Noi suntem de vină pentru crimele naziștilor unguri

Trupele maghiare mărșăluiesc în Zalău in ajunul masacrului
Trupele maghiare mărșăluiesc în Zalău in ajunul masacrului

Masacrul din Ip se înscrie în seria masacrelor antiromânești desfășurate pe teritoriul Transilvaniei de Nord în toamna anului 1940. În noaptea de 13 spre 14 septembrie 1940 trupe maghiare ce făceau parte din armata de ocupație cantonată în orașul Șimleul Silvaniei,[1] împreună cu localnici maghiari și cu membri ai organizației Straja națiunii („Nemzetőrség”) au ucis 157 de localnici români și un copil înaintea nașterii sale.

După crimele din 8 septembrie 1940, când trupele armatei ungare au ucis 11 persoane în comuna Ciumărna, trupe maghiare aparținând batalionul 22 Grăniceri Debrețin aflat sub comanda locotenentului Akosi au intrat în comuna Treznea la data de 9 septembrie. După ocuparea satului, unitățile maghiare au dezlănțuit măcelul rămas în istorie sub denumirea de „Masacrul de la Trăznea”. Primele victime au fost copii aflați cu vitele la păscut. Cadavrele lor au fost descoperite pe izlazul comunal. Români și evrei au fost masacrați cu focuri de mitraliere, străpunși cu săbiile și baionetele, iar casele atacate cu grenade și incendiate. În urma acestor incidente au murit 93 de persoane, dintre care 87 de români și 6 evrei.

Sunteți curioși de ce am pus lacrimile astea de istorie?

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a afirmat, la dezvelirea unui monument închinat evreilor deportaţi din Cluj, că „nu numai autorităţile” au fost responsabile pentru Holocaust, „ci şi societatea care a permis acest lucru”, şi că majoritatea este responsabilă pentru minorităţile cu care trăieşte

Mai spuneți-ne, domnule Kelemen, despre cum suntem noi responsabili de criminele nazistului popor din care vă trageți. Mai povestiți-ne despre morții noștri și despre cum suntem responsabili că i-ați ucis.
Mai povestiți-ne, domnule Kelemen.

de aici.

57 comentarii

 1. #1

  Kelemen are cumva dreptate, mai ales daca ne amintim ca in anii ’50, pe cand regiunea Cluj-Turda era „regiune autonoma maghiara”, copiii romanilor NU ERAU acceptati la anumite licee de pe acolo din cauza ca aveau nume romanesti, chiar daca stiau bozgoreste, ca na, aia era moda pe atunci. Ca si cum pe tine, Cetin, te-ar fi respins la cel mai pizdos liceu din Bucuresti pentru ca nu te cheama Ionescu.
  Deci Kelemen are dreptate. Cat a fost societatea romaneasca dominata de bozgori, a fost najpa rau.
  Si cand vorbim de autonomia bozgoreasca, trebuie sa sapam un pic in istorie sa vedem cat de fain a fost in vremea regiunii autonome maghiare din Cluj-Turda, in anii ’50, cand tov dej a acceptat aceasta mizerie politica la presiunile lui Stalin, ca sa taca bozgorii care cereau Transilvania „inapoi”.
  Nici in cele mai „opresive”momente, societatea romaneasca nu a reusit sa se ridice nici la genunchiul broastei in comparatie cu ce au facut politrucii bozgori in Transilvania, cat si cand au apucat.
  Culmea e ca maghiarii obisnuiti, aia de traiesc din salariu, care pleaca la munca pe aiurea, ca romanii, sunt usor jenati cand vine in vreo discutie subiectul autonomie. Si ei tot bozgori le spun la politrucii lor. Sensul termenului „bozgor” este „om fara tara”.
  In concluzie, declaratiile lui Kelemen trebuie tratate cu acelasi respect ca si alea alui lui Ponta, Antonescu, Macovei, Udrea, Basescu etc.
  Bozgori.

  0

  • #2

   Parca Cluj nu era parte din regiunea autonoma maghiara.
   Ce ministrul inculturii ascunde este faptul ca in timpul WW2 la un moment dat ungurii trimiteau mai multa lume in lagare decit gestapoul.
   Iar societatea vinovata de care el vorbeste e in majoritate maghiara pentru ca romanii nu aveam multe de spus in ce priveste conducerea Transilvaniei ocupate.

