Urăsc bărbații

copil

Scris de Valentina

Urăsc bărbații. Pe toți. Chiar mai mult decât peștii de sticlă și mileurile macrame de pe televizor. Toate, la un loc sau separat, îmi dau senzația de dezgust, de evacuare din viață. Nu a fost mereu așa. Am iubit un singur bărbat. Pe tata.
Aveam vreo 4 – 5 ani pe când am început să întreb unde e tata, de ce nu mai vine tata, de ce nu am și eu un tată care să vină cu ceilalți tați de la serviciu și să-și parcheze dacia în curte, să alerg să-i iau servieta și să mă ia în brațe, să mă care zâmbind în brațe iar eu să chicotesc și să-l întreb șireată “Ce mi-ai adus?” și să bag mâna în buzunarul servietei și să găsesc o bombonică.

– Mamă, de ce nu mai vine tata?
– A plecat, zicea ea și devenea din ce în ce mai abătută.
– Unde-a plecat?
– A plecat în jurul lumii.
La început, n-am înțeles ce înseamnă acest “în jurul lumii”. În mintea mea de copilă blondă, în jurul lumii nu trebuia să fie mai mult decât la coadă la lapte.
– Stă mult? Când vine?
Într-una din zile, după lungi și interminabile insistențe, mama m-a luat de umeri și mi-a zis:
– Tac-tu nu mai vine! S-a dus la dracu-n praznic în ocolul pământului…

Wow, cool! îmi ziceam eu în gând. Cât de tare poate să fie asta!… Adică tata a evadat din dependența emoțională de care toți suferim și s-a dus să cunoască lumea? Ce tare!
Îl și vedeam navigând pe oceanele învolburate, cum dă mâna cu băștinașii din Peru, cum face focul cu africanii din Congo, sau cum negociază pentru un sul de mătase în China… În amintirea mea, tata începea să semene din ce în ce mai mult cu Marco Polo sau cu Magelan. Era expresia libertății.

Cred că tot pe-atunci s-a născut în mine dorința de aventură. Ce poate fi mai mișto decât să te duci hai-hui prin lume, fără o țintă anume, mânată doar de dorința de a cunoaște, de a explora, de a face schițe pe pagini de carton vechi și de a fi liberă.
Dar n-aveam timp prea mult să îmi planific plecarea mea în lumea largă decât în orele când mama mă încuia în camera mea. Îmi dădea teme interminabile de făcut sau mă obliga să copiez cărți întregi doar ca să mă țină ocupată, timp în care dinspre camera ei se auzeau zgomote ciudate. Dar, de cele mai multe ori, asta se întâmpla noaptea și nu prea știam ce se întâmplă pentru că eu dormeam. Știam că primea vizite pentru că auzeam ușa de la intrare și auzeam mai multe perechi de pași pe hol dar n-am auzit niciodată vreo altă voce. Doar ea râzând, oftând, gemând sau cântând. Alteori mă uita încuiată acolo, nemâncată și mă trezea dimineața:

– Trezește-te, Florentino, întârzii la școală. Să faci dracului ceva în viața asta, să n-ajungi un pierde-vară ca tac-tu.
Cred că semănam foarte mult cu tata când eram mică pentru că de câte ori se uita la mine își amintea de el. Dar eu plecam la școală fericită că am avut mult timp să călătoresc imaginar cu el și să-mi planific aventura mea. Planul meu era simplu: mă duc pe plajă și caut sticle. Trebuie să fi trimis el o sticlă cu un mesaj în ea. Voi citi mesajul care îmi va spune unde e el iar eu voi fura un vapor din portul Tomis și mă voi duce la el și ne vom continua călătoria în jurul lumii.

În universul meu, Marea Neagră era singura apă din lume deși știam că există multe oceane dar sunt mult mai mici și o să scap de această ebuliție inutilă a mamei și de secretele ei nocturne care se îndeseau. Într-o noapte am auzit o voce de bărbat. Sau poate mi s-a părut. Cert e că eu eram mulțumită că sunt lăsată în pace și nu mai sunt cicălită cu “să faci ceva în viața asta”. Planul meu de aventură se îmbunătățea. Când o să plec, o să iau și cățelușul ăla de lângă cantină care doarme pe canalizare cu mine pe vapor. Și-o să-mi țină de urât până în America de Sud unde mă așteaptă tata.

Începusem să-mi fac planuri de provizii, cum să conserv apă potabilă în sticle de lapte și cu ce viteză de croazieră o să navighez. Și dacă o să mă atace pirații?! Da, la asta nu mă gândisem. Or să arunce harpoanele și-or să se cațere pe punte până la timonă, unde sunt eu, dar eu o să mă lupt cu ei…
Ah ce urât e ăsta! Zbang, un picior în burtă. Uăhăhă, ăsta n-are dinți, zbang un felinar în cap. Oh shit! E unul care mi-a sărit în spate și încă unul care s-a aruncat pe mine. Ce naiba de vis e ăsta că sunt tot în dormitor și ușa e deschisă?! Până să mă dezmeticesc, animalul ăla m-a înșfăcat și s-a urcat pe mine. M-a siluit acolo-n pat în timp ce mama râdea beată cu altul în camera ei.
– Ajutor! Ajutooor! Tata! Tataaa! Tataaaa!

În noaptea aia am plecat pe plajă. Mi-era rușine și teamă. Și scârbă. Și teamă. Am luat-o de-a lungul plajei și-am dat cu piciorul în toate cioturile și sticlele de pe plajă. Speram să găsesc sticla de la tata. Dar n-am găsit nimic, decât niște sticle goale care miroseau a bere. Am dormit sub movila aia militară de la capătul digului. Dimineață mi-am dat seama că sunt plină de sânge. Am intrat în mare să mă spăl. N-aș mai fi vrut să ies. Deja veneau turiștii la plajă. Am urcat peluza plină de buruieni și m-am dus la Cornelia, o colegă de etnie romă care m-a găzduit la ea vreo două zile până când a aflat mama și a venit și m-a luat acasă.

