Să votăm Clujul, oraș cultural

Colegii ardeleni și nu numai, s-au inflamat maxim când am scris că Bucureștiul va primi titlul de Oraș CUltural, numai pentru faptul că s-a înscris în competiție. Eu personal înțeleg inflamarea. E greu să fii în provincie, e greu să nu ai cu ce realizări să te lauzi, deși poate tu chiar te chinui să arăți ceva lumii.

În fine. Revenind, dacă tot am scris despre subiect, am zis să și argumentez puțin, cu ajutorul lui Doru Pop, conferențiar la Facultatea de Teatru și Televiziune din Cluj. Asta ca să nu mai aud discuții despre cum scriu eu din cauză că sunt un mitic care urăște ardelenii (prietenii mei din cluj, pe care îi iubesc și ei știu asta, pot confirma că urăsc cu patimă).

Să începem.

Clujul, oraș cultural. O scurtă istorie a intoleranței

Numele orașului a fost de prea multe ori similar cu închiderea și intoleranța. Chiar stema Clujului, rămasă din epoca Funar, este purtătoarea simbolică a sciziuni și a non-includerii. Pe această stemă (așa cum apărea ieri pe site-ul Primăriei), sunt prezente următoarele imagini: un lup dacic, un monument funariot și o reprezentare a romanilor. Sunt eliminate orice referințe la istoria celorlalte etnii, a celorlalte culturi, a celorlalți membri ai comunității.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Datele furnizate în 2012 de Poliția română arată că violenţa în familie, îndreptată mai ales împotriva femeilor, face ca la fiecare două zile o persoană să moară şi la fiecare de 30 secunde o femeie să cadă victimă abuzurilor fizice sau psihice din familie. La Cluj sunt înregistrate zeci de astfel de cazuri anual.

Clujul, oraș cultural. Spaimă, scârbă și pornografie.

Vă mai amintiți de politicienii locali care au fost prinși frecventând un club de noapte din Cluj, care funcționa ca un bordel, iar printre persoanele care erau „oferite” în acel club se găseau și câteva minore? Dosarul „Sex cu politicienii” nu i-a împiedicat pe unii dintre acești „stâlpi ai moralității” să continue să apară în public și să dea lecții concetățenilor lor despre cum trebuie să funcționeze societatea. Deputatul Petru Călian, implicat în acest dosar, a spus că a fost prezent în acel club pentru a face „un studiu despre prostituție”!

Clujul, oraș cultural. Ce nu avem, din ceea ce ne trebuie?

Pretențiile de „mare oraș cultural” nu sunt susținute, din păcate, de instituții ale reprezentării culturale. Ne lipsește un muzeu al culturii orașului sau chiar un muzeu al istoriei culturale a „orașului grădină”. Cu excepția „traseelor culturale” private, orașului îi lipsește un spațiu dedicat prezentării culturii sale.
Nici în zona artistică nu stăm prea bine. Cu excepția unor inițiative private, zonele dedicate artei plastice sunt tot mai puține, galeria centrală fiind închisă de foarte mult timp.
Amicii ziarului scris de Doru Pop, Doru Pop / 31 Ianuarie 2014 / 2 comentarii / 411 vizualizari
9
SHARES
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google

Primăria Clujului și-a anunțat prioritățile: poduri, parkinguri, probabil patinoarul în aer liber sau chiar monorail. În contextul elaborării strategiei culturale a orașului, cred că ar trebui să direcționăm investițiile cu mai mult simț practic. Dacă „Sărbătorile de iarnă” au costat orașul zeci de mii de euro, de ce nu ar putea fi direcționate sume similare, anual, către dezvoltarea unor instituții culturale pe care nu le avem și care ar putea fi create cu resursele existente? Pentru documentare, am monitorizat capitalele culturale europene, începând cu 2000 – cu precădere cele care se află în jurul nostru sau care au populații și condiții asemătoare Clujului.