   0

  • #3

   In 1940 trecusera doar 22 de ani de la Marea Unire. Majoritatea romanilor din Transilvania isi mai aduceau aminte de acel moment. Oare ce-o fi fost in sufletul lor, cand au vazut cum i-a abandonat Romania in acel moment? Cat de mandri s-or fi simtit sa sunt romani?

   0

 2. #5

  … pe urmă, repede, până nu uit
  căutați și citiți memoriile lui Mihail Manoilescu. Este tipul trimis de Carol 2 să iscălească la Viena.
  În esență, au cedat Basarabia, Bucovina, Herța, Cadrilaterul, jumătate de Ardeal fără să tragă un foc de armă ca să salveze atât statul dar mai ales dinastia.
  De precizat – de la început, au cerut garanții de la englezi și de la francezi și n-au primit.

  0

  • Ai spus in 3 frze ceea ce eu ma pregateam sa scriu pe o jumatate de pagina. Bravo. Totusi, un mic amendament. In ceea ce priveste Cadrilaterul, situatia a fost un pic mai complicata.

   0

  • *fraze.

   0

 3. #8

  Departe de mine intentia de a scuza pe cineva, voi aduce la sfarsit un argument, insa eu as vedea situatia din alt unghi. Omul are dreptate cand spune ca autoritatile, impreuna cu societatea sint vinovati. Trebuie sa privim evenimentele la care se refera – deportarea evreilor din Transilvania – dpdv istoric. Ceea ce face acum Kelemen este o tardiva cenusa in cap, o scuza istorica adresata evreilor trimisi atunci la moarte de care administratia maghiara. Majoritatea la care se refera este cea maghiara aflata in orasele mai mari sau mai mici ale Transilvaniei, (Oradea, Satu Mare, Tg. Mures, Carei etc) din care au fost deportati evreii, fara ca cetatenii (majoritari unguri) sa fi facut vreun gest de opozitie, unii chiar au incurajat deportarea. In aceste orase cu mari comunitati evreiesti, au fost organizate ghetouri si lagare in care evreii au fost adunati si apoi deportati catre lagarele din Polonia. Toate aceste localitati aveau populatie majoritar maghiara, fapt usor verificabil (unele au si astazi comunitati maghiare importante numeric). Prin urmare, nu cred ca discursul lui Kelemen se refera la majoritatea actuala romaneasca, decat printr-un paralelism poate neadecvat, invocand acum principiul (pe care il accept) cum ca majoritatea e responsabila pentru minoritate, oricare ar fi ea. Argumentul promis la inceput: familia bunicii materne a fost deportata din Oradea, de catre administratia maghiara, sub privirile majoritatii maghiare din oras. A supravietuit doar bunica mea, pe atunci avand 19 ani, ca sa va pot povesti toate astea. As avea toate motivele sa am ceva cu ungurii, macar din perspectiva istorica, insa ura nu a prins la mine. Pana la urma, cu ce sint vinovati ungurii de azi pentru atrocitatile facute de bunicii lor? Daca putem trece peste asta, si noi si ei, va fi mai bine.

  0

  • #9

   @andrei poate ca ura nu a prins la tine, pentru ca ai crescut intr-o lume libera si relativ sanatoasa la cap insa ura a prins bine de tot in Israel, care a transformat-o intr-o puternica industrie urii si a culpabilizarii.

   Si cata vreme Israelul & friends isi va exporta ura intr-un fel sau altul (cred ca inca mai fumega unele cladiri din Gaza) se vor gasi unii inclusiv in Europa sa strige sloganuri rasiste si sa sparga geamurile unor pravalii evreiesti si apoi o luam de la capat. Ura naste ura.

   Te felicit din toata inima pentru ca reusesti sa nu urasti si sa te tii departe de joculetul asta transgenerational calau-victima-calau-victima-calau…

   0

 4. #10

  Baga si cu masacrul de la Odessa ca de Ip si Traznea stiam din filmele lui Nicolaescu (mai precis „Noi cei din linia intâi”).

  0

  • #11

   Mda. Când au tras ai noștri în Odessa, au tras imediat după ce ai lor au aruncat în aer ceva cvartir românesc si destul de mult după ce românii din Basarabia luați pe sus de bolșevici erau deja haliți de veverițe în Kolâma.