Cred că-ți dai seama că din momentul ăla aventura și planurile mele de a cuceri lumea s-au dus de râpă. Viața mea primise prima palmă și nu era ultima. Toate relațiile mele – chiar și cele inocente – cu băieți și mai târziu bărbați s-au terminat prost. Cu mama n-am mai vorbit deși până la terminarea liceului am locuit cu ea. După doi ani de lucru la un butic unde trebuia să servesc patronul ca o cadînă m-am înscris la facultate. Anii mei de studenție au fost ani de trezire la viață, de muncă și de definire. Am absolvit ca șefă de promoție surclasînd tocilari și copii inteligenți doar prin continuă concentrare și un permanent focus pe munca mea. Greu, pentru că nu mă consider o femeie inteligentă, ci doar una care muncește mult. Tot în studenție am avut și prima relație cu o femeie. Nu pot să spun că mi-a plăcut, doar că mă simțeam în siguranță.

Nu mai locuiesc în țară de ceva vreme. Acum o lună am primit un mesaj pe Facebook de la o vecină că mama s-a îmbolnăvit, că a luat-o salvarea de acasă. M-am dus la ea și am vorbit. Mult. Pe urmă am trecut pe-acasă. Totul părea din altă lume. Casa mi se părea prea mică. Ușile mi se păreau prea mici. A, uite cana cu care am băut apă atâția ani! Buzele mele recunoșteau forma acelei căni de metal care îmi stingea setea. Și holul. Și camera… Patul meu. Sub pătură mi-a fost teamă să mă uit. Eram convinsă că sub pătură stătea ascuns piratul. Am cotrobăit ceva prin sertarul de la măsuță. Erau câteva caiete de-ale mele din liceu. Și niște mâzgălituri cu o corabie. Am trecut și prin camera mamei. O răcoare stranie îmi spunea că ea n-o să fie bine. Și m-am întristat. Am avut intenția să mă uit și prin sertarul de la dulapul ei și chiar am făcut-o. Erau acolo legitimația ei de sudoriță la Navrom, un carnet de CEC cu 6 lei pe el, facturi de curent și de gaze, un carnețel cu notițe de piață: cartofi 1kg, ulei 1 sticlă, 4 mere, 1 varză, și niște bilete de tramvai. Printre ele am dat peste o foaie îngălbenită de vreme. Era mesajul din sticlă al tatei.

Raport autopsie:
Numitul ****** Constantin, fiul lui Ion şi Maria născut la data de 18.03.1944 în Fundătura, jud. Bacău, cu ultimul domiciliu în Bucureşti, Calea Victoriei (…) a fost împuşcat mortal, în data de 23.12.1989. Conform raportului de constatare medico-legală nr. A3/125/1989/15.02.1990, moartea sa a fost violentă şi s-a datorat împuşcării (plagă împuşcată hipocondrul drept şi hemoragie internă).

Îți mulțumesc că mă citești.

Poți susține cetin.ro cu un abonament de 3 USD

145 comentarii

 1. #1

  Ba, am 31 ani si plang ca un copil!
  Ultima oara am plans cand s-a nascut fii-mea, acum 4 ani., de bucurie.
  Valentina, oricine ai fi, ai tot respectul meu. Fie pt ce ai relatat si pt cum ai depasit situatia, fie pt eventuala fictiune si modul de a povesti.

 2. Mă uit ca vaca în râpă și nu știu ce sa spun.

  Prin ce drame trec unii.

  Frumoasă scriitură

 3. #4

  Vai…

 4. #5

  Singurul articol care a putut sa ma impresioneze mai tare ca articolul lui Arhi despre fumat de acum ceva timp.

  Superb.

  Superb scris.

  Felicitari.

 5. #10

  Frumos articol, frumoase comentarii!

 6. #11

  nu poti comenta multe dupa un text din asta, dar simti nevoia de a-l sustine (da, da, de a da un like).
  Daca e real doare al naibi de mult. Te face sa te gandesti de doua ori la cate lucruri ai luat de-a gata si cat de goale erau problemele tale din facultate cand te suparai pe ai tai ca nu-ti ajung banii de bere.
  Daca e fictiune atunci cu siguranta putem astepta o carte de citit.

  • #12

   Carte de citit? :-(

  • #13

   Dan Andrei, mai exista si carti de joc, carti de colorat, carti de banda desenata, carte de munca, carte postala, carte de vizita, etc.
   Sau ti-ai jucat ultima carte?

  • Ma gandesc ca a vrut sa spuna „carte care sa merite citita”. Subtilitatile limbii sunt subtile pt unii…

 7. #15

  Profund! Trist!

 8. #16

  Drama nu e moartea tatălui, era prea mică să o perceapă cum trebuie, însă maică-sa… nu am cuvinte. Sper că ești bine, fată dragă.

  • #17

   s-o perceapa cum trebuie…:))))) nu s-o perceapa la adevarata valoare?:)))

  • #18

   Da, exprimare nefericită, dacă o iei așa. Am vrut să evit exprimarea „să o perceapă ca pe o tragedie”, cum ar fi făcut-o dacă era mai în vârstă. Dispariția tatălui a fost prilej de fantezii cu pirați pt ea atunci. Și oricum ai da-o, e de căcat că așa s-a întâmplat, dar dacă ar fi să alegi, cred că așa i-a fost cel mai bine – din punctul ăsta de vedere. Pentru că BINE clar nu i-a fost.

