Îl ştiţi pe idiotul de Giurgea, ăla de a fost ministru de finanţe parcă şi proclamă pe unde apucă sclavagismul muncitorilor, pentru o viaţă mai bună a celor ce îi iau în proprietate? Sigur îl ştiţi, e imbecilul care îl aprecia pe patronul chinez care îşi concediase angajatul ce îşi retezase mâna într-un fierăstrău.

Eh, uite adevăratul model chinezesc, cel ce va răsări de acum încolo.

Foxconn, cel mai mare producător de componente electronice din lume pentru Apple, Sony și Nokia, plănuiește să înlocuiască un milion dintre muncitorii săi cu roboți în următorii trei ani, după cum a anunțat, în weekend, un oficial al firmei.

Lucrătorii roboți vor reduce costurile „salariale”, vor îmbunătăți eficiența producției și… cu siguranță nu vor comite suicid ca urmare a condițiilor aspre de lucru, declară Terry Gou, fondatorul companiei taiwaneze.

Firma era puțin cunoscută până recent, când o serie de sinucieri ale muncitorilor din fabricile de pe teritoriul Chinei au adus-o pe radarele agențiilor de presă din toată lumea. Aceste evenimente i-au determinat pe liderii Foxconn să ia măsuri antisuicidale, precum anexarea unor stipulări de acest fel contractelor de muncă și montarea unor plase de siguranță în jurul clădărilor înalte ale firmei.

Vă e foame? Vă sinucideţi din cauza condiţiilor îngorzitoare de muncă? Nu e o problemă, angajăm roboţi în locul vostru.
Trebuie să recunoaştem, marea majoritate a locurilor de muncă din fabrici şi uzine sunt funcţii repetitive, uşor de înlocuit cu roboţi, care pot face aceleaşi mişcări mai repede, mai bine, întotdeauna la fel. Într-o turnătorie, o fabrică de maşini, o fabrică de cuie etc, orice de acolo poate fi înlocuit de roboţi. Am rămas mut când am fost la fabrica de bere Ursus de la Buzău şi am văzut că pe ditai zecile de hectare de fabrică lucrează fix 11 oameni.

Iar timpul ăsta nu e departe deloc. Gândiţi-vă cum va fi ca 1 miliard de chinezi şi 1 miliard de indieni să nu mai aibă de muncă şi din ce să trăiască. Sau 150 de milioane de europeni. Atunci situaţia va fi cu adevărat hazlie. Şi va fi şi mai hazliu pentru cine vor fi făcute producţiile acelor roboţi, dacă oamenii se vor cocoşa de foame pe lângă zidurile multinaţionalelor.

Vin timpuri interesante.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.