Cam cum ar trebui să arate codul rutier și la noi: Grecia și-a schimbat codul rutier

Grecii au schimbat codul rutier, probabil și din cauza avalanșei de turiști români care profită că sunt la doar 500 de km distanță de o mare cu adevărat limpede și prețuri mai decente decât la ei acasă.

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află sau doresc să călătorească în Republica Elenă cu privire la modificările aduse de Noul Cod Rutier elen, privind sancțiunile și aplicarea acestora în cazul nerespectării prevederilor legale.

MODIFICĂRI ADUSE CODULUI RUTIER AL REPUBLICII ELENE

1. Neutilizarea centurii de siguranță sau a căștii de protecție pentru motociclişti se sancţionează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului pentru o perioadă de 60 de zile.

2. Utilizarea telefonului mobil de către conducătorul auto în mers, fără dispozitiv Bluetooth sau fără ca telefonul să fie plasat în loc special pentru activarea difuzorului se sancţionează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului pentru o perioadă de 60 de zile.

3. Conducerea autovehiculului de către o persoană având ο concentrație de alcool de:

– 0,50-0,80 g/l ȋn sânge sau de 0,25-0,40 mg/l ȋn aerul expirat se sancţionează cu amendă de 200 euro și imobilizarea autovehiculului;
– 0,80-1,10 g/l ȋn sânge sau de 0,40- 0,60 mg/l ȋn aerul expirat se sancţionează cu amendă de 700 euro, ridicarea permisului de conducere timp de 90 de zile și imobilizarea autovehiculului;
– peste 1,10 g/l ȋn sânge sau de peste 0,60 mg/l ȋn aerul expirat se sancţionează cu ridicarea permisului de conducere pentru o perioadă de 180 de zile, cu închisoare de minimum două luni, amendă de 1.200 euro, ridicarea plăcuțelor de ȋnmatriculare pentru o perioadă de la 10 zile până la 6 luni (ȋn baza deciziei instanței competente) și imobilizarea autovehiculului.

Conducătorii auto care recidivează în termen de 2 ani și care sunt depistaţi având o concentrație de alcool în sânge de peste 1,10 g/l sunt sancționați cu ridicarea permisului de conducere pentru o perioadă de 5 ani, cu închisoare de cel puțin 6 luni, amendă de 2.000 euro, ridicarea plăcuțelor de ȋnmatriculare de la 10 zile până la 6 luni (ȋn baza deciziei instanței competente) și imobilizarea autovehiculului.

4. Depășirea limitei de viteză cu peste 30 km/oră se sancţionează cu amendă de 350 euro şi ridicarea pe loc a permisului de conducere timp de 60 de zile.

5. Nerespectarea culorii roşii a semaforului se sancţionează cu amendă de 700 euro și ridicarea permisului de conducere timp de 60 de zile.

6. Νerespectarea semnificației indicatorului „STOP la intersecţie” se sancționează cu o amendă de 700 euro, ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp 20 de zile.

7. Efectuarea de manevre periculoase se sancţionează cu amendă de 700 euro și ridicarea permisului de conducere timp de 30 de zile, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 10 zile.

8. Staționarea – parcarea ilegală se sancţionează cu amendă de 40-150 euro, după caz, și ridicarea permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 10 zile.

9. Blocarea rampelor de trecere destinate persoanelor cu handicap sau parcarea în locuri destinate persoanelor cu handicap se sancționează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.

10. Utilizarea pentru deplasare a benzii de urgență, indiferent de durată, se sancționează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.

11. Circulaţia constantă a camioanelor grele și a autobuzelor pe banda din stânga sau utilizarea acestei benzi pentru depăşiri care surprind șoferii care circulă de drept pe această bandă se sancționează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere timp de 60 de zile.

12. Aruncarea pe geam, ȋn timpul mersului, de obiecte sau substanțe care poluează sau pot provoca un incendiu sau accident, inclusiv țigările, se sancționează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.

13. Plata a jumătate din cuantumul amenzii în termen de 10 zile a fost abrogată. Amenda se plătește în termen de 15 zile la Poșta Elenă sau la sediul primăriei pe raza căreia se află secția de poliție rutieră care aplică amenda.

Ce îmi place enorm este acel ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare la toate. Pur și simplu, ai greșit, ura și la gară. Recunosc, greșesc de multe ori, în diverse ocazii, dar, cu asemenea legi, sunt sigur că puțini am mai greși.

Ce mă interesează pe mine este ce faci dacă rămâi fără permis și plăcuțe. Cum te deplasezi, cum duci mașina? Permisul de unde ți-l ridici, de acasă sau din Grecia? Din ce știu eu, și sunt 99.99% sigur că știu corect, contravențiile astea sunt valabile doar în țara în care le faci, permisul nu îți este suspendat și în țara de origine. Deci, dacă ți-l ia, mai bine îl declari pierdut și îți faci altul.

Dar, ca sfat de la român la român, decât să vă ia permisul și certificatul de înmatriculare, mai bine declarați că nu le aveți la voi. În țară vă luați altul și vă faceți alte plăcuțe, mulțumiți stelei norocoase că ați scăpat doar cu atât și, dataviitoare, respectați legea.

128 comentarii

 1. #1

  Absolut minunate modificările. Cel/cei care le-au impus merită o statuie. Iubesc în special partea care specifică că se impune închisoare dacă depășești o anumită limită a alcoolului în sânge. Felicitări.

  0

  • #2

   Trebuia sa apara si cel care n-a gresit niciodata. Trebuie sa recunosc totusi ca nu ma asteptam sa fie chiar primul.

   0

  • #3

   @marius Adica te urci matol la volan din greseala? „S-a intamplat”?

   0

  • #4

   Marius
   serios? eu pentru alcool as anula permisul de tot. Bea in puii mei la tine acasa si fa ce vrei : bate vecinii , nevasta , copii dar nu imi veni pe drumurile publice sa afectezi oameni nevinovati

   0

  • Evident ca trebuia sa apara si cel ca tine.

   0

  • #6

   @Marius

   Tati, eu, pe persoană fizică, port centura, nu folosesc telefonul la volan, nu mă urc băut la volan, nu șicanez alți participanți la trafic, nu depășesc viteza cu mai mult de 30km/h (în general e fix acolo, între 20 și 30), nu trec pe roșu, nu folosesc banda de urgență pentru depășiri, nu parchez pe locuri pentru persoane cu handicap și nici nu parchez unde mă taie scula. Astea toate sunt chestii de BUN SIMȚ, nu sunt greșeli pe care le face, invariabil, fiecare șofer.

   0

  • adica PSD-ist, am uitat sa mentionez mai devreme

   0

  • #8

   @George: si daca esti vecin cu el?

   0

  • #9

   @Stefan: ai uitat sa zici si ca opresti complet la fiecare stop

   0

  • #10

   stati flex ca in grecia,ca mai abitir ca in rrrromanika, se aplica legea numai impotriva celor care n-au spate .Daca esti fraier de la circulatie si opresti pe cine nu trebuie, risti sa ajungi mancare la pesti, fara prea multe fasoane.

   0

  • #11

   @Bukk … in ce almanahe ai citit asta ?