Pretențiile de „mare oraș cultural” nu sunt susținute, din păcate, de instituții ale reprezentării culturale. Ne lipsește un muzeu al culturii orașului sau chiar un muzeu al istoriei culturale a „orașului grădină”. Cu excepția „traseelor culturale” private, orașului îi lipsește un spațiu dedicat prezentării culturii sale. Nu trebuie să fie spații megalomane. La Praga există un minunat muzeu Kafka, făcut într-o casă de mici dimensiuni, cu o grădină frumoasă și o cafenea. La Cluj nu avem un muzeu al scriitorilor locali – români, maghiari, germani, evrei etc. Un muzeu al literaturii clujene sau transilvănene este imperios necesar. El ar putea continua tradiția Muzeului Ardelean, înființat în 1856 și desființat, din păcate, în 1919.

Nu știm să apreciem nici culturile care au conviețuit în acest oraș. Așa cum mai scriam, ne trebuie neapărat un muzeu al culturii evreiești sau chiar un muzeu al Holocaustului. Nu putem să nu dedicăm generațiilor de membri ai comunității evreiești măcar un astfel de spațiu de respect și aducere aminte.

Nici în zona artistică nu stăm prea bine. Cu excepția unor inițiative private, zonele dedicate artei plastice sunt tot mai puține, galeria centrală fiind închisă de foarte mult timp. Orașul portughez Porto, capitală în 2001, dispune de un extraordinar muzeu de artă modernă (așa cum are un mic oraș românesc precum Sângeorz-Băi), la fel cum are Umeå. De ce nu ar avea Clujul un astfel de muzeu?

Tinerii artiști plastici, azi recunoscuți în toată lumea, merită o expunere mai bună în propria urbe. Ca să nu mai vorbim de faptul că orașul Graz, capitală în 2003, are aproape 30 de galerii de artă, în vreme ce Zagrebul, care are aproximativ dublul populației Clujului, are și el o duzină de galerii de artă. Orașul Guimarães din Portugalia a creat special un Laborator de Artă, devenit un epicentru pentru artă, muzică, expoziții atipice.

Cracovia, care a fost capitală culturală în 2000, are șapte teatre. Clujul are două și îi lipsesc vreo 5. Dintre acestea ne trebuie un teatru de operetă sau chiar un teatru de cabaret, ori măcar un teatru de satiră. De ce nu, chiar un teatru de tineret sau, așa cum au orașele europene, un „teatru mic” dedicat micilor trupe aflate în afirmare.

Clujul, oraș cultural. Un ținut în contra-timp

Marea problemă este aceea că tradiționalismul ardelenesc tinde să devină, de multe ori, o formă de reacționarism. Reacționarii sunt pur și simplu ostili față de schimbare. iar reacționarismul e un reflex al împotrivirii brutale față de noutate. Primitivismul reacționarilor nu le dă voie să înțeleagă în ce direcție merge istoria, și, pentru că nu o înțeleg, i se opun. De exemplu, în 1848 când întreaga Europă era cuprinsă de febra revoluțiilor – în Ardeal contra-revoluționarii lui Avram Iancu se împotriveau maghiarilor revoluționari.

Mai vreți? Citiți aici. E destul de funny și interesant.
Bine, știu, Doru Pop e un trădător și probabil e mitic, sigur nu e ardelean original, probabil e corcit cu oltean, altfel nu și-ar trăda astfel nația.

Dar ca idee…

83 comentarii

 1. #1

  „la fiecare de 30 secunde o femeie să cadă victimă abuzurilor fizice sau psihice din familie”
  365*24*60*2 = 1.051.200
  We have some bad girls over there

  0

 2. #5

  Ardealul este CURUL Romaniei, iar Clujul este GAOAZA acestui cur.

  0

  • înseamnă că în Timișoara eu locuiesc în cealaltă, nu ?

   0

  • #7

   @gupi: pai nu pe la Timisoara se intra in tara?

   0

 3. #8

  Clujenii sunt cei mai cacanari si prosti din tara asta. Daca as fi dictator cu puteri nelimitate, maine as ordona un bombardament aviatic asupra acestei cocini occidentale numita Cluj. Plus un atac cu rachete sol-sol. I-as face una cu pamantul. As sterge acest loc de pe harta Romaniei!

