Cum transformi o știre pentru online

stiri de online

Eu sunt unul din bătrânii care încă folosesc un feed reader pentru cititul siturilor, nu mă bazez doar pe ce îmi aruncă facebookul. Dacă sunteți curioși, folosesc Newsblur, care e foarte decent. Costă însă 24 de dolari pe an.

Anyway, Newsblur are un feature simpatic. Reactualizează articolul, dacă se fac modificări în el și, ce e mai important, păstrează modificările făcute, dar tăiate, ca să le poți deosebi. Și feature-ul ăsta câteodată îți arată chestii simpatice, cum ar fi cât de josnici sunt redactorii pentru online ai siturilor sau agențiilor de știri.

Știrea e din Agerpres.
Ce e tăiat este varianta inițială. Probabil varianta pusă de unul din jurnaliștii agenției. După care a venit probabil specialistul de online, a privit adânc și a oftat Ce rahat e mizeria asta?? Așa se dă o știre?? Așa vindem noi publicitate?

Prin urmare, sunt 10 morți și conductorul unui tren.
Aia e știrea care vinde.
Morții.

18 comentarii

 1. #1

  Nu iti trebuie un specialist in online, iti trebuie un editor de stiri. Care iti va spune ca, intr-o stire, in prima fraza (maximum in primele doua) trebuie sa ai raspunsurile la cele 6 intrebari de baza („5W-H” ii zice pe scurt = who, what, when, where, why, how). Dupa care tot editorul iti va spune ca trebuie sa folosesti referinte familiare publicului tinta, nu particulare (de-aia „orasul austriac Graz” e OK si „capitala landului Styria” nu e, pen’ ca nu stiu cati romani au auzit de Styria). Cu corectura asta, chiar si varianta initiala e tolerabila, presupunind ca informatia despre morti a aparut ulterior.

  0

  • #2

   Trebuie totuși apreciat ca nu s au adăugat cuvinte de genul :
   SENZATIONAL / ȘOC / WOW / Catastrofă pe Șine

   În rest 5w-h sunt detalii doar pentru cei care citesc întreaga stire

   0

 2. #3

  Un vasluian in stare de ebrietate a omorat doi biciclisti.

  Un gorjean care trecea prin Vaslui a acostat doi biciclisti,

  Doi biciclisti care se deplasau prin Vaslui s-au ciocnit cu un autoturism.

  Un vasluian s-a batut cu doi biciclisit in stare de ebrietate.

  ………………………………….
  ………………………………….
  ………………………………….
  Un vasluian a fu*ut un jder.

  0

  • #4

   Din nou apare mitul jderului f***t. Cred ca jderii astia sunt niste perversi, altfel nu imi dau seama de ce se lasa atat de des f****i de vasluieni.

   0

  • #5

   nu despre jderi e vorba. jderii nu se f*t cu vasluienii. parsii fac treaba asta. jderii se uita.

   0

  • #6

   fratii Jderi erau gay???

   0

  • #7

   Ba, lasati fauna protejata in pace!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   0

 3. #8

  De pe news feed:
  ” Din păcate, o veste tristă … DOLIU !!!
  A MURIT MIHAI PETRE !!!!!”

  Acum, ce mihai petre cunoasteti voi?:D Nu e ala :))

  0

  • Poveste similară după cutremurul din Nepal, scriau ceva despre faptul că a dispărut „cântăreața Delia”. Eu m-am gândit la Matache, dar nu era ea. Ca să nu mai menționez că fata nici măcar nu era dispărută…

   0

 4. #11

  Și totși unde ai ciit tu de morți în titlul articolului?

  0

  • #12

   si totusi poate imi zici unde scrie in articolul meu cuvantul TITLU

  • #13

   Citez din articolul tău:

   Prin urmare, sunt 10 morți și conductorul unui tren.
   Aia e știrea care vinde.
   Morții.

   Întrebarea era unde ai văzut tu specificat de morți în titlul articolului de pe Agerpres. Spelling-ul și tastatura m-au trădat, probabil de aceea nu m-ai înțeles.

   0

 5. #14

  nu va mai certati atata, face ponta o adunare la parlament si vb. cu ministrul desemnat sa „rezolve” problema( sau sa ia „masuri”) si ….s-a rezolvat.

  0

 6. #15

  Stirea oricum trece neobservata. Lumea inca se chinuie sa-si scoata cardurile de sanatate din bancomate…

  0

  • #16

   Trece neobservata pentru ca nu a avut loc la noi. Daca se intampla aici, stirea era: 2 trenuri s-au ciocnit. 10 persoane sunt ranite dar SMURD nu le poate acorda primul ajutor pentru ca toti si-au blocat cardul de sanatate in bancomate incercand sa scoata bani pentru biletul de tren.

   0

 7. Daca esti batran pentru ca folosesti RSS reader, atunci sunt batran.

  Feedly. In principal pentru ca e free si pentru ca merge de pe orice device, inclusiv smartwatch

  0

 8. #18

  Nu, nu a venit specialistul online să facă modificarea, ci un jurnalist cu ceva experiență. Probabil prima variantă era scrisă de un entuziast debutant cu deontologia în cap. În facultățile de jurnalism se predă clar și răspicat: „v-ați băgat într-o mizerie, tot ce scrieți moare într-o zi, așa că nu, nu vorbim despre persoane decedate și coliziuni, ci despre morți și accidente grave”. :)

  0

Citește și...

Am văzut pe net poze de la lansarea în românia. O festivitate de pișcotari micuți, care nu ar putea să vândă un telefon de 6000 de lei nici în visele lor umede, darămite să își permită să cumpere. Un băiat cu chiflă în cap. Și cam atât. Cred că s-a cam atins limita […]

Ministerul Finanţelor vrea să modifice programul ”Prima casă”, care se va numi „O familie, o casă” şi va fi destinat familiilor cu venituri mici, urmând să fie impuse un prag de venit pentru beneficiari şi un preţ maxim de achiziţie a locuinţei. Pragul de venit ar urma să fie 4.500 de lei […]

Pentru că știm cât de greu este să sincronizezi timpul tău cu cel al copilului și pentru a te elibera de grija transportului celui mic, am creat KidsCab, un serviciu special la care poți apela pentru transportul copilului de acasă la școală, de la școală către casă sau către after school. Șoferii […]