   0

  • #12

   @Mihai: au fost represalii pentru aruncarea in aer a comandamentului Armatei Romane din Odessa. Au murit vreo 40 de ofiteri romani parca atunci, in atentat. Culmea e ca, atunci cind ocupau cladirea respectiva, romanii au fost preveniti de un locuitor al Odessei ca in cladirea respectiva a fost plasat explozibil.

   0

  • #13

   nu exista NICI O SCUZA pentru asa ceva. nici o scuza…

  • #14

   Au fost omorati mii de oameni. Or fi complotat toti la explozia din comandament? (Cat de superficial sa fii ca sa te instalezi intr-o cladire neverificată?)
   Ma rog, a la guerre comme a la guerre, dar sa nu facem pe imaculatii. Nebunia de atunci a contaminat toata partea noastră de Europă, nu aveam cum sa ramanem in afară.

   0

  • #15

   iar ordinul a fost dat de zeul antonescu, cel atat de sarbatorit si idolatrizat

  • #16

   tanda pe manda, de zece minute ma distrez pe generals.dk
   Aia dau generalii din al doilea razboi, pe tari. Nume, data nasterii, data mortii.
   La lista ungurilor, abia la D am gasit pe unul mort in 4 mai 1945.
   Restul, dupa sau mult dupa razboi.
   Foarte combativi, husarii.

   0

  • #17

   Am spus eu ca reprezinta o scuza? Am completat un pic cele spuse de Mihai.
   Pe de alta parte, pentru masacrul de la Fantana Alba exista oare vreo scuza? Dar pentru cele de la Lidice sau Oradour sur Glane? Dar pentru bombardarea Dresdei? Pot continua si cu exemple din primul razboi. Si da, Dan, ai dreptate. Din pacate asta e razboiul.

   0

  • #18

   Da. Mie mi se pare absolut inexplicabila simpatia unora pentru Antonescu. Omul a fost un criminal dar si un mare incompetent daca ne uitam la deciziile luate pe parcursul razboiului. In 1944 el inca mai credea ca nemtii mai au sanse..
   Spre deosebire de Horthy care „s-a scos” intr-un mod uimitor.

   0

  • #19

   Mихаи: generalii de obicei nu mor in lupta. Te poti uita si la alte tari. O armata adversa decat sa iti omoare generalul prefera sa il captureze.

   0

  • #21

   Dane, trebuie sa te gindesti ca noi, romanii, avem foarte putine personaje simbol, si ca Antonescu, prin decizia pe care a luat-o, de a trece Prutul ca aliat al armatei germane, cu scopul de a recupera basarabia, devine in ochii multor romani cu scoala primara un erou. Nu conteaza pentru ei ca Antonescu a comis greseli. Multe. Ei stiu doar ca s-a opus bolsevismului, ca a fost un patriot si ca a luptat pentru tara, ceea ce a fost adevarat, spre deosebire de politicieni, si aici extrapoleaza facind o paralela cu situatia actuala. Pe roman nu-l intereseaza ce au facut altii, uite de pilda finlandezii. Mannerheim, un militar cel putin la fel de capapbil ca Antonescu, s-a dovedid si un fioarte abil om politic, in final deciziile pe care le-a luat dovedindu-se benefice pentru Finlanda. De pilda, atitudinea fata de evrei. Fiind un om de dreapta, nu avea o afinitate foarte mare pentru ei, dar cind Hitler i-a spus ca Finlanda trebuie sa-si rezolve problema evreiasca, el i-a raspuns sec ca Finlanda nu are o astfel de problema. Mai mult, dintre toate armatele aliate lui Hitler, armata finlandeza era singura care admitea recruti evrei finlandezi. In plus, Mannerheim s-a oprit in momentul in care a recuperat teritoriile ocupate de sovietici in urma Razboiului de Iarna, nu a mers cu Hitler pina la Stalingrad.
   Antonescu a motivat, in timpul procesului, ca o armata invingatoare nu se opreste, ci urmareste si distruge dusmanul pina unde este nevoie. Asa a motivat trecerea Nistrului, dupa recuperarea Basarabiei. Putea sa se opreasca? Discutabil.