   0

 2. #12

  Asa e si cu PSD. Respectam legea doar atunci cand ne convine. Am prieteni care gandesc la fel, vorbim, judecam, dar nu ne dam seama cand suntem exact ca ei.

  0

 3. #13

  Acu’ rămâne numa’ să le și aplice 🙂

  0

 4. #14

  Aia cu permisul de conducere ridicat si a certificatului de inmatriculare sa zicem ca le rezolvi, ca roman…dar ce faci daca iti ia si placutele?
  In plus, daca totusi te intorci ca sofer inapoi in tara, e posibil pe ruta Macedonia-Serbia sa ti se ceara permisul de conducere si actele masinii…daca nu chiar sigur.

  0

  • #15
   Arhi

   nu le dai la controlul grecilor

  • #16

   Cum adica nu le dai? Ai incercat asta? Chiar sunt curios cum zici, ce faci.

   0

  • #17

   @Arhi, dacă nu ai actele la tine intri aftoforo…asta însemnând că te iau la secție și te țin 24 de ore până găsesc ce e cu tine. Aceasta este legea aici…pentru oricine.

   0

  • #18

   in loc de numere pui un carton pe care scrii cu marker-ul numarul de inmatriculare.

   0

  • #19

   preventiv inainte sa pleci dai placutele pierdute, eventual dupa o ploaie zdravana, te duci la politie iei o pereche fresh si le tii in masina cu tine… cand ti le ia militianul grec, pac le-ai pus pe alea noi si ai plecat.

   0

  • #20

   Nu e de ras …:) 🙂 …
   La faza cu placutele am o cunostinta care are in portbagaj una de rezerva 🙂

   0

 5. #21

  Asta cu imobilizarea masinii pe n-spe zile mi se pare o mare tampenie. Nu e ca si cum e o problema cu masina… o problema tehnica sau cu actele masinii. Pe bune? Adica sa-ti futa vacanta pentru o oprire neregulamentara pe care toti am facut-o cel putin o data in viata? Mi se pare putin dusa la extrem abordarea.

  0

  • #22

   E, uite că eu sunt unul dintre aia care nu opresc neregulamentar! Daca nu am unde sa opresc, mai merg până găsesc un loc, nu o las aiurea! La fel și cu respectarea vitezei legale și în general a codului rutier

   In loc sa vă lamentați aiurea poate că ar trebui sa va mai autodisciplinati, că e plin de „șoferi” care tot timpul au ceva de fentat (legea, alți participanți la trafic…etc)

   0

  • #23

   …pentru STATIONAREA – nu pentru OPRIRE… E diferenta intre ele… scrie in codul rutier…

   0

  • #24

   Doar pare …. dusa la extrem.
   Si mie mi s-a parut prima data la fel. Pana cand …. un „sofer” de Romanika de autocar s-a gandit sa scurteze in statiune, cu vreo 200 m, drumul pana la locul de imbarcare. Pe sens unic evident 🙂
   Iar masina de politie era parcata la intersectie, la 20 de m de el. Nu i-a vazut. !!!
   Asa ca sa lasat cu …. luat placutele la un autocar cu turisti care era pe picior de plecare. SAMBATA !!! Iar la greci nu merge cu „sefu’ sa ne intelegem si noi”.
   Daca incerci ceva de genul asta te trezesti pe bancheta din spate a masinii de politie si cazare gratis la sectie pana a doua zi la ora 09.00 cand te prezinta la judecatorie.

   Noroc ca, in general , politistii greci sunt intai oameni …si apoi politisti. Dupa rugaminti cu caru’ am dat permisul meu si asigurari cat China ca ma duc eu sa achit amenda. Si evident, rugamintile grupului de 50 de oameni. Unde draq sa cazezi 2 nopti (pana Luni cand se deschide Posta sa poti plati amenda) un grup de 50 de oameni. In full sezon . Pfff…..

   Si Luni ma duc la sectie sa le dau chitanta si intreb: Bai oameni buni care e logica sa imobiliezi un auto luandu-i placutele pt o contraventie minora ? Dai amenda soferului, iai permisul, fa-i ce vrei dar lasa masina sa plece ca aia e pe firma si trebuie sa lucreze, mai ales ca avea si al doilea sofer.

   Raspunsul a venit dezarmant de simplu: CREZI CA A DOUA OARA MAI FACE ?

   0

  • #25

   Mihai, crezi ca un turist sancționat atât de drastic mai calcă a doua oară în Grecia?

   0

  • #26

   @pvladc – la faza respectiva intr-un final i-am dat dreptate politistului; daca un sofer de autocar care are raspunderea atator vieti, „scurteaza drumul cu 200 m pe interzis” ….. ce sa mai zici de soferii amatori

   politistii greci pe langa faptul ca nu te opresc din 2 in 2 metrii (echipajele sunt foarte rare), sunt destul de indulgenti cu turistii …deci e putin probabil ca un turist sa ia mai mult de o amenda (care intre noi fie vorba, poate deocamdata, sa nici nu o platesca nefiind implemetat un sistem de verificare intre cele 2 tari, si nici macar cu vama greceasca)

   iar daca printr-o nefericita intamplare a ramas fara placute sau fara permis, daca atat il duce mintea sa dea vina pe altii pt contraventia lui, atunci da, sa stea acasa

   0

 6. #27

  Pentru ce sa ridici numerele si sa iei certificatul pentru centura, telefon, trecut pe rosu si alte actiuni ce tin de conduita soferului? Mi se pare exagerat si fara sens. Certificatul si numerele ar trebui ridicate pentru contraventii/infractiuni ce tin strict de masina (defectiuni sistem franare, ITP expirat, acte false etc.), nu de conduita soferului.

  Eu sunt 100% pentru inasprirea sanctiunilor dar nici sa nu se dea in penibil ca aici. Cel mai bine evitati sa mergeti cu masina in Grecia. Cel mai probabil va fi o vanatoare in randul turistilor in vara asta.

  0

  • #28

   Sau si mai bine, respectati legislatia! Ce sa-ti faca daca pe limitare de 120 tu mergi cu 118? Sau daca, culmea, te opresti la stop??? Pe bune acum, e dreptul lor sa se protejeze de marlanii straini (romani, bulgari, etc). Nu cred ca refuza banii nostri, vor doar sa nu mai moara pe sosele omorati de romanii iesiti la impresionat pitipoance.

   0

  • #29

   Daca s-ar vota in romania legea asta in maxim 2 saptamani in regim de urgenta ar fi declarata neconstitutionala de fosilienii din ccr. Ar gasi ei ceva ca se incalca dreptul de proprietate al soacrei daca ginerica greseste cu masina ei.
   Datorita baietilor de treaba ca Mariusica de care e plin parlamentul deja e neconstitutional sa ai radare fixe in localitati si absolut ilegal sa mai folosesti radarul ca politist.
   Stati linistiti, romania o ia in directia opusa fata de legea asta. Intre timp mai mor cateva sute de fraieri pe trecerile de pietoni fiindca niciun roman nu e atat de prost sa incetineasca in fata unor linii de vopsea de pe asfalt si e vesnic luat prin surprindere de pietoni.

