Zgârieturile se declară la poliție

Până pe 19 ianuarie, bușiturile sau vandalismele din parcare erau obligatoriu de declarat la poliție, în termen de 24 de ore. Erau exceptate de la regulă mașinile care aveau CASCO.

Începând cu 19 ianuarie, chiar dacă ai CASCO, trebuie să declari orice avarie la poliția rutieră, fără excepție, în termen de 24 de ore.

Ce înseamnă asta?
Înseamnă că dacă nu ai dovadă pentru zgârieturile de pe portieră, făcute de șmecheri prin parcare la IKEA, iei amendă. Iar dacă ai dovadă și au trecut 30 de zile și nu ai reparat mașina, iarăși iei amendă.

Nu de alta, dar să nu ziceți că nu știați.

Pe de altă parte, îmi place cum poliția nu face nimic în cazul tuturor șmenarilor ce se plimbă prin autovit, dar e ocupată să rezolve zgârieturile tuturor rromânilor.

67 comentarii

 1. si acum intrebarea: daca ma opreste si ma intreaba de zgarietura de acum 10 ani si ii zic ca azi dimineata am vazut o, ce se intampla mai departe?

  0

  0

 2. wtf?

  0

  0

  • #3

   Hai ma Vali, parca n-ai mai vazut (poze cu) curve care inchid ochii cand sug…:)

   0

   0

 3. #4

  wtf 2

  0

  0

 4. #5

  Daca aveati impresie buna despre Germania, sa nu mai aveti. Melteneala in trafic domneste si aici, iti loveste masina si fuge. Apoi trebuie eu sa fac drumuri sa declar toate loviturile minore, sa pierd timp!

  0

  0

  • #6

   Asta vorbeste fix ca un ardelean din ala intepat si nitel sfatos.

   0

   0

  • #7

   Nu sunt ardelea ci muntean! Ce sa-mi faci na…daca am crescut in cartiere rau famate!

   0

   0

 5. #8

  Pai e simplu. Te opreste, vede zgarietura, te intreaba de ea, ii zici ca a fost facuta acum 3 ore si ca in maxim 21 de ore o sa ajungi la politie sa o declari, pleci mai departe. Sau poate imi scapa mie ceva…

  0

  0

  • sau daca tot e asa de curios, poate sa faca el constatarea si sa ma lase in mortii mei in pace…

   0

   0

  • #10

   sau faci ca Arhi, declari ca o ai de 2 ani si ramai fara permis :) hahahahaa :)))

   0

   0

  • #11

   ma indoiesc ca sunt chiar atat de multi idioti pe lume:)))))

   0

   0

 6. #12

  Poliția tot la nivel de Bulă Garcea gândește. Cu un ministru care verifică fecioria polițistelor în fața șefilor prin anchete publice, jenante, penibile, cu un aparatnik sovietizat la origine, Garcea nu poate să gândească decât metode de amendat. Nu de prevenit. De amendat, de „n-ai becuri de rezervă?” și altele. Bulă Garcea, enspector, la ordin!

  0

  0

 7. #13

  Eu ti-am mai zis ca ai prins tu organu’ intr-o zi proasta; eu m-am plimbat cu bara sparta si cu o zgarietura pe bord un an intreg si nu mi-a zis nimeni nimic :D.

  Da, plimbatul pe la politie suge intens, mai ales ca trebuie sa stai la coada si sa completezi o declaratie pe care (ghici!) o mai completezi odata la CASCO. Stie cineva un motiv pertinent pentru care trebuie sa declar zgarietura la politie?

  0

  0

  • #14

   asa zice organul si legea

   0

   0

  • #15

   Sau vreun mare lant de service are pile „sus”? Nu de alta dar din asta cine castiga? Pai sa vedem:
   – in 24h tre’ sa fii la politie, sa-ti dea aviz
   – in 48h tre’ sa fii la CASCO cu aviz cu tot.
   Din moment ce esti la Casco si-o declari ce-o sa faci? O sa o repari. Unde? La service!

   0

   0

 8. Link?

  0

  0

 9. Sau, si mai simplu, cred ca poti sa-i spui ca e zgaraiata de dinainte de 19 ianuarie si ai casco. Din cate stiu, fara specificatii expres, legile nu sunt retroactive.

  0

  0

  • #19

   Inainte tot in 48 de ore trebuia sa o declari dar la CASCO !

