Ungurii ne fură credința strămoșească

Mai mulţi comercianţi de suveniruri care îşi desfăşoară activitatea în târgul de lângă Mănăstirea Prislop au primit notificări de la o casă de avocatură, în numele unei firme din Marea Britanie, în care au fost anunţaţi că nu mai au dreptul să vândă produse imprimate cu numele şi imaginea duhovnicului Arsenie Boca.

Andor Şandor, un cetăţean maghiar, reprezentant al Additional Woldwide Care Service LTD, cu sediul în Marea Britanie, susţine că este deţinătorul legal al drepturilor de proprietate intelectuală asupra „mărcii” Părintele Arsenie Boca, înregistrată la Oficiul European de Proprietate Intelectuală (EUIPO) şi le cere celor care se folosesc de ea să intre în posesia unei licenţe din partea acestei societăţi. „Vă aducem la cunoştinţă că Beneficiarul amintit mai sus este deţinătorul legal al drepturilor de proprietate intelectuală asupra mărcilor înregistrate la nivel european Boca Părintele şi Arsenie şi asupra imaginii industriale a părintelui Arsenie Boca. Motiv pentru care vă solicităm, cu respect, să sistaţi de îndată comercializarea tuturor bunurilor ce poartă denumirea sau imaginea Părintelui Arsenie Boca, având în vedere că aceste bunuri intră sub incidenţa şi protecţia oferită atât de legislaţia internă privind combaterea concurenţei neloiale şi a Legii 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice, cât şi a Legislaţiei europeană”, se arată în documentele primite de comercianţi.

Via

Cu sinceritate vă spun, am râs de mi s-a scrântit falca, cred. Vă dați seama ce e în sufletul omuleților ălora care profitau de naivitatea imundă a românilor și făceau bani din sfântul arsenie?

Și nu faptul că cineva le interzice să mai vândă obiecte chinezești cu chipul minunat al sfântului îi arde mai tare. Asta e, poate nu știați, dar, la un moment dat, în românia, cineva a licențiat cuvântul umbrelă, de toate magazinele de bricolaj au scos obiectele cu denumirea de umbrelă de la vânzare. Deci se întâmplă și chestii mai grave.

Dar cum să ne interzică nouă asta un ungur? UN UNGUR? Sfântul nost este oropsit de unguri? Păi trebuie să punem mâna pe pari, furci, topoare, coase și să mergem la Budapesta, fi-r-ar mama lor de boangheni să fie!!
Pe ei, flăcăi!

49 comentarii

 1. #2

  Eu cred ca boanghena a folosit gogu translate si l-a tradus pe Boc in Boca.

  0

 2. #3

  Genial! Oau! Stai că mai vine. Reacția BOR la chestia asta va fi și mai tare. Eu zic să te apuci de licențiat nume de sfinți, nu îți mai trebuie emigrare.

  0

 3. #4

  Dacă se stie ca la finalul iureșului eroic se dă fasole cu cârnați,vin fiert si o tigaie de fes,chiar ar putea deveni realitate.

  0

 4. #5

  Dupa ce ungurii ne-au furat copoiul ardelenesc, si palinka, acum ni-l fura si pe Arsenie Boca?! Mama lor de papistasi!!! Treceti batalioane romane Carpatii!!!

  0

  • #6

   N-au furat numai copoiul nostru, au furat si cainele ala care arata ca o caciula de oaie dacica nespalata. L-au mai numit si Puli in bataie de joc

   0

 5. I-auzi…. o infractiune.

  0

 6. Arsenie Boca sau Transilvania? Tough decision…

  0

  • #9

   Lasa ca Dumnezeu nu bate cu parul.

   0

  • #10

   Folosiți, băi nene, diacritice că am crezut că-l faci pe bărbos roacher.

   0

 7. #11

  Ba, si stii, dupa nume nu e doar ungur… E evreu ungur! Pixda mamei lui nenorocitului ala de Soros, si aici si-a bagat coada mah?!? Nu-i ajungea #rezist???

  0

 8. Îți dai seama cum a motivat ăla cererea de înregistrare a mărcii: „am moștenit numele Arsenie Boca de la Attila”.

  0

 9. #13

  Pawned!!!

  0

 10. #15

  Oare cum off topic: facem și noi o colecție de bancuri și poante despre oasele regale? Numai bune de distrat prietenii pioși de pe Facebook, că am cam mulți.

  0

  • Cel mai tare banc: PSD a declarat 3 zile de doliu national, in care nu se mai lucreazala comisii, dar lui Iordache i-a venit o idee noua despre cum sa salveze coruptii asa ca doliul s-a anula. Ca se grabeau.

