Vin în 5 minute

Cred că cea mai demonetizată propoziție din limba rromână este Vin în 5 minute. Când trebuie să te întânești cu cineva și întârzie, în mod sigur ți-a zis că ajunge în 5 minute. Prietena sau soția e gata în 5 minute, deși tu ltii sigur că ai minim 2-3 ore de așteptare. Comanda la restaurant e gata în 5 minute. 5 minute după primele 40, desigur.

Dintotdeauna m-am întrebat de ce au oamenii preferință pentru numerele astea, gen 5, 10, ca pe bancnote. De ce nu vii în 6 minute? De ce nu în 7, că e număr pitagoreean?

Din păcate, folosirea exagerată a acestor 5 minute a dus la situația absolut ilară din ziua de azi, când cele 5 minute reprezintă de fapt ceva de genul întârzii nițel

În fine, revenind, acum încep să am relativă încredere în cei care spun că vin în 3-4 minute. Măcar ăia s-au gândit puțin înainte, au evaluat durata de timp și au dat un scor.

Nu Sunt la Slobozia, ajung în 5 minute.

Gabriela Firea vrea să închidă acest site.

Poți contribui la eforturile mele cu un abonament de 3 USD

28 comentarii

 1. Nici eu nu suport persoanele care nu sunt punctuale. Si aici vorbesc de cazurile obisnuite, nu ‘exceptiile’ ca iubita care e gata in 5 minute sau comanda la restaurant.

  Thumb up 0
 2. „vin imediat” suna mult mai cinstit. Fiindca „imediat” e o chestie foarte interpretabila, nu?

  Thumb up 0
 3. Mie-mi plac chioșcăresele care au un cartonaș cu „vin în 5 minute” pe care-l folosesc și când pleacă la WC pentru 2-3 minute și când sunt în pauză de masă o oră 🙂

  Thumb up 0
 4. mai bine spui „plec in 5 minute, nu stiu cand ajung” ; trafic alea alea….

  Thumb up 0
 5. Ai vrut sa zici numar prim, nu pitagoreean.

  Thumb up 0
  • http://www.wisdomworld.org/additional/ancientlandmarks/PythagScienceOfNumbers.html

   Pythagoras called seven a perfect number, making it the basis for „Music of the Spheres.” Regarding seven as a compound of three and four, he gave a twofold account of its meaning: On the noumenal plane the triangle is Father-Mother-Son, or Spirit, while the quaternary represents the ideal root of all material things; applied to man, the triangle represents his three higher principles, immortal and changeless, while the quaternary refers to the four lower principles which are in unstable flux. Seven not only governs the periodicity of the phenomena of life on the physical plane, but also dominates the series of chemical elements, as well as the world of sound and color, as shown by the spectroscope.

   mi-ar place sa prind ziua in care oamenii care nu se prea pricep la diverse nu ar fi atat de atenti la corectarea altora:) probabil nu o sa o prind, desigur, sunt prea batran.

   Thumb up 0
 6. Ca vorbeste el de 7 nu inseamna ca e numar pitagoreean. El vorbeste ca toate numerele au o semnificatie diferita.

  Thumb up 0
 7. eu plec pana la facultate, ne revedem in 5 minute

  Thumb up 0
 8. Daca ai fi undeva in oras si ai astepta pe cineva, un raspuns ca „vin intr-o ora” ne-ar deszamagi total, si asta pe moment. Mai bine ne amageste cu 5 minute…dar in vreo 12 reprize :))

  Thumb up 0
 9. Aha, ti-am servit drept model…

  Thumb up 0
 10. #11

  Eu zic 2 min si aud mereu 10 min.

  Thumb up 0
 11. Suna comercial

  Da eu daca zic ca vin in 5 min ….. vin 🙂

  Thumb up 0
 12. #13

  5 minute ca 5 minute da cand zice stai 2 secunde cum e?:)

  Thumb up 0
 13. #14

  @mircea: Mi-ai luat vorba din gura! Eu folosesc treaba asta cu „vin imediat” cand stiu ca intarziu cel putin juma de ora. 😀 Sotia se tot supara pe mine, dar n-am ce-i face, chestie de obisnuinta. 😆

  Thumb up 0
 14. Cred ca e din cauza gradatiei pe ceas din 5 in 5 minute.

  Thumb up 0
 15. #16

  Nu stiu altii cum sunt dar eu sunt EXTREM de punctuala . Pt mine a fi punctual inseamna sa te prezinti la locul stabilit cu cel putin 15′ inainte de ora stabilita .
  Sunt dusa, stiu . Insa eu chiar nu intarzii niciodata si , mai grav, nu astept pt nimeni . Nici macar pt fat-frumos cu mot in frunte .

  La tel, mess etc .folosesc formula ..”.revin imediat „deci….nu stiu daca asta inseamna 5′ ori 2′ . de obicei ma invart cam in jurul a 5′ maximum.:)

  Thumb up 0
 16. eu sunt mama punctualitatii si am pretentii de la cei din jur sa faca la fel, mai ales la intalniri. prefer sa ajung cu 5 min inainte, fumez o tigara ceva, decat sa intarzii
  singurele scapari sunt alea cu iesitul in oras si sifonierul si nu se pun. 😀

  Thumb up 0
 17. 7 nu e număr pitagoreean/pitagoreic. 😛 5 este. De aici să fie, oare?

  Thumb up 0
  • #19

   din pacate, pentru tine desigur, 7 este numar pitagoreic

   Thumb up 0
 18. Voiam sa zic exact ce a zis si Adi Popescu. 5 minute incepand de cand?

  Thumb up 0
 19. arhi, ce de bloggeri pe aici frate

  sa fii tu foarte interesant sau sa fie ei foarte in foame ?

  Thumb up 0
 20. n-au nimic..este o expresie care s-a impamantenit.sunt si care zic 6 7 etc….

  Thumb up 0
 21. culmea e ca, mie imi reproseaza prietenii cand le zic ca „ajung in 6-7 minute”. Sau ” coaie..in 11-12 minute ajung”.

  Asa stiu eu sa aproximez…

  Thumb up 0
 22. Cea mai demonetizata este:
  „Hai, draga, dezbraca-te, ca nu-ti fac nimic”. 😀

  Thumb up 0
 23. dar de cînd rromânii sunt nemţi?

  Thumb up 0
 24. #26

  Acuma ca tot veni vorba, din cate stiu eu 3,4,5 sunt numere pitagoriane, despre 7 nu stiu, decat ca e considerat nr perfect, si nu numai de pitagora

  Thumb up 0
 25. #28

  zice in citatul tau doar ca e numar perfect, nu pitagoreic.

  uite ce sunt numerele pitagoreice: http://www.answers.com/topic/pythagorean-numbers

  Thumb up 0