De ce votul parlamentarilor este secret?

vot cu bile

Masura cea mai simpla este de a se asigura secretul votului asa cum este construita urna si asa cum este dispusa ea in momentul in care se voteaza. Sa nu stea nimeni sa se uite unde bag eu mana si ce am in mana in momentul in care dau drumul in urna. Ca se uita cu ochii, ca se uita cu mijloace electronice e acelasi lucru. In Regulamentul Camerei Deputatilor scrie ca votul cu bile este vot secret

Zice secretarul camerei deputaților.
Sunt și eu curios, ca omul, de ce votul așa zișilor aleși ai româniei este3 secret? De ce, dacă sunt aleși să decidă pentru mine, regulamentele pe care și le-au creat spun că noi nu trebuie să știm ce votează? De ce nu trebuie să văd eu unde bagă mâna asistatul social care mănâncă banii mei degeaba?

Ca să nu putem să îi linșăm selectiv, ci în grup?
Serios, care este logica unui vot secret, atunci când e vorba de problemele țării, de banii noștri, de legile care ne conduc?

27 comentarii

 1. #1

  Pentru ca asa este si la Big Brother.

  0

  • #2

   Votul secret într-un parlament reduce puterea de influență asupra votantului a companiilor, grupurilor de interese sau partidului din care face parte.
   Sunt două tipuri de corupție care se pot exercita în cazul unui vot public:
   1. cumpărarea de voturi (grupurile de interese, companiile sau partidele plătesc pentru a vota într-un anumit fel)
   2. intimidarea (votanții sunt intimidați fie prin presiune directă fie prin sugerarea unor răzbunări)
   Aceste două tipuri de corupții deși sunt la o scară mai largă sunt ușor de realizat.
   Cu toate astea, deși votul secret este considerat cel mai sincer, el creeaza la rândul lui un alt tip de corupție, ăla de care vorbea Stalin „Câștigător nu e ăla care adună mai multe voturi ci cel care numără”. În cazul votului secret corupția poate fi la scară mult mai mică însă se realizează mult mai greu.
   Ceea ce nu pomenește nimeni e de ce mergem în continuare pe această falsă democratizare a deciziilor când toată lumea știe că în toată lumea se practică corupția la greu și că de fapt reprezentativitatea e un fâs care n-a funcționat niciodată.
   Dacă mă întrebați eu nu cred în democrație. E nevoie de o semi-democrație + o dictatură prin rotație de elită care să se controleze și să se elimine una pe cealaltă.
   Un sistem care nu e în competiție cu nimeni nu va lucra pentru tine.

   0

  • #3

   Ai impresia ca acestea nu se intampla deja?

   0

  • #4

   Si daca dictatura nu mai vrea rotație,ca știe ea că-i mai bine pt popor?

   0

  • #5

   E pură fantezie ce fac eu aici dar mă gândesc că dictatura aia de elită este produsă prin șiruri de calificări, nu prin numiri. Rotație este impropriu spus, ar fi vorba doar de o constantă schimbare a fiecărui individ ce face parte din grupul dictatorial. Avantajul e că aceștia nu expun risc politic iar pentru a fi exclusă autocrația se subordonează la nivel de resurse umane celeilalte jumătăți a sistemului aleasă prin vot.

   0

  • #6

   adu-ti aminte ce greu a plecat Pinochet de la putere sau la noi Iliescu in 96,care vroia sa scoata armata ,noroc cu americanii ca i-au dat viteza…
   puterea corupe si nu vad pe cineva dindu-se de buna voie la o parte sa faca loc altuia,ba din contra in 6 luni sau cit sta ,scoate niste legi ca sa se eternizeze pa functie

   0

  • #7

   Nea Ilie, cand draq candidezi odata, ca de cand iti urmaresc comentariile l-as vota si pe Arhi daca l-ai recomanda :P.

   0

 2. #8

  Perfect punctat!

  0

 3. #9

  Pentru ca sa isi poata manisfesta lejer comportamentul de curve, ca asa e romanul. Vor ca in caz ca nu sunt de acord cu ce decide partidul din care fac parte sa poata vota contra si sa zica ca nu au fost ei…

  0

 4. #10

  Măgăria este mai mare. Tu crezi că te reprezintă pe tine și că ar trebui să voteze conform intereselor tale, dar el de fapt votează cum îi dictează șeful partidului. Votul secret ar putea fi un mod în care alesul tău te reprezintă pe tine chiar și contra șefului lui de partid. În realitate, atunci când șefului de partid chiar îi pasă, votul devine brusc cu bile la vedere. Pe lângă asta, oricum alesul tău votează ce vrea el, n-are el treabă cu interesele tale.

  0

 5. #11

  Ideea e ca noi sa nu vefem unde baga ei mina.

  0

 6. #13

  Este vot secret pentru ca asa au decis jigodiile (a se citi parlamentari) prin propriul regulament intern. Ar putea la fel de usor sa decida ca nu mai e secret….dar nu vor asta pt ca s-ar vedea cine sunt mizerabilii care se protejeaza intre ei.