   Ești cârcotaș.

  • #19

   Deci: a fost de căcat și n-a fost bine. Concluzie fină și tranșantă, cu aplicare universală, de la „Moartea căprioarei” la toți diplodocii ăia morți pe câmp din „Jurassic World”. Părerisme.

  • Și tu ce faci, ai coborât din corcoduș să explici tuturor că AU PĂRERI? Da, măi mucea, părerea mea că MĂ-SA e de vină și că acolo e drama, nu în faptul că a murit ta-su, fiindcă era prea mică atunci să o lovească în moalele capului. Ca să vezi, unii oameni gândesc pentru ei, în timp ce alții arată cu degetu’ și spun „hăhăhă, părerisme, tu gândeșt, hăhă”. Pe principiul „m-ai ți minte knd noi chioleam și proști stătea s-ănvețe?”. Jet la coteț.

  • #21

   Laura, calmează-ți sânii.

 9. #22

  Un text de nota 10, nu am mai vazut asa ceva pe arhiblog scris de o femeie. De cum am vazut titlul am banuit ca nu o sa aiba un continut in care spurci barbatii.

 10. #23

  Frumos scris si ai crescut frumos. Imi era dor de ceva real intr-o lume superficiala. O realitate urata, insa ma bucur ca ai trecut partial peste si o poti controla cumva. Daca nu, vino sa vb cu marele urs.

 11. #25

  Iti recomand sa stergi sau modifici numarul raportului de constatare medico-legală. Internetul lasa urme

  • #26

   E ok, e doar o poveste. Precum vezi in raportul real de autopsie scrie ca a fost impuscat in domiciliul sau.

  • #27

   Sunt si eu curios cum e sa fii impuscat in domiciliu….

  • #28

   Datele sunt partial corecte.

   Simplu, daca stateai in zonele fierbinti de la revolutie si scoteai capsorul la geam, pe dupa perdea sa vezi ce se intampla … ZBANG!
   Si nu doar la comitetul central (piata revolutiei de astazi) ci si in alte locuri, unele ciudate: drumul taberei, orizont, etc.

  • #29

   Daca faci efortul sa cauti mai multe informatii o sa afli despre barbatul din poveste (care cel mai probabil nu are legatura cu restul fictiunii) ca a fost impuscat in timp ce incerca sa stinga draperia care luase foc de la trasoare.

   tl;dr: pe geam poti fi impuscat in domiciliu, mai ales daca esti vizavis de ceva obiectiv important.

  • #30

   Also, pentru baietii care dau minusuri fara sa cerceteze si care mai cred si in mos craciun, probabil nu vi s-a parut nimic dubios nici in faptul ca „la 4-5 ani” autoarea s-a gandit ca, citez, „tata a evadat din dependența emoțională de care toți suferim”.

  • @niznai, da, dacă faci analiză pe text găsești multe scăpări d-astea. :) Cred că tipa n-a stat să-și intre în personaj în funcție de trecerea anilor atunci când scria, ci a povestit din perspectiva ei de-acum, de la o vârstă la care știe… mai multe cuvinte :))

 12. #32

  …sper ca iti dai seama ca e ma-ta de vina pt problemele tale psihice si pt faptul ca esti „lezbianca”…

  • #33

   Ai uitat violul. Nimeni nu vorbește de viol. Too soon?

  • #34

   Care ma, „lezbienii” sunt oameni normali la fel ca sibienii sau ieșenii, spre exemplu, n-ai învățat ca ține de diversitate și ca nu avem voie sa privim asta ca ceva anormal?

   În plus, se știe ca bărbații sunt porci și ca merita sa se împerecheze numai intre ei.

   Un lucru ii scapă din construcția logica, gen, cât de rahat i-ar fi fost viața sa fi avut doua mame sudorite.
   Cu strapoane și ogdoane pan’ la liberare.

   E bine can’ totu’ se termina cu bine, nu?

 13. #35

  Reala sau nu, povestea merita dezvoltata și pusa pe hârtie.
  Fata, ai un talent remarcabil, ai reușit sa ma porți în povestea și în trăirile tale ca și cum ar fi fost ale mele
  Mulțumesc

 14. Bun, am înţeles drama, textul e bine scris, dar mă întreb: sînt psihopat dacă nu mă mişcă deloc?

  • #37

   Nu, dar un Drasius Kedys nu traieste si-n tine !

  • #38

   Da. Da, esti.

  • Lăsând la o parte drama asta „nemiscatoare” a unei fetițe violate , a unei familei distruse sau poate a unei soții poate prea îndurerata sa mai judece rațional, poate ar trebuie sa fii mișcat de ce s-a întâmplat cu restul martirilor de la revoluție care au murit, au lăsat familiile fără răspuns doar ca tu sa fii liber sa fii psihopat

  • #40

   da, esti.

  • Perfect. De cînd muncesc să devin! Unde pot să-mi ridic diploma?

  • #42

   Lipsa de empatie nu e neaparat o dovada in acest sens. Fiecare reactionam altfel. Pe mine textul recunosc ca m-a impresionat.

  • #43

   Se pare ca rezonez cu ratza…e bine scris dar am auzit povesti si mai si…deh stau mai la moldoveni asa…
   Si se pare ca domnitza in cauza uraste barbatii din cauza unei femei…. nimic nou sub soare…
   Concluzia ar putea fi una singura…parinti aveti grija de copii vostri…
   Mi se pare cel mai josnic si inuman lucru posibil ca tu ca parinte sa fi cel care ii face rau copilului tau(direct sau indirect)…

  • #44

   moldovene, esti tampit sau la voi violul e deja ceva normal? un tip o violeaza, dar ma-sa e cea vinovata, ala nici nu exista? v-a ars alcoolul toti neuronii?