   0

  • #22

   Si ala scos in evidenta de tine, Mihai, era pensionat din 1942…

   0

  • #23

   Dap, trist dar tru.
   Păi, îi vezi mândri, făloși, călare, cu gecile pe ei, și când îi iei la scobit pang! descoperim că atunci când a fost de pus osu’ ba erau plecați, ba erau bolnavi, ba le-a furat unii flota de pe Balaton.
   Au fost zglobii DOAR cu femei, cu bătrâni, cu unii înarmați cu furci ruginite și DOAR după ce Mussolini, cu Hitler și gașca au zis ca ei iar ai noștri erau uzi că ne iau bolșevicii pe frontu’ doi. La bătaie parte-n parte nici pomeneală în sensu’ deloc.
   Revenind, foarte nasoală furca ruginită. Dacă faci tetanos?!

   0

  • #24

   @dufu: Finlanda si-a permis sa pună alte condiții cand s-a aliat cu naziștii, scopul lor era sa își ia Carelia inapoi de la sovietici, s-au aliat din nevoie cu nazistii, nu din convingere. Iar datorită poziției geostrategice, si-a permis sa pună condiții.

   0

  • #25

   Perkele, situatia lor nu era mult diferita fata de a noastra. Ei au stiut sa puna conditii, noi nu prea. In plus, in afara de Basarabia, noi aveam de recuperat si Nordul transilvaniei, iar hitlerne stringea de coaie cu treaba asta.

   0

  • #26

   da, dar altcumva pui conditii cand te invecinezi doar cu Uniunea Sovietica (plus practic pustia din Nord si Suedia care era neutra) si altcumva pui cand esti aproape in mijlocul Europei, inconjurat de nu stiu cate tari. tot respectul pentru finlandezi insa pentru Razboiul de Iarna, desi pana la urma, in afara de moral si respectul intregii lumi, n-au prea obtinut multe si, ceea ce e mai important, n-au mai pierdut nimic in plus.

   0

 5. #27

  Lasa ca am avut si noi naziștii noștri care au ucis si ei evrei, nu trebuie sa ne dea ungurii de la ei. Nu e ca noi am fost popor alb si imaculat si milos, iar ungurii naziști fervenți, amândoi eram la fel, numai ca ziceam Heil Hitler cu alt accent.

  0

  • #28

   Perkele, este adevarat. Cu toate astea, opinia publica din Romania, incepind cu Regina Elena (mama Regelui Mihai), si terminind cu Patriarhul de le acea vreme (asta e…), s-au opus deportarilor si chiar au luat atitudine. Nu stiu daca asta sau evolutia frontului din ’42-’43 l-au determinat pe Antonescu sa opreasca deportarile, dar cert este ca, daca imi aduc eu bine aminte, din ’43 nu s-au mai facut deportari in Germania, evreii fiind „internati” local.
   Deportarile masive din Ardealul de Nord s-au facut daca imi aduc bine aminte( sunt batrin si ramolit) in primavara lui ’44, cind acea parte a Romaniei era inca parte a Ungariei hortyste.
   Paradoxul istoriei este ca pe Horty romanii l-au ajutat sa ajunga la putere in 1919…

   0

  • #29

   Istoria e scrisa cu sange, in razboi nu exista reguli degeaba facem acum pe moralistii.

   0

  • #30

   nu EU, nu NOI facem pe lumii moralisti, ci bozgorelul din articol. eu doar ii aduc aminte sa isi bage morala in cur

  • #31

   Radu, in razboi exista reguli. Numai ca in nebunia aia nimeni nu le mai respecta.

   0

  • #32

   @ Arhi cu parerea lui ma sterg la cur si nu ca e ungur, ci pt. ca e politician

   0

 6. #33

  Omul are perfecta dreptate, e si vina societatii pentru ce s-a intamplat acolo si pentru ce se intampla in general. Sa nu uitam ca UDMR e un mini simulacru etnico-politic care slujeste intereselor minoritatii maghiare, aduna un maxim 6% si totusi e mereu la putere. Exact acelasi lucru il spune si Moise Guran in articolul recomandat de VP.
  Stiu ca aia sunt unguri si alea au fost niste maceluri, insa societatea democrata a avut nevoie de peste 20 de ani sa isi aduca aminte de Visinescu si restul tortotionarilor care au ucis zeci de romani si aceeasi societate l-a iubit (si cred ca inca il iubeste) pe Iliescu, domnul ala dragut care a chemat minerii si a pus la punct vagabonzii.

