Cetin a primit mesajul de mai jos, și ca un bun manager, mi-a delegat mie răspunsul, pentru că fizică.

 

Deci: cum verificăm dacă lampa sterilizatoare pe care am cumpărat-o ca să omoare coronavirusul (plot twist: s-ar putea să nu meargă), e țeapă magistrală cu bec albastru sau chiar emite în spectrul UV-C? 

În cazul în care ați uitat de data trecută: lumina UV (ultravioletă) este în spectrul radiației electromagnetice imediat lângă lumina vizibilă de culoare violet (de aici și numele), și are lungimi de undă cam așa

  • Radiație UV-A: are lungimea de undă între 315-380nm
  • Radiație UV-B: are lungimea de undă între 280-315nm
  • Radiație UV-C: are lungimea de undă între 180-280nm

1 nm (nanometru) este un milimetru împărțit la un milion.
DOAR RADIAȚIA UV-C este folosită pentru dezinfectare.

Ți-ai cumpărat un aparat de dezinfectare cu radiație UV-C și bănuiești că e țeapă, și că de fapt e doar un bec albastru, și nu UV-C. Cum îți dai seama? Îți cumperi un UV-metru calibrat în lungime de undă pentru radiația UV-C și măsori intensitatea… glumesc, bineînțeles că n-o să-ți cumperi o sculă separată ca să vezi dacă scula ta funcționează.

Cel mai ușor test e să te uiți la o bancnotă sub lampa pe care tocmai ai cumpărat-o. Toate bancnotele au elemente de siguranță care sunt vizibile sub lumină UV. Dacă nu se văd, e clar că ai  cumpărat un bec albastru la suprapreț. 

Uite niște exemple, la bancnotele românești, sub lumină albă (stânga) și UV-A, în spectrul 365-370nm (eu doar din asta am în laborator, deci tăceți și placă-vă). Sub lumină UV-C, e posibil să se vadă altfel, dar tot se discern elementele de siguranță. Sub lumină albă sau colorată….vedeți poza din stânga.

 

 

Dar ce facem dacă nu știi în ce spectru e lumina ta UV? Dacă e UV-A sau UV-B, și tot ce face e să bronzeze bacteriile?

Cumperi 10 euro. 

Bancnota de 10 euro (de fapt, toate bancnotele europene, dar pe asta o am eu acasă) are elemente de siguranță care se văd diferit sub lumina UV-C (culoarea e roșie).  Pozele sunt ciordite de aici. Dacă vedeți ca în poza a doua, felicitări! Aveți lumină UV-C. Dacă nu….

 

Uite cum se vede la mine bancnota de 10 eur, sub lumină albă și sub lumina neagra UV-A.

 

O altă metodă e să-ți folosești nasul: lumina UV-C transformă oxigenul din aer în ozon, care miroase dubios (asemănător cu clorul ca xeroxul din cămin). Dacă după ce pornești lampa, la câteva minute, în jurul ei miroase ciudat, s-ar putea să ai lumină UV-C. Sau s-ar putea să fi uitat să duci gunoiul, dar cine sunt eu să judec.

Scriu aici încă odată: păziți-vă (literal) pielea de lumina UV-C. Cauzează arsuri și facilitează cancerul de piele, si arde retina. Fiți cuminți, nu ca dl. Buhnici, care discuta despre robotul de sterilizare Victor in strada, cu robotul pornit, uitandu-se fix in lumina UV-C. (Erau doar lămpi colorate, scuze de malițiozitate).

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.