Suntem și noi împuțiți, nu e doar sistemul de vină

grup sanitar de la grigore alexandrescu
grup sanitar de la grigore alexandrescu

Azi am dat câteva drumuri pe medici și pe la spitale de copii. Nimic grav, doar o spaimă sănătoasă. Drumurile m-au purtat la o clinică privată apoi la două spitale de stat. O să vedeți imediat de ce la două.

De la clinica private mi-a fost recomandat să merg la un spital de copii, la prima vedere problema fiind un pic peste ce poate oferi o policlinică.

Ajung la spitalul Gomoiu, cel de pe bvd Basarabia, oarecum recent renovat și inaugurat. Un jeg extraordinar, lucea totul de slin, s-a ridicat părul pe mine. Am ajuns în două încăperi, întâi la ambulatoriu apoi la camera de gardă. Identic. Jeg infiorător, rapăn de-a dreptul. Nu știai pe unde să treci și să te miști, de frică să nu te atingi de ceva.
Condiții pentru orice altceva, dar nu pentru un spital de copii. Am ales în 2 minute să plec de acolo cu copilul, nu de alta, dar spaima gândului că poate lua și alte boli a decis instantaneu.

Am ajuns la Marie Curie. Tot spital de stat, tot oarecum recent renovat, doar că totul curat. Mirosea a curat, prezenta siguranță, nu îți era frică să intri, nu îți era teamă să lași scoica jos. Aici am rezolvat și problemele, dar nu asta e subiectul.
Ce voiam să spun: băi oameni buni, înainte să judecăm sistemul(care e ticălos, da), hai să judecăm un pic și oamenii.

Îmi e greu să mă gândesc la alt motiv pentru jegul de la Gomoiu decât nesimțirea cadrelor de acolo. Cei responsabili de curățenie, manager de spital, director și ce o mai fi. Nu cred că e greu să întreții un spital curat. La alții se poate, tot de stat, chiar un pic mai mari.

Nu cred că putem justifica prin vreo lipsă, indiferent de natura ei, lipsa minimului interes pentru a avea un spațiu curat. Măcar la vedere, dacă nu dezinfectat. Măcar curat. Cât să nu fie scârbă sau frică nimănui să intre acolo.

E nesimțire. E împuțiciune. E sictir. Nu vreau să mă gândesc ce o fi la ei acasă.
Dacă așa este la un spital de copii din mijlocul Bucureștiului, nu vreau să mă gândesc ce o fi prin provincie. Până la urmă, sistemul reprezintă și suma oamenilor care îl compun.

Scris de Andrei Cismaru

16 comentarii

 1. Din păcate nu pot găsi nici-un argument sa te compat….. This it din păcate și nu are legătură nici cu politica nici cu comunismul, doar cu educația as putea spune ancestrala.. Trist…

  0

 2. #4

  Poza arată cu adevărat cât de jalnic este acolo. Cei de la curățenie nu ai nici o scuză, dar eu mă întreb cum s-au petrecut lucrurile când acolo era curat (în vremuri imemoriale, probabil), când primul om care s-a dus la toaletă a decis să se urce cu picioarele pe colac și să facă pe lângă… Am impresia că e toaleta de femei? Am remarcat că femeile au acest talent de a murdări toaletele publice (picioare pe colac chiar și în locuri civilizate unde colacul are folie de unică folosință pusă pe el, hârtie aruncată aiurea…) Am intrat nu o dată la toaleta bărbaților în benzinării atunci când eram în grup mare și la bărbați era mai curat. Dar românul / românca nu acordă nici cea mai mică mulțumire celor care fac curat. Deci… Eu cred că ne-o cam merităm. Dar e trist că ne-o luăm în locuri unde mergem vulnerabili fizic și psihic, adică spitale.

  0

 3. #5

  Pai daca femeia de servici o fi vreo tanti d-aia de o suta de kile care baga un kil de ciorba la o masa si pe urma nu se mai poate misca, cum vrei sa mai faca curatenie dupa ce s-a cacat juma de ora si e iar lesinata de foame.