  • #45

   Nu sefu , nu dau nici un scuipat pe animalul care a violat-o dar am o problema mare cu maica-sa…

  • #46

   Aici poate are si Romeo pe undeva dreptate…

  • #48

   Da, nici pe mine nu m-a mișcat cine știe ce, oricum economia textului nu permitea dezvoltări mai ample. Top five violuri literar-artistice: scena din ” Irréversible”, boieroaica din „Răscoala”, Sansa Stark, Adebisi când îl lăchește pe mafiotul ăla mic, Maia&Minerii din „Balanța”. Și, cu voia dumneavoastră ultimul pe listă, eu.

  • animaloo n-a violat pe nimeni. ce tot dati cu animaloo?

   arhi: si ma-sa e vinovata la fel de tare ca violatorul. Ala „macar” a violat-o o singura data nu pana la 18 ani constant.

  • #50

   Nici pe mine. Era o publicație, acum o mie de ani, „Povestea Mea”, parca, plina cu texte ca asta și avea ceba succes pentru ca sunt multi care simt nevoia sa empatizeze cu suferința altora.

   Stilul povestirii e un pic evoluat, încă pare cu fire rupte, cum i-ar ieși unui om simplu și încă marcat de evenimente, dar neconvingător.

   Mai multa drama, va rog,mai mult despre durerea, chinurile psihologice, despre apăsarea de a trai atâta vreme în casa cu un complice la viol,care îți e și părinte.

   Meh, eu as fi scris mai bine, gen.

  • #51

   @ratza. Stai linistit. Cred ca un psihopat adevarat n-ar fi scris un ghid de folosire a toaletei.

 15. Era odata intrebarea „pai de-aia am murit noi la revolutie” da’ acuma nu mai e.

 16. #53

  cam cat de proasta trebuie sa fii pentru a`ti expune drama familiala si a`ti denigra familia pe un blog care nici macar nu e al tau? sa`ti fie rusine!

 17. #58

  Extraordinar textul, stau la birou si lacrimez ca un copil !

 18. #59

  Mare branza. Zici ca sunt romanele politiste pe care le-am citit intr-o vara ca mi-am uitat cartile la bucuresti…

 19. Ce scandal mă așteptam să iasă când am citit titlul, ce am plâns când am citit restul. Nu pot să spun decât..bravo.

 20. #61

  daca vezi asa ceva intr-un film zici ca e cliseu. dar in viata reala cand vine, vine asa ca o maciuca. frumos scris, valentina. buna alegere arhi.
  p.s. senzatia de final e ca la furnica din desert: „jap! jap! din senin”

 21. #62

  Nu vreau si nici nu pot sa spun ceva despre articol. As vrea sa-mi pice in mana individul care a profitat de tine si sa stiu ca e el. L-as lasa olog.
  Sper ca vei gasi intr-o zi un barbat de care sa te poti indragosti si care sa te merite. Nu suntem toti niste nenorociti. Dar inteleg cat de greu iti este sa mai ai incredere in cineva.

 22. #63

  Pe mine recunosc ca nu m-a miscat nicicum. E drept, ca barbat cred ca ma identific greu spre deloc cu asemenea povesti. Nu ma consider psihopat, departe rau de mine asa ceva si cred ca nu ar trebui sa fim blamati noi astia care nu empatizam. Pur si simplu asa sunt unii construiti, pe acest tipar.

 23. #66

  Daca urasti barbatii de ce nu te omori

 24. #71

  Trista relatare… Dar eu n-am inteles de ce uraste Valentina barbatii? Inteleg ca e nasol sa iti iei viol si nu vreau sa zic ca ala de a violat-o nu e vinovat. Din ce am citit, concluzia este ca ea si-a luat viol din cauza ca ma-sa si-o tragea la intamplare cu unu-altu si aducea in casa tot felul de darlai. Unu o viola in timp ce ma-sa radea , beata cu altul in cealalta cameara. Daca ma-sa nu-si aducea in casa toti neispravitii sigur erau sansele mult mai mici ca Valentina sa-si ia viol. Oare nu e cam aiurea sa urasti barbatii pt ca ma-ti ii placea sa si-o traga cu diversi in casa in care dormea si copila ei? Raman cu intrebarea: De ce uraste Valentina barbatii?

  • #72

   ba subunitarule, ma-sa a futut-o, nu un barbat?

  • Și tu poți fi în situația unui dârlete chemat de o milferiță la ea acasă să v-o trageți nebunește. La urma urmei, lucrurile astea se întâmplă peste tot și până într-un punct sunt ok. Faptul că ăla era un jeg uman și maică-sa… era orice altceva decât o femeie cu instinct uman/matern, nu ține de situație, ci strict de căcatu ăla de om.

  • #74

   A futut-o un bărbat, nu toti!

  • Arhi, dacă un tîmpit a violat-o şi îi urăşte pe toţi bărbaţii, rezultă că mă urăşte şi pe mine, fără să mă cunoască. Iar asta e clar că e un lucru bun nu? Ce logică de căcat! De ce ar trebui să rezonez şi să fiu impresionat de toate poveştile triste de pe pămînt, riscînd să ajung un ipocrit sinistru care o să rămînă cu impresia că a făcut ceva? Ar trebui să detest TOATE femeile doar pentru că mi-am furat-o de multe ori? Cîştigă cineva ceva din faptul că mă las atins la corazon de dramele altora?

   Mie mi se pare trist că ştie că are o problemă şi nu vrea s-o rezolve. Exact ca garniţele de untură care se plîng că nu slăbesc, în timp ce refuză orice dietă sau schimbare de regim alimentar.

