Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, cere primului ministru să acorde ”o atenţie sporită” prelungirii contractului de concesiune care ar permite consorţiului format din companiile Exxom şi OMV să exploateze gazele din Marea Neagră, acesta spunând că, în lipsa acestui contract, cele două companii nu vor investi în exploataţiile off-shore.

Nu-i așa că pare extrem de normal ca președintele senatului să fie interesat de concesiunile companiilor petroliere din românia? Adică na, e normal, doar poartă grija veniturilor din redevențe, că altceva statul sau românii nu primesc, respectivele resurse se vând pe piața liberă. Iar conform legii date de Dragnea, sunt singurele care se impozitează cu 3%, deci devin brusc mai scumpe decât gazele rusești, cu care e plină piața acum.

Dar stai, poate nu ați înțeles.

Cu doar cateva saptamani inainte de a parasi Palatul Victoria, Guvernul condus de Calin Popescu Tariceanu a cedat dreptul de explorare a unor perimetre aflate in zona de litigiu din jurul Insulei Serpilor unei firme cu un capital social de numai 200 de lei, desi Curtea de la Haga nu se pronuntase inca asupra acestui diferend intre Romania si Ucraina.
Pe 12 noiembrie 2008, guvernul Tariceanu a aprobat un act aditional clasificat la un contract prin care firma Sterling Ressources primea dreptul de explorare si impartire a unor perimetre aflate in zona de litigiu dintre românia și Ucraina.

Nu este de mirare ca rezervele importante de resurse au atras atentia marilor jucatori mondiali de pe piata petrolului, cu mult timp inainte de pronuntarea verdictului companii precum Total, Royal Dutch Shell si British Petroleum declarandu-se interesate sa investeasca sume importante in prospectarea si exploatarea rezervelor de petrol si gaze din Marea Neagra.

Mai greu de inteles este motivul pentru care guvernul Tariceanu a dat in noiembrie o ordonanta prin care perimetrele Pelican si Midia, o parte dintre perimetrele pentru care Romania si Ucraina s-au judecat la Haga, nu mai sunt in posesia statului roman, ci au fost concesionate firmei Sterling Ressources, firma care are ca reprezentanta in Romania o firma cu un capital social de 200 de lei.

In plus, la finalul ordonantei respective se specifica faptul ca anexa nu se publica, fiind clasificata potrivit legii, motiv pentru care nu se poate spune cu exactitate pe cati ani a fost concesionata resursa si nici contra carei sume.

Începe să sune în vreun fel, nu? Moliceanu a concesionat terenuri fără să le aibă fizic în posesie, dar dacă pleca de la Cotroceni, pierdea bănuțul și de ce să îl ia altcineva, când putea să ajungă la una din nevestele respective?
Și dacă încă nu v-ați lămurit cum e cu Sterling, firma cu capital social la fel de mare ca al firmei mele, uitați:

La şase ani de la scandalul resurselor, Sterling îşi pregăteşte ieşirea din România. Compania vrea să vândă 50% din participaţiile aflate în Marea Neagră. Compania Sterling Resources, înregistrată în Canada, vrea să vândă până la jumătate din participaţiile pe care le deţine la trei perimetre petroliere din Marea Neagră, la şase ani de la scandalul privind acordarea concesiunilor câştigate la Haga de România în faţa Ucrainei. „Având în vedere mărimea, complexitatea, riscul şi capitalul necesar pentru a dezvolta aceste perimetre offshore, este prudent din partea Sterling să-şi reducă participaţiile la aceste perimetre până la, probabil, aproximativ jumătate din nivelurile actuale“, a declarat Mark Beacom, vicepreşedintele pentru România al Sterling Resources, citată de Mediafax. Perimtrele la care Sterling intenţionează să vândă participaţii sunt Midia şi Pelican (la care deţine 65%), respectiv Luceafărul (unde are 50%). „Cu toate acestea, Sterling îşi menţine angajamentul de a desfăşura activităţi de foraj şi de dezvoltare pe aceste perimetre la un nivel de participare mai redus“, a spus Beacom. Compania canadiană a încheiat în 2012 un acord cu ExxonMobil Exploration and Production Romania şi OMV Petrom pentru vânzarea unei participaţii de 65% la un segment al perimetrului Midia din Marea Neagră. De asemenea, Romgaz are o opţiune de a cumpăra 10% din perimetrul Midia. În momentul exercitării opţiunii, Romgaz va trebui să plătească iniţial 9 milioane de dolari şi, ulterior primei producţii comerciale, să efectueze o plată de 3 milioane de dolari, plus 10% din costurile de explorare, potrivit prospectului de listare a Romgaz. La acestea se vor adăuga alte 10 milioane de dolari începând cu 2016, drept costuri de dezvoltare a zăcământului.

Puteți să citiți mai multe, e haios, a fost și cu proces pe temă, domnul Moliceanu s-a simțit inclusiv calomniat, dar vai, cum adică, ce am făcut eu în afară de a ceda concesiuni pe care nu le dețineam unei firme fantomă? Poate imbecilii care vin acum și zic că da, Tăriceanu e ce ne trebuie își scot puțin capul din cur și văd, de fapt, ce reprezintă penalitatea aia de partid a lui, cu el gunoi șef.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.