   0

  • #30

   @Arthur: Trebuie sa existe o proportionalitate intre fapta si pedeapsa. Retinerea placutelor, certificatului si permisului pentru centura e ca si cum ai primi 20 de ani de puscarie ca ai furat o gaina.
   Mi se par exagerate sanctiunile si deschid portita unor abuzuri de neimaginat. Sa nu-ti imaginezi ca boschetarii greci sunt diferiti de cei romani. Mecanismul e acelasi: stam la japca sa mai ciupim si noi ceva. Daca mai esti si strain, iti doresc mult succes sa te contrazici cu ei.

   0

  • #31

   sds, ce zici de proportionalitatea intre 30 de morti la milion in vest si 100 la noi si 75 in grecia?

   0

  • #32

   big0ne e mai greu sa intrii pe contrasens pe autostrada.

   0

  • #33

   @Sds: amice esti pe langa total. Ori n-ai calcat prin Grecia ever.
   Vino aici si vezi daca te opreste cineva d’….lea.

   0

 7. Punctul 1, aia cu cască de motociclist. Anul trecut era 300 de euro amenda dacă nu purtai cască pe nostan. Io, cu tema făcută: Atena, 46 de grade, cruiser greu, piele neagră, ghete, cască full face negru mat, aglomerație.
  Nu râdea lumea de mine da’ se uita ca la urs. Eram singurul îmbrăcat și cu cască n cap intr-un oraș cu 7-8 milioane de locuitori.
  Am facut sute de poze la scuteristi și motocicliști în Atena. La motocicliști polițiști, la livratori de pizza și cafea, la turiști …etc. Nici o cască.

  Vreau să văd.

  0

  • #35

   Creta 2015 – am vazut un om pe un Transalp, fara niciun fel de echipament ( sort si slapi ) si ducea trei copii in spatele lui pe sa. Nu am vazut nicio casca in toata saptamana petrecuta acolo, nici la ai lor nici la turisti care inchiriau.

   0

  • Apropo 😀 în Grecia nu se fumează în spații publice, gen magazine, baruri … deloc, este lege dată și amenzi mari.

   Ha ha.

   0

 8. #37

  „Cam cum ar trebui să arate codul rutier și la noi”.
  Da, frate! Să se schimbe, să crească sancțiunile, ce-i satul ăsta fără câini?!? Și noi ce să facem?
  „Dar, ca sfat de la român la român, decât să vă ia permisul și certificatul de înmatriculare, mai bine declarați că nu le aveți la voi. În țară vă luați altul și vă faceți alte plăcuțe, mulțumiți stelei norocoase că ați scăpat doar cu atât și, dataviitoare, respectați legea.”
  Yeah, right! Data viitoare respectăm legea. Stai p-aci!

  0

  • #38

   Eu sunt curios cum declari ca nu ai la tine placutele de inmatriculare.

   Ontopic: in afara de platforma nu vad alta solutie, daca se aplica legea o sa fie o explozie de preturi in domeniu.

   0

 9. #39

  Nasol, mi se pare ca se cam exagerează cu suspendarea permisului și imobilizarea mașinii. Poate quantum-ul mare al amenzii nu e asa rău, ți-a luat banii de concediu și te întorci acasă, dar măcar ai cu ce sa te întorci. Devine de evitat o deplasare în Grecia. Doar dacă te gândești la autostrada lor, unde sare limata de viteza de la 130, la 80 la 120, la 100, tot la 2 km s-a dus naibii experienta dacă chiar e sa respecți toate restricțiile.
  Apoi mai e problema parcărilor, în toate orașele era lume parcata bine-merci pe toate porțiunile cu oprirea interzisa, mult mai rau decât în Rromânia. I dictatorul STOP este mai invizibil decât în România. La un moment dat, cu niște greci in mașină, mi-au spus ca sunt nebun ca opream la fiecare STOP.
  Apoi, având în vedere ca și ei au o politie corupta, și la ei vor fi sancționați doar fraierii.

  0

  • #40

   Nu există poliție coruptă aici!! Ia încearcă să îi dai grecului șpagă să vezi ce o să se întâmple. Există posibilitatea să te lase să pleci….cu vorbă bună, dar nu sfătuiesc pe nimeni să o ardă românește cu 50 de euro pe lângă permis. Nu de alta dar s-ar putea să ajungi acasă de Crăciun, în 2022!

   0

  • #41

   Roxani, n-o fi pe unde stai tu, dar o cunoștință te-ar putea contrazice. Când am fost pe acolo se încălcau regulile de circulație mai ceva ca în România, cum s-ar putea așa ceva cu o poliție incoruptibilă?

   0

  • #42

   Devine de evitat o deplasare în Grecia dacă de obicei nu respecți legile. Cum ar trebui să fie și în România. Dacă ai restricții de viteză pe unele porțiuni de autostradă, le respecți. Cum faci și în Germania, Franța sau Austria.

   0

  • #43

   O sa se goleasca plajele de samantari, probabil. yeey!

  • @Comisaru’ Moldovan: se poate fiindcă nu prea e poliţie pe străzi. Anul ăsta nu cred că am văzut mai mult de trei maşini, şi-alea în Atena.

   0

  • #45

   Faptul că închid ochii la încălcarea unor reguli comise într-un oraș proiectat pentru 420 de mii de mașini și în care sunt peste 2.3 milioane de mașini, nu înseamnă că iau șpagă! Am 9 ani în Grecia! 9 ani. Nu sunt în vacanță aici. Aici locuiesc. Nu înțelegi că poliția aici nu ia șpagă? Sincer, multă baftă în a încerca acest lucru.

   0

  • #46

   Roxana mananci scata cu gura plina sau nu iesi noaptea in oras.mergi in plateia elefsina noaptea si sa-mi spui daca mai ai dinti in gura dupa cata muie o sa iei sau daca au scapat de muie nu te-au papat maidanezii.Sau poate iti place noaptea in piata omonia.iar militienii iti spune baiatul ca in momentul in care te cunosc iti cer spaga de la obraz.sau daca esti pe cai mari te ocolesc si se fac ca nu te vad.

   0

  • #47

   Iti recomand o cura de germania, in special Berlin. Chiar o sa vezi ca e foarte posibil sa mergi respectand zonele cu limitare la 30 cand aproape la fiecare intersectie e sistem automat care iti trimite poza si amenda acasa daca ai depasit viteza sau trecut pe rosu.

   Ai libertatea sa gresesti, dar o sa te linistesti dupa ce o sa iti vina acasa (inclusiv in Romania) ploaia de amenzi. A, da, incearca sa nu le platesti, te vei plimba pe la judecatoriile romanesti daca nu o faci.

   In acelasi timp o sa vezi un fenomen care pare incredibil in Romania de azi: o sa conduci mai relaxat si in siguranță cand nu face nimeni presing, claxoane si flashuri. A, da, si prioritatea de dreapta care in Bucuresti e o gluma buna chiar se aplica acolo.

   0

  • #48
   Arhi

   confirm ca vine acasă poza. venit, platit:)

  • #49

   @bukk, vorbim de chestii diferite, dar te bagi în seamă aiurea! Multă baftă în a da unui polițist de la RUTIERĂ șpagă! Să ne scrii cum fu’! Κατά προτίμηση από τον Κορυδαλλό!!