   0

   0

 10. #20

  Fratilor, logica e simpla.
  Nu aveau de lucru. Ceea ce insemna ca trebuiau sa isi micsoreze personalul. Prin aceasta lege, pur si simplu isi justifica personalul. Si-au marit volumul de munca, adica de facut hartogaraie necalificata, nu e nevoie sa instruiasca oamenii in activitati noi si dau la toti o paine.
  Daca vor sa faca anchete in vitan, nu baietii de la rutiera trebuie sa intre, ci cred ca garda financiara, anti-frauda, procurori etc. Practic, acele masini cat timp sunt parcate, un rutier nu prea are ce sa le faca. Doar sa le faca filtre la plecare din targ si sa ii opreasca pe toti. Dar nu stiu daca masinile alea raman acolo peste noapte sau nu.

  0

  0

 11. #21

  pai si daca e dinainte de 19 ianuarie si nu ai casco?

  0

  0

  • #22

   pai daca e dinainte si nu ai casco conform legii vechi trebuia declarata oricum

   0

   0

  • #23

   Inainte de 19, daca avarierea nu provenea dintr un accident rutier, trebuia declarata de indata, nu neaparat in termneul de 24 ore.
   Art.80. – Proprietarul sau detinatorul al carui autovehicul, remorca sau tramvai a fost avariat în alte împrejurari decât într-un accident de circulatie este obligat sa anunte imediat politia pe raza careia s-a produs evenimentul pentru întocmirea documentelor de constatare.

   Legea de modificare:
   a articolul 80, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
   „Art. 80. – (1) Proprietarul, detinatorul mandatat sau conducatorul auto al carui autovehicul, remorca ori tramvai a fost avariat in alte imprejurari decat intr-un accident de circulatie este obligat sa se prezinte in 24 de ore de la constatare la unitatea de politie pe raza careia s-a produs evenimentul, pentru intocmirea documentelor de constatare.”

   0

   0

  • #24

   Arhi,care e articolul care dispune obligativitatea repararii auto in 30 zile de la primirea PV ului?(nu l gasesc)

   0

   0

 12. #25

  Legi facute in lipsa de ocupatie si de oameni ce gandesc cu orice altceva , numai cu capul de pe umeri , nu !`

  0

  0

 13. #26

  o tampenie! exista posesori de casco care isi reparau o portiera, o aripa etc dupa ce se strangeau un numar considerabil de zgarieturi. acum ce spanac? ne umplem de hartii pentru orice zgarietura? in loc sa scapam de birocratie noi ne afundam si mai mult in ea?

  0

  0

  • #27

   da

   0

   0

  • #28

   Eu eram useru ala de CASCO. De doua ori mi-am vopsit masina din bara in bara. Ultima data aveam o aripa neatinsa si a rezolvat baiatu’ de la constatari :D

   0

   0

  • #29

   Asta ca sa nu mai zic ca poti ajunge sa cari dupa tine „punga” cu dovezi care poate sa fie mai mare sau mai mica :/. not fun at all. Sa stii exact fiecare pentru ce zgarietura e, cand te intreaba „Dar asta pentru ce este?” tu sa stii exact ce sa-i dai. „dar asta?” „si asta?” si asa mai departe. Serios, sunt complet de pe alta planeta acesti legiuitori.

   0

   0

 14. #30

  Nu cred ca ai dreptate, legea nr. 203/2012 modifica doar urmatoarea parte din OUG 195/2002 :

  13. La articolul 80, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
  „Art. 80. – (1) Proprietarul, deţinătorul mandatat sau conducătorul auto al cărui autovehicul, remorcă ori tramvai a fost avariat în alte împrejurări decât într-un accident de circulaţie este obligat să se prezinte în 24 de ore de la constatare la unitatea de poliţie pe raza căreia s-a produs evenimentul, pentru întocmirea documentelor de constatare.”

  Puctul (2) al articolului ramane in continuare valabil :
  (2) Persoanele prevazute la alin. (1) sunt exceptate de la obligatia prezentarii la unitatea de politie daca exista o asigurare facultativa in baza careia pot fi despagubite pentru avarierea vehiculelor respective.*)

  Din cate vad s-a schimbat decat formularea „al carui autovehicul, remorca, tramvai sau moped” cu „al cărui autovehicul, remorcă ori tramvai” deoarece prin noile modificati termenul de moped este asimilat autovehiculelor.