  • #76

   Ce prosti sunteti, adica daca ea a pus in titlu ca uraste barbatii voi va agitati si trageti concluzii, ca isi pregateste razbunarea sa ne castreze pe toti. Chit ca niciodata sa nu te iei dupa ce zice o femeie.

  • Ne uraste nu in sensul ca vrea sa ne faca rau ci in sensul ca nu vrea sa aiba de-a face cu noi. Ori aveti IQ mic ori nu intelegeti complet expresiile din limba romana

  • Si sa ai tu pretentia de la cineva cum sa reactioneze dupa o trauma mi se pare…n-am cuvinte.

  • Si nici macar ca nu vrea…nu poate sa aiba de-a face cu noi. Tu n-ai accepta nici sa mananci ceva ce nu iti place si ai pretentia ca ea sa-si revina una-doua dupa un viol care a fost prima ei experienta sexuala cu un barbat

 25. #80

  @semi-offtopic: sa spui ca toate femeile sunt curve ca te-a inselat una e ok, sa spuna una ca uraste toti barbatii ca a fost violata de unul, mmmvaaaaai, ce generalizare urata. amuzant.

  • #81

   Dar ei nu i-a spus cineva ca barbatii sunt naspa, ea s-a simtit mereu parasita (de taica-su), respectiv in pericol (nenorocitul ala), iar aceste sentimente f puternice erau asociate cu barbatii. Mai si zice fata ca nu ca i-a placut in mod special cu o fata, dar se simtea in siguranta.
   Ca netul e plin de sfaturi necerute, bag si eu: valentina, daca nu ti-a placut niciodata cu adevarat sa te culci cu o fata, gandeste-te daca nu cumva esti straight si nu te apropii de barbati de frica. Poate cu ajutorul unui terapeut te lamuresti. Ai trecut prin iad, nu il prelungi mintindu-te, ca ai ajunge ca homosexualii din dulap care pastreaza o fatada insurandu-se, tot de frica o fac si ei. Iti urez toate cele bune, si iti trimit o imbratisare.

 26. „Fairy tales do not tell children that dragons exist. Children already know that dragons exist. Fairy tales tell children that dragons can be killed.” GK Chesterton

  „Out of suffering have emerged the strongest souls; the most massive characters are seared with scars.” Khalil Gibran

 27. #83

  Iliescu e de vina.

 28. #84

  Trist ! Dar e tragic cand citesc unele comentarii ! Radem glumim dar … unii mai bine ar parasi incinta !

 29. #85

  Frumusica povestioara. La cum e scrisa, eu as zice ca e un Valentin, nu o Valentina :)

 30. #86

  si urasti barbatii pentru ca…? ma scuzi, ai o poveste trista. dar de la asta pana la „urasc toti barbatii” e cale lunga. o ura prosteasca, fara rost. uraste-o pe ma-ta, ca merita.

  • #87

   ala care a futut-o nu are nicio vina, era beat.

  • #88

   nu interpreta aiurea. ala era/este un dobitoc si merita aplicate toate ideile din saw pe el.

  • #89

   semeketh, nu cred ca are nevoie de motiv. Poate ura pur si simplu ca asa doreste.

  • #90

   @vladimir, ura-i un sentiment a draq de naspa. e o combinatie de ignoranta si frica. a nu se confunda cu dispretul. n-are nici o legatura.

  • #91

   semeketh, te inteleg si ai dreptate. Dar tehnic poate ura fara niciun motiv doar ca asa pofteste. Si nu are nimeni ce s-i faca.

   Si nu uita ca mai e o problema: practic tu nu ai cum sa iti dai seama daca ea chiar uraste sau nu, n-ai cum sa verifici asta. Poate ca doar o declara pur si simplu. Poate nici nu stie exact ce este ura, poate ura pe care o inteleg eu este diferita de a ta sau de a ei. Poate ca zice ca uraste doar din cauza intamplarilor, dar real nu are nimeni cum sa verifice acest lucru.

  • #92

   samacac, nu incerca cai logice si nici empatie, un naziboy adevarat isi respecta ideologia. No empaty, no logic.

  • #93

   aveam senzatia ca cineva incearca sa ma muste de cur. intru pe blog si hopa… georgel.