  0

  • #9

   Te-au prins ceva extratereștri și ți-au desfăcut bucile tocmai în Cluj sau de unde atâta iubire?

   0

 4. Rostul articolului fiind acela de….? Articolul in cauza nu iti acrediteaza tie, ca blogger, argumentarile, nici macar nu le intareste. Ia vezi Bucurestiul cate ghetouri are, cate persoane sunt abuzate, cati politicieni o ard aiurea pe unde pot si multe alte lucruri echivalente problemelor din Cluj. Ai tu o preconceptie cu Ardealul si cu orasul Cluj in general, dar situatia asta este si la Iasi, Brasov, Timisoara, Arad, Constanta si asa mai departe… Mi se pare o prostie sa prezinti nimicul, din ce a mai ramas din Bucurestiul de odinioara, ca pe un model cand orasul ala se zbate in promiscuitate de lvl 99+.

  Vrei relevantul din articol? Toata tara are o problema ! Nu X, nu Y, nu Z. Si in niciun caz o locatie anume nu este mai breaza decat alte locatii. De unde prostia asta cu ura asupra regiunilor si dusmanie asupra pozitionarilor geografice nu stiu. Daca te nasteai in Franta ce faceai? Ca aia au sute de regiuni si culturi si influente si tone de diversitati folclorice, nu doar 3 ca Romania. Ai fi urat toata Franta? :))

  Eu zic asa: Nu-ti place Ardealul? Intra in politica si propune ruperea Ardealului de Romania si gata, ai scapat de el. Nu iti plac moldovenii? Vinde-i la rusi si gata ai scapat si de ei. Si ramai doar tu in tara asta si atunci o sa-ti placa tot.

  Zau de nu sunt astea niste moravuri tampite. Hai sa cultivam rasismul prostesc, ca nu ne costa nimic.

  0

  • tu vazand bucurestiul doar la jurnalele de stiri, stii ca se zbate in promiscuitate, este?:))

  • #12

   +1

   0

  • #13

   P.S. +1 era pt onair. Sorry Arhi, dar nu e Bucurestiul cu nimic mai presus decat restul tarii.

   0

  • stiu, toti cei nascuti la tara sunt de parerea asta. e bun doar ca sa vina sa faca facultate aici, sa gaseasca de munca, pentru ca altfel la ei la tara crapa de foame, dar in rest, total naspa

  • #15

   vad ca esti pasionat de turismul cultural… si vizita (tinutul evidentei) muzeelor.
   TE ROG sa publici o lista cu TOATE muzeele culturale ale Bucurestiului.
   Tu, nascut la CAPITALA, iti ai migrat si spre mare si spre banat, si spre alte coluri… ce te-a facut sa te intorci? Oare sa fie: parcurile ? (cu tot cu animale), stradutzele cochete (burduhite de rromi harnici si curati), oamenii (acestui micutz Paris) care NU vorbesc urat, nu scuipa, nu fura, nu dau din coate in toate directiile ??? Jurnalele arata si bune si rele, dar parca RELELE sunt mai multe. Imi pare rau sa citesc niste lucruri scrise cu ura despre un oras care a adoptat multe suflete, cu bune si rele, dar a ramas unul curat, cu oameni care se ajuta intre ei… se respecta, si chiar daca nu exista o multitudine de muzee, totusi fiecare isi ia doza de cultura dintr-o parte a Clujului

   0

  • #16

   ahahahahahaha curat, cu oameni care se ajuta intre ei:))))))))))))))) am ras si azi, multumesc frumos.

 5. arhi, freigedank mi-a taiat orice chef sa ma bag intr-o discutie pe tema asta. ce e mult e mult.