   0

 10. #50

  N-am gasit comunicatul asta pe pagina ministerului de externe, sper ca nu-i o gluma , ca-i proasta…

  0

 11. #57

  Fix pentru rahaturi minore se circula ca un fund in tara. Blocheaza carnatii in Bucuresti liniile de tramvai intr-o veselie, fix pentru ca sanctiunile sunt o mizerie si politia prefera sa stea cu radarul in boscheti. Cand au inceput ridicarile in Bucuresti acum cativa ani pentru oprit aiurea, majoritatea bulevardelor aveau prima banda libera…atunci cum s-au invatat?
  Dap, cu totii am facut anumite chestii odata, pentru ca riscul nu era asa mare, dar acuma te mai risti?

  0

  • #58

   E, uite că cineva a înțeles de unde se impute peștele

   0

 12. #59

  Intreb si eu ca prostu:
  Poate o tara sa retina acte oficiale eliberate de o alta tara, fie ele si membre UE? Stiu ca discutam cu un amic care are si permis de US si imi zicea ca ala nu au voie sa i-l retina baietii de la noi.

  0

  • #60
   Arhi

   baiatul cu permis de US vorbeste prostii.

  • #61

   Well then, grija la vacantele in grecia.

   0

  • #62
   Arhi

   eu oricum sunt cel mai corect sofer:))

  • #63

   actul fizic , adica bucata de plastic nu ti se poate retine in tari straine , ti se suspenda dreptul de a conduce in tara respectiva.

   0

  • #64

   Se poate retine fără probleme actul de plastic in tari straine, nu mai răspândiți prostii.

   0

  • #65

   ma’ friend, am patit eu personal asta in Franta. Plasticul a ramas la mine , dar am avut interdictie sa conduc lunile aferente pe teritoriul Frantei.

   0

 13. #66

  Sa vina un grec sa confirme, altfel sunt cam dure unele masuri. Daca ramai fara placutele de inmatriculare, nu prea vad cum mai poti circula.
  Ce bine ar fi sa avem astfel pedepse si la noi, mai putin aia cu parcările pentru ca la noi lipsesc.

  0

 14. #67

  Da, tare. Pentru ca nu porti centura iti retine permisul, placutele, certificatul, etc. Pemtru alcolemie 04-08 – amenda 200 de euro. Echilibrat zic. In concluzie, pariez ca e fake. Astept update.

  0

  • #68

   Da.. foarte tare. Pentru trecut pe rosu, viteza si alcoolemie pana la 1.1 nu se ridica certificatul si placutele. Doar daca faci abateri grave… gen stationare si vorbit la telefon.

   0

 15. #69

  Mi se pare haioasa solutia ta si e tipic romaneasca.
  In alta ordine de idei, te opreste polistu si tu ridici din umeri si zici ca n-ai niciun act si iti inchipui ca ala iti ia 300 de euro (amenda) si te lasa sa pleci?
  De unde stie el ca nu ai permis deloc, sau ca nu e furata masina? Te poti trezi invitat la sectie pentru cercetari.
  Iar daca baietii pot cauta in sistemul european, permisul e ca si suspendat. Nu cred ca iti doresti sa fi prins peste alte zile (daca nu iti dau dovada) cu permisul suspendat pe la ei. Asa…ca fapt divers.
  In rest, da, incercati cu romanisme, poate merge, poate nu…
  Aaa… si la aceste sanctiuni, realizati ca s-a marit si spaga, da?

  0

 16. #70

  Frate.. cati imaculati care nu gresesc niciodata 🙂 e de-a dreptul amuzant.

  0

  • #71

   Incearca si tu macar o zi pe saptamana. O sa vezi ca nu-ti cad coaiele si n-o sa-ti creasca tate. De fapt o sa te simti mult mai linistit decat atunci cand conduci ca un psihopat. 😉

   0

  • #72

   Du-te băi de-aci, că după cum comentași pîn-acu’, tu numai din greșeală nu încalci regulile. Tu ești unul din ăia cărora le-aș lua carnetul de 10 ori pe 5 kilometri, care folosești avariile cînd te oprești unde vrea pixu’ tău și nu semnalizezi nici mort.

   0

  • #73

   big0ne nu te supăra dar atât de proasta ești…

   0

  • #74

   big, omul a-ncercat si exact aia a patit!

   0

 17. iar apar focile corectitudinii care aplauda orice aberatie.
  Bah nene. Permis ridicat si masina imobilizata ca nu porti centura? Ca nu opresti la „STOP”? Ca vorbesti la telefon?
  sunt curios, oare daca ascult muzica mai tare imi iau amenda?

  0

  • #76

   Esti pe bune? Adica nu e ok sa iti taie orice posibilitate sa conduci timp de 2 luni daca faci 2 chestii care omoara oameni? E plin cimitirul de oameni omorati de papitoi importanti care vorbeau la telefon si s-au suit pe trotuar, au trecut pe rosu, au acostat un biciclist etc, sa nu mai vorbim de strazile in care vizibilitatea e 0 si daca nu opresti la STOP risti sa te ia in plin o masina si sa muriti toti cu dreptatea in mana. Centura e treaba ta, daca simti nevoia sa te sinucizi, dar nu uita ca daca o sa ai copii, o sa mimeze ceea ce vad la parinti, si s-ar putea sa ti-i culegi pixel cu pixel de pe asfalt.

  • Cred ca nu intelegi ce inseamna „sa opresti la stop”. Cat despre telefon: „masina imobilizata”?
   Ia zi-mi, la nemti tot asa e, nu?

   0

  • #78

   Stiu ce inseamna sa opresti la stop, mai ales ca sunt destui care doar incetinesc un pic,asa, de forma. Si da, masina imobilizata . Pentru ca daca ii dai dovada sa plece acasa si el o suna pe gagica-sa de pe drum, ca na, a luat deja amenda sau i-ai luat deja permisul , nu mai are ce pati, si se infige in alta masina sau omoara pe cineva, n-ai rezolvat nimic. Nu, lasa sa mearga pe jos 2 luni, sa nu il poata plimba nici gagica-sa peste tot sa poata sa bea si el o bere, nu, sa tina minte. Si nu, la nemti nu e (chiar) asa de drastic, dar as fi de acord sa fie. Pentru ca daca iti permiti masina iti permiti o casca bluetooth de 20 de euro , nu trebuie sa conduci ca melteanul cu telefonul la o ureche, cafeaua in cealalta mana si volanul sa il tii cu genunchii. Asta cu pedepsele serioase a functionat perfect la reciclat si separat gunoiul, cred ca pe taran nu il poti educa decat cu forta.

  • Si ti se pare normal sa iti ia masina pentru ca nu ai oprit „toate 4 rotile”? Deci, nu vorbim ca nu ai acordat prioritate, da? Nu conteaza ca erai singur, conteaza ca nu ai oprit. Really?
   „Pentru ca daca ii dai dovada sa plece acasa ” – deja am vorbit ca i-ai luat carnetul. Deci nu vorbim de dovada. Ii mai si opresti masina. Ca vorbea la telefon.
   Ii opresti masina ca nu avea centura? Bah ma leshi?

