate de la CAP). La un moment dat, spre sfârșitul anilor 2000, a fost un moment de panică că erau să fie relocați sau puși să plătească chirie, nu mai știu exact. Ca un sclav minion ce eram am participat la organizarea unor proteste orchestrate de șeful meu de atunci, mare șef de trib la ONG-ul ăla (de fapt la mai multe, inclusiv cu salvarea unui ștrand și a Monicăi Macovei). Când l-am văzut niște ani mai târziu pe ND, acest Făt Frumos cu paloșul gros al bucureștenilor, unde are sediul de campanie, nu am putut să nu asociez acel moment de panică cu grupul de interese din staff-ul de campanie. Ah, câtă carne mi-am luat atunci de la cei din jur și de la necunoscuți, de ziceai că sunt mai rău pentru țara asta decât a fost Iliescu…

  0

 4. #7

  unele oengeuri protestau pentru ca ziceau ele, oengeurile, ca e cam aproape imposibil sa dai astfel de date in unele cazuri, nu exista posibilitatea sa aduni datele cu pricina si mai ales nu poti sa dai astfel de raportari la intervale regulate pentru ca ajungi sa reduci activitatea doar la raportari. banuiesc ca nu e cazul peste tot, dar avand in vedere ca reglementarea e facuta cu curul , e posibil sa duca la blocaje pe la unii.

  0

 5. #8

  Pune aia de la genericul emisiunii lu’ Carmen Avram de la antena 3, mare luptătoare PSD împotriva agenturilor străine.

  La sfârșitul emisiunii scrie mare și lat: sprijinită de fundația Șoroș :))

  Ironic 🙂

  0

 6. Citești și tu în diagonală. Dacă se va aproba aberația respectivă, nu vei afla pe cine finanțează Putin. Dar eu ca să mă pot juca cu kinderii în parc în proiectele organizației va trebui să le iau CNP-ul, ca să demonstrez că ăia micii nu sunt teroriști. Mai penibil de atât nu știu dacă se poate…

  0

  • #10
   Arhi

   well, ca in orice stat totalitar sau semitotalitar.

Citește și...

A mai remarcat cineva că, odată cu iarna, se pune în mișcare justiția noastră atât de bună și de apărată? Fix în noiembrie încep citațiile și deschiderile de dosare pentru revoluție, fix în noiembrie încep audieri în forță, deloc demonstrative, în dosarul crimei de la colectiv. Știi cum e, se sărbătoresc legat, lumea […]

Poate nu știați dar, în românia anului 2019, puteai să publici poze nud, filme porno sau ce voiai tu cu o persoană iar legea avea un singur răspuns pentru tine: trebuie să îl dai în judecată pe civil. Si atat. Umilinta, bataie de joc, tot tacamul, după care și un proces, unde totul […]

Din categoria VEKA NU E TERMOPAN, am mai fost o fugă și am mai tras o filmare, împreună cu niște băieți și doamne, încercând, care mai de care să fim mai smart și mai pe fun. Ce a ieșit, vedeți mai jos. Concluzia e una singură. Sistemele de tâmplărie VEKA, cu durată de […]