De ce trăiesc în Rromânia

Ieri sau alaltăieri, într-un comentariu, un cititor de-al meu era extrem de supărat că scriu Rromânia în loc de România. Sfatul lui era să renunţ la a mai scrie aşa, iar dacă nu îmi place,să emigrez sau să fac ceva concret să schimb ce nu îmi place.

În primul rând, eu chiar fac ceva să schimb asta. Scriu despre subiect, atrag atenţia unui număr destul de mare de cititori. E modalitatea mea de a lupta împotriva decrepitizării rromâniei. Consider că schimbarea trebuie să vină intîi din mentalitate, nu?

Second, de ce scriu eu ÎNTOTDEAUNA Rromânia?

 • Pentru că suntem o ţară în care fiecare dintre noi a furat ceva în viaţă. Hoţia este o stare de spirit, să furi este ceva de laudă. Băieţii rromâni care se duc în străinătate fac din traiul de pe urma furtului un motiv de glorie, iar cei de acasă îi privesc admirativ. Accesul în politică este strict legat de capacitatea de a fura legal. Şi toţi ştiţi asta. Şi nu faceţi nimic
 • Pentru că suntem un popor de „descurcăreţi”. Rromânul întotdeauna se descurcă. El face rost, rezolvă cu o sârmă. Şi ăsta e un motiv de laudă.
 • Rromânul este atoateştiutor. El ştie totul. Toţi ceilalţi sunt doar proşti care nu ştiu să se descurce. Dacă un magazin de confecţii nu are dispozitive anti furt, singurul care va fura de acolo e rromânul. Şi va fi extrem de mirat că proştii ceilalţi iau marfa şi o plătesc. Proştii care nu se păzesc trebuie penalizaţi, nu?
 • Rromânii sunt rasişti. Dar pe ascuns. Işi ridică în slăvi calitaţile de toleranţă, dar numai să nu fie afectaţi direct. Dacă în autobuz se aşează un ţigan lângă el, rromânul va strâmba din nas dezgustat, pentru că miroase. Da, ştiu, veţi comenta pe tema mirosului că nimeni nu e obligat să îl suporte. Ai naibii ţigani, cum numai ei miros.
  A nu se înţelege că rromânul urăşte doar ţiganii. Nu, el urăşte nediscriminatoriu orice nu e rromânesc. Lasă mesaje legate de săpun şi nazism pe blogurile celor de care ştiu sigur că sunt de altă culoare sau alta religie. Insistă că religia sa trebuie ascultată de toată lumea, pentru că e majoritară şi aşa e normal. Şi multe altele.
 • Rromânii adoră violenţa. În special violenţa asupra celor mai slabi decât ei. Recte femeile şi copiii proprietate personala. Dictonul rromânesc preferat este „eu te fac, eu te omor”, cu variaţia „eu te fut, eu te omor”. Dacă încerci să îi explici că există şi alte metode, te vei întoarce la pnctele anterioare, în care îţi va explica că eşti prost şi nu ştii să te descurci
 • Mai vreţi şi altele? Am, dar e păcat să întinez pagina cu ele.
  Dar de asta consider eu că trăim in rromânia. Nu vă place?
  Încercaţi să vă recunoaşteţi printre punctele de mai sus.

  51 comentarii

  1. Mai arhi. ai un blog destul de bunicel si cu stiri destul de interesante insa nu mi se pare corect sa iti bati joc de Romania scriind numele ei cu 2 de Rr. tu zici ca vrei sa lupti impotriva unei mentalitati a romanilor dar eu cred ca ar trebui sa lupti impotriva mentalitatii tale ca nu-ti respecti tara, o iei deradere si cauti o modalitate de scandal pentur a obtine vizitatori asadar si venituri banesti. Daca tu crezi ca daca faci atat de mult tam-tam si continuii in prostia asta reusesti sa schimbi ceva din mentalitatea unora defapt gadestete ca si tu ai o mentalitatea total proasta. Mergi in afara si acolo nu ai sa vezi oameni care vorbesc de rau tara lor si ei cred ca tara lor e cea-a mai buna si le ofera cele mai bune conditii de trait. Nu o hulesc si nici nu o iau in deradere. Dar tu esti ROMANUL care isi bate joc de taraq, de oamenii care traiesc aici si de toti vizitatorii tai. Urat din partea ta.