  0

 6. #18

  @arhi: cred ca ai o frustrare ca nu esti ardelean :)) nu toata lumea e perfecta ;)

  0

 7. #20

  @arhi: nu-i tarziu .. keep working on it ..:))

  0

  • nu am cum, eu si mort am mai multi neuroni activi decat un ardelean

  • #22

   i-ai cunoscut tu pe toti ,este ? ahahaha

   0

  • nu, dar poti sa faci o medie matematica, bazata pe ce ai intalnit pana acum

  • arhi, cere ruperea ardealului de romania. sau vrei sa fim exploatati de restul tarii? imperialistule rasist. in momentele astea ar trebui sa-ti pese mai mult de conationalii tai din crimeea, pe care vor sa-i anexeze rusii.

   0

  • #25

   Arhi, esti ucrainean?

   0

  • @dufu
   tatarii de la noi sunt tatari veniti din crimeea. iar tatarii din crimeea sunt pro ucraina/ guvernul nou de la kiev. spre deosebire de probabil majoritatea populatiei din crimeea.

   0

  • #27

   @m: replica ta imi aduce aminte de reclama la mezelurile „Matache Macelaru'”. In sensul ca lucrurile sunt un pic mai complicate.
   Dar hai s-o lasam asa.

   0

 8. Gandeste-te ce transformari a suferit Sibiul, probabil ca si Clujul se gandeste la ceva investitii. Ca bucurestean sustin capitala, normal, dar cred ca un oras de provincie e mai pitoresc.

  0

 9. #29

  Eu repet, daca nu ești născut acolo, Bucureștiul e o mizerie de oraș si mai bine ma duc in alta tara decat sa trăiesc acolo, ceea ce am si făcut.

  0

  • #30

   Si nu zic ca restul de orașe din provincie nu sunt mizerii, dar Bucurestiul fiind mult mai mare, e si mizeria mai mare.

   0

  • Hai, ca e ok Bucurestiul, toata treaba e sa nu fi atata de incapatanat. Pe de alta parte as vrea sa nu fie nici o capitala de doi lei aci la Cluj, nici culturala, nici altceva. Fix de besini dinastea si de investitii in tot felu’ de ciorsuri inutile nu avem nevoie. Picturi moderne cu bidineaua? Sculpturi care nu au nici o forma? Piese de teatru in care zici ca toti is isterici ? Ma lesi?
   Mah, noi in primul rand nu avem artisti.
   Daca ne trebe cultura, mergem la Viena sau, dupa caz, Budapesta.

   0

 10. #32

  Plus ca bucureștenii sunt enervanti si au accent enervant. Uite de exemplu asta de la Kanal D cum vine la mine in Bucovina cu aerele ei de bucureșteanca si cu foamea de senzațional si scandal: http://www.kanald.ro/se-intampla-in-romania-satul-din-bucovina-unde-e-ca-in-monaco_30625.html

  0

 11. N-ai cu cine. Orice incercare de conversatie este ca si cum te-ai da cu capul de zid. Oricate argumente ai avea, zidul e mai rezistent.
  Si a propos, niciodata n-am vazut ceva mai lipsit de umor decat un zid ;-)

  0

 12. #36

  Stiti povestea cu bucuresteanul care era in episod maniacal, fuga de idei, nu mai dormise de o luna, agitatie? Il duc rudele legat la psihiatru. Psihiatrul ii da medicatia corespunzatoare si il cheama la control peste o luna. Il aduc neamurile pe bucurestean la control, asta statea abatut intr-un colt, tacut, ochii goi, lipsiti de viata.

  Il intreaba medicul: „dupa o luna de tratament cum te simti?”

  „No, fain”.

  0

  • :))))) mno, bun

  • Man, nu se cade sa ii faci pe Bucuresteni maniaci si cu nevoi de psihiatru, ca sa ajunga la normalitate.

   0

  • #39

   @borg e exact pe dos, m-am emotionat si n-am povestit eu bine bancul. Poti obtine dintr-un om activ, cu idei, muncitor (cum ar fi un bucurestean) cu ajutorul medicamentelor moderne o leguma semi-vie, care nu misca, nu vorbeste, nu munceste si in general e inutil(a). Adica un fel de clujean cum ar veni. No, fain.