   0

  • #17

   ce bancuri, tataie, ca toata viata lui Mihai a fost o serie interminabila de bancuri: l-a detronat tac’su, l-au detronat a doua oara sovieticii pe langa care se aciuase, legea romana ii cerea un mascul ca mostenitor asa ca a a avut parte de cinci fete. Daca era baiat destept l-ar fi angajat pe Borcea ceva secretar, camerist, cu comunicarea, poate iesea totusi si de un baiat.

   Fetele toate una si una, intelectuale finute (aia arestata in SUA pentru lupte ilegale de cocosi e favorita mea).

   Asa e baetii buni, n-are noroc. Plm, sa traiesti toata viata la umbra vietii pe care ai fi putut sa o ai, dar n-ai avut-o… Ce bancuri sa mai faci?

   0

  • Am dat „dislike” din greseala!

   0

 11. #19

  Din câte știu BOR nu vinde icoane cu Arsenie Boca dar intr-o Biserica nu ai voie cu lumânări cumpărate din alta parte.

  La Mitropolia din Iași este coada la magazinul de lumânări pentru ca acolo se vând si suveniruri, in străinătate lumanarile le poți lua singur dintr-o cutie, ai alături si o zona unde sa bagi banii. La noi de ce nu se implementează asa ceva ? Nu cred ca vine cineva și fura tot stocul de lumanari, sau sa ia una fără sa plătească.

  0

  • #20

   La greci exista acest sistem. Si da, la noi probabil ca multi ar aprinde luminarile fara sa le plateasca. Pentru ca romanul e jmeker si gainar.

   0

  • #21

   „Nu cred ca vine cineva și fura tot stocul de lumanari, sau sa ia una fără sa plătească.”

   Pui pariu?

   0

  • baieti, astia „fura” toate ziarele pliantele si toate care vin la pachet…chestii de care se presupune ca nu ai avea nevoie..lumanarile au multe intrebuintari, cum sa crezi ca nu s-ar fura?

   0

 12. #24

  made my day!!!
  In sfarsit o abordare de calitate la adresa „parintelui”
  Ca a facut-o un ungur nu arata decat buna colaborare dintre etniile noastre!
  la cat mai multe!

  0

 13. jos pălăria în faţa ungurului!
  da’ ce nume interesant are, o fi fan Anton Szandor LaVey? :)

  0

 14. #26

  Adică pot să înregistrez mărcile Ludwig, van și Beethoven și tot ce ține de aceste denumiri?
  Patentez și surzenia, ce mizda pă-sii. Care surzește, ka-ching la băiatu’. Deștept ungurele…

  0

 15. #30

  Asta este clasica plasa intinsa pentru prosti. Cine cade, cade si cu asta basta.
  Marca aia nu impiedica pe absolut nimeni sa vanda icoane cu Boca. As putea explica dpdv juridic aici, dar nu e locul. Va rog sa ma credeti pe cuvant, sunt IP lawyer
  Va las link catre marca inregistrata: https://euipo.europa.eu/eSearch/#details/trademarks/015773997
  si va mai spun ca semnele/obiectele religioase nu pot fi inregistrate ca marca. Deci donsoara poate sa isi puna undeva marca, pentru ca orice judecator o va anula in caz ca da pe cineva in judecata.

  Daca asta ii va impiedica pe micii comercianti de targ sa ii prosteasca pe rumani, cu atat mai bine. Dar impresia mea este ca domnii de la BOR vor vinde mai mult si mai bine de acum, cum lor nu le e frica de vreo lege, lor le e frica doar de Dumnezeu :D

  0

  • #31

   L-a costat minim 850 de euro sa aplice. Daca prinde vreo 10 fraieri care vand chiar creatia lui inregistrata poate-si scoate banii si ceva de un gulas https://euipo.europa.eu/copla/image/M674DBIVNK56FON27UQIXB6ZFGUPOVQWVXKD5U5L4OTWA5GOM2RLPQ6DJKNSK2LSU6XUFW2HQ75UE

   0

  • Daca BocaLoca nu e declarat sfant, deci n-are treaba cu religia, ci e doar un mort la care se duc prostii, se mai incadreaza la ”obiecte religioase” ? Daca se apuca unii si cand poze cu moaca mea, desi nu sunt un sfant :D intra la religioase?

   0

  • Este vorba despre asta https://euipo.europa.eu/eSearch/#details/designs/003564582-0001 nu cea indicata de tine Delia.

   Avand in vedere ca lucrezi in domeniu cum spui nu mi-as lasa o inregistrare pe mainile tale pentru research.