   0

  2. #2

   vladutz dude, dar daca eu nu consider ca tara mea e cea mai buna? tu asta crezi? ca e cea mai buna? Si ca ai cele mai bune conditii de trai? get real dude, ai uitat ca uleiul a ajuns 9 lei kila? sau ca lamaile au sarit de la 1,9 lei, la 8 lei?

   0

  3. da frate dar asta nu-ti da dreptul sa scrii Rromania.

   0

  4. #4

   Arhi, cred ca e cazul sa luam problema altfel – toate natiile au pacatele lor – huliganii englezi care se pisa pe strazile din Europa cand merg la meciuri, francezii aroganti etc. – in orice tara exista scursori , oameni de proasta calitate si in general sunt mai multi – cred ca totusi ceea ce diferentiaza Anglia de Romania este ca acolo elitele sunt sus si mujicii sunt jos unde le e locul – este vorba de cum e asezata societatea – la noi e exact rasturnata – cu Becali in frunte – asta e problema in viziunea mea – natura omeneasca e slaba de cand lumea – nu traim si nu vom trai in paradis, decat eventual pe lumea ailalta – nu in ultimul rand e vorba de cum ne gestionam fiecare singuri pacatele – tu esti un inger?

   0

  5. #5

   @vladutz:
   Are tot dreptul! Si eu il inteleg.
   Noi romanii ca natie suntem din ce in ce mai RROMANIZATI.
   Exemple:
   – tot mai multi rromani asculta manele, o „creatie” muzicala specifica rromilor
   – tot mai multi rromani fura si fac scandaluri, indeletniciri preferate in trecut preponderent de rromi
   – tot mai multi rromani folosesc limbajul vulgar in care se strecoara cuvinte si expresii din limba rroma; apropos stii de unde vine si ce inseamna cuvantul „BULANGIU”? sunt sigur ca il folosesti regulat
   – tot mai multi rromani …

   Ar mai fi si altele, dar mi-e lene acum

   p.s. nu ma consider rasist, nu am nimic cu tiganii sau rromanii atata timp cat nu au ei ceva cu mine;

   0

  6. „românii sunt rasişti. Dar pe ascuns.” – Nu numai romanii sunt rasisti pe blat, crede-ma.

   0

  7. @Arhi mare dreptate ai, din pacate…Schimbarea mentalitatii nu este un lucru usor si pentru o schimbare trebuie vointa…cam rar…Nu vrea nimeni sa schimbe la noi in tara..

   0

  8. #8

   nu sunt inger si imi cunosc limitarile. nu m-am exclus din categoriile enumerate. ba poate chiar sunt mai rau de atat…
   DAR incerc sa progresez

   0

  9. Arhi, nice chat, da` eu tot n-am inteles daca tu esti rroman sau roman… :D

   0

  10. #10

   @radu: e rroman ca noi toti

   0

  11. #11

   exact…

   0

  12. #12

   Tu in cate dintre „punctele de mai sus” te recunosti?

   0

  13. Ah, ok. Acum ca o lamuriram si pe asta, hai naibii in Bulgaria! :))

   @claus: ai noroc ca arhi e rabdator, bun pescar, altfel ti-o luai pentru intrebarea asta! :))

   0

  14. ca unii dintre voi. Nu toti se regasesc in obiceiurile Rromilor. daca cineva asculta o maneae vina ta ca nu-l corectezi. daca cineva fura. e vina ta ca nu-l denunti. daca cineva nu se considera roman si ii este jena ca sa nascut aici in ROMANIA este liber sa paraseasca aceasta tara.

   0

  15. @vladutz9: cand m-oi apuca "sa corectez" aiurea-n tramvai ascultatorii de manele, te rog sa vii cu un pistol si sa ma scapi de chinul unei vieti ratate. :))

   Ah, si uitasem, eu stiam ca prima dovada de respect fata de tara in care te-ai nascut e sa respecti regulile gramaticale ale limbii oficiale…

   0

  16. #16

   radu, vii la blogaria? that would be nice:))

   0

  17. #17

   @vladut: esti puieril in argumente.
   N-am spus ca mi-e jena ca sunt roman am spus ca suntem o tara RROMANIZATA.
   Exista o diferenta, dar se pare ca nu ai sesizat-o.