   0

  • #40

   Bucureștenii muncitori?! Buna, buna asta… :)))

   0

  • Vici Osu, acuma sa iti explic ca la colegii mei ardeleni de sat, ca era trolling? :D

   0

 13. #42

  acuma lumea se caca peste tot si la cluj si la timisoara si la iasi si la bucuresti….
  @ A. Freigedank tati nenitu’ bassar al assad…ar’ avea nevoie de un general de prima clasa ca tine ….

  0

 14. #43

  @arhi esti un cur. Mare. De bucurestean.
  Si eu un provincial prin partile de unde ai copilarit. :)
  Ce fain ar fi sa ramana miticii bucuresteni cu bucalele lor, ca in maxim un an sa si-o suga. La propriu.
  Bine ca fu buna berea la cimisoara, suptul e bun, restul, la el acasa !

  PȘ.S. Si media citata sa ti-o bagi unde ai spatiul pe hdd mai mare.
  Adica in … creier.

  0

  • berea a fost buna cat eram la bucuresti, la timisoara a fost amara, foarte amara.

  • #45

   Ups, scuze apai dar . Vazusem un video candva cand parca galgaiai ceva dintr-o sorbire. Probabil ca era in bucuresti. A naibii de usuratica blonda, cum ii trecusi pragul, isi schimba si gustul…

   0

  • dap, din pacate

  • #47

   Arhi, asa se intimpla cand te expui si esti dispus sa mergi pana la capatul universului pentru o prietenie. Berea devine amara.

   0

  • words of wisdom

  • #49

   Pretender, stai jos. Nota 4.

   0

  • #50

   Arhi, dar tie nu ti-a zis nimeni ca atunci cand cineva te plateste pentru ceva, nu poate fi vorba despre prietenie?

   0

  • a fost putin mai complicat de atat si as dori sa inchidem subiectul, care nu e de interes public

 15. #52

  Comparativ cu Bucurestiul,Clujul nu are ce-i trebuie pentru a fi capitala europeana.Asta a spus omul cu argumente perfect valabile.Nu-nteleg ce-i cu atatia imflamati!

  0

  • Exact. In afara de ceva politicieni ce viseaza besini si o ceata de hipsteri care le miros si le propaga pe fuckbook, nu vrea nimeni nici o capitala de nici un fel. Dupa ce se rezolva problemele orasului poti sa cheltui si bani aiurea pe dinastea, pana atunci joc de glezne.

   0

  • #54

   Dar bucurestiul are ce-i trebuie pt. a fi capitala culturala europeana? De ce nu Paris, Londra, Barcelona etc. ?

   0

  • Da ce ne doare pe noi capu’ daca are sau nu are? Daca are si-i iese, foarte bine. Mai merem si noi sa ne mai civilizam, ca p’aci pin zona suntem cam tarani si nu ne duce mintea. :D

   0

  • #56

   CLUJUL nu se compara cu bucurestiul. nisi nu trebuie puse in antiteza.

   0

 16. ultimul paragraf nu e fair. ce, trebuia sa nu ne impotrivim ungurilor si sa-i lasam sa ne asimileze? la inceputul revolutiei de la 1848 romanii ardeleni au fost de partea revolutionarilor unguri, pana si-au dat seama ca aia luptau pt ideea de ungaria mare. si nu doar romanii n-au mai luptat de partea ungurilor, la fel au facut si slovacii, sarbii, croatii, rutenii…

  0

 17. #58

  Clujul e in Romania?

  0

 18. #60

  Haios cum toți provincialii fac bâză de mitici, „uitând” că de fapt miticii sunt rudele lor cu (încă) pământ sub unghii. Cum știu ei toți oltenii, ardelenii, bănățenii și moldovenii ce nasol e la București, dar dacă îi cauți încă au accent de la mă-sa de acasă și seria la buletin reprezentând județul de unde i-a gonit foamea.