   Ai dreptate pe final. Este o societate bolnava asta care scoate pedepse atat de dure pentru cacaturi. Inseamna ca politia nu isi face treaba si ca pe gigei ii doare in pula de politie, asa ca se bazeaza ca in cazurile alea in care gaborii isi fac treaba sa te doara.
   La nemti, cum sute de camere, stii sigur ca daca nu esti atent iti iei amenda. Am impuscat in doar 7 luni 4 amenzi, asta in conditiile in care in rest, in 10 ani am 3 amenzi de viteza. Toate 4 au fost in plaja de 3-10.
   Aici la muedia nu prea se dau amenzi de fuga. Camerele fixe sunt cu panou inainte, iar cu radare nu prea stau. Dar, amenzile sunt lacrimogene. Acum, nu sunt ca in grecia, dar sunt mari. Gen: nu opresti la stop decartezi 250e. Si atat!

   Ah. Nu ai oprit la stop si ai facut accident? Well, avem o veste proasta.

   0

  • #80

   Cand ti se ia carnetul ti se emite o dovada de pana la maxim 15 zile si ti-am zis deja ca partea cu centura mi se pare si mie exagerata. In schimb daca as vedea pe unul cu copii in spate fara centura/scaun, as chema direct protectia copilului.
   ‘Ah. Nu ai oprit la stop si ai facut accident? Well, avem o veste proasta.’ I-o dat tu familiei aluia mort sau schilodit pe viata? Regulile sunt facute ca sa fie respectate. Daca e ilegal sa faci ceva, nu faci. Pentru ca datul de nuante in functie de parerea fiecaruia si de modul in care fiecare isi evalueaza singur abilitatile de sofer e periculos. Nu iti convine legislatia rutiera? Mergi pe jos. Ai sanse sa crapi doar tu, daca nu stii ce trebuie sa faca un pieton, nu sa mai omori si pe altii.

  • dar vazand si lista de penalitati in engleza, nu is asa dure ca cele scrise mai sus.

   Dar e amuzant ca iti ia si tie permisiul si iti interzic si dreptul de a folosi masina. Pentru orice cacat. Asta e retard.

   0

  • #82

   inteleg sa-ti ia permisul, dar talonul si placutele? am inteles, am fost idiot, nu ma mai lasi sa conduc o vreme, dar de ce n-ar putea nevasta-mea sa conduca masina in continuare? masina cu ce a gresit?

   0

 18. #83

  Sursa?
  N-am gasit asta in nici o sursa oficiala. Am vazut si eu ceva share pe Facebook dimineata, dar nimic pe pagina oficiala a MAE. Pare fake news.

  0

 19. #85

  Du-te bă e-aici, tu numai din greșeală nu încalci regulile, cred că ești din-ăia care consideră că semnalizatul e facultativ și pui avariile atunci cînd te oprești unde vrea pixu’ tău.

  0

 20. #86

  Eu zic să vă gândiți bine înainte să declarați diverse lucruri nu tocmai adevărate într-o țară străină unui polițist străin. Pentru că s-ar putea să nu știți toate nuanțele legii din țara respectivă (știu, puțin probabil, românul e expert la toate) și să aveți surprize foarte neplăcute.

  0

 21. #87

  Nici cei de la Consulatul General al Romaniei la Salonic nu au sursa sau link la documente oficiale, n-am gasit nici o modificare in codul rutier grecesc cara sa fi intrat in vigoare de curand, nici un comunicat pe site-ul Ministerului Transporturilor sau de Interne de la ei. Daca comunicatul era pe bune, exista un link la un document oficial, sau link-ul la legile care contin acele aberatii, sau nr ordonantei sau al legii modificate, orice (auzi, ca-ti suspenda inmnatricularea daca n-ai centura, adica sa nu mai conduca nimeni masina, nu doar tu – asa ceva nu are cum sa existe).
  Ala nu e un comunicat pe bune, ar fi trebuit sa va dati seama de la punctul 1 si sa cautati si o alta sursa.
  Incredibil cum pot fi unii atat de usor pacaliti si manipulati (si va mirati de cei care se uita la Antena 3, lol).

  0

  • #88

   Gigele, ti-a raspuns cineva mai sus. Pe langa asta, desi nu reusesc sa gasesc o versiune in engleza pentru intreg codul rutier, majortatea site-urilor de informatii din Grecia ( in special cele care se ocupa cu turismul mentioneaza schimbarea legii la 22.03.2018 cu punctele de mai sus. Ca si mentiune din partea mea, daca ziceai doar ca n-ai gasit informatiile era ok, si eu am cautat 40 de minute si grecii nu sunt tocmai rasariti in ceea ce priveste informatiile esentiale, dar cu asta „Incredibil cum pot fi unii atat de usor pacaliti si manipulati (si va mirati de cei care se uita la Antena 3, lol).” ti-ai cam dat cu firma-n cap. Incredibil cum pot unii sa se creada destepti cand habar n-au despre ce vorbesc, lol!

 22. #89

  Nu e treaba voastră.. Dar ca idee.. Pentru cei ce simt nevoia sa caracterizeze un om după un comentariu.. Am o mașină mare, care merge încet, mai tot timpul cu doi copii în ea. Nu parchez aiurea și niciodata pe locurile de handicapați. Nici nu scot masina pana la poartă fără sa îmi pun centura. 20 de ani de permis, peste 500.000 de kilometri fără accident major și fără permisul suspendat vreodată. Probleme cu politia, rar spre niciodată.

  Probabil voi, ăștia care nu greșiți niciodată, sunteți tot aia care cred ca lor nu li se pot întâmplă accidente. Pentru ca sunt corecți și nu greșesc.

  Gata.. Ultimul comentariu pe postarea asta… Sunt satul de imaculati și curve virgine.

  0

  • #90

   Decat sa aberezi 10 comentarii nu mai bine stackuiai sus un mesaj de genu: „ma scuzat, sunt o vaca care nu incalca legea dar lupt din principiu pentru drepturile celor ce-o fac”. Era mai simplu si nu mai ajungeam la scuze penibile ca: „am 2 copii” sau „am 50000000000 de km, credeti-ma pe cuvant”.

   0

 23. Deci asta cu „permisul iti este retinut doar in tara in care faci fapta” este o aberatie foarte mare. Pe scurt, daca ti-au suspendat permisul in Grecia, il ai suspendat si in Romania. De ridicat il ridici de la autoritatea emitenta; Da, au si grecii servicii de curierat 🙂

  0

 24. #92

  Si daca masina e pe numele pasagerului din dreapta? Se mai imobilizeaza masina?

  0

  • #93

   Da, se imobilizeaza cu proprietar cu tot pe scaunul din dreapta. In felul asta proprietarul va deveni mult mai responsabil altfel va sta imobilizat 6 luni in scaun.

   0

 25. #94

  Enjoy: http://www.glavopoulos.gr/kok/fines-penalties-en.php în engleză

  1. Aici nu se dă șpagă!! Dacă ești de treabă și o arzi sociabil există posibilitatea să te lase să pleci, dacă o ții cu figuri te vei trezi la secție, cu dosar penal!