   0

  • #34

   Delia pot sa te intreb ceva serios? Macar un raspuns rudimentar pentru unul care nu stie…

   In cazul de fata, care este diferenta dintre proprietatea intelectuala cu Arsenie Boca (care zici ca e exagerata si nu exista asa ceva) si dreptul la proprietate intelectuala la pastile?

   0

  • #35

   @Mike: Ok, avand in vedere ca ai decis ca nu am dreptate, sa iti explic:
   Link-ul catre care am trimis, este o marca. Ceea ce ai trimis tu, este o desen, din categoria desene si modele inregistrabile ca drept de proprietate intelectuala. Desi ambele (marca si desenul) sunt drepturi de proprietate intelectuala, ele au regimuri juridice foarte diferite si dau exclusivitati diferite titularului.

   1. Marca: odata inregistrata, da exclusivitate titularului de a folosi semnul (in speta cuvintele BOCA PARINTELE) DOAR pentru produsele si serviciile specificate in descrierea inregistrarii si doar pentru acestea. Va las sa va uitati pe lista respectiva.
   Marca inregistrata nu este infailibila: daca se demonstreaza ca nu indeplineste una din conditiile de valabilitate, ea poate fi anulata de catre un judecator. EUIPOeste interesat daca acest semn este considerat „de interes public”, dar nu poate face research foarte aprofundat inainte de inregistrare. Asadar, daca titularul marcii da in judecata pe un amarat ca a folosit expresia BOCA PARINTELE, acesta se poate apara ca este o expresie descriptiva a unei personalitati larg cunoscute, deci marca nu indeplineste criteriul de valabilitate numit „distinctivitate”. Judecatorul, cel mai probabil, anuleaza marca pentru teritoriul Romaniei, ea ramanand valabila pentru celelalte state UE.
   In schimb, expresia ARSENIA BOCA nu este marca inregistrata si poate fi folosita.

   2. Desenele si modelele: Ce ai trimis tu e un desen cu Boca. Fix acest desen nu mai poate fi utilizat de alte persoane, dar altele, pot fi foarte bine utilizate. Nu cunosc pozele cu Boca, dar daca se demonstreaza ca altcineva a creat desenul (proba simpla prin print screen cu o data anterioara depunerii cererii de inregistrare), marca este anulata de catre EUIPO direct pentru toate statele UE.

   In final, nu te pot ajuta daca ai nevoie de un IP Lawyer, angajatorul meu platind gras pentru clauza de exclusivitate. Si eu, spre deosebire de tine, am calcat si pe la EUIPO.

   0

  • #36

   @Mike: Ok, avand in vedere ca ai decis ca nu am dreptate, sa iti explic:
   Link-ul catre care am trimis, este o marca. Ceea ce ai trimis tu, este o desen, din categoria desene si modele inregistrabile ca drept de proprietate intelectuala. Desi ambele (marca si desenul) sunt drepturi de proprietate intelectuala, ele au regimuri juridice foarte diferite si dau exclusivitati diferite titularului.

   1. Marca: odata inregistrata, da exclusivitate titularului de a folosi semnul (in speta cuvintele BOCA PARINTELE) DOAR pentru produsele si serviciile specificate in descrierea inregistrarii si doar pentru acestea. Va las sa va uitati pe lista respectiva.
   Marca inregistrata nu este infailibila: daca se demonstreaza ca nu indeplineste una din conditiile de valabilitate, ea poate fi anulata de catre un judecator. EUIPOeste interesat daca acest semn este considerat „de interes public”, dar nu poate face research foarte aprofundat inainte de inregistrare. Asadar, daca titularul marcii da in judecata pe un amarat ca a folosit expresia BOCA PARINTELE, acesta se poate apara ca este o expresie descriptiva a unei personalitati larg cunoscute, deci marca nu indeplineste criteriul de valabilitate numit „distinctivitate”. Judecatorul, cel mai probabil, anuleaza marca pentru teritoriul Romaniei, ea ramanand valabila pentru celelalte state UE.
   In schimb, expresia ARSENIA BOCA nu este marca inregistrata si poate fi folosita.

   2. Desenele si modelele: Ce ai trimis tu e un desen cu Boca. Fix acest desen nu mai poate fi utilizat de alte persoane, dar altele, pot fi foarte bine utilizate. Nu cunosc pozele cu Boca, dar daca se demonstreaza ca altcineva a creat desenul (proba simpla prin print screen cu o data anterioara depunerii cererii de inregistrare), marca este anulata de catre EUIPO direct pentru toate statele UE.

   In final, nu te pot ajuta daca ai nevoie de un IP Lawyer, angajatorul meu platind gras pentru clauza de exclusivitate. Si eu, spre deosebire de tine, am calcat si pe la EUIPO.