  0

  0

  • #32

   De cand un articol din ziar are valoare mai mare decat legea ? In lege nu scrie nicaieri ca se abroga punctul (2) al articolului 80 …

   Respectivul ziarist a citit superficial legea, veti vedea la republicarea OUG 195/2002.

   0

   0

  • #33

   vom vedea, pentru ca, din e stiu eu, modificarea apare in normeld de aplicare

   0

   0

  • #34

   respectivul este directorul autoritatii rutiere romane, sorin supuran. el a declarat asta. iar o lege e insotita de norme de aplicare.

   0

   0

  • #35

   „….este obligat să se prezinte în 24 de ore de la constatare…. ”
   Cine zice ca am vazut zgarietura ? :)

   Bine, ideea o duceti la extrem. Se refera la avarierea autovehiculului si legea se mai citeste si in spiritul ei nu numai in litera ei.
   una e o zgarietura de cheie de la vecini binevoitori si alta e o portiera sau aripa infundata de cand a parcat „vecina” masina inainte-inapoi.

   0

   0

  • #36

   eu cred ca este o mare diferenta intre „lovita” si „zgariata”

   0

   0

 15. #37

  pe de alta parte stiati ca daca aveti masina zgariata, si nu aveti dovada ca ati declarat dracia, nu iesiti din tara ? iar declaratia e valabila 30 de zile.

  0

  0

  • #38

   Hai bre, eu am facut Europa cu masina zgariata si pocnita pe laterale si nu m-a intrebat nimeni de sanatate. Bine nu era praf dar zgariata de posesorii de locuri de parcare mostenite de la Decebal si tot asa, chestii normale din bukuresti…

   0

   0

  • #39

   ultima oara cand am fost pana peste drum la viena nu m-a intrebat nima` de sanatate. de vreo 5 ani incoace nici de bilet de voie de la firma n-am avut nevoie( aka imputernicire-delegatie sau cum ii zice.)
   oricum, golanul meu isi poarta mandru zgarieturile si celelalte dovezi de dragoste prezentate de onor vesticii vis a vis de numarul meu de B din Ro. bine, e posibil sa fie niste vestici de coloratura mai estica, asa.
   asta e, daca mi-a trebuit leasing si n-am fost bastan sa-mi trag cazan.

   0

   0

 16. #40

  Mortii se acopera cu pamant, vii cu hartii :(

  0

  0

 17. #42

  Nu au inlocuit „imediat” cu „24 ore”, acest lucru era deja facut prin OUG 69/2007, au scos termenul de moped din formulare deoarece acesta este asimilat autovehiclelor prin noua lege:
  1. La articolul 6, punctele 6 şi 21 se modifică şi vor avea următorul cuprins:
  „6. autovehicul – orice vehicul echipat, prin construcţie, cu un motor cu propulsie, în scopul deplasării pe drum. Mopedele, troleibuzele şi tractoarele rutiere sunt considerate autovehicule.

  0

  0

 18. #43

  am 10 zgarieturi pe masina, acumulate in ultimii 5 ani. pe la aripi a aparut si ceva rugina. nu am declarat nimic niciodata. cum pot sa fac legal? ma duc si zic ca le-am gasit de ieri pe azi pe toate? ce rahat de lege. daca gasesc o zgarietura mica in parcare.. sunt obligat s-o repar? pun pariu ca 90% din masinile din bucuresti au mai mult de o zgarietura. ar insemna ca maine sa ne bulucim 1 mil de oameni la service…

  0

  0

 19. Imi pare rau, dar de data asta Florin are dreptate. Normele de aplicare nu au nici o putere de a abroga puncte din legea in sine. Ori daca Legea nr. 203/2012 ( atentie, lege, nu norme ) nu spune clar 80 alin. 2 se abroga, atunci nici o norma de pe planeta asta nu va modifica legea. Ma rog, suntem in Romania, nu ma mira nimic, dar, legal, 80 alin. 2 e in picioare bine mersi. Oarecum are si sens. Nu vreau sa-mi imaginez scandalul pe care l-ar fi facut instantaneu toate societatile de asigurare inca de anul trecut daca ar fi trebuit sa repare orice rahat de pasare de pe masina incepand de anul asta…