   Daca vroiam emigram pana acum, dar nu este o solutie cel putin pentru mine.

   Am fost si eu plecat destul in afara si pot sa-ti spun ca de fiecare data revenirea in tara este un soc.

   O sa mai cresti, o sa mai citesti si poate la un moment dat o sa-ti dai seama ca nu esti atat de sfant si ca poporul rroman nu este atat de GENIAL cum ai fost educat sa crezi.

   Noi romanii ca natie (in medie adica) suntem la fel de inculti ca si restul populatiei globului; exceptie fac poate tarile din lumea "a treia"; care n-au acces facil la informatii.
   Daca nu ma crezi reciteste postul de ieri parca cu "irefutabil" pe acest blog. Si mai ales comentariile. Exemple pot sa-ti dau multe, dar repet, mi-e lene.

   0

  18. Nu Arhi, si e surprinzator pentru ca sunt un blogger de succes. :)) Eu m-am reprofilat de pe scriitor pe blog-ul propriu pe scriitor pe blog-urile altora.

   Ia zi-mi, exista vreo posibilitate sa-mi bag adsense in comentarii, sa fac si eu un banut cinstit? :D

   0

  19. #19

   am impresia ca iti accepta codul=)) de ce nu incerci, ca eu ti-l aprob:))

   0

  20. je cat am stat prin Anglia, vorbeam despre Romania ca despre patria oamenilor deosebit de inteligenti ( adica spuneam plin de umilitate ca eu sunt slabut pe langa ce capacitati sunt in tara ) incercand sa schimb cat de cat imaginea despre tarisoara mea draga;
   apoi m-am intors, nu pentru ca trebuia, ci pentru ca, ATENTIE, mi-era dor de tara mea :)))
   sunt oarecum de acord cu a nu-ti jigni tara afara printre straini ( chiar daca ai spune numai si numai adevarul ) dar sa iti ingropi capul in nisip si sa ignori mizeria din jur, aici la tine acasa? pai de ce sa fie faptul ca ala de langa mine fura de rupe TABU? de ce sa fie faptul ca toti pustii, tigani si nu numai, mananca seminte in fata blocului si fac morman TABU? Asa ne facem tara mai frumoasa nu? nu spunem nimic si lucrurile astea pier in neant?
   sa ti se faca morala pentru ca spui ceea ce vezi, mi se pare penibil; mi se pare la fel de penibila pozitia unora care tipa sus si tare ca tara e sfanta si numele ei nu trebuie patat, dar nu fac nimic pentru ca tarisoara aia sa fie mai frumoasa pe bune, nu numai in niste fraze pompoase de reclama…

   vladutz..cah.. mai cresti :)) de unde si pana unde stii tu ce drepturi am eu sau oricare altul?

   uite inca ceva care ma scoate din sarite, credinta unora ca stiu ce am dreptul si nu am dreptul sa fac eu ca persoana, mai ales cand vine vorba de manifestarea opiniei proprii, pai ma baiatule daca nici pe blogul lui, muncit de el cu mainile goale, in arsitza verii omu nu are voie sa isi spuna oful, atunci unde ar mai putea sa isi exprime crezurile, in buda? naivitate, comunism, si moralism ieftin in acelasi coment, valoare dom’le

   0

  21. #21

   mage, am rugamintea de a explica ce inseamna TABU, pentru ca in mod sigur se va intelege ca e vorba de Transportor Auto Blindat…

   0

  22. Cu Adsesne nu ma risc, da` iti bag un neogen asociati:

   <!– affiliate code –>

   neogen_client = "SF%5DTY%0F%13%0B%1B%1DL";
   neogen_type = "text";
   neogen_banner_format="120×120";
   neogen_plus="U-%5B%5D0%09y%1C%1D";
   neogen_color_bg=["FFFFFF"];
   neogen_color_border=["336699"];
   neogen_color_titlu=["0000FF"];
   neogen_color_desc=["000000"];
   neogen_color_url=["008000"];

   <!– end affiliate code –>

   Merge? :))

   Nu merge dom`le, la naiba, nu poti face si tu un ban cinstit si usor in Rromania asta! :))

   Acum serios, dupa nofollow free, link-uri in sidebar etc, asta ar fi cam urmatoarea etapa logica prin care blogger-ii sa incurajeze comentatorii, nu crezi?