  • #94

   mă distrează asta cu ”de ce urăște toți” bărbații. pentru că uneori mă iau cam (prea) în serios, voi face următoarele digresiuni:
   1. n-ai/n-ati auzit de figuri de stil?!
   2. mă iertați, dar, în general, bărbații nu prea au cum să înțeleagă ce e ăla viol și cum influențează victima. o agresiune atât de brutală fizic și atât de anihilatoarea a voinței victimei privind o situație atât de intimă are repercursiuni mai grave și mai importante la nivel mental decât aproape orice alt tip de agresiune. doar o altă victimă a unui poate înțelege cu adevărat. în plus, vorbim de un viol asupra unui copil. de asemenea, femeile sunt un pic mai predispuse să înțeleagă într-o mai mare măsură care-i situația pentru că asupra celor mai multe dintre ele s-au exercitat fapte, care, deși nu reprezintă viol în sensul codului penal și/sau în sensul larg acceptat, reprezintă/vizează sexul/intimitatea cea mai intimă și de cele mai multe ori sunt percepute ca agresiuni: fluieratul ”admirativ”, comentarii de genul ”ce ți-aș aia li ailaltă”, ridicatul fustei unei femei pe stradă, pipăitul unei femei, mai ales în zonele intime, ca să nu mai vorbim de cei care se lipesc de femei cu p… sculată în locuri publice sau nu. nu zic că toate femeile se simt agresate de toate aceste actiuni, sunt unele care percep un fluierat ca pe un compliment de exemplu, dar aș pune pariu pe ce vreți voi că 99% din persoanele de sex feminin de peste 13 ani (sau chiar mai puțin) au fost măcar odată în viața victimele unei acțiuni de genul celor enumerate pe care au perceput-o ca agresiune (le-a fost teamă, și-au simțit voința anihilată, orice alt sentiment negativ). nu neg că sunt și bărbați-victime ale violului (de aceea am folosit mai sus cuvântul ”victimă” și nu ”femeie”), dar procentual ei sunt muuult mai puțini decât femeile (și nu vorbim doar de violurile reclamate, și în cazul femeilor sunt mult prea multe nereclamate), iar barbați care să se simtă agresați de acțiuni genul celor de mai sus (mai ales din partea unei femei) cred că sunt și mai puțini. cred că este un singur caz în care bărbații se simt mai agresați decât femeile: când cu privire la un bărbat heterosexual face gesturi de apreciere sexuala un alt bărbat, dar am senzația că sunt implicate alte procese psihologice.
   3. acum fac pe psihologul amator. posibil ca primul bărbat despre care să fi perceput că a greșit față de ea să fi fost chiar tatăl. copiii percep altfel, ei pot să perceapă plecarea unui părinte ca un abandon față de copil. iar când părintele rămas, persoana în care copilul are instincual cea mai mare încredere zice ”tac-tu a plecat în lume”, perceperea abandonului, cel puțin la nivel inconștient/subconștientă să fie și mai puternică. sunt copii care percep inclusiv moartea părintelui (accident, boală, etc, nu doar sinucidere) ca pe un abandon, ce să mai vorbim de o plecare aparent voluntară.

  • #95

   ba ady, nu zic ca-i tl:dr. ca daca te exprimai ca un om inteligent poate citeam. ai acolo un text lung fara cap si coada in care ai incercat sa expui niste idei care nu-s ale tale.

  • #96

   si ce sa vezi ?

 31. #97

  Nu-mi vine sa cred si niciodata nu am stiut la ce sa mă astept.aibdat dovada de o putere de care probabil foartenputina lume este capabila. Nu pot sa zic ca-ti doresc o viata in care sa ai parte de tot ce ti -a lipsit pana acum.

  • #98

   cum cum?

  • #99

   Brobabil estem de alte nadzionalidade ca Tim bei, adgel Tim gare zgrie dez aidjea, vednit de be aldă blanetă, zige el, da noi gredem cu dodzii gă e oldean.

 32. #100

  Frumoasa scriitura si sensibila, dar probabil ca trebuie putin mai multa atentie la detalii. Nu prea pricep eu cum o sudorita la Navrom locuieste pe Calea Victoriei, nici cum Marea Neagra e tot pe langa Calea Victoriei, nici daca autoarea si-a luat numele de scena Valentina sau Florentina. Oricum, detalii irelevante si eu sunt carcotasa, insa din cauza lor povestea nu imi atinge sufletul ca una despre care pot crede ca e reala, ci doar ca o fictiune. Emotionanta, intr-adevar.

  • #101

   Mda… Pentru ca nu-i asa, dupa ce sotul murise trebuia sa ramina legata de Calea Victoriei. N-ar fi avut „n” motive sa plece de acolo…
   Unii aveti o logica…

  • #102

   Din toata povestirea reiese ca nu au schimbat deloc casa, cu atat mai mult orasul. Se pare ca si mileurile, si camera, si totul au ramas aceleasi. Dar poate ma insel eu. Am facut doar analiza pe text, iar eventualul mutat mi s-ar fi parut in detaliu demn de mentionat.

   In fine, povestea are tot ce ii trebuie ca sa atinga suflete: un crescendo misto pana la deznodamant, emotie, coerenta, de toate. Insa nu am cum sa nu remarc faptul ca contine tot ce ar trebui pentru o drama bine pusa la punct: disparitia tatalui, o mama oribila (bine ca nu e vitrega ca in Cenusareasa), mare, plaja, viol, pirati, lesbianism, colege de alta etnie, curvasareala, moarte a mamei care inchide frumos povestea, deznodamant dramatic. Absolut de toate, pentru toti.

 33. Da de Mădălina Manole că s=a mierlit cu acetonă, acid acetisatilitic nu mai zice nimic nimic. Stati așa că văa zic acum parearea mea, n-am citit articolul acu il citesc dar intuesc despre ce e e vorba. Stati sa vedem. SI sa vedem cu asta micu a lu Hagi care-i treaba. Oricum, n-are cum sa se ridice la nivelu lu tacsu niciodata in viata lui. O sa ziceti ca n-are legatura ce spun eu cu articolu. ba are. Fiindca asa cum am citit pe sarite, duduia are o suferinta legata de tatal sau. pai d-aia fiindca niciodata n-ai cum sa te ridici la nivelul lui tactu. Pt ca e tactu. el te-a facut pe tine, nu tu pe el. Oricum Hagi si Danut Lupu sunt cei mai tari, frățică!

  • #104

   Un paharel acolo de acetona nu te omoara. Si corpul produce acetona.

 34. #105

  Știi ca ești cititor de prea mult timp al „arhiblogului” atunci când în loc să fii impresionat peste măsura de drama povestită și de „scriitura” în sine, tu stai și te întrebi ca bou’ de ce o striga maică-sa Florentina dacă pe ea o cheamă Valentina. Ca bou’ zic!

 35. #111

  De parca n-ar putea avea doua prenume ! Daca as scrie asa ceva „in public” cred ca as folosi cel de al doilea prenune, cel cu care nu ma striga mama cand eram la ea in batatura.