  0

  0

  • #45

   eu in continuare tind sa il cred mai mult pe seful RRA…

   0

   0

  • #46

   Legea 203/2012 spune in felul urmator:
   13. La articolul 80, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
   „ART. 80
   (1) Proprietarul, deţinătorul mandatat sau conducătorul auto al cărui autovehicul, remorcă ori tramvai a fost avariat în alte împrejurări decât într-un accident de circulaţie este obligat să se prezinte în 24 de ore de la constatare la unitatea de poliţie pe raza căreia s-a produs evenimentul, pentru întocmirea documentelor de constatare.”
   Despre alin.(2)nu se pomeneste nimic, deci ramane in forma dinainte de modificarea OUG 195/2002, seful ARR poate sa zica ce vrea, textul legii e clar.

   0

   0

 20. #47

  Treaba cu „abia am facut zgarietura” cred ca merge doar daca ai 1 singura, sau 2, 3 dar pe aceeasi parte. Pe mine daca ma opreste cu zgarieturi pe toate partile, n-am ce sa-i mai zic, eventual doar ca am avut o zi foarte proasta =))

  0

  0

  • #48

   poți să-i zici că ai intrat în lanul de porumb cu mașina:))))))))))))))))))))

   0

   0

 21. #49

  eati un prostalau. legea nu cerea nimic pana acum, daca aveai casco. siktir

  0

  0

 22. #50

  Eu am rezolvat altfel: MI-AM BAGAT P*** SI AM VANDUT MASINA!

  0

  0

 23. #52

  Sau mergem la rar si trecem in talon la culoare : culoarea + 20 % gri( zgarieturi ) si cand ne opreste politia spunem ca asa e modelu . Cala taxiurile cu cupola galbena de acu 5 ani

  0

  0

 24. #53

  Domnule politist, masina nu e zgariata, e un model unicat, care asa a venit din fabrica.

  0

  0

 25. #54

  O intrebare: avarie=zgarietura??

  0

  0

  • #55

   Daca ma frec cu aripa masinii de un stalp si ii iau vopseau si grundul de pe dedesubt si ai si perforez tabla, e zgarietura sau nu?! Evident ca orice afectare a integritatii masinii e considerata avarie

   0

   0

 26. #56

  Zgarieturile se declara la politie daca ai CASCO ca cei de la CASCO sa aiba la dosar dovada ca reparatia se face in urma unui accident(zgarietura de pe portiera se considera accident). Daca iti zgarii singur cu cheia masina si te duci sa ti-o vopseasca cei de la CASCO se cheama frauda. Dovada de la politie atesta, macar si birocratic, ca zgarietura e rezultata in urma unui accident.

  0

  0

 27. #57

  Eu am masina de aproape un an, luata la un an dupa ce am luat carnetul. Cum la mine in zona nu mai exista locuri de parcare de inchiriat, singurul care il prind mereu liber e in spatele unui bloc de bca, si in lateralul unui gard din tije de metal ascutite. Evident ca pana mi-au iesit mie parcarile calumea am zgariat lejer masina in fata pe colturi si am reusit sa pierd capacul de plastic de la benzina (nu busonul). Capacul s-a inlocuit, dar cu zgarieturile de la blocu ala de bca e mai complicat. Zgarieturi facute inainte de 19, si am Casco.
  In alta ordine de idei, cat e amenda?

  0

  0

 28. #58

  @arhi, eu tind sa nu cred ce zic sefii. eventual daca imi zice ca imi da banii pe luna trecuta, poate poate il cred.
  in alta ordine de idei, daca e adevarat ce spui inseamna ca e gandita cu anusul. la pariu ca aia de au scos ideile astea urmeaza la litera sfatul stomatologului- timp de cel putin 2 ore sa nu mancati sau beti, sau daca nu rezistati, neaparat pe partea cealalta :)

  0

  0

 29. #59

  Zgârieturile s-au declarat dintotdeauna la poliție, nu din motive de Casco, ci din motive de eventuale urme ale unui accident. Este și la mintea cocoșului că nu îi pasă lu’ garcia de asigurarea ta ci de aceia care părăsesc locul accidentului și nu își repară rablelele – s-au văzut tone de cazuri de astfel de retarzi.
  Evident, în lege este foarte greu să se specifice: sunt exceptate zgârieturile care mai mici de 20mm pe 2mm, de pe aripi. Sau „semnele făcute pe portiere de către vecinii invidioși nu fac obiectul prevederilor art. 1”. Duh. Hai să ne plângem că viața-i tristă și cap-de-cretă răutăcios.
  Și pentru ăia inventivi, pe sistem „acum o oră nu era aici”, tare-aș vrea să vă văd spunându-i asta unui polițai care caută autorul unui hit-and-run, nu unui șpăgar-care-sare-din-tufiș.