  0

  • #34

   Minerii au facut ordine si au plantat flori in Piata Universitatii. Daca IMGB n-a fost in stare… Cum sa nu-l iubesti pe Dl. Iliescu?

   0

 7. #35

  numai bun inainte de meci..

  0

 8. #40

  Masacrele de la Ip si Traznea vor ramane ca o pata de sange pe obrazul hortistilor, iniferent ce ar sustine ungurul ala ordinar. Bunicul a prin, copil fiind, atrocitatile de la Traznea si l-a marcat pentru toata viata imaginea vecinei lui pe care a vazut-o cu abdomenul despicat si cu fatul din burta pe afara. A murit dupa cateva minute in bratele strabunicii mele.

  0

  • #41

   Dap, au fost cel putin 2000 de bunici martori la atrocitatile hortyiste…

   0

 9. #42

  De la onor tov. ministru deduc ceva : ca majoritatea maghiara din anumite parti ale tarii este responsabila de minoritatea romana conlocuitoare.
  Pentru restul mesajului sau, luati in considerare si meseria de baza a vorbitorului.

  0

 10. #43

  In mod normal ar trebui sa se sesizeze ceva organizatii evreiesti in legatura cu aberatiile lui Chelement asta. Dar eu zic altceva. Nu militarii unguri sunt de vina pentru masacrul de la Ip, ci un copil cu sindromul Down din Antilele Olandeze, care in dimineata aceea statea pe o piatra la malul oceanului si facea pipi contra vantului. Pentru ca butterfly effect…

  0

 11. io îi somez pe unguri să-mi spună în sfârşit cum a murit bunicul meu la Budapesta pe 10 mai 1945: ca un erou, împuşcat de fasciştii care nu se lăsau (versiunea oficială) sau înjunghiat de unguru’ care l-a prins la nevastă-sa (cum au zis cică nişte colegi d-ai lui).

  0

  • #46

   Vezi tot rusii sunt mai buni din punctul asta de vedere: cel putin asa povestea bunica-miu dupa ce a bagat vodka la greu cu barbatul unei Katiushe sa nu ajunga cu un glonte in ceafa. In final au devenit prieteni. Cel putin din puntul de vedere al rusului. Macar bunica-miu a ajuns sa povesteasca…..al tau vad ca e neclar in continuare. Si pana la urma ce versiune crezi?

   0

  • #47

   mihaela, ai implinit 1700 de comentarii, dupa numaratoarea akismetului

  • #48

   bem macar o tuica in cinstea evenimentului?1701….nu vrei sa stii cat am azi la kilometrajul masinii

   0

  • #49

   cat?

  • #50

   260.666 -e de bine sau de rau?

   0

  • #51

   e de bine, ca tu ai coasta de drac, care anuleaza semnul necuratului

  • #52

   a naibii ce-i pielea pe tine!

   0

 12. #53

  Un alt ungur imputit acest hunor (nu merita sa-i incept numele cu majuscula).

  0

 13. #56

  Felicitari!

  0

 14. #57

  Pe noi ne doare ce ne- au facut altii noua. Dar la randul nostru am facut atrocitati mari. Una ar fi pogromul de la iasi si multe altele sub Antonescu. Ironia face ca atrocitatile romanilor au fost facute pe teritoriul nostru.

  0

Citește și...

Citeam spamul ăsta primit de dimineață, cu conferințe de alea de fericire. E ceva tedex, la promenada, mergeți, dacă vă interesează, eu am cunoscut acolo oameni foarte interesanți și diferiți de mine, cu care mi-am extins bula în moduri nebănuite. Despre Șora, ok, e clar, are 100+ de ani, a văzut totul, e […]

Pe Platon îl chema Aristocle. Puteți închide internetul pe ziua de azi. „Platon” este o poreclă derivată din cuvântul grec pentru „lat”. Unii spun că a fost poreclit așa de profesorul lui de lupte, pentru că era mare în piept. Aristocle însuși afirma că îl cheamă Platon pentru că o are lată. Fruntea […]

sâmbătă 17 august, în jurul orei 3,00, şoferul de 27 de ani al unui autoturism ce rula pe DN 22, dinspre cariera de piatră Sitorman către localitatea Lumina, la km 280+700 m, a accidentat o trotinetă electrică, fără elemente de semnalizare, condusă în aceeaşi direcţie de mers de către o femeie de 43 […]