Vin în 5 minute

Cred că cea mai demonetizată propoziție din limba rromână este Vin în 5 minute. Când trebuie să te întânești cu cineva și întârzie, în mod sigur ți-a zis că ajunge în 5 minute. Prietena sau soția e gata în 5 minute, deși tu ltii sigur că ai minim 2-3 ore de așteptare. Comanda la restaurant e gata în 5 minute. 5 minute după primele 40, desigur.

Dintotdeauna m-am întrebat de ce au oamenii preferință pentru numerele astea, gen 5, 10, ca pe bancnote. De ce nu vii în 6 minute? De ce nu în 7, că e număr pitagoreean?

Din păcate, folosirea exagerată a acestor 5 minute a dus la situația absolut ilară din ziua de azi, când cele 5 minute reprezintă de fapt ceva de genul întârzii nițel

În fine, revenind, acum încep să am relativă încredere în cei care spun că vin în 3-4 minute. Măcar ăia s-au gândit puțin înainte, au evaluat durata de timp și au dat un scor.

Nu Sunt la Slobozia, ajung în 5 minute.

Îți mulțumesc că mă citești.

Poți susține cetin.ro cu un abonament de 3 USD

28 comentarii

 1. Nici eu nu suport persoanele care nu sunt punctuale. Si aici vorbesc de cazurile obisnuite, nu ‘exceptiile’ ca iubita care e gata in 5 minute sau comanda la restaurant.

 2. „vin imediat” suna mult mai cinstit. Fiindca „imediat” e o chestie foarte interpretabila, nu?

 3. Mie-mi plac chioșcăresele care au un cartonaș cu „vin în 5 minute” pe care-l folosesc și când pleacă la WC pentru 2-3 minute și când sunt în pauză de masă o oră :)

 4. mai bine spui „plec in 5 minute, nu stiu cand ajung” ; trafic alea alea….

 5. Ai vrut sa zici numar prim, nu pitagoreean.

  • http://www.wisdomworld.org/additional/ancientlandmarks/PythagScienceOfNumbers.html

   Pythagoras called seven a perfect number, making it the basis for „Music of the Spheres.” Regarding seven as a compound of three and four, he gave a twofold account of its meaning: On the noumenal plane the triangle is Father-Mother-Son, or Spirit, while the quaternary represents the ideal root of all material things; applied to man, the triangle represents his three higher principles, immortal and changeless, while the quaternary refers to the four lower principles which are in unstable flux. Seven not only governs the periodicity of the phenomena of life on the physical plane, but also dominates the series of chemical elements, as well as the world of sound and color, as shown by the spectroscope.

   mi-ar place sa prind ziua in care oamenii care nu se prea pricep la diverse nu ar fi atat de atenti la corectarea altora:) probabil nu o sa o prind, desigur, sunt prea batran.

 6. Ca vorbeste el de 7 nu inseamna ca e numar pitagoreean. El vorbeste ca toate numerele au o semnificatie diferita.

 7. eu plec pana la facultate, ne revedem in 5 minute

 8. Daca ai fi undeva in oras si ai astepta pe cineva, un raspuns ca „vin intr-o ora” ne-ar deszamagi total, si asta pe moment. Mai bine ne amageste cu 5 minute…dar in vreo 12 reprize :))

 9. Aha, ti-am servit drept model…

 10. #11

  Eu zic 2 min si aud mereu 10 min.

 11. Suna comercial

  Da eu daca zic ca vin in 5 min ….. vin :)

 12. #13

  5 minute ca 5 minute da cand zice stai 2 secunde cum e?:)

 13. #14

  @mircea: Mi-ai luat vorba din gura! Eu folosesc treaba asta cu „vin imediat” cand stiu ca intarziu cel putin juma de ora. :D Sotia se tot supara pe mine, dar n-am ce-i face, chestie de obisnuinta. :lol:

 14. Cred ca e din cauza gradatiei pe ceas din 5 in 5 minute.

 15. #16

  Nu stiu altii cum sunt dar eu sunt EXTREM de punctuala . Pt mine a fi punctual inseamna sa te prezinti la locul stabilit cu cel putin 15′ inainte de ora stabilita .
  Sunt dusa, stiu . Insa eu chiar nu intarzii niciodata si , mai grav, nu astept pt nimeni . Nici macar pt fat-frumos cu mot in frunte .

  La tel, mess etc .folosesc formula ..”.revin imediat „deci….nu stiu daca asta inseamna 5′ ori 2′ . de obicei ma invart cam in jurul a 5′ maximum.:)

 16. eu sunt mama punctualitatii si am pretentii de la cei din jur sa faca la fel, mai ales la intalniri. prefer sa ajung cu 5 min inainte, fumez o tigara ceva, decat sa intarzii
  singurele scapari sunt alea cu iesitul in oras si sifonierul si nu se pun. :D

 17. 7 nu e număr pitagoreean/pitagoreic. :P 5 este. De aici să fie, oare?

  • #19

   din pacate, pentru tine desigur, 7 este numar pitagoreic

 18. Voiam sa zic exact ce a zis si Adi Popescu. 5 minute incepand de cand?

 19. arhi, ce de bloggeri pe aici frate

  sa fii tu foarte interesant sau sa fie ei foarte in foame ?

 20. n-au nimic..este o expresie care s-a impamantenit.sunt si care zic 6 7 etc….

 21. culmea e ca, mie imi reproseaza prietenii cand le zic ca „ajung in 6-7 minute”. Sau ” coaie..in 11-12 minute ajung”.

  Asa stiu eu sa aproximez…

 22. Cea mai demonetizata este:
  „Hai, draga, dezbraca-te, ca nu-ti fac nimic”. :D

 23. dar de cînd rromânii sunt nemţi?

 24. #26

  Acuma ca tot veni vorba, din cate stiu eu 3,4,5 sunt numere pitagoriane, despre 7 nu stiu, decat ca e considerat nr perfect, si nu numai de pitagora

 25. #28

  zice in citatul tau doar ca e numar perfect, nu pitagoreic.

  uite ce sunt numerele pitagoreice: http://www.answers.com/topic/pythagorean-numbers

Citește și...

Știți, atunci când sfârșitul e aproape, șobolanii sunt primii care părăsesc locația. Inundații, incendii, vapoare scufundate, primii care pleacă sunt șobolanii. Se pare că domnia PSD e aproape, pentru că cel mai căcăcios șobolan din barca securistă, domnul jurnalist Mircea Badea, a cotit barca brusc: Ușor diferit față de limba zemoasă de aici, […]

Vă spun, am râs cu hohote la chestia asta, este incredibil câtă muncă au depus cei de la Joe pentru clipul acesta. Incredibil de bine făcut, excelența la un nivel dumnezeiesc. Rar mă entuziasmez așa de mult la un clip, mai ales că nu sunt un fan al clipurilor video pe net. […]