  0

  0

  • #60

   filme americanesti, asa-i?
   tu crezi ca vreun slabanog sau burdihan de politai de-al nostru pleaca la vanat de criminali si de hit-and-run?. iti zic eu ce face: aprinde o tigara, injura bine de cateva ori, da drumu` la semnalele acustice si luminoase si incepe sa alerge loganu` politiei pe strazile unde i s-a zis sa fie cu ochii-n 4. dupa cateva ture de astea in care l-au vazut poporul ca`si face datoria, se opreste. ca a obosit saracu` si benzina e la norma si a primit doar ordin verbal. si nu prin statie, ci prin telefon.. deci nu mai bine sta cuminte in banca lui?
   si apoi asteapta linistit ca boul sa se predea sau sa fie gasit de „ailalti”. unde ailalti sunt baietii care stiu cine,ce,unde, cand si cum misca si asteapta la cotitura exemplul perfect pt stirea de la 5.
   si timpul trece, leafa curge, noi cu drag ne radem…

   0

   0

  • #61

   @ASdfix: așa o fi, prea le știi tu pe toate ca un om mare. Eu am văzut cu ochii mei un hit-and-run, și știu că polițiștii l-au prins pe cretin în două zile – mai mult ca sigur prin metoda ta.
   Acum, lăsând ironia deoparte, legile ar trebui date așa, pentru burtoșii din teren, nu? Pe sistem „ce rost are să mănânc, mâine mi se face foame la loc.”

   0

   0

 30. #62

  Eu tot astept sa dispara tiganusii din centrul Bucurestiului, care iti iau taxa de parcare, ilegal. Sunt puradei de 10-12 ani, care aproape oriunde ai parca, vin la tine cu miloaga, sa le dai 5 lei. Si daca nu le dai, iti gasesti masina tunata cand te intorci de la apa plata. Noroc ca la noi , cersetoria, exploatarea si traficul de minori sunt legale. Altfel, era vai si amar de curu’ lor!

  0

  0

  • #63

   Scapi de ei daca parchezi la Inter sau la Universitate la subteran.

   0

   0

 31. #64

  perfect! de ce sa fie simplu cand poate fi oribil ??

  0

  0

 32. #65

  Toate declaratiile mele de la politie incep cu „si am gasit-o asa azi dimineata, in parcare” indiferent de data zgarieturii/infundaturii/etc si dupa ma pun sa desenez cum era parcata. Si fac un desen groaznic, gen un dreptunghi cu un triunghi in mot si niste cerculete si pun si nr :)))

  0

  0

 33. #66

  zici ca i-ai facut tuning sau asa e modelul pe care l-ai cuparat tu.. e special pentru romania sa nu sara in ochi hotilor,

  0

  0

 34. #67

  am vorbit cu doi inspectori de daune de la doua firme diferite. ei nu au primit inca nimic in acest sens, dosarele de dauna pe casco merg pe aceeasi procedura momentan. vom vedea ..

  0

  0

Citește și...

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat, la „Marius Tucă Show”, că ar candida la alegerile prezidențiale dacă ar fi considerată o soluție optimă de către colegii din PSD, de către partenerul de coaliție ALDE, condus de Tăriceanu, dar și de către foștii colegi de la Pro România. Chestionată dacă va candida […]

Veorika a cerut ca idiotul antenist care a declarat că lumea oricum moare, cu sau fără card de sănătate, să fie dat afară, alături de șeful său. Asta aia caldă. Aia rece e că Curtea Constituțională a PSD a decis că prima de la întrebare e neconstituțională. Întrebarea aia despre care au fost […]

O să pun aici conținutul articolului rusesc, că știu că nu o să vă uitați pe el, dacă vedeți că e în rusă. The company „Yandex” has developed a way to determine the income of users of their services. The corporation has already registered the corresponding patent, which Izvestia has familiarized with. From the […]