  2. Dacă nu prezinți actele la control, indiferent de unde ești, mergi la secție. Te pot ține 24 de ore până verifică cine ești + amendă că nu ai actele la tine (mai ales dacă ești străin) + în unele cazuri îți pot deschide dosar.

  În ultimul timp s-au pus rău de tot pe șoferi. Este irelevant că sunt greci sau străini. Nu am prieten sau coleg să nu fi luat o amendă în ultimele 6 luni. Așa că…drive safe!

  0

  • #95

   Dacă nici grecii nu iau șpagă…..

   0

  • nu am fost decat o singura data in grecia, dar traficul in oras era haos. Parcare peste parcare peste parcare.
   Dubios

   0

  • #97

   Confirm. Si eu sunt victima radarului in Grecia – am scapat fara judecator doar pe glume, discutii cat de misto a fost la ei in vacanta si promisiunea c-o sa mai vin si anul urmator (daca o sa mai am cu ce 😉 ). Si da, m-au vazut cu 50 eur in mana – i-am intrebat daca pot s-o platesc la ei – si dintr-o data s-au schimbat la fata. Eu chiar eram serios, vroiam s-o platesc la ei ca sa nu ma mai duc la oficiul postal.

   0

 26. #98

  sa mergem cu avionul deci!

  0

 27. #99

  cred că e unu’ din puținele lucruri bune făcute de greci

  0

 28. #100

  Nu inteleg panica fata de legislatia rutiera a altui stat. Daca intentionezi sa conduci in oricare alta tara decat RO trebuie sa te informezi cat de cat despre legislatia rutera a acelui stat, e de bun simt, dincolo de necesar. In rest regulile sofatului responsabil si preventiv sunt cam aceleasi oriunde curge un pic de apa calda. Daca le folosesti acasa, le vei folosi automat oriunde.

  Privind GR, tara are aceleasi probleme rutiere ca RO: masini multe, destule in stare proasta, parcari absolut insuficiente, strazi inguste, asfalt prost, semnalizari neintretinute, soferi la fel de balcanici, indisciplinati si venali.
  Fundamental diferita de RO este pregatirea & atitudinea politiei si asprimea legislatiei rutiere.
  Am condus prima oara in GR in 1998. Va confirm ca si atunci exista in legislatie ridicarea placutelor si imobilizarea vehiculului, inclusiv arest, pentru o sumedenie de abateri., prima pe lista fiind depasirea vitezei legale. Probabil acum s-au facut cateva actualizari care, repet, 99.99% nu sunt cu dedicatie pt soferii RO, BG sau mai stiu care. Ci pentru problemele Greciei si ale cetatenilor ei. Grecul respecta turistul si turistii. Bineinteles, atata timp cate respectul e reciproc.

  Sanctiunea se stabileste asa cum considera legiuitorul ca este suficient de dur pt a influenta comportamentul rutier al cetatenilor sai. Nu fctie de ce considera cetatenii ca ar fi proportional cu fapta, cu gradul de pericol suscitat, etc. Pt cetatean tot ce conteaza este obligatia de a se supune legii si sanctiunii in caz de abatere. Simplu.

  Este absolut irelevant daca iti taie capul, iei 1001 ani de parnaie sau iti salta permisul si placutele pt 30 zile pt nepurtarea centurii daca tu o cuplezi by default oricand intri in masina. Sau pt folosirea telefonului daca -neavand sistem handsfree- esti obisnuit sa ignori telefonul pana in momentul in care ai oprit la destinatie sau intr-un loc permis, pentru simplul motiv ca nu este nimic mai important in viata ta in momentul in care conduci decat – ai ghicit! – condusul. Sau pt parcare in loc nepermis daca tu esti obisnuit sa te asiguri ca locul de parcare ales nu este dedicat handicapatilor, nu este pe raza unui semn de interzis sau nu blocheaza o poarta, un garaj, un hidrant, pietonii de pe trotuar sau jeneaza traficul.

  Va confirm ca nu se negociaza sau glumeste cu politia greaca. Da, balcanici ca si noi, tztatziki, bouzouki, etc, dar cand te opresc you better shut up and do as told.
  Altfel, politistul grec e constient ca are 1-2 rude ce traiesc din turism, deci atitudinea fata de turisti este (era?) alta decat cea fata de conationalii sai. Omul nu este acolo sa-ti strice tie concediul ci sa aplice legea. Deci daca o comiti usor, cel mai probabil vei scapa cu un avertisment si o amenda. Daca o comiti grav vei suporta consecintele in full. No two ways about it.

  Sigur, ar fi un confort in plus pt toti conationalii participanti la trafic daca aceleasi temeri fata de consecintele legii si respect fata de semeni ne-ar preocupa si acasa. Ar fi…

  0

  • #101

   Printre putinele comentarii realiste. CORECT.
   Pe ceilalti care o ard cu hai ba ca si aia iau spaga, ii invit sa incerce. Ma ofer sa le gasesc avocat.

   0

 29. #102

  si daca nu platesti amenda?

  0

 30. #103

  Interesanta asta, cea mai mare amenda pentru un detector de radar. Poate au vrut sa spuna ceva gen anti/bruiat radar.

  Use of speed camera detector 2,000.00 – 30 days – Number plate confiscated for 60 days

  Revin cu intrebarea care il framanta si pe autor: ce faci daca ai gresit (se mai intampla, totusi, d’aia ii spune greseala ca nu e intentionata si nu vroiai sa o faci) si iti iau numerele de la masina? Cum te intorci acasa? Caci s-ar putea ca vaporul + platforma + ce o mai trebui sa te coste cat nu face.

  Singura varianta ar fi sa o lasi, sa pleci si sa revii, dar daca esti cu familia se complica treaba

  0

  • #104

   Raspunsul e simplu: ‘romanul e destept si descurcaret’ ar trebui sa fie suficient pentru o solutie safe de intoarcere acasa sau reconfigurare a vacantei pe loc, adaptandu-te noilor conditii pt ca, asa cum stim de cand eram pionieri, ‘romanul e spontan’.

   Altfel da, greselile costa indiferent de cati bani dispui.

   0

 31. #105

  da’ comisia de la venetia ce zice?

  0

 32. #106

  Pare OK, în afară de punctul 1 (în opinia mea, e absurd să sancţionezi un om atît timp cît nu pune în pericol pe alţii – a se vedea justificarea pentru punctul 12, e cu totul altceva). Întrebarea e dacă legea se aplică uniform, sau, la fel ca la noi, sînt şi unii mai egali ca alţii.

  0

  • #107

   In cazul unui accident frontal pasagerii din spate fara centura se transforma in torpile pentru aia din fata. Daca la o rostogolire mai brusca sunt 4 fara centuri in masina ramane la sfarsit un quattro carne in sange.

   0

 33. #110

  Nu vreau sa fiu eu sufletul petrecerii, dar tin sa te anunt ca se ridica si daca nu esti cetatean roman. Legea nu face discriminari. „Regulamentul” nu spune nimic de cetatenie – si e foarte probabil ca sa fie la fel si in Tzatzikiland.