   0

  • Mike eu din ce vad acolo inteleg ca fix poza aia nu poate fi vanduta. Cu textul ala.

   0

  • #38

   Este o reprezentare grafica a lui Boca cu un text. Cu ce ii impiedica sa vanda alte reprezentari garafice cu alte texte sau fara? Numele lui Arsenie Boca oricum nu il poate detine cineva.

   0

  • #39

   @Maraka:
   Exista mai multe tipuri de proprietate intelectuala: marci, drepturi de autor, desene si modele, brevete, denumiri de origine protejata etc. Fiecare protejeaza altceva si au caracteristici mai mult mai sau mai putin diferite.
   In cazul cu Boca, este vorba de o marca si de un desen. Acestea sunt semne ( reprezentari grafice), care in anumite conditii pot fi protejate pentru ca un comerciant sa il poata folosi exclusiv si sa investeasca in imaginea sa pentru promovarea produselor/serviciilor sale. Am spus ca in cazul lui Boca inregistrarea este abuziva pentru ca nu corespunde anumitor criterii legale. Nu mai dezvolt in plus, caci e destul de tehnic.

   La medicamente, e un pic diferit. Ele sunt protejate in principal printr-un brevet. Brevetul reprezinta un drept conferit in baza unei inventii care presupune cercetare si aceasta noua inventie trebuie „sa nu fie evidenta unui om de meserie priceput”. Durata de protectie pentru un brevet este de 20 ani, dar cum procedura de aprobare a unui medicament dureaza mult, protectia se mai poate extinde cativa ani. Pe scurt, pe timpul protectiei, doar inventatorul sau cel care a cumparat brevetul poate pune pe piata medicamentul. Dupa expirarea duratei de 20+ ani, medicamentul devine generic si il poate produce orice companie farma.
   Ex: Ibuprofenul este substanta activa devenita generica si o produc multe companii sub diferite denumiri: nurofen si altele

   0

  • #40

   Escrocul scrie destul de clar „să sistaţi de îndată comercializarea tuturor bunurilor ce poartă denumirea sau imaginea Părintelui Arsenie Boca”. TUTUROR.
   Oricum, smecherul o omis ceva: daca s-a pus cu BOR a belit pula in Romania. Ar mai fi o varianta, sa faca o intelegere cu Inaltul si Barbosul Daniel si sa imparta un milion sau doua frateste, ca intre escroci. Chiar sa imparta la 3 daca miroase ceva si psd-ul.

   0

 16. #41

  inseamna ca toti comerciantii si bor si’au luat o mare MUIE!

  0

 17. #42

  Vin aici sa ma distrez, si sa aflu noutatile, de exemplu. ca romania se scrie asa simplu: rtomania!

  0

 18. Faina gluma :)

  ….
  .
  LOL!

  ….

  BOR si/sau statul roman ar trebui sa actioneze imediat in justitie pe cetateanul ungur cu toata seriozitatea, pana la anularea respectivei marci obtinute abuziv si obtinerea de daune interese, mergand pana la punerea in discutie in mecanismele europene de la Bruxelles.

  0

 19. #44

  Putem inlocui boca cu mihai; e tot brand.

  0

 20. #45

  Eu ii banuiam de ticalosie pe BOR SI PreaMuitul Daniel. Dar sa fii atat de prost, cu toti banii tai multi luati de la babe, nu credeam. Hai mah Dani mah. Pai v-a trecut prin cap sa interziceti lumanari „din afara” in lacasele voastre de lins icoane, dar nu v-ati gandit sa il inregistrati pe Boca sa fie doar al vostru.

  0

 21. #46

  Nu este ideia mea, dar va dau un pont. Sa se vanda poze cu Ion Creanga, nu se prinde nimeni.

  0

 22. Asta e razbunarea lor ca am patentat kurtos colacii.

  http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/kurtos-kalacs-produs-romanesc-autoritatile-vor-recunoasterea-in-ue-a-celebrului-cozonac-ca-produs-cu-origine-protejata.html

  Acuma serios vorbind, nu trebuie ceva justificare pentru proprietatea intelectuala? Adica as putea inregistra si eu numele Cetin la oficiul ala si dupa aia sa primesc dividende cand e folosit?

  0

 23. Poate că și „…furci, topoare, coase…” sînt deja… licențiate !

  0

Citește și...

Comenta cineva la un moment dat că o femeie în jeanși și tricou are sex appeal cât o mătură. Femeia, continua omul meu, e femeie doar când poartă toculeț și rochițe. Ha! Maddame în pantofiori și fustiț cățărându-se pe elicopter. S-ar bucura inginerii de proiect, săracii, că singura cucoană pe care o văd e […]