  0

 7. #14

  Smecheria ar fi ca regulamentele pentru parlamentari sa fie facute de altii, nu tot de parlamentari. De ex de catre un grup de juristi alesi de societatea civila. Sau de FRF. Sau de oricine altcineva.

  Mie mi se pare ca e un conflict de interese strigator la cer ca angajatii aia (ca asta sunt, niste angajati) sa isi faca singuri regulamentele, pensiile, vacantele, dupa cum ii taie capul.

  E ca si cum patronii de restaurante s-ar controla singuri la igiena, daca au stingatoare sau au daca au dat bon. Si ni se pare normal sa ne asteptam ca patronii de restaurante, daca isi gasesc singuri abateri atunci cand se controleaza singuri sa se pedepseasca tot singuri.

  0

 8. #15

  Logica votului secret este ca cel care voteaza sa nu poata fi tras la raspundere de catre vre-un sef de al sau de partid. Din pacate ei se folosesc de asta pentru alte scopuri…

  0

 9. #16

  Din ce stiu au si votul cu acele cartele asa ca merg mai departe de ce votul cu bile?

  0

  • #17

   ăla cu cartele e compromis…
   Întreab-o pe Norica Nicolai de ce.

   0

  • #18

   Fa Norica!
   De ce-ai compromis fa cartelele?

   0

 10. #19

  Tie ti-ar placea sa fii filmat cand faci kk? Ca pt multi parlamentari votul ala e un fel d kkre in urne pe reprezentarea electoratului.

  0

 11. #20

  Imi vin in minte trei explicatii:
  1 – Sa nu poata fi trasi la raspundere la o nasoala gen privatizat pe 1 leu sau ceva mai simplu cand sunt penibili: Vezi cazul Ponta cu MTO-ul cand povestea el lui Tariceanu ce ii facuse, drese si spusese lui Basescu ceva gen „ba putzica, nu se poate asa cum iti tuna tie” si de fapt el fusese „yes man” cu ochii in tavan. Nu gasesc filmuletul pe Youtube dar sigur stiti la ce ma refer
  2 – Sa se suceasca dupa cum bate vantul si sa candideze in orice patid au chef pe principiul „n-am facut/n-am spus eu asa ceva”
  3 – La viitoarele alegeri sa prosteasca in continuare populatia cum ei au fost luptatorii dretatii si s-au opus, dar, vezi tu, n-au vrut altii. Ai vreo dovada ca nu e asa?

  0

 12. Pentrru ca votul tau, ca simplu cetatean nu conteaza. Jocurile sunt deja facute demult.
  Asta cu dam legi e asa de ochii lumii, sa nu ne razvratim.
  N-ai sa vezi transparenta totala la nimic, in nicio tara, in niciun fel de conducere, de stânga, de dreapta, de centru.

  0

 13. #22

  „I have bani, I have tupeu si ma doare la bombeu”-Valeriu Zgonea, prietenul lui Mihai Viteazu.

  0

 14. Nimănui nu-i place să fie văzut cum îşi bagă pul@ în sarcinile de serviciu.

  0

 15. #24

  pai e relativ simplu de ce: nu vezi bila nu vezi raspunderea !
  cam cat de greu e sa ai voturile fiecarui parlamentar inregistrate pe un document pt fiecare kkt care trece prin parlament. pe scurt inseamna sa ai un cv de parlamentar pt legislatura unde animalul cu pricina a candidat si a promis lucruri. in baza voturilor animalului iti dai seama daca nenorocitul chiar si-a respectat promisiunile din campanie. dar pt ca la noi unele animale prostesc foarte usor marea majoritate a restului animalelor sa le aleaga inca si inca si inca o data, acele putine animale care zic ca e ceva gresit iau o mare muie sau mor tragand pietre la deal.
  asa ca relax. anul asta o sa avem confirmarea faptului ca majoritatea vor oral.

  0

 16. #25

  Întrebare întrebătoare:

  De ce se votează cu bile ca în evul mediu când s-au investit nu ştiu câte milioane de euro în sistemul de vot electronic cu cartelă şi alte SF-uri?

  0

 17. #27

  In contextul asta cam cam ai dreptate. +

  0

Citește și...

Circulă chestia asta pe facebook, de la URS-PLUS, legat de votul din diaspora. Și nu e rău, dacă statul român nu face nimic pentru informarea cetățenilor săi, facem noi. Și, din ce mailuri am mai primit și mi-au făcut inima cât china, facem bine. Doar că, din ce am citit noi, din feedbackul […]

Ca în fiecare an, am plecat, exultând de fericire, să cumpăr, din nou, de toate pentru toți copiii, pentru că știi tati, ghiozdanul cu care am terminat anul trecut, vechi deja de vreo 5 luni, nu mai e ceea ce trebuie, da? Și nici penarul și nici nimic. Așa că avem, desigur, ghiozdan […]

Donald Trump i-a dăruit lui Klaus Iohannis o șapcă: „Make Romania Great Again” Având în vedere îmbulzeala care e pe sloganul acesta, eu aș fi curios dacă șapca asta îi rămăsese lui Trump de la vizita lui Dragnea și, fiind un meleardar strângător, a zis să nu se risipească aiurea prin cine știe […]