  Ca dovada – acum fo 7-8 ajunsesem pe la Udriste cu nu-stiu-ce-treaba, era un american care se milogea pe la un ghiseu (venit cu un „interpret”) sa ii dea permisul cu o zi mai devreme ca a 2-a zi are avion. N-am stat sa vad daca e cu finalizare sa nu, dar asta ma face sa cred ca l-a lasat fara abecedar pe undeva prin tara.

  0

  • #111
   Arhi

   probabil esti SINGURUL de aici care a inteles ca eu am zis ca nu i se ridică permisul cetateanului roman. dar nu ar fi prima oara când intelegi singur chestii

 34. #112

  eu n-am inteles aia cu stationarea interzisa. m-au prins, am platit amenda, mi-au luat placutele si talonul-nu mai pot pleca 10 zile cu masina-pac, parcarea e permisa.. sau cum?
  in rest, mie mi se rupe- in grecia merg doar in concediu si atunci o data la 2 ani iar masina e inchiriata de la ei.

  0

 35. #113

  Ma amuza setea de legi dure, politisti ca in US of A, Justitie cu pedeapsa capitala, informatie nedigerata, luata asa cum e si bruta.

  Dar „sa nu inceapa cu mine”.

  Aceiasi oameni care se bucura de aer curat dar nu lasa complet curat dupa gratar (cenusa e tot gunoi, dupa mine).

  De altfel, chiar ma intreb daca intr-adevar merita sa mergi cu masina pana acolo, ar insemna cam un plin sau doua doar dus, plus drumul in sine, riscuri etc. O solutie ar fi avionul, inchiriezi eventual ceva sau stai intr-o statiune mai mare pe care s-o poti lua la picior, eventual langa niste insule si un mic port sa te plimbi cu vaporasul.

  0

 36. Deocamdată la noi se discută legalitatea Trotinetelor electrice, cele care prind peste 25 km/h fiind necesar să fie înmatriculate și pentru care trebuie PERMIS de conducere. Cei care folosesc astfel de Trotinete riscă un CAZ PENAL.
  Pentru că tot la noi, chiar și căruțele(!!!) au fost considerate vehicule pentru care trebuia plătită asigurarea obligatorie RCA (posibil calculată în funcție de numărul de „ouțe” ale calului, respectiv caz indecis pentru iepele care trag căruța!).
  Ca la noi, nicăria !

  0

  • #115

   Ca la noi la nimeni pentru ca numai la noi mai sunt carute pe drumuri. Dupa toate definitiile sunt vehicule. Nu sunt vehicule cu tractiune proprie dar vehicule sunt. Si pentru ca sunt participante foarte activ la trafic si produc multe accidente ar trebui sa aiba si ele o asigurare pentru ca multi raman cu buza umflata dupa ce intra in carute pentru ca nu au de la cine recupera banii.
   Jenant nu e ca li se cere asigurare ci faptul ca mai exista inca.

   0

  • #116

   Big0 – un erai tu ăla care care pleda pentru mersul cu bicicleta prin zona pietonală a Brașovului la Zoso pe blog ? Și aia tot vehicul cu tracțiune animală este.

   0

 37. #117

  in grecia cred ca ajungi sa numeri pe degete cate locuri sunt rromani free

  0

 38. #118

  Deci sa analizam: merg cu 20 la ora neincalcand nici o alta regula de circulatie, doar ca am uitat sa-mi pun centura. Ma opreste garcea si-mi da o amenda exorbitanta, apoi imi ia permisul ( ce mah?…e o infractiune minora, nu pun cu nimic in pericol pe ceilalti participanti la trafic…dar in fine…), plus ca imi ia certificatul si placutele MASINII???? Pai mah vere, da” cu calu” ce-ai avut? Adica ce vina are masina? Are taxe platite, e inmatriculata, inregistrata, impozit la zi, vigneta, asigurare, tot ce trebuie. De ce sa nu mai poata nici masina sa circule?Ha? Sau poate e masina firmei. Sefu, stiti, masina a ramas pe un camp, cred ca marfa s-a dus draq deja, ca erau vreo 58 de grade la soare… Care-i logica? Ca daca-mi zici ca legea trebuie sa fie aspra, zic si eu sa treaca direct la pedeapsa cu moartea. Pe loc. Buna ziua! Siti de ce v-am oprit, da? Da sefu stiu…nu mi-am pus centura, cred ca s-a stricat bipul ala, inainte bipaia, dar de vreo 2 zile cand bipaie cand nu bipaie, cred ca e un contact imperfect sau ceva…stiti, sunt tanar, am o nevasta si-un copil nou nascut, plus o mama bolnava, va rog daca se poate sa inchideti ochii doar de data asta… Nu se poate! Conform legii aveti posibilitatea sa transmiteti familiei un mesaj inregistrat de maxim 30 de secunde, iar daca nu e net il transmitem noi dupa executarea pedepsei. Va rugam sa poftiti la marginea drumului, avem un gade foarte profi, in ultimele 3 luni a executat multi contravenienti ca dvs, avem si o ghilotina portabila extrem de ascutita, practic nu o sa simtiti nimic. Sau cel putin azi dimineata era. Am avut acu vreo 2 ore un bulgaroi cu o ceafa groasa, al dreaq el de bulgaroi, abia abia i-a trecut lama peste gat, sper sa nu-si fi facut ceva. Oricum nu mai e timp s-o ascutim, ca vine tura 2-a peste noi acusi. Sau poate doriti executia prin impuscare! Conform legii aveti dreptul sa optati pentru una din cele doua metode. Mai repede daca se poate, mai avem doi contravenienti in spatele dvs care asteapta, asta de urmeaza acum a comis-o grav de tot, vorbea la telefon, la el e cu crucificare direct, dvs. sunteti un caz mai usor! Si sincer si mie mi se cam termina tura, abia astept s-ajung acasa si sa dau pe gat o bere rece! Haideti, nu insistati! Si nu va faceti griji, de inmormantare ne ocupam noi! Pomana cade in sarcina apartinatorilor!