 36. #112

  Evident fictiune,beletristica,literatura.Ma amuza astia care spun ca au lacrimat,pai daca citeati Dostoievski inseamna ca acum plangeati in hohote sau va gandeati la suicid.Ia incercati si Lolita de Nabokov,una din cele mai frumoase carti scrise vreodata.Nu subiectul conteaza ci maiestria artistului „laba marelui mester” cum spunea Calinescu,daca exista poti sa scrii impresionant,captivant,emotionant si despre un nasture.

  • #113

   De unde știi că n-am plâns când am citit ceva de Dostoievski?
   Eu bocesc absolul de fiecare dată când citesc mai multe de două versuri din El Zorab. Și am citit ”Crimă și pedeapsă” foarte fragmentat, într-o perioadă lungă de timp, tocmai pentru că mă apuca o stare nașpa (depresia e o boală prea nasoală ca s-o luăm în râs).

  • #114

   la pasa vine un arab, futut in cur si ras in cap, o pasa-s neam de beduin si de la bab el mandeb vin….sper ca plangi, da?

  • #115

   citesc si plang. citesc

  • #116

   Băi, dacă și de Coșbuci am ajuns să facem mișto… chiar nu mai avem nimic sfânt?

 37. și poate c-o făcea pe bani ca s-o întrețină, dar ea, nerecunoscătoate, n-a mai vorbit cu ea pâna la terminarea liceului…
  Ce ștoarfă!

 38. #120

  Eu aș fi fost dispus să cred toată povestea, dar m-a pierdut când a zis că avea o colegă de școală de etnie romă. Râdem, glumim , dar dacă povestea e adevărată nu-i ăsta locul potrivit în care să ți-o spui.

  • #121

   Si eu am avut o matusa tiganca. Femeie casatorita cu verisorul mamei. O femeie de pus la rana, muncitoare si sufletista. In rest …esti cernit pe neuroni!

  • #122

   Păi vezi, muncitoare nu intelectuală:) .

 39. #123

  Pfff, comentez rar aici, dar acum nu ma pot abtine. Discutiile ca de ce uraste barbatii in loc s-o urasca pe maica-sa sunt atat de inutile… Plus ca in tot textul eu nu am vazut deloc ura, chiar mi se pare nepotrivit titlul. Valentina nu uraste pe nimeni, ii e doar frica. Si e atat de pacat… Valentina, incearca sa-i lasi in trecut pe oamenii care ti-au facut rau, esti departe de ei acum, in timp si spatiu. Lasa-i in trecut, acolo unde le e locul, spera in karma, justitie divina sau ce vrei tu, dar nu ii mai lasa sa-ti faca rau acum, izolandu-te cu un perete pe care-l numesti „ura” . Esti poate inconjurata acum de oameni buni si frumosi, care si-ar dori sa-ti fie prieteni, iar tu ii tii la distanta de frica. Sa nu-ti mai fie frica, Florentina cea mica, atacata de pirati, e aparata acum de o femeie puternica, muncitoare, sefa de promotie

  • #124

   da, si se stie piratiilor nu le plac tocilarele.

 40. #125

  puteti sa ma puneti si pe mine pe lista cu sociopati ai arhiblogului. povestea m-a lasat rece.

  • #126

   pe sociopatii adevarati i-a excitat, asa ca nu te incadrezi

 41. #127

  Bravo! Sabrina, iuliana, valerița și toata gasca de pipițe ar putea invața meserie de la tine. :)

 42. #128

  1. Scris de Valentina…dar mama striga Florentina ( ma rog poate are 2 nume si uneori parintii folosesc numele care le convine, sau poate nu e povestirea Valentinei)
  2. Totul pare scris de o tipa care sta pe malul marii (inclusiv violul pare ca se petrece pe acolo din moment ce pleaca sa se spele in mare), mama sudorita la Navrom iar raportul medico-legal al tatalui indica o persoana care locuieste in Bucuresti
  Doar 2 chestii „aiurea” am gasit. Dar probabil ca dupa moartea tatalui ele s-au mutat la mare.

  In rest este o poveste scrisa bine si nu stiu daca e cazul sa judecam nici mama si nici fata. Fiecare reactionam diferit in anumite momente ale vietii. Cu siguranta mamei ii pare rau. Nu a fost cea mai fericita alegere sa se apuce de baut dar……bine ca fata si-a ales un drum in viata. Ca este bun sau rau tot ea va stii la capatul firului.

 43. #129

  Paul are dreptate. Iar la Orizont au fost niste eroi. Din pacate unii linsati pe nedrept

 44. #130

  Nea Ilie. Intodeauna exista o cale de a reusi tinand spatele drept, dar banuiesc ca intelegi ca nu avem cum fi toti cu psihicul tare, inteligenti si puternici. Poate a fost o femeie slaba, nu a stiut cum altfel sa o scoata la capat, dar n-am trait nici eu si nici tu viata ei cat sa ne permitem sa dam cu piatra. Pedeapsa pentru slabiciune i-a dat-o viata, nu trebuie sa o intelegi si nici sa o ajuti cu ceva, dar parca o tacere tot merge, nu zici ?

 45. #131

  George.. fi tu baiat bun si taci nitel…fa si tu ce zice popa…

 46. #132

  Scris emotional, gandit, bravo, asa si trebuie.

  1. Mi-a placut partea cu tatal care are primul copil la 41 de ani (e finutza asta intr-o lume in care barbatii au parte de copii-surpriza in tinerete sau deloc la maturitate)

  2. Mi-au placut si elementele de sex-surpriza, homosexualitate, mama calarita beata, toate sunt in topuri la search pe pornhub, redtube, bravo, cineva si-a facut temele.