   Si iata ca v-am dat un subiect de discutie la blogaria. Doamne, ce bun is! Mult mai bun ca Zoso, Arhi, Buddha, De Ce, Vis Urat etc! Tre` sa-mi fac si eu blog-ul meu! Adsense, Blogspot, viiiiiiin!!! :))

   0

  23. #23

   baga bre si un adsense. cine stie?:)))

   0

  24. Sunt de acord cu cele spuse de matale, arhi.

   Treaba cu Rr nu cred ca e o solutie, dar cu siguranta e un gest de neignorat, drept urmare atrage atentia, pune problema.
   Nimeni pe planeta asta nu se naste educat (civic, social, moral, u name it). Educatia se dobandeste. Iar in mare masura, de educatia la nivel macrosocial (cum e necesara la noi) ar trebui sa se ocupe in prima masura statul. Spunea cineva ca a vazut la granita un autocar de nemti care au luat picniku` si si-au lasat gunoaiele acolo (ca nu era nimeni sa-i vada). Nu stiu. Hooliganii englezi erau cei mai duri. Statul a impus masurile necesare. Acum au stadioane fara garduri.
   pana la cei 7 ani de acasa, trebuie educati cei care ofera ei 7 ani de acasa.
   Problema e macro. Rezolvarea e macro.

   PS Indiciul dat de posturile tv comerciale nu spune nimic? Manele promovate, seriale cu tigani pe mai toate canalele. Sa fie doar un curent cultural? Cred ca se vinde bine.

   0

  25. cred ca e mai usor sa exemplific:

   tabu-uri pentru barbati:

   – celulita nevestei
   – coapsele celei mai bune prietene a sotiei
   – oribilul roz al pantofilor soacrei
   – varsta oricarei femei trecute de 30
   – faptul ca femeia e facuta pentru cratita, iar barbatul e mai destept :))

   tabu-uri pentru femei:

   – penisul de furnica al partenerului
   – problemele de decolare ale penisului de furnica al partenerului
   – cam tot ce nu e de bine despre penis in general

   tabu-uri pentru romani:

   – ca sunt niste hoti
   – ca sunt niste lepre
   – ca sunt niste badarani necivilizati
   – ca sangele multiplelor natii care s-au perindat pe aici ne-a corcit nu ne-a innobilat

   cred ca e destul de clar :)

   0

  26. trist dar adevarat articolul. e bine totusi ca mai sunt cateva persoane care nu se incadreaza la punctele alea.

   @ radu: vezi ca poate apare vreun binevoitor si iti pune codul pe un site warez/porn/mp3 si te trezesti fara contulet :)

   0

  27. Ai din pacate, mare dreptate.. Trist.

   0

  28. Foarte tare articolul asta, arhi, nota zece!!!

   0

  29. #29

   [blushing mode on]

   0

  30. de fraier

   0

  31. #31

   E absolut de prost gust sa generalizezi. Adica cum plm e Romania o tara de hoti? Mie nu mi-a furat nimeni nimic pana acum. Iar eu n-am furat nimic pana acum. Si totusi m-ai jignit si pe mine. Si totusi mi-ai jignit parintii, care sunt niste oameni onesti si-si vad de locul lor de munca. La fe cum mi-ai jignit si prietenii, si oamenii care te-au format, care au investit in tine, astfel ai reusit sa devii ceea ce esti azi. E ca si cum ti-ai injura parintii pentru ca-s betivi, sau pentru ca nu s-au ocupat indeajuns de mult de tine.

