postare-turist-polonez

Zilele trecute a ieșit un mare scandal din cauza unui turist polonez, care a intrat din obișnuință într-un magazin Lidl de la noi, ca să descopere că produsele de la noi sunt mai scumpe cu 50% decât cele din Polonia. De aici, scandalul mediatic de rigoare și toată distracția.

Inițial, ești tentat să te umfli și tu de nervi și să arunci cu pietre în ei, că na, cu adevărat în românia e un vest sălbatic, când e vorba de serviciile și prețurile companiilor externe. Așa am fost și eu tentat. După care am realizat că, de fapt, singurele care se simt în vestul sălbatic sunt băncile, care profită de faptul că Mugur Isărescu este un gunoi mafiot, care a trecut prin toate guvernările și a fost sponsorizat de toată lumea, prin urmare banca națională nu are nicio o problemă să plătesc la transilvania comision de intrare numerar în cont 5 lei.

Poate că uitați că trăim la noi, în țara de dor, glorii și indieni.
Știți ce face proprietarul de teren când aude că Lidl sau orice altă companie străină vrea să închirieze sau să cumpere? Cvadruplează prețul, pentru că de ce nu? Dă-i dracului, că au ăștia bani. Vrei să închiriezi spațiu de depozitare? Crește prețul brusc, că ai de unde bani. Vrei să închiriezi camioane? Brusc, prețul e mai mare, pentru că, desigur, dă-i dracului, au de unde bani. Nu mai vorbim de faptul că statul te sufocă și vrea fizic să te distrugă, prin impozite și taxe, inclusiv prin taxele uriașe pe salarizare.

Nu zic că ar fi niște sfinți, sunt mari prețurile în românia, sunt mari la toate rahaturile. Dar sunt mari și din cauză că toată lumea suferă de hapsânitate, de dorința de a se îmbogăți complet pe loc, dintr-un singur tun, indiferent care ar fi acela.

Și știu cu siguranță că, în mintea voastră, de fapt nu sunteți de acord și considerați că firmele sunt cele care sunt vinovate de prețurile ridicate. Dar să ne gândim altfel.

Dacă ați lucra într-o tipografie, de exemplu. Ați fi de acord să vi se micșoreze salariul, pentru ca prețul cărților să fie mai mic? Ținând cont de faptul că statul nu va accepta să micșoreze cei 120% ce îi ia de la angajat și angajator, pentru un singur salariu? Da, e clar, răspunsul este De ce mie, ce vină am eu? Să micșoreze la ceilalți, la furnizorii care dau scump. Credeți că la fabrica de hârtie muncitorii ar accepta să li se micșoreze salariul, ca să fie cărțile mai ieftine? Sau la fabrica de cerneală? Sau cei ce taie și aduc lemnul? Sau șoferii care mișcă tirurile cu produse? Cine e cel care va rupe lanțul trofic și va renunța la câștigul său, ca prețurile să fie mai mici?

Nimeni, desigur. Toată lumea va zice că, desigur, firma trebuie să o facă, uitând că și angajații sunt parte integrantă a respectivei firme.
Prin urmare, da.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.