  3. Mi-a placut mai putin partea cu salvatoarea tiganca, de ce tiganca bre? Nu mergea, daca tot doreai un pic de exotism o tataroaica sau eventual unguroaica? Asta cu tiganca e un pic stridenta in economia povestii.

  4. Mama care a tinut ascunsa moartea tatalui douaj’ de ani, deci n-a mers la mormant cu flori, nu i-a spus copilului ca tatal e un erou e trasa de par rau de tot.

  Eu zic ca daca umbli un pic la final (desi presupun ca tie finalul iti place cel mai mult, pe el ai construit povestea) ar putea iesi o poveste buna.

  Felicitari inca odata.

  • #133

   Mi-a lăsat aceeași impresie. Nu zic, o fi adevărată povestea asta sau o fi un ”sâmbure” de adevăr în ea, dar textul nu convinge, nu pare autentic.

  • #134

   @ubercool e irelevant daca povestirea are un pic de adevar autobiografic sau i s-a intamplat prietenei verisoarei unei vecine a laptarului.

   Un scriitor isi ia materialul de lucru de pe unde poate, de la berarie, din tren, din cartile altora. Nu vorbim de posibilul sambure de adevar din povestire ci de ‘functionarea’, de logica interna a povestii. O mama care ii ascunde copilului ca tatal este un erou in timp ce ea se cotzcaie beata? WTF? Mai rau de atat se poate doar ca Frank Underwood care o arde gheianu cu bodyguardul sub privirile ingaduitoare ale sotiei.

   Hai ca putem mai mult decat House of Cards. :D

  • Bunică-mea a zis încă 30 de ani după moartea bunicului
   – Ce-i pasă, și-a luat basca și-a plecat și m-a lăsat pe mine cu toată gospodăria.
   E credința că sunt plecați într-o lume mai bună.
   Mă rog, în povestea de față, femeia aia e clar dusă cu șurubul. N-ai cum să minți un copil atâția ani. Deși am vaga bănuială că Florentina/Valentina asta știa deja, doar că a lăsat-o așa pe sfârșitelea ca să citim noi și să chișăm ochii.

 47. @George, trolez coane. Doar mă știi. Sunt un sensibil.

 48. #137

  Am crezut ca tura asta trolezi pe sens opus. Scuze maestre, esti prea fin pentru mine cateodata. :)

 49. #138

  Frumoasa povestea…
  Pentru astia care tot intreaba ” De ce e mama de vina, a violat-o un barbat”. Pai pentru violatorul e un gunoi scarbos, dar mama e fiinta de la care astepti protectie, dragoste, nu sa aduca handralai in casa si sa rada beata in camera cealalta in timp ce fiica e violata. O mama nu are incredere in straini si nu isi lasa copila minora nesupravegheata oricat de tare ar manca-o intre craci, pentru ca se presupune ca exista un instinct matern care te face sa lupti ca o leoaica pentru copiii tai aflati in vreo problema, nicidecum sa favorizezi tu momentele astea. Oamenii sunt obisnuiti cu mizerii umane si infractori, pentru ca fiecare padure are uscaturi, dar mama e persoana care ar trebui sa te fereasca de tot raul din lume, sa te calauzeasca, sa te sustina, iubeasca, ajute … de aia si socul. Daca povestea e adevarata, Valentina, Florentina, whatever, isi uraste mama mai mult decat orice violator

 50. Hai, du-te-n…
  Voiam sa-i zic ca e proasta daca uraste barbatii.
  Acum prostul sunt eu, cu lacrimi in ochi.
  Plm…

 51. #141

  Citesc textul pentru a doua oara si chiar si-acum imi vine si-n cur lacrimi , pardon, imi vine si-mi curg lacrimi. Unii nici nu-si dau seama cat de fericiti sunt nici dupa ce citesc dramele altora. Trist. De ce nu moare intreaga lume, intr-o explozie de foc si fiere?

 52. #142

  Deoarece am impresia ca Arhi blev g e un blog in esenta jurnalistic si nu un blog de literatura beletristica, cred ca articolul reprezinta un posibil semnal de alarma despre serviciile de sanatate mintala si serviciile sociale posibil/probabil inadecvate oferite familiilor eroilor Revolutiei din 1989, poate si societatii mai largi din Romania din ultimii 25 de ani.

  • #143

   erata: „Arhi blog”, sorry de typo total neintentionat dupa numele Arhi, a fost pe baze tehnice de ca se pare ca spell check-ul meu nu cunoaste cuvantul „blog” si se gandeste mai intai la alte chestii

 53. #144

  Sunt placut impresionata de sensibilitatea de care dau dovada barbatii din aceasta minunata comunitate. Plangaciosii mamii! Ce mai, sunteti baieti buni!
  Cat despre fata cu povestea, scriitura e faina, avand in vedere contextul.

  • #145

   Aici plang si cei mai duri barbati si tu ca femeie atat poti sa spui, scriitura e faina?
   Si daca era vorba de o reteta de cartofi prajiti tot aveai de zece ori mai multe de spus.

Citește și...

După fiecare moment de alegeri din ultimii ani, caut antena 3 ca să pot savura lacrimile și zvârcolelile tututor gunoierilor din platou. Astăzi am savurat fața de mort al lui Tăriceanu, complet distrus de tot ce s-a întâmplat și ușor abulic. Bine, probabil va intra în parlament, ora la care scriu asta e […]

În imaginile de mai jos, filmate de colega Iulia la Munchen, sunt excepții, da? MAE, adică securistul de Meleșcanu, a decis că votul s-a desfășurat bine și normal peste tot, cu mici excepții care, în principal, se datorează votanților. Asta deși erau cozi kilometrice la toate secțiile de votare iar angajații, SALARIAȚI […]