  0

  • #6

   Plus ca unii nu stiu sa faca curatenie, in urma lor mai mult intind mizeria.

   0

 4. #7

  Ura fata de aproape.

  0

 5. eu nu stiu de unde e legenda asta ca femeile se pricep la curatenie (platite).

  la noi la firma (majoritatea it-isti cu familie) unde oricum e destul de curat, a ajuns sa faca curat omul care a fost angajat sa stea noaptea acolo la paza. serios, in 4+ ani de zile si 7= femei nu am avut niciodata asa curatenie. si nu dureaza juma de norma, 4 ore. in 1-2 ore e gata. noi am fost atat de multumiti ca am stat pe capul patronului pana i-a dat pe langa salariu de om de paza inca un salariu suplimentar.

  0

 6. #9

  Prin provincie exista posibilitatea sa fie mai curat la spitale pentru ca daca esti intr-un orasel mai mic s-ar putea sa te afle consatenii ca ai facut jeg si nu vrei sa te faci de rusine. Plus ca nu vrea nici managerul sau doctorii sa se faca de toata bafta in zona ca au spitalul jegos.
  La Bucuresti in schimb, la cat amar de oameni trece pragul unui spital, chiar nu prea conteaza uneori.

  0

 7. #10

  Salutare
  Din cate am inteles ai fost la: clinica privata, Spitalul Victor Gomoiu si Spitalul Marie Curie.
  Poza atasata apare ca fiind de la Spitalul Grigore Alexandrescu.
  Ce legatura are cu articolul? Chiar e poza de acolo? Sau e de la Gomoiu si ai etichetat-o gresit?

  0

  • #11

   eu nu am pus nici o poza, poza e facuta de Cetin pentru a ilustra ca situatia nu e numai la Gomoiu

   0

 8. #12

  Spitalul Gomoiu are un sediu nou, o cladire moderna care nu poate fi folosita inca (nu stiu ce problema are). Banuiesc ca cei din spital nu vor sa mai investeasca in vechea cladire, nici macar sa o tina curata.

  0

  • #13

   asta cu toaleta e valabila la orice stabiliment pentru evaluarea atentiei locatarilor fata de curatenie si confortul clientilor/pacientilor.
   rog a va aduce aminte frumusetea de neegalat a nisei de pisat din club a

   0

 9. #14

  Am fost, suntem si vom fi mereu un neam de nespalati, mediocrii si ingamfati . Cei capabili care au evoluat cu adevarat sunt emigrati prin Europa civilizata ,USA, Canada, Australia, etc. si sau adaptat la curatenia si civilizatia de acolo. Stiu ,o sa veniti cu exemple ca si acolo e la fel , ca nu e mare diferenta si practic noi suntem mai frumosi , mai destepti , mai daci…
  Nu va mai obositi sa aflati cauza acestei mizerii sociale, culturale. Lasati-o asa…

  0

 10. #15

  Nu mai căutați vinovați. BASE e de vină…

  0

 11. #16

  hai sa-l inchidem. serios. ministru’ voiculescu nu e in stare sa le inchida. cum il inchid eu ? ( eu anonim) ca tu nu ai cum, si nici nu ai voie sa incurajezi asta)
  pune un link cu propuneri

  0

Citește și...

Pentru că mai e puțin și neamul pornit din mine, deja mare, va fi și mai mare, am început să ne uităm spre cumpărarea unei case prin jurul bucureștilor, undeva într-o zonă cum e cea din Pantelimon, deși aș prefera, desigur, undeva unde să ai acces în oraș mai facil dimineața, nu crima […]

Voiam să vă arăt galeria mea din Plex, dar Windows și-a făcut update la nuștiuce versiune stabilă și a stabilit, stabil, cu ocazia asta, că mfplat.dll nu are ce căuta pe laptopul meu, deci nu îmi pornește. Anyway, ca idee, Interstellar e pe primul loc. Mă uit la el de câteva ori pe […]