  Oh, sweet hypocrisy…

  0

 19. #61

  După imperios necesar n-am mai citit. Se duce dracu’ tot demersul, cât de bun ar fi, când zici prostia asta care de pe vremea lui Pruteanu era infierata.

  0

 20. #62

  Sa nu-l uitam si pe marele artist de la Cluj Nelson Mondialul

  0

  • si sandu ciorba, vedeta in polonia, mai ales la nunti si chefuri (uitati-va la milioanele de vizualizari pe youtube si la comentarii, majoritatea in poloneza)

   0

 21. #64

  Gresit!
  Ardealul e cel mai sfant lucru pe care acest taram mizer l-a dat omenirii. Ardealul s-a format din prima lacrima care a brazdat obrazul Fecioarei Maria cand taia ceapa suferintei, pe mormantul desertaciunilor noastre.
  Ardealul este tamponul interior al culturii…
  Si peste toate…e prea bun…prea ca la tara :)) :)) :))

  0

 22. #66

  Clujul asa cum este el acum, reprezinta o alternativa la bucuresti. oricum ai gandi un oras va fi al doilea mereu (ca bani, joburi, populatie, interese, etc). Clujul nu a primit nimic in schimb si-a castigat statutul de al doilea oras al tarii. cei care doresc o alternativa la bucuresti merg la Cluj. in cele din urma tine de preferinte. eu fiind crescut in Cluj, umblat prin bucuresti dar si prin lume trebuie sa recunosc ca ma simt mai confortabil, sigur si relaxat in CJ. ba mai mult bucurestiul comparat cu orase de marime similara din lume lasa mult de dorit.
  in alta ordine de idei, „separatismul” care devine din ce in ce mai pregnant in Ardeal are a face si cu atitudinea exprimata de „fratii” nostri ragateni.
  la mai bine tovarase si iti doresc sa vezi dincolo de bucuresti

  0

 23. No stiti ce? Daca nu va place Clujul, sa nu mai veniti niciodata.

  0

 24. Clujul este un oraș al toleranței, te rog. În 2003 am parcat în fața casei bunicii mele și aveam nr de București. Nu prea erau atunci leasing-uri, și m-am trezit dimineața cu mașina zgâriată. Singura de pe stradă.

  Un cretin (tot din Cluj) mi-a comentat pe blog că cei din București i-au invadat orașul, că nu mai are loc de ei și conduc ca demenții. I-am explicat faza cu leasing-ul; omul „s-a interesat” și a revenit, confirmând că își înjurase concetățenii până atunci, dar oricum bucureștenii sunt mitici etc.

  În rest foarte fain la Cluj, aș dori ca vreodată să arate Bucureștiul așa curat. Dar noi votăm cretini în primării cu îndârjirea cu care clujenii îl votau pe Funar. Acum mulți ani însă.

  0

 25. #69

  Are dreptate la faza cu 2 teatre, dar uita ca sunt si 2 opere, la fel ca teatrele, romana si maghiara. Cred ca asta conteaza mai mult ca teatru de stand-up comedy sau ce sugereaza. Mai exista oras in Romania cu 2 opere? Nu ca pentru asta ar merita titlul de capitala culturala.

  0

 26. Separat de subiectul discutat (indiferent de orasele care isi anunta intentia de candidatura), e foarte important de stiut ca o capitala culturala nu se alege doar datorita „culturii inalte” (teatre, filarmonici, opere, festivaluri de film, muzica etc.). „Cultura”, in acest context, face referire si la particularitatile culturale ale oamenilor care traiesc intr-un anumit oras, la cultura gastronomica, cultura populara si altele de felul asta.
  Ca exemplu, orasul San Sebastian (cel care va fi capitala culturala in 2016), a castigat cu proiectul cultural (care cuprindea o infrastructura impecabila) in mare parte datorita primarului care a stiut sa-si atraga langa el toata clasa politica din Spania. Catalania, Basca, toti erau cu el.
  Din punctul meu de vedere, faptul ca si Bucurestiul s-a alaturat intentiei de a candida la CCE2021 e un lucru foarte bun. Competitia e buna, atata timp cat nu se transforma intr-un razboi inutil. Pana la urma, Romania va avea o capitala culturala din nou, iar asta e doar motiv de bucurie. Ramane de vazut ce orase vor reusi sa faca un proiect foarte bun pana in 2015 (anul depunerii candidaturii oficiale).