  0

 39. #119

  Deci sa analizam: merg cu 20 la ora neincalcand nici o alta regula de circulatie, doar ca am uitat sa-mi pun centura. Ma opreste garcea si-mi da o amenda exorbitanta, apoi imi ia permisul ( ce mah?…e o infractiune minora, nu pun cu nimic in pericol pe ceilalti participanti la trafic…dar in fine…), plus ca imi ia certificatul si placutele MASINII???? Pai mah vere, da” cu calu” ce-ai avut? Adica ce vina are masina? Are taxe platite, e inmatriculata, inregistrata, impozit la zi, vigneta, asigurare, tot ce trebuie. De ce sa nu mai poata nici masina sa circule?Ha? Sau poate e masina firmei. Sefu, stiti, masina a ramas pe un camp, cred ca marfa s-a dus draq deja, ca erau vreo 58 de grade la soare… Care-i logica? Ca daca-mi zici ca legea trebuie sa fie aspra, zic si eu sa treaca direct la pedeapsa cu moartea. Pe loc. Buna ziua! Siti de ce v-am oprit, da? Da sefu stiu…nu mi-am pus centura, cred ca s-a stricat bipul ala, inainte bipaia, dar de vreo 2 zile cand bipaie cand nu bipaie, cred ca e un contact imperfect sau ceva…stiti, sunt tanar, am o nevasta si-un copil nou nascut, plus o mama bolnava, va rog daca se poate sa inchideti ochii doar de data asta… Nu se poate! Conform legii aveti posibilitatea sa transmiteti familiei un mesaj inregistrat de maxim 30 de secunde, iar daca nu e net il transmitem noi dupa executarea pedepsei. Va rugam sa poftiti la marginea drumului, avem un gade foarte profi, in ultimele 3 luni a executat multi contravenienti ca dvs, avem si o ghilotina portabila extrem de ascutita, practic nu o sa simtiti nimic. Sau cel putin azi dimineata era. Am avut acu vreo 2 ore un bulgaroi cu o ceafa groasa, al dreaq el de bulgaroi, abia abia i-a trecut lama peste gat, sper sa nu-si fi facut ceva. Oricum nu mai e timp s-o ascutim, ca vine tura 2-a peste noi acusi. Sau poate doriti executia prin impuscare! Conform legii aveti dreptul sa optati pentru una din cele doua metode. Mai repede daca se poate, mai avem doi contravenienti in spatele dvs care asteapta, asta de urmeaza acum a comis-o grav de tot, vorbea la telefon, la el e cu crucificare direct, dvs. sunteti un caz mai usor! Si sincer si mie mi se cam termina tura, abia astept s-ajung acasa si sa dau pe gat o bere rece! Haideti, nu insistati! Si nu va faceti griji, de inmormantare ne ocupam noi! Pomana cade in sarcina apartinatorilor!

  0

  • #120

   ‘..e o infractiune minora, nu pun cu nimic in pericol pe ceilalti…ce vina are masina…care-i logica?’
   Funny, foarte romanesc. Nimeni nu stie mai bine ca romanul ce e periculos si ce nu, cum ar trebui sa se muleze legea pe nivelul LUI de intelegere al riscului. Si, bineinteles, pe inegalabilele LUI calitati de sofer, ca doar despre EL e vorba in lege atunci cand se avanta in trafic si atunci e indreptatit sa o ia f personal. Ceilalti participanti la trafic in jurul LUI sunt doar obstacole, nedemne sa imparta soseaua cu EL. Si inconstient ingroasa randul celor ce, sooner or later, se vor jertfi pe altarul inchinat lu’ unu’ Darwin, jertfa uneori glorificata la stirile de ora 5.

   Da, logic, masina nu are nicio vina. Vina apartine integral prostului din spatele volanului ca nu a respectat legea si a umblat cu „pistolul incarcat dar neasigurat”. Penalizarea prostului include si confiscarea „pistolului” pe perioada determinata in cazul asta. E uimitor cum s-au gandit unii ca penalizarea legii sa produca maxim de deranj asa-i? La fel cu americanii care pot sa-ti dea 240 ani de bulau ca l-ai schilodit pe unu’ neajutorat, cu intentie in casa lui.
   Doar prostul pierde timp facand analiza critica a sanctiunilor dintr-o lege menita sa-l protejeze pe el si pe ceilalti de unii ca el.

   0

 40. #121

  Da, lacrimogena replica lui Traveltov, dar contine doar lozinci si atat.Inche o data: cu ce anume pun eu in pericol viata ALTOR participanti la trafic daca , cateodata, uit sa_mi pun centura? ( pentru coneseuri – in orice sistem juridic exista un principiu fundamental, si anume pedeapda trebuie sa fie proportionala cu gravitatea faptei )… Raspundem tot cu lozinci?

  0

 41. #123

  @bigone-interesant, ai pus un link catre alte linkuri care arata ce patesc unii daca nu poarta centura in maina LOR. Intrebarea mea era ce patesc ALTII din ALTE masini daca EU nu port centura in masina MEA. Vrei mai clar de atat,ca sincer nu stiu cum as putea sa- ti explic? Ma protejeaza statul de mine impotriva MEA cu forta si pentru asta trebuie amenda plus permis plus masina? Apropo, in tarile cu apa calda la robinet daca pasagerul din fata nu are centura platestevamenda cel care conduce masina, cei din spate si,o playesc sepatat.

  0

  • #124

   Raspunsul e simplu: ‘romanul e destept si descurcaret’ ar trebui sa fie suficient pentru o solutie safe de intoarcere acasa sau reconfigurare a vacantei pe loc, adaptandu-te noilor conditii pt ca, asa cum stim de cand eram pionieri, ‘romanul e spontan’.

   Altfel da, greselile costa indiferent de cati bani dispui.

   0

  • #125

   Lozinca ai zice daca nu ar fi pragraf din constitutie (si nu doar la noi):
   Statul e dator sa isi protejeze cetatenii (indiferent ce cred ei despre asta).

   Doi, daca ai ucide/schilodi niste cetateni lovindu-i cu capul ai crede ca poate fi rezultatul unui accident rutier, de fotbal sau de rugby?

   Corpul tau poate avea o inertie deloc de neglijat in caz de accident frontal fara centura. Ai vazut/auzit de cannonball man? Ma indoiesc ca ti-ai dori experienta. Mai ales ca spre deosebire de ala, tu care nuporti nici centura, n-o sa incepi sa porti in schimb casca.
   Da’ intreb, nu mai simplu pui centura? Dureaza de 10000x mai putin decat sa tot scrii despre asta.

   0

 42. #126

  Dar mergeti ba la turci daca e greu la greci si faceti acolo pe tampitii. Am auzit ca este mult mai lejer ca la greci.

  0

 43. #127

  Chiar n-a priceput nimeni ca nu e vorba nici de Grecia, nici de Turcia, nici de Uganda sau orice alta tara cu codul ei rutier? Chiar n- a priceput nimeni ca e vorba doar de tone de ipocrizie si tone de ipocriti care se excita cand aud de amenzi, catuse si puscarie?

  0

  • #128

   1. nu-ti ia nimeni placutele si cert de inmatriculare pt centura, tel mobil; iti f…e o amenda sanatoasa si gata. Aici legea se aplica si in spiritul ei, nu numai in litera ei.
   2. dar indiferent de contraventie, luand exemplul tau ca masina ar fi fost pe firma si ti-ar fi luat placutele singura concluzie este ca a doua oara ti-ai fi infasurat centura si in jurul gatului, ca sa nu mai uiti sa o pui. Sau ti-ai fi cautat loc de munca zilnic. 🙂

   0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Dacă doresti să dai like unui comentariu, trebuie să fii logat in contul tău de pe cetin.ro

Citește și...

Pentru că vă tot întrebați unde umblu și vai, cum îmi permit să nu scriu chestii, pentru entertainul maselor, uite umblu prin lume. Iar decembrie e luna mea liberă, în care scriu ce vreau eu, când vreau eu, dacă vreau eu.

Daca v-a trecut prin cap ca, de Craciun, sa faceti cadou celor dragi un PC sau un laptop, inseamna ca vreti sa il oferiti si cu o cheie de Windows originala. Asa ca prietenii nostri de la goodoffer24 au pregatit acea oferta speciala pe care o astepta toata lumea inainte de finalul […]