   Si-acum pe bune, de ce nu emigrezi matalutza, de ce te complaci intr-o tara de cacat? De ce nu renunti de buna voie sa mai fii roman, ca tot ne faci pe toti tigani si hoti. Da-o-n pula mea, da’ prea m-am saturat de trendu asta in care toata lumea injura pe toata lumea, si toti sunt bagati in aceeasi oala. Toti suntem hoti, toti suntem nespalati, si toti suntem comunisti.

   Si pana la urma, gandeste-te-n pula mea ce se intampla cu un om pe care-l tii 20-30 de ani intr-o incapere, fara sa-l lasi macar 2-3h pe zi afara. Nu se salbaticeste? Cum va reactiona el cand il vei scoate intre oameni? Nu va avea un comportament deviant? Ba da. E posibil sa-l educi cat de cat.. in timp? Da. Asa si cu Romania si romanii, care au trait doar in propria lor tarisoara, si-au fost izolati complet de restu lumii, normal ca s-au salbaticit si-acum au nevoie de-un timp de.. acomodare. Dar ceea ce faci tu nu ajuta cu nimic, doar creeaza controverse si-aduce trafic.

   A, da, si p’orma ne revoltam ca strainii ne vad si ne trateaza pe toti ca pe niste hoti…

   0

  32. asta este romania in car traim; din pacate sunt tot mai multe uscaciuni in jungla denumita Rromania

   0

  33. #33

   zetu, ai fi in stare sa iti pui capul pe sina trenului sustinand ca ai tai nu au furat NICIODATA NIMIC?

   0

  34. @zetu… Exceptiile confirma regula ! Dar adevarurile general valabile raman general valabile chiar daca sunt „cativa” care fac diferenta…

   0

  35. #35

   Arhi, te rog.. nu ma face sa cred ca te-am supra evaluat…

   @Laura Driha, tocmai ca nu e asa. Sunt multi oameni onesti in lumea asta, oameni care-si vad de bucatica lor si trec neobservati. In schimb li se acorda atentie idiotilor si prostilor, pentru ca astia reusesc sa iasa-n evidenta. Daca e unu nespalat in metrou, si impute tot vagonu, inseamna ca toti d’acolo sunt nespalati?

   0

  36. #36

   zetu, ca sa o scurtam. facem parte dintr-o comunitate. comunitatea e data de suma valorilor sale. daca suma valorilor noastre este asta…imi pare rau, trebuie sa o acceptam. cest la vie

   0

  37. nici eu nu am furat nimic niciodata dar asta nu inseamna ca sunt chior…

   ungurii sunt minoritar baiatule pentru ca sunt in numar mic, iar romanii sunt majoritari pentru ca sunt in numar mare… si cand vorbesti de romania, gandul te duce la romani, nu? pentru ca sunt multi si implicit majoritari.

   si cum romanii sunt in marea majoritate needucati, nesimtiti, mediocrii, hoti ( nu hot din punct de vedere legal ma, ca nu toata populatia romaniei a fost condamnata – ci hot in sens de ciumpinel care a luat odata mai mult decat i se cuvenea, ca e o atentie la servici, ca e o bucata de cascaval de la fabrica, ca e un brad in padure.. din astea ), eu cred ca e corect ca imaginea poporului roman sa fie cea a majoritatii, ca tie nu ti-ar conveni sa zica ungurii ca romania e tara lor nu? la fel de incorect e sa zica zece muste care nu au furat ca poporul roman e unul de o corectitudine morala deosebita

   vezi arhi ai gresit, pentru multa lume trebuie sa specifici o chestie, ca vorbesti despre romani ca majoritate si nu ca numar absolut, adica despre toti romanii, pana la ultimul… pentru ca daca nu o faci, se trezeste unu sa spuna ca nu a furat nimic ( si mai sunt si de astia, chiar pe bune ) si sa sara in sus ca l-ai jignit , chiar daca tu vorbeai de restul de 99%

   0

  38. @Nosfer: tu crezi ca il mai folosesc? :)

   0

  39. De acord cu tine, isi merita pe deplin numele scris cu 2 de r… asta e, Rromania

   0

  40. #40

   uite cu dedicatie de la http://www.cocalari.com un argument in favoarea ta arhi :

   http://www.youtube.com/watch?v=0OafPChVRps

   0

  41. #41

   tracker, argumentat filmul:)))

   0

  42. #42

   Si tu esti unul din acei rasisti de care vorbesti, generalizand o mica parte din populatia Romaniei. Parerea mea e ca esti chiar tu un rasist frustrat.