  0

 27. daca e dragut sa-mi spuna cineva si mie de la ce a inceput totul.

  0

 28. #73

  Ce-mi place cand sar ardelenii de cur in sus cand cineva le spune ca nu-s asa cum se cred. Prietenilor, nu sunteti deloc civilizati , cinstiti, muncitori, cu capul pe umeri, etc. Nu va mai caracterizati asa! Caracterizarea corecta a ardeleanului e: arogant, mereu cu un aer de superioritate, neserios, nesimtit, jigneste cu f usurinta pe cei care nu-s din ardeal sau care au comentat ceva despre, nu uita niciodata sa-ti aduca aminte ca este ardelean (o data la juma` de ora sau chiar mai putin).
  Mereu ii faceti pe bucuresteni tigani. V-as ruga sa va amintiti de unde sunt toate capetele incoronate ale tiganilor.

  0

  • #74

   Vorba aia, orice padure cu uscaturile ei…acum m-am intors din Bucuresti, dupa o saptamana de interactiune cu vajnicii oameni ai muncii din Bucuresti, si da. Sunt prea multi tigani…sunt prea lenesi, prea oportunisti si prea mincinosi. Si in Brasov sunt si tigani, si lenesi si oportunisti si mincinosi. Raportat la populatia ok, insa, procentul este muuuuult mai mic decat cel echivalent calculat pentru Bucuresti. Nu am eu multa treaba cu restul Ardealului si nici Brasovean nu-s din nastere…dar posibilitatile pe care le ofera Bucurestiul au atras prea multe jeguri ale societati care vor sa suga si ele de la sanul prosperitatii.
   Just my 2 cents…

   0

  • #75

   Capetele incoronate ale tiganilor sint in Ardeal pentru simplu motiv ca tiganii din bucuresti nu au reusit sa se inteleage cine e seful/imparatul.

   0

  • pai si tiganii ardeleni sunt mai buni decat restul.

   0

  • si daca nu va place ardealul si ardelenii, cereti sa se separe de romania.

   0

 29. #78

  Bucurestiul e european doar geografic dar nu cultural. Cultural e mai aproape de orientul mijlociu. Pentru cei care simt leazti cititi teoria lui S. Huntigton.

  In rest nu-mi amintes sa fi vazut in alt oras european lumea facind gratare pe trotuare sau gatind in holul blocului ca „miroase in casa” cum am vazut in Bucuresti.

  Iar daca vrem sa comparam Clujul cu Bucurestiul imi amintesc prin ’97 cind in Cluj apa calda era non-stop ca la capitala era doar cu portia citeva ore pe zi.

  0

  • #79

   si care-i problema, oricum la bucuresti n-are nimeni nevoie de apa calda

   0

 30. #80

  Fiecare clujean care critica orasul a fost beneficiarul unei burse/contract de munca in Ungaria. Soros era implicat in asemenea afaceri pina peste cap.

  0

 31. #83

  esti doar un ardelean infect

  0

Citește și...

-M, de sub acoperișul tău iese fum! Mult! E roz! Nu, vecină-mea nu fumase nimic (în ziua aia). Domnul inimii mele făcea auditul energetic al casei noastre. Spoiler: n-a trecut testul. Ne mutasem de doi ani într-o casă nouă și nu eram tocmai mulțumiți de confort. Problema nu era că înghețam în izmene, […]

Scris de Joyanna Zilele trecute mergeam pe strada iar in fata mea era un tip vizibil disperat. Plingea si murmura „5000 de euro! 5000 de euro!” Era clar ce pierduse. Mi-a fost mila de el. As fi vrut sa il ajut cumva, dar nu as fi putut in nici un mod: 5000 de […]