   0

  43. zetu si vladutz, sugeti pula. abia astept sa veniti sa ma injurati. o puteti face aici http://viitorulsunabine.wordpress.com/rromani-frustrati/
   dar ma intreb, il veti injura si pe paler http://youtube.com/watch?v=CElCWCtXn2w ? il veti injura si pe Tutea, care a zis Un tampit mai mare ca mine nu exista. Sa faci 13 ani de temnita pentru un popor de idioti ! De asta numai eu am fost în stare.
   in alta ordine de idei, 9 ron kilu de ulei ? buhhahahahahhaa, va meritati soarta …….
   ps : arhi, tre’ sa-mi platesti drepturi de autor, ca ai inceput sa scrii rromania abia dupa ce m-am bagat eu in seama pe aici …..

   0

  44. #44

   recunosc si ai o bere cu proxima ocazie cand dau prin quebec:))

   0

  45. dude, update your address book. i live in british columbia, best place on earth :P
   fute-mash pluginul de edit comments

   0

  46. #46

   deci chiar ieri ma gandeam ca nu te-am vazut demult:)))

   0

  47. am treaba la servici man … si in vichend bag si cate 2 gratare …. vichendu asta o sa fie chiar 3, ca e long …. si cica iese soarele si o sa fie fetitze la Kitsilano Beach ….. uhaaaaaaa :D

   0

  48. Ai perfectă dreptate. Radiografia este dureros de exactă.

   0

  49. #49

   io tot nu inteleg de scrii cu doi de „rr” (nu ca m-ar deranja in vre-un fel). adica nu e suficient cu unul singur? sau scrii cu doi de „rr” facand o fina aluzie la faptul ca avem o comunitate rroma numeroasa.
   daca-i asa nici asta nu mi se pare ok. imi e greu sa cred ca noi am invatat deprinderile (condamnabile, intr-adevar) mai sus enumerate de la tigani. imi e greu sa cred ca 3 milioane de rromi ar fi influentat i-ar fi transformat pe restul 20 de milioane de romani din ingeri in draci. desi scrii despre asta preferi sa arunci vina pe altii.
   cred ca efectul ar fi mai bun scriind cu un singur „r”.
   deci, de ce cu doi de „rr”?!

   0

  50. interesant articolul.
   asa este. romanii s-au tiganizat in ultimii ani. suntem rasisti, nesuferiti, orgoliosi…
   si suntem vai ca capu’ nostru…

   eu scriam romania nu Romania insa am renuntat pentru ca ma faceau multi agramat… si am mai scris destule despre tara asta insa am renuntat sa mai injur pentru ca aveam imprsia ca injur neamul romanesc degeaba.
   concluzie:
   dupa articolul asta cred ca am sa revin al vechile obiceiuri :P
   ps: o sa te mai vizitez. merita ;)

   0

  51. #51

   se scrie romania :) ROMANIA !

   0

  Citește și...

  E plin internetul de meme și reproșuri despre cât de nasol e la arabi și cum femeile nu au drepturi și despre cum această sălbăticie trebuie eradicată etc. Totodată, aceste memeuri sunt făcute de pe o terasă de la Burj Al Arab, cu o cafeluță tradițională și narghileaua în dinți. Eventual ne revoltăm […]

  Vorbeam acum ceva vreme cu un prieten care îmi spunea că îi place să-și țină femeile geloase, ca să nu se plictisească. Recent, domnul meu suflet pereche spunea că n-a fost niciodată gelos și că nu există absolut nimeni și nimic care să justifice sentimentul ăsta. Nu suntem stăpâni pe sufletul celor pe […]

  Un montaj de asemenea anvergură, mai rar. Băiatul care face chestiile astea pe jandarmemeria își irosește viața aiurea dacă nu trăiește din editare video pentru comedii, pentru că, domnilor, e inuman ce se întâmplă.